Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB-900 ciemnie zdjęcia z bliska

XGrzesX
02-12-2009, 23:51
Walcze ze swoją nową lampą SB-900. Ogólnie mam wrażenie że niedoświetla ale zauważyłem, że często zdjęcia są bardzo ciemne (szczególnie tło) jeśli robię zdjęcia z małej odległości np. 1-2 metry. Czemu tak się dzieje ?

Antonioo
02-12-2009, 23:54
a na jakim programie masz ustawioną lampę i puszkę??

XGrzesX
03-12-2009, 00:01
a na jakim programie masz ustawioną lampę i puszkę??

Aparat w trybie M a lampa w trybie TTL. W trybie TTL BL też są ciemne choć mniej.

satsun
03-12-2009, 02:07
Daj jakiś przykład bo tak w ciemno to ciężko powiedzieć czemu i sam nie wiem o co Ci dokładnie chodzi...

truman20
03-12-2009, 08:29
Mogłeś wrzucić jakieś zdjęcia, ale przypuszczam, że chodzi o ten problem: http://foto.jasiu.pl/03.html. Poczytaj cały ten poradnik, naprawdę fajna rzecz.

Antonioo
04-12-2009, 19:30
sprawdź te ustawienia:

-ekspozycja w korpusie ,czy nie jest na minus
-lampa z poziomu korpusu ,czy nie na minus
-korekcji ev w sb-900 ,czy nie na minus
-czy nie był zbyt krótki czas otwarcia migawki
-czy nie była za bardzo przymknięta przysłona.

ewentualnie daj reset do fabrycznych,

XGrzesX
04-12-2009, 20:21
sprawdź te ustawienia:

-ekspozycja w korpusie ,czy nie jest na minus
-lampa z poziomu korpusu ,czy nie na minus
-korekcji ev w sb-900 ,czy nie na minus
-czy nie był zbyt krótki czas otwarcia migawki
-czy nie była za bardzo przymknięta przysłona.

ewentualnie daj reset do fabrycznych,

Korekt żadnych nie ma ustawionych. Reset lampy i aparatu nic nie zmienił.
Rozmiem, że gdyby byl za krótki czas migawki lub za mała przysłona to lampa powinna błysnąć mocniej o ile ma czym a w tym przypadku nie błysnęła pełną mocą.

slekar
05-12-2009, 12:38
witam.
Też chcę kupić SB900 . Na jakich czasach robisz w manualu?

Antonioo
05-12-2009, 12:46
witam.
Też chcę kupić SB900 . Na jakich czasach robisz w manualu?

tzn??

XGrzesX
05-12-2009, 13:20
Generalnie lampa SB-900 przy fotografowaniu na wprost zachowuje się dużo gorzej niż wbudowana lampa w D90. Niedoświetlenie jest bardzo duże a na rogach zdjęciach jest prawie czarno.
Poniżej zdjęcia wykonane przy tych samych ustawieniach:

1. Lampa wbudowana

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/i/dsc5124v.jpg/)

2. Lampa SB-900 na wprost (TTL)

źródło (http://img262.imageshack.us/i/dsc5123.jpg/)

Karolek
05-12-2009, 15:52
Mimo, że mam sprzęt mniej nowoczesny (D70s i SB-800), to u mnie w analogicznej sytuacji wygląda bardzo podobnie. Mały pokój, odległość od obiektu około 2m, sufit biały niewiele ponad 2m wysokości. Przy identycznych parametrach ustawienia korpusu zdjęcia z lampy wbudowanej są wyraźnie jaśniejsze w porównaniu do lampy zewnętrznej (bez względu czy ustawiona na wprost czy światło odbite).
Też trochę nad tym myślałem, ale dałem sobie spokój. U mnie wbudowana błyska mocniej i tyle. A która lepiej to nie wiem.:(
Kiedyś czytałem na forum, że ktoś miał 2 SB800 a różniły się siłą błysku około 1EV.

