PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Zdjęcie bez tytułu.

pawel
01-12-2009, 16:23
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/3793293974_dc1308c9ed_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2645/3793293974_dc1308c9ed_o.jpg)

Ambrosious
02-12-2009, 23:20
Elementami przyciągającymi uwagę, są fragmenty zdjęć Gierałtowskiego. Niestey jedynymi.

Według dość powszechnej opinii Mistrz jest trudny w obejściu. Czyżby aż do tego stopnia, że zwichnął sobie rękę? A co ze szczęką, i czyją??

zajonc
03-12-2009, 01:43
a mnie się podoba :-) moją uwagę zwraca pan patrzący w obiektyw

Jendres
03-12-2009, 02:02
faktycznie patrzący w obiektyw rzuca się w oczy i wybija z tłumu :)

pawel
03-12-2009, 04:46
Elementami przyciągającymi uwagę, są fragmenty zdjęć Gierałtowskiego. Niestey jedynymi.
Według dość powszechnej opinii Mistrz jest trudny w obejściu. Czyżby aż do tego stopnia, że zwichnął sobie rękę? A co ze szczęką, i czyją??
A widzisz, jednak inne elementy również przyciągnęły Twoją uwagę i wywołały falę skojarzeń. :)
Co do opinii - zawsze lepiej jest mieć własną.

Argymir Iwicki
03-12-2009, 08:06
A mi się ta kompozycja podoba.

lechupe
03-12-2009, 12:26
Kompozycja jest mz bez sensu. Ostry (w sensie fokusa) Gierałtowski, zajmuje 20% kadru i jest na drugim planie.
Piewszoplanowy słup jest krzywy, całośc zdecydowanie niezrównoważona i zbyt ciasna.

Dla postronnego widza fotka bedzie kompletnie niezrozumiała i bez sensu.

pawel
04-12-2009, 10:55
Jak najbardziej może nie mieć dla Ciebie sensu i być dla Ciebie kiepskie. Tego typu opinia mnie interesuje. Z jednej strony Twoje podejście rozumiem lechupe, ale w końcu nie wszyscy po to robimy zdjęcia aby powielać przykłady z podręczników i spełniać oczekiwania postronnego widza zdefiniowane przez kilka podpunktów.
Nie widzę sensu podporządkowywania moich pomysłów takim rzeczom jak to, żeby słupy w kadrze były proste. Sama myśl wydaje mi się abstrakcyjna.
Większą frajdę sprawia mi robienie jak chcę, a nie tak by zaskarbić sobie postronnego widza, który się zawiesi natychmiast gdy pokazać mu coś innego niż miły (i poprawny) obrazek.

Bielik
04-12-2009, 11:01
dla mnie to zdjęcie jako kompozycja jest zbyt chaotyczne, nieczytelne pod względem treści, a przez to wydaje się być przypadkowe. mamy kilka elementów "ważnych" ale nie wiadomo na czym skupić uwagę. pomijając nawet aspekty "o co chodziło autorowi ?" czy zwykłe "co to jest ?".

krzysztofz24
04-12-2009, 21:11
A mi sie to zdjecie podoba:-),naprawde.Ciekawie prezentuja sie te twarze "zawieszone" w mocno chaotycznej kompozycji...rzeczywiscie zdjecie w tych:"co autor mial na mysli":-), ale moze przez to wlasnie troche intryguje,w kazdym razie nie zawiesilem sie przy ogladaniu;-) - to chyba jest dobrze.

lechupe
05-12-2009, 01:41
...Nie widzę sensu podporządkowywania moich pomysłów takim rzeczom jak to, żeby słupy w kadrze były proste. Sama myśl wydaje mi się abstrakcyjna.
Większą frajdę sprawia mi robienie jak chcę, a nie tak by zaskarbić sobie postronnego widza, który się zawiesi natychmiast gdy pokazać mu coś innego niż miły (i poprawny) obrazek.

No niby racja, ale sam przyznasz, ze to nieco niebezpieczny pogląd, w wyniku którego niektórzy artyści mogliby umrzeć z głodu.

Amadeusz
05-12-2009, 21:38
No niby racja, ale sam przyznasz, ze to nieco niebezpieczny pogląd, w wyniku którego niektórzy artyści mogliby umrzeć z głodu.

"Bo tylko artysta głodny jest wiarygodny" :)

A mnie zaciekawiło to, że się coś dzieje na zdjęciu ale jeszcze nie jestem tak wysmakowany żeby stwierdzić co;)