Zobacz pełną wersję : Czy takie pomieszczenie wystarczy na studio?
Inki1234
01-12-2009, 23:22
Witam.
Mam możliwość wynajęcia pomieszczenia o wymiarach ok 6,5 na 4,5 m. Wysokość ok 3,2 m. Ściany niestety lekko żółte (nie ma możliwości ich zasłonięcia), sufit biały, a na podłodze szara wykładzina. Pomieszczczenie nie jest duże, ale nowe i z zapleczem (łazienka z lustrami). Chciałem je wykorzystać do robienia zdjęć portretowych 1-2 osób. Na stojąco, siedząco, leżąco. mam tła 3 m z fizeliny czy nie wiem jak sie to nazywa. Mam Powerluxa 300 Ws z Oktą 120 cm. Dokupuję drugą taką lampę z softem 60x90. Mam jeszcze SB800 i 2x Vivitara 285 HV. Obiektywy Tamron 17-50 i Nikon 50 1.8. Pytanie następujące - czy takie pomieszczenie będzie wystarczało do nauki fotografowania. Studio będzie wykorzystywane przeze mnie do nauki fotografowania i dla studentów (udostępnie im sprzęt pod moim nadzorem za darmo w zamian za udostępnienie tego właśnie pomieszczenie przez uczelnię). Proszę o rady i odpowiedź na pytanie.
Mam możliwość wynajęcia pomieszczenia o wymiarach ok 6,5 na 4,5 m. Wysokość ok 3,2 m. Ściany niestety lekko żółte (nie ma możliwości ich zasłonięcia), sufit biały, a na podłodze szara wykładzina. Wystarczy. Dlaczego nie ma możliwości zasłonięcia ścian? Kupujesz czarną fizelinę i przybijasz do ściany gwoździami. 2 godziny i po robocie.
marszull
02-12-2009, 11:13
czarna fizeline na sciany, jak napisal Jacek a tlo kup sobie kartonowe, roznice zobaczysz od razu
Inki1234
02-12-2009, 22:56
Pomieszczenie nie będzie wykorzystywane przez cały czas. Nie będe mógł tam nic przybijać. Nad tłem kartonowym się zastanawiam, ale na razie chce spróbować na takim tanim i zobaczyć jak wychodzi. Potem będę się bawił w tła po 250 zł/sz.t
marszull
02-12-2009, 23:01
To zamiast przybijac to zrob mocowania i na czas sesji wieszaj a pozniej zdejmij.
metraż raczej za mały, ale pomysł z czarną flizeliną jest dobry
Bartek - NinoVeron
08-12-2009, 00:56
metraż raczej za mały, ale pomysł z czarną flizeliną jest dobry
totalna bzdura :)
metraż jest oki - mam praktycznie identyczny
a moje studio jest nawet o pół metra niższe i w zupełności wystarcza do praktycznie wszystkiego czego chce
no chyba, że kiedyś by się trafiła jakaś kosmiczna sesja na wielką skalę i z wieloma osobami ... no to wtedy wystarczy jednorazowo wynająć jakieś ogromne studio / pomieszczenie. A tak to nie widzę powodów do przepłacania skoro w tym co masz zrobisz prawie wszystko :)
słyszałem o wielu znanych fotografach np. Wacław Wantuch czy Katarzyna Rzeszowska, którzy robią piękne studyjne foty a mają studia jeszcze dwa razy mniejsze od mojego :)
totalna bzdura :)
a moje studio jest nawet o pół metra niższe i w zupełności wystarcza do praktycznie wszystkiego czego chce
no chyba, że kiedyś by się trafiła jakaś kosmiczna sesja na wielką skalę i z wieloma osobami ... no to wtedy wystarczy jednorazowo wynająć jakieś ogromne studio / pomieszczenie. A tak to nie widzę powodów do przepłacania skoro w tym co masz zrobisz prawie wszystko :)
słyszałem o wielu znanych fotografach np. Wacław Wantuch czy Katarzyna Rzeszowska, którzy robią piękne studyjne foty a mają studia jeszcze dwa razy mniejsze od mojego :)
Podkreślenie moje. On to nie Ty. Może mieć inne potrzeby.
Znam świetnego fotografa, który w ogóle nie ma studia.
Warunki prostego studia fotograficznego chyba łatwo zdefiniować. Dla moich potrzeb musi to być pomieszczenie o wymiarach takich, gdzie można fotografować osobę o wzroście do 200cm + oświetlenie z góry, całą sylwetkę, obiektywem o ogniskowej 85mm (dla 24x36mm). To jeśli chodzi o wysokość i długość, szerokość taka, żeby przy wolnej przestrzeni od modela rzędu 1,5m z każdej strony (stojącego) starczyło miejsca na ustawienie po 2 lamy z softboxami z każdej strony.