satsun
05-12-2009, 17:04
Może masz ustawione TTL BL i czy czasem nie masz ustawionego CW lub cos z zoomem lampy pogrzebane? U mnie wszystko elegancko działa i moim zdaniem SB-900 lepiej doświetla niż wbudowana w podobnej sytuacji.

jabu66
05-12-2009, 17:04
Różnica w rozkładzie światła wynika zapewne z tego , że w lampie SB900 reflektor posiada zmienny kąt rozsyłu światła i dostosowuje się do kąta widzenia zastosowanego obiektywu (czy też aktualnie ustawionej ogniskowej). Dzięki temu snop światła (przy użyciu na wprost) jest niewiele szerszy od pola widzenia obiektywu. W przypadku lampy wbudowanej snop światła jest stały i dobrany tak , aby w miarę dobrze pokrywał pole widzenia standardowego
zooma , ustawionego na najkrótszą ogniskową. Dzięki temu oświetlany jest znacznie szerszy obszar i większa ilość światła ulega rozproszeniu, co daje lepsze wyrównanie oświetlenia.
Wyłącz w SB900 AUTO-ZOOM , ręcznie ustaw ogniskową reflektora na najkrótszą możliwą wartość i wtedy porównaj. Poczytaj instrukcję lampy SB , tam gdzie opisane są modele (profile , wzorce) oświetlenia.

XGrzesX
05-12-2009, 20:17
Zrobiłem kolejny test zmieniając wzorzec oświetlenia i zoom lamy (ogniskowa obiektywu ustawiona na 85mm):

1. Lampa na wprost w trybie TTL, wzorzec EVEN, zoom lampy automatyczny czyli ustawiony na 85

źródło (http://img687.imageshack.us/i/dsc5166.jpg/)

2. Lampa na wprost w trybie TTL, wzorzec EVEN, zoom lampy ręcznie na 18

źródło (http://img502.imageshack.us/i/dsc5167.jpg/)

3. Lampa wbudowana

źródło (http://img687.imageshack.us/i/dsc5168.jpg/)

Zarówno w przypadku 1 jak i 2 jest niedoświetlenie i jeszcze większe niedoświetlenie w rogach. Szczerze mówiąc spodziewałem się, że wydając prawie 1,5 tysiąca różnica będzie ogromna a wychodzi na to, że lampa wbudowana lepiej sobie radzi przy błyskaniu na wprost.

satsun
05-12-2009, 20:58
Na pewno Ci działa zoom? Dziwną masz tę lampę albo nie umiesz jej obsłużyć, to jest pewne. Nie miga Ci dioda po zrobieniu zdjęcia? Jakie masz ustawienia na wyświetlaczu lampy? Tak samo wygląda przy świetle odbitym?

XGrzesX
05-12-2009, 21:20
Na pewno Ci działa zoom? Dziwną masz tę lampę albo nie umiesz jej obsłużyć, to jest pewne. Nie miga Ci dioda po zrobieniu zdjęcia? Jakie masz ustawienia na wyświetlaczu lampy? Tak samo wygląda przy świetle odbitym?

Zoom na pewno działa. Zresztą widoczna jest różnica pomiędzy zdjęciem 1 a 2 które różnią się zoomem. Po zrobieniu zdjęcia dioda nie miga. Lampa jest ustawiona w trybie TTL, bez korekty mocy błysku. Przy świetle odbitym jest trochę lepiej. Szczerze mówiąc nawet pojechałem z nią wczoraj do serwisu na Postępu. Co prawda nie chciałem jej zostawiać ale poprosiłem aby technik sprawdził ją od ręki czy coś nie namieszałem w ustawieniach. Technik obejrzał lampę i stwierdził, że wszystko jest OK, tłumaczył, że automatyka czasami się myli i od tego jest korekcja ale jakoś ta opinia technika mnie tylko zmartwiła bo to oznacza, że nawet jakbym oddał lampę do naprawy to nic się nie zmieni :-( Równocześnie problem zgłosiłem do pomocy technicznej Nikona i oni stwierdzili, że nie mogą u siebie odtworzyć takiego problemu i że na ich sprzęcie testowym (takim samym jak mój) taki problem nie występuje i sugerują oddać lampę do serwisu.

