PDA

Zobacz pełną wersję : EIZO FlexScan S1921 - pytanie

teatralniak
02-12-2009, 21:50
Przeglądałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje. Chodzi mi oto czy powyższy model monitora można sprzętowo kalibrować? I tak przy okazji: na co trzeba zwracać uwagę kupując używany monitor lcd, czy przy możliwości osobistego sprawdzenia przed kupnem, są jakieś narzędzia, które pozwolą sprawdzić faktyczne zużycie matrycy itp.? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Kyle
02-12-2009, 22:06
Przeglądałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje. Chodzi mi oto czy powyższy model monitora można sprzętowo kalibrować? I tak przy okazji: na co trzeba zwracać uwagę kupując używany monitor lcd, czy przy możliwości osobistego sprawdzenia przed kupnem, są jakieś narzędzia, które pozwolą sprawdzić faktyczne zużycie matrycy itp.? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.Nie da się go sprzętowo kalibrować (bezpośrednio programować LUT). Można jedynie kolorymetrem ustawić temp barwową (manipulujemy RGB w OSD tak aż urządzenie pokaże te 6500K) i oprofilować.

ku6i
02-12-2009, 22:13
Możesz sobie ściągnąć jakiś program do testowania monitorów (np. Nokia Monitor Test), albo samodzielnie przygotować pliki do testowania (pytanie po co). NMT pokazuje np. jednobarwne zielone, czerwone, niebieski i białe ekrany dzięki czemu będziesz mógł pi*drzwi zobaczyć równomierność podświetlenia czy wyniuchać walnięte subpiksele. Ale to takie podstawowe "badanie". Najlepiej byłoby wziąć jakiegoś fachowca od monitorów pod pachę i jemu dać się wykazać.
Z tego co wiem, to niektóre Eizo mają licznik godzin pracy (pytanie czy da się go oszukać...), ale niestety nie wiem które.

teatralniak
02-12-2009, 22:15
Nie da się go sprzętowo kalibrować (bezpośrednio programować LUT). Można jedynie kolorymetrem ustawić temp barwową (manipulujemy RGB w OSD tak aż urządzenie pokaże te 6500K) i oprofilować.

Idąc dalej czy jest to monitor, na którym można uzyskać odpowiednią kolorystykę w obróbce zdjęć na poziomie (nazwijmy to) hobbystycznym? Nie jestem zawodowcem, a po prostu chciałbym zdjęcia dostosowywać do publikacji w necie i wydruków w domu i w labie bez niespodzianek. I jeszcze jak ten monitor ma się do NECa MultiSync 1980FXi i Eizo L768?

teatralniak
02-12-2009, 22:17
Możesz sobie ściągnąć jakiś program do testowania monitorów (np. Nokia Monitor Test), albo samodzielnie przygotować pliki do testowania (pytanie po co). NMT pokazuje np. jednobarwne zielone, czerwone, niebieski i białe ekrany dzięki czemu będziesz mógł pi*drzwi zobaczyć równomierność podświetlenia czy wyniuchać walnięte subpiksele. Ale to takie podstawowe "badanie". Najlepiej byłoby wziąć jakiegoś fachowca od monitorów pod pachę i jemu dać się wykazać.
Z tego co wiem, to niektóre Eizo mają licznik godzin pracy (pytanie czy da się go oszukać...), ale niestety nie wiem które.

Dzięki za kolejną wskazówkę :-)

Tom01
02-12-2009, 23:39
Idąc dalej czy jest to monitor, na którym można uzyskać odpowiednią kolorystykę w obróbce zdjęć na poziomie (nazwijmy to) hobbystycznym? Nie jestem zawodowcem, a po prostu chciałbym zdjęcia dostosowywać do publikacji w necie i wydruków w domu i w labie bez niespodzianek. I jeszcze jak ten monitor ma się do NECa MultiSync 1980FXi i Eizo L768?

1. Możnam choć*trzeba skalibrować tor video.
2. Jest to b.podobny monitor do wymienionych.

teatralniak
02-12-2009, 23:44
1. Możnam choć*trzeba skalibrować tor video.

Jestem dosyć zielony w temacie, więc czy mógłbym prosić o jakieś dodatkowe wyjaśnienie.

Tom01
02-12-2009, 23:50
Jestem dosyć zielony w temacie, więc czy mógłbym prosić o jakieś dodatkowe wyjaśnienie.

Opisałem to dokładniej tu: http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=71

teatralniak
02-12-2009, 23:51
Dziękuję za podpowiedź.