PDA

Zobacz pełną wersję : Travor BatteryGrip MB-D80 do Nikona D80/D90

mori
03-12-2009, 08:19
Ma już koś doświadczenie z tym (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/ownuser-batterygrip-travor-mb-d80-do-nikona-d80-d90.html) gripem? Przejrzałem forum ale znalazłem tylko starsze uwagi.
A chodzi mi o ocenę dłuższego użytkowania. Jak się sprawdza ten wbudowany akumulator?
Jak wygląda spasowanie z body? Czy testował ktoś szybkość ładowania w samochodzie z gniazda zapalniczki?

m1xer
03-12-2009, 09:45
Hmm co prawda nie miałem z nim do czynienia ale czy to opłacalne pakować się w gripa z niewymienną baterią?

Antonioo
03-12-2009, 11:10
a jak siądzie bateria to co???...albo jak coś siądzie w nim?? to do wywalenia, a poza tym uciążliwe ładowanie....wypnij, podłącz do prądu, a jeżeli chcesz robić zdjęcia, to i tak potrzebujesz klapki od baterii i baterii....no bo aparat uziemiony....

już wolałbym dołożyć do alphy, albo delty

mori
03-12-2009, 11:30
a po co wypinać? zasilacz podłączasz prosto do niego, sieciowy lub samochodowy
a ponadto do gripa włożę dodatkowo akumulator więc nie jestem tylko uzależniony od tego wbudowanego

jacek.gold
03-12-2009, 11:34
a po co wypinać? zasilacz podłączasz prosto do niego, sieciowy lub samochodowy
a ponadto do gripa włożę dodatkowo akumulator więc nie jestem tylko uzależniony od tego wbudowanego

chciałbyś podłączyc do swojego aparatu kabel którego drugi koniec jest w sieci 230V?

mori
03-12-2009, 11:35
hmmmm... codziennie podłączam do niej kilkadziesiąt urządzeń, część cenniejszych od mojego body, i jakoś nic się nie dzieje :)

marcinc
03-12-2009, 11:47
Miałem okazję mieć tego gripa podpiętego do swojego D90.
Wykonanie jest całkiem przyzwoite. Kolorystyka i struktura tworzywa bardzo zbliżona do korpusu Nikona, ale nie wiem dlaczego nie działał przycisk wywalania migawki. Po naciśnięciu do połowy łapał ostrość i tyle. Jak naciskałem do końca nie mogłem zrobić zdjęcia. W sklepie było zaznaczone na opisie, że działa z D80 i D90 natomiast na opakowaniu nie było wzmianki o D90. Sprawdzałem dwa egzemplarze i żaden nie zadziałał.

Pozdrawiam:)

Antonioo
03-12-2009, 12:36
hmmmm... codziennie podłączam do niej kilkadziesiąt urządzeń, część cenniejszych od mojego body, i jakoś nic się nie dzieje :)

nasze zdanie znasz....niebezpiecznie i niefunkcjonalnie.....wybór należy i tak do Ciebie....

akumulator ci pada i jesteś bez aparatu na czas ładowania....,a mając grip na 2 en-el3e jedna siada, działa druga, a w międzyczasie możesz ładować tą co padła..... no chyba że będziesz nosić klapkę od baterii i en-el3e ze sobą.....ale upierdliwe to by było z deczka, jak dla mnie

ad2122
03-12-2009, 14:21
...nasze zdanie znasz...
Twoje i paru innych osób wypowiadających się w tym wątku - nie uogólniaj :)

chciałbyś podłączyc do swojego aparatu kabel którego drugi koniec jest w sieci 230V?
No chyba idzie to przez zasilacz/transformator, podobnie jak np. komputerek :) Fakt faktem, ja również bym tego nie podpiął razem z body.

akumulator ci pada i jesteś bez aparatu na czas ładowania....
to chyba pozostaje akumulatorek od body - nieprawdaż? Co za problem wrzucić do torby oryginalne aku jako ewentualny zapas. A tak na marginesie: jeśli to prawda, że ten grip wytrzyma 5000 puknięć (w realu pewnie ze 2000), to sorki - prędzej padną te dwa aku z klasycznego gripa i co wtedy? Jesteś uziemiony na czas ładowania aku.... Ten grip ma przewidziany schowek na zdjętą klapkę, tak jak wiele innych modeli gripów.