andre70
05-12-2009, 21:31
Szczerze mówiąc spodziewałem się, że wydając prawie 1,5 tysiąca różnica będzie ogromna a wychodzi na to, że lampa wbudowana lepiej sobie radzi przy błyskaniu na wprost.
I jest ogromna.
Nawet jeśli przy błyskaniu na wprost lampa wbudowana lepiej sobie radzi (chociaż u mnie wszystko naświetla podobnie we wszystkich trzech wzorcach CW STD EVEN w trybie TTL) to poza tym nie da się jej zdjąć z sanek , ustawić w podstawce lub na statywie , odchylić w każdym kierunku a przy tym sterować z body. O wyposażeniu dodatkowym i prawie nieograniczonych możliwościach konfiguracji(osiągalnych dla lamp błyskowych) nie wspominając.
Mam SB900 i mam Metz"a48AF1 i uważam ,że obydwie są bardzo dobre. Nawet nie próbuje ich porównywać do wbudowanej bo nie ma to najmniejszego sensu.
Wracając do głównego tematu wątku albo masz złe ustawienia w lampie , albo w body , albo w najgorszym wypadku Twój egzemplarz jest trafiony. Dlatego absolutnie nie podpisuję się pod tezą postawioną w tytule wątku.
Pozdrawiam

krzysiekn
05-12-2009, 21:48
coś musi być skopane w ustawieniach,albo coś nie tak z lampą.porównywać te dwie lampy,to tak,jakby porównywać trabanta i mercedesa.wprawdzie oba jeżdżą,ale są "troszkę" inne.

XGrzesX
05-12-2009, 21:58
No mnie też się raczej wydaje, że wyniki pracy tej lampy są kiepskie. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, żeby to była kwestia jeszcze jakichś ustawień bo przyznajmy szczerze, że tych ustawiń nie jest jakąś ogromna liczba a próbowałem juz chyba wszystkiego.

kokos
05-12-2009, 22:21
Moim zdaniem, analizując dwa pierwsze zdjęcia, to lampa wbudowana przepaliła więcej elementów, przez co zdjęcie ogólnie jest jaśniejsze, natomiast lampa zewnętrzna tego nie uczyniła w tak znacznym stopniu i pozornie zdjęcie wypada gorzej bo ciemniejsze.

satsun
05-12-2009, 23:07
A jak sprawa wygląda na manualu i większych mocach, moc na zdjęciu adekwatna do ustawionej?

XGrzesX
05-12-2009, 23:13
A jak sprawa wygląda na manualu i większych mocach, moc na zdjęciu adekwatna do ustawionej?

A jak sprawdzić czy moc na zdjęciu jest adekwatna do ustawionej ?
Jeśli w trybie M ustawie moc taką by pokazywany na wyświetlaczu zasięg był taki jak odłegłość do fotografowanego przedmiotu to zdjęcie jest prawidłowo naświetlone.

perek83
06-12-2009, 00:11
no to moze zaczne od tego ze po przeczytaniu postów wziałem moja sabine podpiałem i pstryknalem i ... ja nie wiem o co tyle krzyku. I dwie przyczyny. Albo wadliwy egzeplarz masz, albo zle masz ustawione padanie błysku. Jesli masz centralnie to obrzeza beda ciemniejsze. ustaw na std lub even. A TTL wysyła przedbłyski i dokonuja one pomiaru ile swiatła potrzeba. takze zdał bym sie raczej na spostrzezenie ktore padło wczesniej ze ta lampa wbudowana to raczej przepałow porobila, niz sabinka miala by niedoswietlic. OT

dorjan
06-12-2009, 00:58
Moim zdaniem, analizując dwa pierwsze zdjęcia, to lampa wbudowana przepaliła więcej elementów, przez co zdjęcie ogólnie jest jaśniejsze, natomiast lampa zewnętrzna tego nie uczyniła w tak znacznym stopniu i pozornie zdjęcie wypada gorzej bo ciemniejsze.