Dla mnie Takie studio jest idealne. Dla mnie.
Innych propozycji nie nazwę bzdurą.
Warunki prostego studia fotograficznego chyba łatwo zdefiniować. Dla moich potrzeb musi to być pomieszczenie o wymiarach takich, gdzie można fotografować osobę o wzroście do 200cm + oświetlenie z góry, całą sylwetkę, obiektywem o ogniskowej 85mm (dla 24x36mm). To jeśli chodzi o wysokość i długość, szerokość taka, żeby przy wolnej przestrzeni od modela rzędu 1,5m z każdej strony (stojącego) starczyło miejsca na ustawienie po 2 lamy z softboxami z każdej strony.
Dla mnie Takie studio jest idealne. Dla mnie.
6,5 m długości studia, na body DX, stałką 85 mm nie zrobisz całej postaci. Studio by musiało byc dłuższe. Albo krótsze szkło.
"totalna bzdura
no chyba, że kiedyś by się trafiła jakaś kosmiczna sesja na wielką skalę i z wieloma osobami ... no to wtedy wystarczy jednorazowo wynająć jakieś ogromne studio / pomieszczenie. A tak to nie widzę powodów do przepłacania skoro w tym co masz zrobisz prawie wszystko
słyszałem o wielu znanych fotografach np. Wacław Wantuch czy Katarzyna Rzeszowska, którzy robią piękne studyjne foty a mają studia jeszcze dwa razy mniejsze od mojego"
Miły człowieku Nie wyrażaj takich kategorycznych opinii.
Napisałem jakie mam preferencje. Ot tyle - a to nie oznacza, że piszę bzdury. Szanujmy się w rozmowach - bardzo proszę
Bartek - NinoVeron
09-12-2009, 01:09
no może użyłem zbyt mocnego określenia
ale chodzi o to aby nie popadać w gigantyzm i nie proponować nie wiadomo czego dla osoby, która z tego nie skorzysta
Jeśli ktoś jest zawodowcem i zarabia na fotografii naprawdę duże pieniążki to tak - takiej osobie można proponować studia po co najmniej 100 m2 i wysokich na 4,5-5 m
ale do nauki fotografii i jakiś tak prób studyjnych czy sesji TFP nie ma to sensu! wiadomo, że najczęściej wynajem pomieszczenia pod studio jest drogie a cena zależy od wielkości studia.
wymienione studio z pewnością wystarczy do większości zastosowań. Ale malkontenci zawsze się do czegoś doczepią. Nawet jakby studio było dwa razy większe to były by posty, że brakuje rampy rozładowczej, nie można wjechać samochodem a w środku nie ma przenośnej wanny i kabiny prysznicowej! :)
Chyba nie tędy droga. Każdy kiedyś od czegoś zaczynał a jak się ma odpowiednie pomysły i wypracowany warsztat to i w mniejszym studio można wiele zdziałać.
bartos - OK dzięki za reakcję - wiesz każdy z nas na tym forum "coś sobie w życiu grzebie" - i trudno to nazywać bzdurą
navigator_s9
19-03-2012, 11:22
odświeżam trochę temat :) powoli zaczynam ogarniać studio (czyt. mam sprzęt) i oprócz tego mam pomieszczenie które chciałem na nie przeznaczyć. Chciałem się spytać tych bardziej doświadczonych czy pokój o wymiarach 7m x 7m x 2.4m wystarczy? domyślam się, że wysokość nie zachwyca ale interesuje mnie czy na tyle przeszkadza, że bardzo ograniczy mi pracę i w związku z tym czy muszę szukać innego pomieszczenia?
Zależy co chcesz fotografować. Ciężko będzie zaświecić od góry (góra - skos) na stojącą modelkę (cała postać) mającą 180 cm w szpilkach. Ale już robiąc portret można ją na czymś posadzić i będzie dobrze.
navigator_s9
19-03-2012, 12:21
ok :) w takim razie przez jakiś czas pobawie się w tym niskim pomieszczeniu i w międzyczasie będę myślał o czymś wyższym
zawsze modelka może być leżącą modelką i po problemie ;)- a bardziej serio, to w niższych pomieszczeniach "ratuję się" odbijając światło od sufitu (pod warunkiem, że jest biały lub szary)
Mam niemalże identyczne warunki, spokojnie Ci wystarczy :) Nawet podobny zestaw miałem.. Tamron 17-50 i możesz spokojnie zrobić każdy rodzaj fotografii. Nawet ten softbox 120 powinien spokojnie pasować jako górne światełko :)