Zobacz pełną wersję : Jakie różnice i który lepszy D90vs D5000
Tak jak w tytule prosze o wskazanie różnic wad i pozytywów obu body. D90 troszkę znam, ale D5000 zupełnie nie. Zastanawiam się nad zmianą mojego D70 na któryś z nich, ale nie wiem który będzie lepszy
Fortaigne
02-12-2009, 17:48
który lepszy to chyba wiadomo bo to jakby inne półki, kilka wątków wcześniej jest dość konkretna rozkminka na temat tych 2 aparacików...
Antonioo
02-12-2009, 17:52
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=d5000%2Fd90&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1259769116-c2f4cebbf3f25aea7fc180b6995f140fab0ce3b7&do=dosearch&quicksearch=1&title=
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=d5000+vs+d90&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikon.org.pl
BBall_Freaker
02-12-2009, 17:53
Ten topik to już przesada :-P
Tak jak w tytule prosze o wskazanie różnic wad i pozytywów obu body. D90 troszkę znam, ale D5000 zupełnie nie. Zastanawiam się nad zmianą mojego D70 na któryś z nich, ale nie wiem który będzie lepszy
Poszukaj - ten temat był już wałkowany.
w takim razie przepraszam i prosze o wycofanie
D5000 brak wiertarki, moim zdaniem dyskwalifikacja. Tu się Nikon nie popisał.
Antonioo
02-12-2009, 19:39
D5000 brak wiertarki, moim zdaniem dyskwalifikacja. Tu się Nikon nie popisał.
przecież to amatorska pucha....chcesz mieć wiertarkę z tą samą matrycą, kupujesz d90......
Fortaigne
02-12-2009, 19:41
mnie bardziej by wnerwiał brak drugiego wyświetlacza i grzebanie w menu ciągłe...Od kiedy mam 2 wyświetlacz zastanawiam się jak mogłem się bez niego obyć....
to widzę że D5000 to lipa zupełnie nie wiedziałem co to jest i sta ten wątek. Wątpliwości rozwiane dzięki. Teraz tylko trzeba zdecydować na czym więcej zyskam wymianie puchy czy nowym obiektywie
to widzę że D5000 to lipa zupełnie nie wiedziałem co to jest i sta ten wątek. Wątpliwości rozwiane dzięki. Teraz tylko trzeba zdecydować na czym więcej zyskam wymianie puchy czy nowym obiektywie
Nie taka lipa. Większość "skundlonych" obiektywów jest właśnie z silnikiem. D5000, ma za to ten sławny odchylany ekran. Może i nie ma dwóch, ale jakby nie patrzeć to odchylany ekranik pomaga w patrzeniu i robieniu makro.
Widzę, że kolega ma D70 w stopce. Czy aby na pewno warto kupować super body, a mieć kitowe szkiełko??
kitowe szkiełko? No fakt szału nie mam, ale takie dno chyba to to też nie jest. Nie wiem czy się rozumiemy. Mam 3000zł i chcę zmienić albo body bądź dokupić jakieś konkretniejsze szkiełko
tak Panowie od razu napiszcie, ze D5000 to go...<NIE UŻYWAMY TAKICH WYRAZÓW>...nie wiem dlaczego, ale ten aparat jest strasznie nielubiany na tym forum ;) a to dla amatora z lekkim zacieciem super pucha ;)
kitowe szkiełko? No fakt szału nie mam, ale takie dno chyba to to też nie jest.
Szczerze? Jest. Mam na myśli 18-55, jedynie, że z 18-105VR znajdziesz.
Nie wiem czy się rozumiemy. Mam 3000zł i chcę zmienić albo body bądź dokupić jakieś konkretniejsze szkiełko
Ja bym poszedł w szkło. Masz dobre body, więc po co masz się pchać w coś z tej samej półki. Co zyskujesz? Lepszą matrycę i mniejsze szumy.
tak Panowie od razu napiszcie, ze D5000 to go...<NIE UŻYWAMY TAKICH WYRAZÓW>...nie wiem dlaczego, ale ten aparat jest strasznie nie lubiany na tym forum ;)
bo Nie jest PRO. Tutaj na forum trzeba mieć D300/D700 i zasobny portfel żeby Cię ludzie poważali i respektowali.