Lampa wbudowana przepaliła więcej elementów? W jaki sposób analizowałeś te zdjęcia?

Lampa wbudowana naświetliła prawidłowo i nie znajdziesz na tej fotce nawet jednego przepalonego piksela. Natomiast ten egzemplarz SB-900 ewidentnie niedoświetla. Pierwszy raz widzę również takie winietowanie lampy. Instrukcja mówi co prawda o takiej możliwości, ale to czysta kpina, by objawiało się to aż w taki sposób, chyba że to lampka dla uwielbiających "plastykę".

XGrzesX, oddaj swoją SB do kalibracji. Jej zachowanie odbiega od normalności.

Pozdrawiam.

perek83
06-12-2009, 09:54
Lampa wbudowana przepaliła więcej elementów? W jaki sposób analizowałeś te zdjęcia?

Lampa wbudowana naświetliła prawidłowo i nie znajdziesz na tej fotce nawet jednego przepalonego piksela. Natomiast ten egzemplarz SB-900 ewidentnie niedoświetla. Pierwszy raz widzę również takie winietowanie lampy. Instrukcja mówi co prawda o takiej możliwości, ale to czysta kpina, by objawiało się to aż w taki sposób, chyba że to lampka dla uwielbiających "plastykę".

XGrzesX, oddaj swoją SB do kalibracji. Jej zachowanie odbiega od normalności.

Pozdrawiam.

Rzeczywiscie moze nie sa to przepały, ale spojrz na żelazko na zdjeciu wykonananym z lampa wbudowana. A te winietowanie jak juz pisałem moze byc spowodowanem ustawieniem rodzaju błysku. Ustawione na centralny błysk wydaje mi sie ze tak wlasnie winietuje. No ale to tylko moze spostrzezenie.

XGrzesX
06-12-2009, 10:10
no to moze zaczne od tego ze po przeczytaniu postów wziałem moja sabine podpiałem i pstryknalem i ... ja nie wiem o co tyle krzyku. Jak to rozumieć ? Twoja lampa tak się nie zachowuje ?

Albo wadliwy egzeplarz masz, albo zle masz ustawione padanie błysku. Jesli masz centralnie to obrzeza beda ciemniejsze. ustaw na std lub even.
Przecież zamieściłem też zdjęcia z ustawionym wzorcem EVEN gdzie niedoświetlenie też występuje.

Ktoś orientuje się czy kalibracja w serwisie jest przeprowadzona programowo czy może rozbierają lampę ?

Jatin
06-12-2009, 11:33
Trochę odbiegnę od tematu ale tak się zastanawiam jak zerkam w exif kolegi jest taki wpis "unknow external iTTL flash......" a na moich fotach w tym miejscu jest model lampy i tak mnie ciekawi dlaczego?

perek83
06-12-2009, 11:57
Jak to rozumieć ? Twoja lampa tak się nie zachowuje ?
no niestety moja lampa sie tak nie zachowuje. rzeczywiscie moze kalibracja bedzie niezbedna. lub zaaktualizuj softa.

Przecież zamieściłem też zdjęcia z ustawionym wzorcem EVEN gdzie niedoświetlenie też występuje.

Ktoś orientuje się czy kalibracja w serwisie jest przeprowadzona programowo czy może rozbierają lampę ?
Wydaje mi sie ze nie beda nic ruszac, chyba ze TTL siadł to raczej beda grzebac w bebechach;)

XGrzesX
06-12-2009, 12:18
Lampa ma wersje oprogramowania 5.02 więc najnowsze. Mogę spróbować wgrać firmware ponownie tylko, że jest napisane:
"Jeśli w lampie błyskowej SB-900 jest zainstalowana najnowsza wersja oprogramowania układowego, nie należy pobierać ani instalować niniejszej aktualizacji."

Boję się trochę, że jak to nic nie da to serwisie mogą mi anulować gwarancję bo powiedzą, że "grzebałem" w oprogramowaniu.

