Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : formatowanie akumulatora do D60

eRnika
01-12-2009, 22:59
cześć,
zakupiłam oryginalny akumulator do D60 i chciałabym go dobrze sformatować.... z tego co wczesniej wiedziałam o takich rzeczach baterie powinno się rozładować i naładować na maxa i tak min.3 razy...czytając instrukcje obsługi dowiedziałam się, że przed pierwszym uzyciem powinnam baterie naładować....
jak to w końcu ma być????

PS jestem świeża w foceniu! ;-)

D_Z_I_A_D_E_K
01-12-2009, 23:22
tak naprawdę baterię się formuje, a formatować można np. twardy dysk.

eRnika
01-12-2009, 23:39
Ok, dzięki za poprawkę......
tylko co dalej .....najpierw naładować i focić czy rozładować, naładować i focić.....

Sail
01-12-2009, 23:45
ja zawsze zaczynałem od rozładowania i baterie raczej dobrze trzymają. pozdrawiam

ThomasVoland
02-12-2009, 08:15
Takich baterii się nie formuje.

D_Z_I_A_D_E_K
02-12-2009, 10:51
włóż go do aparatu i cykaj aż się rozładuje, a potem go poprostu naładuj i już.

amirez
02-12-2009, 12:32
Właściwie to nie ma takiej potrzeby przy współczesnych aku.
Można, dla własnego świętego spokoju - rozładować pstrykając zdjęcia, naładować, rozładować, naładować....
Przy ładowaniu potrzymać dłużej w ładowarce, chociaż to i tak nic nie daje.

robin102
02-12-2009, 12:56
O jeny ileż razy już było o akumulatorkach, niby małe to takie i tanie, a problemy stwarza :)
PRODUCENT ZALECA PO WYJĘCIU AKUMULATORA Z OPAKOWANIA NAŁADOWANIE GO NA MAXa i dopiero używanie w aparacie. Jest napisane o tym w instrukcji aparatu (zazwyczaj), a także w instrukcji samego akumulatorka jeśli zakupimy oryginał nikona to jest w pudełku taka karteczka w wielu językach :)

ovation
02-12-2009, 14:04
Przy ładowaniu potrzymać dłużej w ładowarce, chociaż to i tak nic nie daje.

Żeby mieć absolutną pewnosć, że bateria jest dobrze naładowana, można potrzymać ją w ładowarce przez tydzień.
Chociaż to i tak nic nie daje :D

wikary
02-12-2009, 15:11
Takich baterii się nie formuje.

...ta informacja powinna byc zamieszczana na pierwszej stronie instrukcji obslugi, albo nawet na pudelku.

eRnika
02-12-2009, 23:39
zgadzam się z Robin 102.....
'Małe a tyle problemów stwarza".....właśnie dlatego, że wyczytałam w instrukcji o naładawaniu aku przed pierwszym użyciem zapytałam na forum doświadczonych .....
problem w tym, że dostałam również książeczkę sygnowaną przez Nikon Polska, w ktorej jest napisane, że aku należy najpierw rozładować, a potem naładować i tak 3 razy.....
i bądź tu mądry....

krzysztofz24
03-12-2009, 00:10
Ej ,no i w czym problem,dla swietego spokoju rozjaduj aku , i potem go naladuj i tak ze 2,3 razy.
Bedziesz miala pewnosc ,ze zrobilas wszystko co w twojej mocy ;-) ,zeby gralo.Ja mam aku oryginalny i jakis zamiennik i oba smigaja az milo,robilem formowanie tak na wszelki:-)wypadek(taka zakorzeniona analogia z tel komorkowych,choc to inny typ baterii). Moze nie trzeba,ale pradu to duzo nie zuzylo:-P.

robin102
03-12-2009, 12:29
i bądź tu mądry....
Na pewno warto być mądry w ten sposób aby akumulator rozładowywać i ładować pełnymi cyklami, bo ma określona przez producenta ilość żyć ;) czyli cykli ładowani i rozładowania. Niestety liczba jest liczbą skończoną. No i warto mieć zapasowy akumulatorek umożliwiający taką przemienną eksploatacje.

eRnika
04-12-2009, 23:19
no i zaufałam w tym temacie swojej intuicji, instrukcji obsługi i Robin102....!!!!!
oczywiście rady dotyczące formowania wykorzystam, bo baterię dobrze jest dobrze sformować i tak też uczynie:aku jest juz naładowany na maxa, teraz tylko rozładować, naładować i td.
Bardzo dziękuję za porady!!!!! ;)