D5000, to nie jest gó...<NIE UŻYWAMY TAKICH WYRAZÓW>. Dlaczego? Przecież daje mnóstwo funkcji dla amatora i odchylany ekranik daje radę. Na moje jeżeli ktoś nie zajmuje się tym profesjonalnie niech weźmie D5000 i chociaż będzie ostrzył manualnie na 50/1.8 to zapewne i tak dobre zdjęcie uda mu się zrobić.
W ogóle, co do silnika. Jedno wyklucza drugie. Gdyż D90 ma wiertarkę, ale jak już mam tak dobre body, to po co podpinać 50/1.8 skoro można 50/1.4 podpiąć, które ma silnik:O
Fortaigne
02-12-2009, 21:16
tak Panowie od razu napiszcie, ze D5000 to go...<NIE UŻYWAMY TAKICH WYRAZÓW>...nie wiem dlaczego, ale ten aparat jest strasznie nielubiany na tym forum ;) a to dla amatora z lekkim zacieciem super pucha ;)
myślę że nie w tym rzecz...zbyt mała różnica cenowa dzieli te puszki aby nie dopłacić i wziąć jednak lepsze D90. Nie jest to kilka tysięcy jak w przypadku D90 a D300, a zaledwie kilkaset złotych które warto dołożyć, dlatego też każdy poleci w tym zestawieniu raczej D90
to nie zauważyłeś, że D5000 nie nadaje się do robienia zdjęć ? :) Dodatkowo producent zabił sprzęt, nie wykonując go ze stopów magnezu, więc ani zdjęć, ani gwożdzi nim nie powbijasz. W sumie nie wiadomo co to jest ten D5000, ni młotek ni aparat.
Ale nie przejmuj jest jeszcze D3000 gó**o nad g**no, też nie robi zdjęć :D. Wiesz skoro D5000 nie robi zdjęć to model z gorszą matrycą i bez górnego i o zgrozo odchylanego ekranu tym bardziej nie ma możliwości zrobienia zdjęcia. O tym że gwożdzi nie wbija też nie muszę wspominać.
Tylko... kurczę wcześniej miałem hybrydę Fuji s9600, a wcześniej jeszcze jakąś małpkę i do tej pory myślałem, że na hdd i ścianach mam zdjęcia, a to tylko zwykłe pstryki były :(
nic nie pisalem o kitowym szkiełku za 3tys myślę że będzie już coś lepszego. Mam 35mm i 85mm są to stałki a jakiś zmiennoogniskowy też się przyda. Za 3tys myślę że mog dostać nikkora ze światełkiem 2,8 17-55
to nie zauważyłeś, że D5000 nie nadaje się do robienia zdjęć ? :) Dodatkowo producent zabił sprzęt, nie wykonując go ze stopów magnezu, więc ani zdjęć, ani gwożdzi nim nie powbijasz. W sumie nie wiadomo co to jest ten D5000, ni młotek ni aparat.
Ale nie przejmuj jest jeszcze D3000 gó**o nad g**no, też nie robi zdjęć :D. Wiesz skoro D5000 nie robi zdjęć to model z gorszą matrycą i bez górnego i o zgrozo odchylanego ekranu tym bardziej nie ma możliwości zrobienia zdjęcia. O tym że gwożdzi nie wbija też nie muszę wspominać.
Tylko... kurczę wcześniej miałem hybrydę Fuji s9600, a wcześniej jeszcze jakąś małpkę i do tej pory myślałem, że na hdd i ścianach mam zdjęcia, a to tylko zwykłe pstryki były :(
Jestem normalny, do onanizmu nie potrzebuję danych technicznych sprzętu.
Kolego. Ten opis chyba Ciebie nie dotyczy. Po tym co widzę w Twojej wypowiedzi, to chyba uważasz, że najlepsze body to te najdroższe. D3000, to inaczej D60 - nawet matryca się nie zmieniła. Zdjęcia robi człowiek, a nie aparat. Dla mnie cały system nikona, to jedno wielkie G. Ale o tym już mówić nie będę. Skoro Twoje zdjęcia to zwykłe pstryki to może powinieneś zająć się origami? Byłoby lepiej dla wszystich...