XGrzesX
08-12-2009, 18:55
Trochę odbiegnę od tematu ale tak się zastanawiam jak zerkam w exif kolegi jest taki wpis "unknow external iTTL flash......" a na moich fotach w tym miejscu jest model lampy i tak mnie ciekawi dlaczego?

Może to zależy od modelu aparatu. Znalazłem na sieci jakieś zdjęcie wykonane D90 oraz SB-900 i tam w exif też było "unknow external iTTL flash", natomiast w zdjęciu wykonanym D300 oraz SB-900 które znalazłem w "Flash Model" było "SB-900".

XGrzesX
14-12-2009, 23:50
Nie wiem już co zrobić z tą moją nieszczęsna lampą. Pojechałem z nią do serwisu z prośbą, żeby sprawdzili od ręki (nie chciałem zostawiać lampy) czy lampa rzeczywiście niedoświetla. Co prawda Pan który przyjmował ode mnie aparat jak pokazałem mu zdjęcia testowe stwierdził że rzeczywiście jest coś nie tak to już Pan technik stwierdził, że lampa działa prawidłowo. Tłumacząc to, że automatyka nie zawsze działa prawidłowo i od tego jest możliwość korekcji błysku aby to poprawić. Tylko dla mnie ta automatyka nigdy nie działa prawidłowo. No i się zmartwiłem tą wizytą w serwisie bo raczej nadziei na naprawę tej lampy mieć nie mogę.

XGrzesX
25-12-2009, 09:36
Sprawdziłem jeszcze, że jeśli ustawię lampę w trybie M i ustawię jej moc w taki sposób aby pokazywany na wyświetlaczu lampy zasięg odpowiadał odległości od fotografowanego obiektu to zdjęcie jest lepiej doświetlone niż w trybie TTL. Sprawdzałem też lampę z innym D90 i obiektywem i zachowuje się identycznie. Macie jeszcze może jakieś sugestie ? Macie pomysł na przeprowadzenie jakiegoś jeszcze testu ?

unicode
25-12-2009, 13:49
Witam,
spróbuj w body aparatu ustawić tryb lampy błyskowej na "REAR" - przynajmniej tak się to nazywa w d60, w d90 pewnie bedzie podobnie - chodzi o
SYNCHRONIZACJĘ Z DRUGĄ KURTYNĄ.
Włączenie tej funcji powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec czasu naświetlania, tuz przed zamknięciem migawki, dzięki temu aparat rejestruje więcej detali tła.
Być może to popwari wygląd Twoich zdjęć:)

XGrzesX
25-12-2009, 14:17
Witam,
spróbuj w body aparatu ustawić tryb lampy błyskowej na "REAR" - przynajmniej tak się to nazywa w d60, w d90 pewnie bedzie podobnie - chodzi o
SYNCHRONIZACJĘ Z DRUGĄ KURTYNĄ.
Włączenie tej funcji powoduje wyzwolenie błysku pod sam koniec czasu naświetlania, tuz przed zamknięciem migawki, dzięki temu aparat rejestruje więcej detali tła.
Być może to popwari wygląd Twoich zdjęć:)

Ale to chyb nie w tym problem. Zdjęcia z lampą wbudowaną są poprawnie naświetlone a te wykonane lampą zewnętrzną, przy tych samych ustawieniach są niedoświetlone.

unicode
25-12-2009, 14:54
Ale to chyb nie w tym problem. Zdjęcia z lampą wbudowaną są poprawnie naświetlone a te wykonane lampą zewnętrzną, przy tych samych ustawieniach są niedoświetlone.

niby tak, ale warto sprawdzić:)

Jeżeli masz możliwość to wykonaj ten sam test przy użyciu Twojej sb-900 z innym modelem nikona niż d90, być może wina nie leży po stronie lampy a np. oprogramowania aparatu.

Ja u siebie wykonałem podobny test tyle że z d60+sb900 i zarówno na wbudowanej lampie, jak i sb było poprawnie naświetlone, jedyna różnica była w temperaturze barwnej zdjęcia.

