PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 48 vs SB 800

Jatin
01-12-2009, 11:22
Witam mam dylemat, muszę dokupić lampę i waham się pomiędzy 800 a metzem
czy ktoś kto używał obu lamp może mi coś doradzić
SB 800 będzie używana a Metz nowy to dość ważna różnica tylko jak jest z pracą z Metzem w porównaniu z SB 800

coroner
01-12-2009, 12:15
Jedyna różnica jaką zauważyłem przy używaniu obu to brak Commander Mode i wbudowanej fotoceli w Metz'ie. Poza tym Metz ma wystarczająco dużo mocy, zoom w tym samym zakresie, rozróżnienie puszek FX/DX... Przewagą SB-800 jest bogatszy zestaw, Metz daje tylko lampę i instrukcję, przy SB-800 dostajesz jeszcze stopkę, pokrowiec, dwa filtry kolorowe, dyfuzor i futerał, przynajmniej tak wygląda zestaw fabryczny, ale jako, że SB dostaniesz już tylko używaną to zależy to już tylko od sprzedającego.

Generalnie do zastosowań amatorskich / półprofesjonalnych na Metz'ie się nie zawiedziesz.

Jatin
01-12-2009, 13:05
No właśnie chodziło mi o to czy rozpoznaje FX/DX
czyli wesele spokojnie pociągnę na Metzie jako jedynej lampie?
i z SB 900 jak druga też się dogada?

downunder
01-12-2009, 13:39
Wesele spokojnie pociągniesz na Metzie,a i z SB 900 bez problemu się dogada. :D

Do tego co napisał coroner dodałbym jeszcze, iż mam wrażenie, że w terenie Metz 48 lepiej współpracuje z wbudowaną lampą w CLS, niż SB800.
SB800 nie raz potrafił mi zrobić zonk i nie odpalić, a Metz póki co odpalał za każdym razem.
W pomieszczeniu działają tak samo bezbłednie.

Articool
01-12-2009, 13:56
Ja mam jeszcze pytanie czy ten Metz będzie miał jakieś ograniczenia po podpięciu do S5tki? tzn czy w tym duecie jakieś funkcje lampy będą nieaktywne?

Druga sprawa to szkoda, że Metz ma tak ubogie wyposażenie, nad którym najbardziej ubolewam...

coroner
01-12-2009, 14:06

Robiłem z nim ślub i spokojnie dał radę.

Co do współpracy z S5 nie mam pojęcia

Jatin
01-12-2009, 14:33
A jeszcze takie pytano czy SB 900 w porównaniu do SB 800 oprócz większej LP i obsługi wszystkich 51 pól AF przez wspomagacz to ma jakieś znaczące różnice?

Albert44
01-12-2009, 14:35
Ja mam jeszcze pytanie czy ten Metz będzie miał jakieś ograniczenia po podpięciu do S5tki? tzn czy w tym duecie jakieś funkcje lampy będą nieaktywne?

Druga sprawa to szkoda, że Metz ma tak ubogie wyposażenie, nad którym najbardziej ubolewam...
Prawdopodobnie nie będzie widoczna opcja FX/DX... ale to wina softu S5. Reszta działa.