PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Iwona z bliska

fryzio
01-12-2009, 13:14
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/e21ade075b19ef2e-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e21ade075b19ef2e.html)

2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/06560153c3ecab89-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/06560153c3ecab89.html)

streetfighter69
01-12-2009, 14:39
Jak dla mnie obrobka zbyt malo delikatna do tych zdjec, ale znajda sie tacy, ktorym sie pewnie spodoba :)

missbizarre
01-12-2009, 15:02
no mnie się też nie widzi, skóra wygląda kiepsko, obróbka fajna, ale nie do tak ciasnego portretu, ale za to modelka....mmmm miód :)

julievna
01-12-2009, 19:34
Przeginka z obróbką oczu, zwłaszcza w zestawieniu ze skórą

swiatlo
01-12-2009, 23:33
Czy Iwona widziała te zdjęcia? Mam nadzieję że nie.
Zasada - jak chcesz oszpecić dziewczynę, zrób jej cz/b na niebieskim kanale. Sukces gwarantowany.

Locter
01-12-2009, 23:47
Zasada - jak chcesz oszpecić dziewczynę, zrób jej cz/b na niebieskim kanale. Sukces gwarantowany.

Zgadzam sie w zupełności.

hanibal
02-12-2009, 04:43

a ja sie kompletnie z tym nie zgodze....

zdjecie Liby... jest zrobione na kanale niebieskim

tu link
http://www.digart.pl/zoom/938751/ach_te_oczy_w_cz_b.html

fryzio
02-12-2009, 12:38

Jeśli twierdzisz że oszpeciłem modelkę na tych portretach, to masz niepoukładane w głowie, przypominam że to nie jest kategoria glamour, konwencja do szarości to już rzecz gustu, stosunkowo nie dawno zacząłem pokazywać tutaj swoje zdjęcie, jednak zdążyłem zauważyć że podobają ci się tylko własne fotografie.

Giani
02-12-2009, 15:17
konwencja do szarości to już rzecz gustu, .
Tak, ale nie w tym rzecz. Obróbka na 1 nie wypaliła. Białka jej tak wybieliłeś , że wyglądają jakby miały wyskoczyć z orbit:-D . Obrobiłbym te zdjęcia jeszcze raz i nie obrażał się na komentarze.

coroner
02-12-2009, 15:26
konwencja do szarości to już rzecz gustu,

A nie konwersja przypadkiem ?? Co do zdjęć, zdecydowanie za przedmówcami

Blister
02-12-2009, 15:30
IMHO popsułeś te zdjęcia obróbką, szczególnie to B&W...

fryzio
02-12-2009, 18:58
Tak, ale nie w tym rzecz. Obróbka na 1 nie wypaliła. Białka jej tak wybieliłeś , że wyglądają jakby miały wyskoczyć z orbit:-D . Obrobiłbym te zdjęcia jeszcze raz i nie obrażał się na komentarze.

nie obrażam sie, tylko zareagowałem na słowo oszpecić, forumowicz światło ma niewypalony język:)
Giani, nie sądzę byś na moim miejscu orobił zdjęcia jeszcze raz bo komuś się nie podobają:)
zdjęcia są mocno doświetlone, balansowałem na granicy przepału, do tego doszła obróbka, oczy wyszły nienaturalnie, wręcz fatalnie chyba:)
zamieszczone zdjęcie to prawie orginał, przynajmniej oczy.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/297b30336a64bc8f-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/297b30336a64bc8f.html)

Gundrum
02-12-2009, 19:17
To sprzed obróbki jest o niebo lepsze moim zdaniem.

Giani
02-12-2009, 19:56
zamieszczone zdjęcie to prawie orginał, przynajmniej oczy.

fakt, oczy nawet na oryginale nie wyglądają naturalnie, ale oryginalne zdjęcie zdecydowanie lepsze

swiatlo
02-12-2009, 20:17
Giani, nie sądzę byś na moim miejscu orobił zdjęcia jeszcze raz bo komuś się nie podobają:)

Moje zdanie jest takie że robimy zdjęcia w pewnym celu. Czyli że każde zdjęcie ma mieć określony cel, i w zależności od tego celu dopasowujemy kompozycję i obróbkę.
Celem może być komercyjny portret gdzie akcentujemy, wręcz udoskonalamy urodę. Czyli stosujemy kompozycję która akcentuje kobiecość i stosujemy obróbkę która kryje niedoskonałości, natomiast podkreśla urodę.
Twoje zdjęcie na pewno nie podkreśla urody. Ani kompozycyjnie, ani obróbkowo. Zatem to nie jest cel tego zdjęcia.