Zen
25-12-2009, 15:02
Czy SB-900 ma ustawiony palik na wprost ? Spróbuj to samo ustawiając palnik w sufit po kątem ok 45-60 s.

greco
25-12-2009, 15:13
Zmniejsz w testowym kadrze udział jasnej ściany w tle i wszystko będzie OK . To normalne , że światłomierz w trybie matrix uśrednia jasność sceny , w twoim kadrze prawie 50% to jasna ściana , żadna lampa bez korekcji nie poradzi sobie z taką sytuacją .

XGrzesX
25-12-2009, 18:24
Zmniejsz w testowym kadrze udział jasnej ściany w tle i wszystko będzie OK . To normalne , że światłomierz w trybie matrix uśrednia jasność sceny , w twoim kadrze prawie 50% to jasna ściana , żadna lampa bez korekcji nie poradzi sobie z taką sytuacją .
Napisałem przecież że z lampą wbudowaną nie ma tego problemu. Światłomierz nie działa przecież inaczej z lampą wbudowaną niż z zwnętrzną.

Paradiso Perduto
17-04-2011, 19:25
odgrzeję temat, ale mam dokładnie ten sam problem co autor wątku...
mam body D90 i lampkę SB-900
zdjęcia wychodzą dokładnie takie jak u autora tematu, jednak to nie wszystko; kolejnym mankamentem jest niepowtarzalność naświetlania klatki
dla przykładu: aparat w trybie A, na statywie, SB-900 w trybie TTL BL FP i wykonuję zdjęcie - wychodzi ciemne; mija chwila wyłączam lampę, włączam ponownie, robię kolejne zdjęcie na tych samych parametrach tego samego kadru i zdjęcie wychodzi idealne
tak więc to zupełna loteria
testowałem D90 i zupełnie inną SB-900 i tam wszystko wychodzi idealnie...
ponadto w wizjerze w trybie A z zapiętą i włączoną lampą SB-900 uruchamia się wskaźnik + . . 0 . . - przy czym wygląda tak: + . . 0lllllllllllll -
nie wiem czy ma to jakieś znacznie dla całości sprawy. przepraszam za schematyczność, ale zapomniałem jak wskaźnik zawodowo się nazywa, a instrukcja jest dość daleko... :-)
zdecydowałem o wysłaniu mojego egzemplarza do serwisu, jednak nie wiem jak opisać usterkę? awaria TTL? niedoświetlone zdjęcia? za słaby błysk?
a może załączyć im na CD przykładowe zdjęcia? jak sądzicie? jeśli tak to jpg, czy nef?

szymon708
17-04-2011, 19:57
Chciałbym zobaczyć przykładowe zdjęcia. Pojęcie "niedoświetlenie" bywa interpretowane różnie. Wrzućcie jakieś jpegi. Tak dla ścisłości swoją przetestowałem po przeczytaniu wątku i u niej jest wszystko ok.

Paradiso Perduto
17-04-2011, 20:03
to przykład z wczoraj, ISO 640, na niższych było tylko gorzej. błysk odbity od białego sufitu w mieszkaniu, czyli ok.2,2 m. robiłem reset lampy i aparatu i dalej dupa.
akumulatorki oczywiście w pełni naładowane.
przed chwilką chciałem wykonać sample, ale o dziwo lampa działa bardzo dobrze i pięknie doświetla... wczoraj tak jak poniżej:
(tylko resize w PS)

źródło (http://img34.imageshack.us/i/dsc0021nb.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Tommii
17-04-2011, 20:06
Zwróć uwagę że przy pomiarze matrycowym wbudowana automatycznie przełącza się na TTL-BL.
Różnica jest taka, że przy TTL pomiar dla lampy odbywa się TYLKO i WYŁĄCZNIE z centralnego punktu, a dla TTL-BL z całej matrycy.
Jeśli w SB-900 ustawiłeś TTL to pomiar światła odbywał się w centralnym punkcie. Jeśli miałeś w nim jakiś biały element to lampa prawidłowo nie doświetliła bo w ogóle nie zostaly uwzdlędnione ciemne elementy.
Ustaw SB-900w TTL-BL i wtedy porównuj z wbudowaną, albo przestaw pomiar światła w aparacie z matrycowego na punktowy, co spowoduje automatyczne wyłączenie TTL-BL we wbudowanej lampie.

