Zobacz pełną wersję : D90: pytanie o korekcje i pomiar światła
Hej!
Pierwszy post i od razu dwa pytania :)
1. Czy funkcje korekty aberracji chromatycznych, winiety i dystorsji działają tylko z obiektywami Nikona (tylko nowymi?)? Rozumiem, że w przeciwieństwie do D5000 dystorsję sobie trzeba korygować ręcznie podczas podglądu- czy spadek jakości JPG jest zauważalny?
2. W recenzji na dpreview napisano o tendencji do prześwietlania. Widziałem też powiązane opinie o (zbyt) mocnym wpływie punktu AF na ustalenie ekspozycji. Miejska legenda czy jest coś na rzeczy?
Pozdrowienia
Ad2. Zbyt mocne to było w D80. W D90 jest ok. Nie przejmuj się tym i rób zdjęcia.
Z tego co się orientuję to korekcja abberacji chromatycznej działa w czasie przetwarzania obrazu (w locie), korekcja zniekształceń obiektywu jest dostepna po zrobieniu fotki (postprocesing) w menu retuszu - działa ze wszystkimi obiektywami z wyjatkiem trybu automatyczna gdzie wymagany jest obiektyw z procesorem (instrukcja obsługi strona 222).
Korekcji winietowania nie ma w body (jest w CaptureNX)
Co do straty jakości to Ci nie powiem bo generalnie nie bawię się jpgami.
Co do skłonności do prześwietlania - dpreview jest chyba jedynym portalem, który to napisał - moim zdaniem D90 ma dobry pomiar i nie ma skłonności do przepałów (podobno D80 miał czego w swoim nie zauważyłem)
Nie rozumiem też zdania "w przeciwieństwie do D5000 dystorsję sobie trzeba korygować ręcznie podczas podglądu"
Dzięki za odpowiedzi.
Nie rozumiem też zdania "w przeciwieństwie do D5000 dystorsję sobie trzeba korygować ręcznie podczas podglądu"
Wydaje mi się, ze w D5000 można włączyć opcję, która robi to automatycznie po zrobieniu fotki.
Ad2. Zbyt mocne to było w D80. W D90 jest ok. Nie przejmuj się tym i rób zdjęcia.
Na razie jadę na Minolcie 5D, ale odczuwam potrzebę zmian :) Pewnie skończy się na D90.
Fortaigne
02-12-2009, 16:15
ja mam -0.3 korektę ustawioną i jest git
ja mam -0.3 korektę ustawioną i jest git
Przez opcję b4? Dla wszystkich typów pomiaru? Widać to w EXIFie?
Dzięki za odpowiedzi.
Wydaje mi się, ze w D5000 można włączyć opcję, która robi to automatycznie po zrobieniu fotki.
D5000 nie ma takiej możliwości (D90 zresztą też)
Fortaigne
02-12-2009, 18:07
tak, widać w exif korektę -0.33
D90 ma zdecydowaną tendencję do prześwietlania,ale głównie w pomiarze matrycowym.Wydaje mi się,że znaczenie może mieć tu rodzaj wykonywanych zdjęć(oświetlenie).Tzn. kiedy światła jest dużo to wyraźnie przepala,kiedy mniej to i przepalanie jakby mniejsze-taka jakby nieliniowa kumulacja.Skorygować można dwojako - sam pomiar oraz ekspozycję.Dla każdego rodzaju pomiaru osobno.Ja mam tak i tak i dopiero jest dobrze.
D90 ma zdecydowaną tendencję do prześwietlania,ale głównie w pomiarze matrycowym.Wydaje mi się,że znaczenie może mieć tu rodzaj wykonywanych zdjęć(oświetlenie).Tzn. kiedy światła jest dużo to wyraźnie przepala,kiedy mniej to i przepalanie jakby mniejsze-taka jakby nieliniowa kumulacja.Skorygować można dwojako - sam pomiar oraz ekspozycję.Dla każdego rodzaju pomiaru osobno.Ja mam tak i tak i dopiero jest dobrze.
Trzeba rozgraniczyć lekkie prześwietlanie od przepaleń - moim zdaniem D90 ma lekką skłonność do prześwietlania na matrycowym, ale jest to bardzo rzadkie i o małą wartość (0,3EV).
Trzeba przyznać, że funkcja ADL skutecznie zapobiega przepałom, ale nie będę się rozpisywał bo o tym juz było.
Ja nie wprowadzam korekty dla żadnego typu pomiaru i przepały mi się nie zdarzają.