Articool
02-12-2009, 21:36
Wydaje mi się że niektóre wypowiedzi powinny być usuwane, bo zaśmiecają wątek nic do niego nie wnosząc, a autorzy powinni dostawać upomnienia to może wtedy by się nauczyli, że jak nie mają nic do powiedzenia na temat to milczą i wątki były by rzeczowe i o parę stron krótsze...
Do autora wątku: Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w kolejne szkiełko. Na pewno jest jakieś co by Ci się przydało, a zarazem uzupełni te, które już masz. Chyba, że zauważasz jakieś szczególne braki w swoim body? Z tym że D5000 to w Twoim przypadku kompletnie odpada biorąc pod uwagę że masz D70.
EDIT:
... Za 3tys myślę że mog dostać nikkora ze światełkiem 2,8 17-55
Jeśli te ogniskowe Ci pasują to na pewno będzie to dobry wybór.
TomekB: Kolega meiss ironizował
Nie lubią ci co mają ręce jak łopaty i bary jak szafa trzydrzwiowa bo jest za mały i za lekki, a jeszcze zapomniałem,że używają tylko trzech palców do spustu migawki i do dwóch pokręteł, no i patrzą tylko z góry oczywiście na górny wyświetlacz.D5000 tak jak pamiętam na początku D40 do zdjęć się nie nadaje.Takie jakieś spostrzeżenia mam jak czytam o D5000.
Dokładnie.
Nie spinaj się tak drogi Tomaszu.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, bo chyba najważniejsze w tej wypowiedzi były buźki (wskazujące na ironię), a nie wytłuszczone fragmenty wypowiedzi. Jako małą podpowiedź rzucę, że mam D3000 i nie narzekam.
Za Articool, też przy tej kwocie uderzył bym w zakup szkła. Moim zdaniem poszerzenie szklarnii to większy skok w stosunku cena/możliwości niż pucha.
17-55, hmm.....a nie będzie Ci krztynę za krótko?
EDIT
Patrzę i widzę 17-55 2,8 w okolicach 5000 zł więc te trzy może niewystarczyć. Za to w tej okolicy jest stałka 105 f2,8
Koledzy, autor odrobił pracę domowa i już zna różnice. Skupmy się na:
Teraz tylko trzeba zdecydować na czym więcej zyskam wymianie puchy czy nowym obiektywie
Dziękuję.
mpwt dla Ciebie mega plus za wypowiedź. Co do szkła fakt to które podałem to może za wysoka półka, ale co do ogiskowej bardzo mi leży. W takim wypadku co mage miec o podobnych parametrach w tej cenie? Coś w stylu stałka 105 odpada mam dwie i 85 póki co mało używałem więc dłuższa już zupełnie odpada.
Articool
02-12-2009, 23:07
to może N12-24/4 albo N24/2,8 + N50/1.4
W okolicach 3k z nowych rzeczy masz Nikonowski 24-85 2.8-4, a poniżej 1,5k jest Sigma 28-70 2,8. Ciężko trafić coś szerszego niż 24mm w tej cenie tak żeby sięgało do tych 55 mm i miało jasne światło. Zawsze zostaje znany portal aukcyjny lub coś z gorszym światłem.
EDIT
Chociaż ja na Twoim miejscu mając już dwie jasne stałki, zadowolił bym się ciemniejszym spacer zoomem, w końcu po to te stałki masz, żeby z nich korzystać, chyba, że rozważasz jasne szkło, a stałki na aukcje.
nieee stałek nie oddam za nic. A szkło chciałbym w miarę możliwości jasne bo wiem jaka jest różnica między ciemnymi szkiełka mi a tymi ze światełkiem np 2,8. Co do ogniskowej to im krótsza tym lepsza bo tego mi brakuje. Szerokich kątów
tych którzy chcą się wypowiedzieć zapraszam do tematu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123834
Kolejny wątek z tej serii - zamiast merytorycznej dyskusji jest papalnina:(
Panowie - był juz niedawno taki wątek i nie wniósł niczego konkretnego.
Myślę, że czas na zamknięcie
tak tak czas na zamknięcie i o to prosze moderatora