Celem może też być jakaś ekspresja, emocja. Nie zawsze takie zdjęcia się podobają modelkom, ale te zdjęcia są dla nas i dla innych fotografów, a nie dla modelek. Twoje zdjęcie natomiast nie pokazuje emocji. Żadnej. Ot po prostu szybka fotografia. Mina jest niedopracowana, powiedziałbym przypadkowa. Podobnie nie pasuje obróbka akcentująca plamy na twarzy i grube brwi.

Celem może być też osobowość modelki. Często idzie w parze z urodą. Takim zdjęciem jest portret do którego podał link Hanibal. On tam dał cz/b na niebieskiem, ale tam to miało wytłumaczenie. Podkreśliło to piegi i unikalną teksturę twarzy dziewczyny, która to jest nierozerwalną częścią jej osobowości. Podkreśliło to unikalną urodę która nie polega na lalkowej gładkości, ale na wyrazistej i bardzo interesującej piegowatej twarzy. A jest kolosalna różnica pomiędzy piegami a plamami. Piegi są piękne, plamy są odpychające.
On zaakcentował piegi, Ty zaakcentowałeś plamy. Na tym polega różnica.
Twoje zdjęcie nie pokazuje żadnej osobowości. Ani kompozycyjnie, ani emocjonalnie. Po prostu przypadkowe zdjęcie złapane w przelocie. Z obróbką akcentującą plamy na twarzy i bardzo grube brwi.

marbed
02-12-2009, 22:23
nie obrażam sie, tylko zareagowałem na słowo oszpecić, forumowicz światło ma niewypalony język:)

Jeśli już to niewyparzony hehe

A tak poza tym to ja czytam posty kolegi światło z wielką przyjemnością i nie zauważyłem aby kiedykolwiek kogokolwiek obrażał a różne wątki bywały z jego udziałem.

Fakty są takie że fota przekrojowo się nie podoba i nie ma co się obrażać.
Dajesz fotkę to chyba się liczysz z tym, że nie wszystkie posty będą przychylne.
Jeśli (co może się zdarzyć) masz niski próg tolerancji krytyki to jest rozwiązanie ... nie dawać fotek ot co.
Zdjęcie portretowe zapodane bez obróbki jest naprawdę niezłe a dziewczę śliczne .

Adu
03-12-2009, 00:23
o nie...znów ta Pani z tymi strasznymi brwiami. Sory ale dla mnie takie brwi dyskwalifikują wszystko...żadna obróbka oczu tu nie pomoże

swiatlo
03-12-2009, 00:25
o nie...znów ta Pani z tymi strasznymi brwiami. Sory ale dla mnie takie brwi dyskwalifikują wszystko...żadna obróbka oczu tu nie pomoże

Właśnie też to chciałem delikatnie zasugerować. Jak się przypatrzeć to są one malowane a nie naturalne. Nie wiem dlaczego ta pani tak to robi. Przecież to zaprzecza obecnym standardom estetyki.

lechupe
03-12-2009, 12:14
1-ka to jest jakas masakra ! Msciłes sie na tej dziewczynie za cos ?
2-ka z kolei w sensie obróbki mocno dyskusyjna, ale de gustibus...., natomiast kadr, perspektywa, mina i spojrzenie - znowu jakas zemsta.

Jestem ciekaw, czy którykolwiek z tych portretów, dziewczyna powiesiłaby sobie w sypialni.

fryzio
03-12-2009, 21:05
Znowu poszło o brwi, już kiedyś napomniałem że Iwona jest wziętą wizażystką, nie nosi brwi jak wszyscy, wyróżnia się.
Na makijażu zna się dobrze, na pewno lepiej niż większość z nas na fotografii :)

Adu
04-12-2009, 00:29
[QUOTE=fryzio;1616006]...Na makijażu zna się dobrze, na pewno lepiej niż większość z nas na fotografii :)[/QUOTE

...szewc bez butów chodzi :)

swiatlo
04-12-2009, 00:33
...szewc bez butów chodzi :)

To tak samo jakby zapytać czy fryzjer może być łysy. Albo czy kucharz może być chudy? Albo sprzątaczka brudna? Oczywiście że tak! :)