Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] "Autostopowiczka"
Witam. Debiut w tej kategorii i do tego zdjęcia z warsztatów forumowej grupy Beauty/Glamour, zatem ciężko powiedzieć nawet, że "moje". No, ale że zapisały się na mojej karcie pamięci, toteż prezentuję, bo ciekawskich pewnie jest kilka osób.
Miejsce: Szklarska Poręba
Czas: IX.2009
Modelka: [USUNIĘTE NA PROŚBĘ AUTORA]
Wizaż, stylizacja: Eva Danhofer (http://www.evadanhofer.com)
Spust migawki: mOSAd
Historia troszkę inaczej złożona niż to miało miejsce w rzeczywistości, ale mam nadzieję, że obejdzie się bez rękoczynów. Z góry jedno małe uprzedzenie - światło (prócz jednego studyjnego zdjęcia) całkowicie zastane (nie modyfikowaliśmy go - nie to miały na celu warsztaty). Zapraszam do oglądania i komentowania.
[USUNIĘTE NA PROŚBĘ AUTORA]
Więc tak: zbytnio się krygujesz, ale niech Ci będzie ;)
Jako zestaw całkiem przyjemnie chociaż kolejności niezbyt kumam, jeśli to miało opowiadać jakąś tam (nawet wymuszoną historyjkę). Zdjęcia technicznie bez większych zastrzeżeń. Nawet bym powiedział, że ładnie o dziwo :D
A konkretniej to:
1. Modelka czeka na samochód, który nadjeżdża zza pleców fotografa. A sznur samochodów jedzie w drugą stronę. Chętniej bym widział ją z drugiej strony skierowaną tyłem do fotografa i ewentualnie zerkającą przez ramię, coś jakby przyłapana na łapaniu stopa :)
2. Po prostu ślicznie.
3. 20zł?? No żenada :p :D Tak jak w pozostałych czarnobiałych jest fajnie tak tutaj zbyt jakoś krystalicznie... szczególnie samochód... jakiś szum czy cuś by dodało charakteru
4. Szkoda tych kilku odstających włosków... i gdyby się mocno czepiać to może tej niedbale pofałdowanej bluzki, ale to takie wymuszone czepianie :)
5. Nawet fajnie, mimo uciętej ręki... chociaż to chyba też zbytnie czepialstwo... no i znowu bym dodał szumu... ale to ja.
6. Chyba najgorsze z całego setu. Poza w miarę, ale te wystające bujawki w tle z prawej i z lewej rurki od huśtawki mocno przeszkadzają. I chyba skóra zbyt jasna.
Generalnie mi się podoba, naprawdę. Te uwagi to tak rozwojowo tylko zasugerowane :) Bo do czegoś się przyczepić trzeba. I fajna modelka... pozująca z gracją, a do tego naturalną mimiką. Pozazdrościć :)
Dzięki za konkretną odpowiedź! Ostatnie to taki bonusik trochę zamykający historyjkę (tak tak, na siłę stworzona) - wiem, że najsłabsze, tak "lajtowo" dorzucone. A z samochodami masz rację - akurat to zdjęcie ma najlepszą pozycję i minę modelki, a inne z samochodami tyłem (więc jeszcze inaczej), akurat trochę pod tym względem słabsze - ale może dodam potem coś tak już na luzie, jak trochę więcej uwag poczytam. :D Pozostałe potknięcia jak najbardziej słusznie wyłapałeś. Z tym szumem, to hmm, może i racja, trochę by pod stylizację samego stroju jeszcze bardziej podpasowało, ale mam taką wewnętrzną chęć robienia błyszczących zdjęć, że na razie zostawię tak jak jest. Może kiedyś...
A co do 20zł, to się też nieźle uśmialiśmy na planie, ale to spontanicznie wyszło (nie było możliwości zmiany już - czas). :D
PS. Swoją drogą to cud, że na trójce w karoserii nie widać pozostałych pięciu fotografów. ;)
Czepiaja sie ciebie. Swietna sesja, dobra obrobka i w ogole super, gdyby... No wlasnie, to co napisal Canokin ma sens. Przede wszystkim kolejnosc zdjec, a po drugie uwagi dotyczace pierwszego zdjecia sa celne. Reszte mozna odpuscic, bo jest naprawde dobrze :)
PS. Autostopowiczce sie nie placi, chyba, ze to ona zaplacila za "podwozke" ;)
Prorok78
03-12-2009, 10:56
hmm mysle ze ta 'autostopowiczka' to troszke taki hmm przewrotny tytul jest.... ale moze sie myle - mowie oczywiscie w kontekscie tych 20 zl :)
do mnie mowi wlasnie 3ka najbardziej... i nie zgodze sie z kolegami... przez ta wspomniana 'krystalicznosc' genialnie wyszly refleksy i odbicia obrazu w karoserii.. dla mnie bomba...
