Zobacz pełną wersję : D90 dziwny błąd AF i pól ostrości..
Wczoraj miałem taki oto problem - po podłączeniu 85 1,8 po którymś z rzędu on/off aparatu nie miałem możliwości wyboru pól ostrości, aparat został w wyborze poj. pola ostrości oraz nie mogłem zmienić trybu AF af-a, af-s, af-c...w menu nic nie było przestawiane, stało się to od tak...
po zdjęciu i założeniu szkła ponownie problem ustąpił...
czyżbym o czymś nie wiedział czy znalazłem kolejny błąd D90?
pozdrawiam
Tomek
Robsonek
02-12-2009, 10:51
To mogla byc jednorazowa sytuacja, spowodowana brakiem kontaktu stykow obiektyw/body. Proponuje przeczyscic styki
Pzdr
tak mi się wydaje, że jednorazowa...generalnie dziwne zachowanie to bylo - zdjęcia mogłem robić !!
Tyroniusz
02-12-2009, 11:59
Miałem bardzo podobny przypadek z D90. Okazało się, że w ferworze walki na plenerku nie dokręciłem obiektywu do końca... Wygląda, że dokładnie to samo u Ciebie się stało (po zdjęciu i założeniu obiektywu problem ustąpił). Ja bym sie nie przejmował dopóki problem nie będzie się powatrzał.
juz zapomniałem ale wolałem opisać dla potomnych :D
[...] po którymś z rzędu on/off aparatu
Mala uwaga. Radze nie naduzywac wylacznika. Wlaczyc sprzet jak sie wychodzi na plener, wylaczyc dopiero po zakonczeniu sesji. Takie notoryczne on, off, on, off... czerpie tylko baterie i nic wiecej.
Jestem innego zdania.Jeśli przerwa w fotografowaniu ma być dłuższa niż kilkanaście minut sensownie jest aparat wyłączyć.Kiedy pozostaje włączony czerpie prąd,a różne rzeczy mogą się wydarzyć np.przypadkowe naciśnięcie przycisku(choćby w torbie).Nie rozumiem dlaczego należałoby unikać on/off - od tego on jest.Nie zauważyłem większych różnic w zużyciu energii w trybie częstego wyłączania i bez wyłączeń.
Kiedy pozostaje włączony czerpie prąd
Jak jest wylaczony to rowniez czerpie prad. Chocby licznik zdjec... swieci sie na gornym LCD caly czas.
Nie zauważyłem większych różnic w zużyciu energii w trybie częstego wyłączania i bez wyłączeń.
To dziwne bo ja tez sprawdzalem to empirycznie i roznica jest. W koncu za kazdym razem, gdy wlaczamy aparat wzbudzana jest cala elektronika (duzy pobor pradu), co prowadzi do wiekszego zuzycia aku.
Ale zaczynamy OT wiec trza go szybko zakonczyc — KONIEC :)