PDA

Zobacz pełną wersję : D90-mapowanie pikseli

BodzioBB
01-12-2009, 22:28
Witam
Kupiłem D90 porobiłem parę zdjęć i po zgraniu na komputer okazało się że w lewym górnym rogu każdego zdjęcia na ciemnym tle błyszczy czerwony punkcik . Oddałem aparat do sklepu do naprawy i dzisiaj go odebrałem z adnotacją servisu Nikona - wykonano mapowanie pikseli wg specyfikacji producenta. Czy ten zabieg zapewni że w przyszłości nie będę miał takiej samej usterki i czy matryca jest w pełni sprawna. Kupując taki aparat nie spodziewałem się że po paru dniach użytkowania będę go oddawał do naprawy. Wcześniej miałem D70s i żałuje że mnie pokusiło i wymieniłem na D90 , nie miałem z nim żadnych problemów , lepiej leżał w ręce był większy i solidniej wykonany.
Proszę o wytłumaczenie mojego problemu.
Pozdrawiam

dzej
01-12-2009, 22:55
Hot/bad pixele w D90 to normalne, i nie zawracaj sobie tym glowy. Mapowanie to 'uzupelnianie' wadliwego pixela wartoscia odczytana z pixela obok. Nie gwarantuje to, ze w przyszlosci nic nowego sie nie pojawi.

mpwt
01-12-2009, 22:56
Czy ten zabieg zapewni że w przyszłości nie będę miał takiej samej usterki i czy matryca jest w pełni sprawna.

Może wystąpić i nie jest w 100% sprawna.

Kupując taki aparat nie spodziewałem się że po paru dniach użytkowania będę go oddawał do naprawy.

Jak to się nazywa, psychoza? To można wyleczyć ;)

Wcześniej miałem D70s i żałuje że mnie pokusiło i wymieniłem na D90

Ja też żałuję.

nie miałem z nim żadnych problemów , lepiej leżał w ręce był większy i solidniej wykonany.

A testowałeś D70s? :D

Proszę o wytłumaczenie mojego problemu.

Nie chcę być niegrzeczny.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=121822
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120384

neomarcel
01-12-2009, 22:58
kupiłem D300s i od razu na pierwszej fotce zaświecił hot pixel........ W tej chwili matryce mam zmapowaną i problemu już nie ma. Radzę jednak sprawdzić czy hot pixel nie występuję mimo mapowania na filmach przy ustawieniu niskiej rozdzielczości np 640 x 424 bo w moim przypadku tak jest i w serwisie powiedziano mi że nie da się z tym nić zrobić... na szczęście w HD go nie widać.......

Jakiś czas temu miałem D60. 2 hoty wystąpiły w przeciągu 800 klatek. Po mapowaniu przekroczyłem na liczniku 7000 klatek i już się nic nie pojawiło...........

Z tego co piszą tu zawodowcy w tym temacie to cytat: "Hoty były....są..... i będą" oby tylko jak najmniej i jak najrzadziej świeciły.....

Pozdrawiam