a apropos jedynki - a co jesli chciala jechac wlasnie w ta strone a nie w inna?? znaczy tam gdzie chciala jechac akurat zadne auto nie jechalo... dla mnie to jasne i nie czepialbym sie tego :) generalnie secik bomba a zrobienie tego w b/w tylko dodalo charakteru..:)
ehhh :(:( i pomyslec ze mialem szanse tam byc (w szklarskiej oczywiscie)....:( no coz... nie udalo sie...moze nastepnym razem...:)
No ładnie ładnie. Tylko na jedynce słupek przy drodze zdradza nam krzywy kadr. Ja bym go wystemplował.
Dawaj więcej!
Na marginesie: nie wiedziałem, że aż do ulicy dotarliście w swoich artystycznych poszukiwaniach. Ja w tym czasie robiłem to samo co przez większość warsztatów - czekałem aż podładuje się ta nieszczęsna kamera.
Słupek mi pasuje klimatycznie, czyli pewnie trochę naprostuję kadr tylko. :) Do ulicy dotarłem tylko ja z modelką (w końcu to akurat moja wizja była tu realizowana), a i tak tylko na chwilę, bo się spłoszyła. Jakoś kierowcy zaczęli też dziwnie zwalniać z niewiadomych powodów.
Prawie wszystkie zdjecia mi sie bardzo podobaja. Poza tym, co juz zostalo powiedziana, mam dwie uwagi. Mianowicie dwojka (jak ktos napisal - slicznie) dla mnie byla by sliczna, gdyby nie oczy modelki. Tutaj ewidentnie az prosi sie o kontakt wzrokowy. W takiej pozycji zrenic wyglada jakby modelka miala mega zeza (przepraszam, jesli jestem zbyt bezposredni).
Druga rzecz, to zdjecie nr 4. Jesli calosc ma opowiadac jakas historie, to czworka do calosci jakos nie pasuje, choc wedlug mnie to najlepsze zdjecie z calego setu, super oswietlone, po prostu idealny portret. Mozemy sobie rozne historie tworzyc: autostopowiczka, czy "autostopowiczka", ale czworeczka ma sie tutaj MZ nijak do calosci (no chyba, ze moja wyobraznia nie potrafi wyluskac tego, co Ty miales na mysli dodajac ja do setu).
Co do sterylnosci i czystosci zdjec, to mnie sie podoba taka konwencja.
Reasumujac, dla mnie bomba :)
No ładnie ładnie. Tylko na jedynce słupek przy drodze zdradza nam krzywy kadr.
Jest również taka opcja że to słupek jest krzywo wkopany :-D
Rewelacyjna 5tka! pomimo zlego kadrowania i pozbawienia konczyny.
pozdroofka
PS
Ale te dwie dychy, to przegiecie.
Mianowicie dwojka (jak ktos napisal - slicznie) dla mnie byla by sliczna, gdyby nie oczy modelki. Tutaj ewidentnie az prosi sie o kontakt wzrokowy. W takiej pozycji zrenic wyglada jakby modelka miala mega zeza (przepraszam, jesli jestem zbyt bezposredni).
Nie widzę żadnego zeza! Bardzo mi się 2 podoba. :D
wolnyslimak
04-12-2009, 19:46
Świetny set. Chciałbym takie zdjęcia robić tylko nie wiem skąd modelkę chętną wytrzasnąć? Na 5 jedyne co mnie razi to zły dobór samochodu. B&W, modelka wystylizowana na lata 30-e a tu fura z XXIw. Chciałbym aby wysiadała z jakiegoś starszego wnętrza. Całość jest świetna, miło sie ogląda.
szóstka jakoś nie pasuje do konceptu autostopowiczki
Leatherface
06-12-2009, 20:43
2 dla mnie rządzi ale dałbym ciut niżej :)