Ja osobiście darowałbym sobie takie rozwiązanie. Aku, jak to aku, ma gwarantowanych ileś tam cykli ładowania (zapewne coś ze 100-200, gdzie trzyma parametry), a później traci pojemność. Wiem, może nawet i przetrzyma body, ale... jak później wymienić aku? Podobna sytuacja w razie awarii aku - w sumie grip do śmieci.

mori
03-12-2009, 22:50
Miałem okazję mieć tego gripa podpiętego do swojego D90.
Wykonanie jest całkiem przyzwoite. Kolorystyka i struktura tworzywa bardzo zbliżona do korpusu Nikona, ale nie wiem dlaczego nie działał przycisk wywalania migawki. Po naciśnięciu do połowy łapał ostrość i tyle. Jak naciskałem do końca nie mogłem zrobić zdjęcia. W sklepie było zaznaczone na opisie, że działa z D80 i D90 natomiast na opakowaniu nie było wzmianki o D90. Sprawdzałem dwa egzemplarze i żaden nie zadziałał.

Pozdrawiam:)

OK, dzięki za odpowiedź na pytanie
już traciłem nadzieję :)

mori
26-12-2009, 19:10
Niespodziewanie zamiast nabyć takiego gripa drogą kupna nabyłem go drogą bycia obdarowanym :)
Mój antywir nadal szuka śladów oprogramowania szpiegowskiego rodem od Świętego Mikołaja :)
Kilka uwag na gorąco

Na plus:
- na szczęście mój egzemplarz działa poprawnie z D90, wszystkie przyciski i pokrętła w pełnym zakresie użyteczności (testowałem zarówno podwójne działanie spustu gdy pierwszy stopień wywołuje autofocus jak i w przypadku mojego ulubionego układu gdy autofocus jest pod przyciskiem blokady AF a spust tylko robi zdjęcie, pokrętła subiektywnie działają nawet lepiej niż w body)
- wbudowany w spust przełącznik lock blokujący hurtem wszystkie przyciski i pokrętła gripa
- bardzo dobre spasowanie z body, nic nie lata, trzeszczy, itp.
- zgodny kolor i faktura w dotyku
- lekki
- jak już się załadował (ładnie sygnalizuje diodką na obudowie) to ni cholery nie chce się wyczerpać
- wbudowany w niego schowek na drzwiczki od baterii z body (nie wiem czy jest to w innych ale to pożyteczny drobiazg)

na minus:
- ogólna jakość wykonania skokowo niższa niż grip nikona, elementy gripa nie są do siebie nawzajem idealnie dopasowane ale nie ma to wpływu na użytkowanie, ot troszeczkę "razi" optycznie
- gumy z przodu przyklejone są w sposób budzący obawę przy dłuższym użytkowaniu ale to okaże się z czasem
- wygląd gum i plastików wizualnie odbiega trochę od body (zwłaszcza gumy) ale to widać gdy się go trzyma w ręku, na małą odległość już nie

W sumie póki co jestem bardzo zadowolony a wygoda użytkowania D90 wzrosła skokowo.
Chwyt o niebo pewniejszy. Fotografowanie w poziomie i w pionie równie wygodne.

mori
17-08-2010, 14:05
Chciałbym się podzielić uwagami po ponad siedmiomiesięcznym okresie użytkowania tego gripa:

na plus:
- elektryczna studnia bez dna, nie wiem co trzeba by zrobić żeby go wyczerpać, ostatnio polując na gwiazdy (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2028518#post2028518) trzasnąłem jednej nocy ponad 500szt. 30 sekundowych klatek a ta cholera nie wyczerpała się nawet w 20%. Musze poszukać swojej baterii bo nie pamiętam nawet gdzie ją położyłem skoro niepotrzebna... :)
- pomimo użytkowania na wielostostopniowym mrozie i w ciężkim upale nic się nie dzieje z gumami, plastikami, itp.
- mocowanie do statywu było w użyciu długie godziny w pozycji horyzontalnej i wszystko OK, żadnych strat w gwincie itp.

na minus:
- mało precyzyjny przełącznik blokady przycisków gripa, nie ma wyraźnego momentu przełączenia się i często dla pewności i tak go przełączam aby na pewno znalazł się w skrajnym położeniu ON/OFF
- w Góraszce posiałem gdzieś zatyczkę do gniazda ładowarki bo dość łatwo nią zahaczyć o torbę przy wyciąganiu, itp.

Ogólna ocena bardzo pozytywna. Gdyby nie ten przycisk blokady przycisków byłby niemal doskonały. :)