Paradiso Perduto
17-04-2011, 20:23
na zdjęciu powyżej:
- pomiar światła matrycowy,
- SB-900 TTL BL FP wycelowana w sufit
wykonam więcej zdjęć. ale już nie dziś. niestety mój mały "obiekt fotografowania" idzie spać;-)
Tommii oczywiście wezmę to pod uwagę i wykonam zdjęcia próbne. dziękuję za poradę:-)
jeśli stwierdzę 'niedoświetlenie' wrzucę zdjęcia i dalej będziemy debatować

R
18-04-2011, 09:34
a po co BL... i w sufit? Najpier wypada znac zastosowanie funkcji BL a pozniej zaczac uzywac jej z sensem.

JK
19-04-2011, 12:40
A może zacznij od ustawienia puszki w tryb M (nie żadne A, S, czy P) i nie włączaj AutoISO - któtko mówiąc ustaw manual. Nastepnie ustaw sobie czas, przysłonę i czułość, jak chcesz, w zależności od tego, co chcesz osiągnąć (oczywiście w granicach rozsądku). Jak zrobisz zdjęcie, to automatyka postara się doświetlić scenę i zazwyczaj zrobi to prawidłowo.

Paradiso Perduto
19-04-2011, 21:27
JK - wszystko było ustawione tak jak napisałeś. wyłączenie autoISO było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zakupie body;-)
zaktualizowałem dziś oprogramowanie lampy - działa tak jak powinna:-)

wszystkim którzy wzięli udział w dyskusji dziękuję za pomoc:-)

JK
19-04-2011, 21:34
JK - wszystko było ustawione tak jak napisałeś. ......

Takie bajki to możesz opowiadać dzieciom. ;-)

To zdjęcie zrobiłeś w trybie A, a nie w trybie M. Pozostawiłeś puszce zarówno dobór czasu, jak też dobór doświetlenia lampą. Tak się nie robi, bo wtedy efekty nie zawsze są zgodne z zamierzeniami fotografa.

Tommii
19-04-2011, 22:53
JK - wszystko było ustawione tak jak napisałeś. wyłączenie autoISO było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem po zakupie body;-)
zaktualizowałem dziś oprogramowanie lampy - działa tak jak powinna:-)

wszystkim którzy wzięli udział w dyskusji dziękuję za pomoc:-)

Jaką wersję oprogramowania lampy masz teraz?

Paradiso Perduto
19-04-2011, 23:55
Takie bajki to możesz opowiadać dzieciom. ;-)

To zdjęcie zrobiłeś w trybie A, a nie w trybie M. Pozostawiłeś puszce zarówno dobór czasu, jak też dobór doświetlenia lampą. Tak się nie robi, bo wtedy efekty nie zawsze są zgodne z zamierzeniami fotografa.

ehhh... w tym konkretnym przypadku masz rację ;-) zwracam honor ;-)
robiłem setki zdjęć żeby dość co i jak. na zabawę w trybie M przyszedł czas nieco później:-)

aktualna wersja oprogramowania to 5.02

rdcom
20-04-2011, 06:31
A może zacznij od ustawienia puszki w tryb M (nie żadne A, S, czy P) i nie włączaj AutoISO - któtko mówiąc ustaw manual. Nastepnie ustaw sobie czas, przysłonę i czułość, jak chcesz, w zależności od tego, co chcesz osiągnąć (oczywiście w granicach rozsądku). Jak zrobisz zdjęcie, to automatyka postara się doświetlić scenę i zazwyczaj zrobi to prawidłowo.

Też uczę się lampy. Rozumiem że najlepsze efekty uzyskam gdy:
tryb M
ISO stałe np. 400 lub 800
reguluję czas i przysłonę a lampa resztę załatwi?

J51
20-04-2011, 09:13
SB-900 TTL BL FP wycelowana w sufit
Nie rozumię,po co TTL BL i do tego jeszcze FP.