PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ku słońcu

Calme
30-11-2009, 21:45
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img697.imageshack.us/img697/2639/kusloncu.jpg)

borregaard
30-11-2009, 21:54
Wierzby..zarąbiaszcze...:-D
Ładny klimat.

Mich77
30-11-2009, 21:55
Fajny klimacik, takie zdjecia to ja lubie:-)

malasana
30-11-2009, 22:02
Klimat swietny, ale kadr mi jakos nie pasuje... To chyba efekt tego ciecia plotem...

Calme
30-11-2009, 22:03
Przyznam, że znając to miejsce kadru bym nie zmienił, szczególnie ze względu na światło...

painter
30-11-2009, 22:06
Dla mnie ciut mało kontrastu. Rozpadający się płot i stare wierzby ładnie się komponują.

Calme
30-11-2009, 22:10
No tak kontrastu jest mało to obróbka taka na "pastelówkę" jak zwykłem mawiać.

wojtek6308
30-11-2009, 22:13
Wierzby klasa i światełko też :)

Sebastianito
30-11-2009, 22:42
I dlaczego nikt do tej pory nie napisal, ze:
- fioletowy zafarb zwlaszcze w lg i pd
- ciasno i ciezko, 0 oddechu
- zgubiona ostrosc, brzydkie GO

I osobiscie uwazam ten kadr za malo interesujacy by nie rzec, ze to jedno z gorszych zdjec z wierzabmi jakie dotad widzialem.

Oczywiscie to moje subiektywne zdanie nie kazdy musi sie z tym zgodzic...

borregaard
30-11-2009, 22:48
Sebek,jeśli już,to nie fioletowy.....nie wiem na czym oglądasz,ale to nie jest rzetelne....:wink:

Calme
30-11-2009, 23:18
Sebastian oczywiście szanuję Twoje zdanie ale pozwolę sobie napisać....co do ostrości, nie jest absolutnie nigdzie zgubiona - jest dokładnie tam gdzie chciałem.... a dlaczego jest tam a nie gdzie indziej i dlaczego kadr jest taki a nie inny tłumaczyć nie będę bo jeśli ktoś nie czuje tego w tym zdjęciu to nie ma sensu go przekonywać :) Po prostu zrobiłem to po swojemu tak jak widziałem i mam pełną świadomość, że zapewne nie każdy to "kupi" - doceniam, że napisałeś szczerze co myślisz.
Pozdrawiam.

ostrytux
30-11-2009, 23:27
Taki crossowy klimacik, kadr jak dla mnie trochę przyciasny :)

Amadeusz
01-12-2009, 00:43
Taki nachalny kadr... zwykle wierzby sobie spokojnie płaczą:) a tu takie wcięcie. Raczej nie. Wychowany na Mazowszu więc wiem co mówię;P

<| MICHAŁ |>
01-12-2009, 00:47
Wychowany na Mazowszu więc wiem co mówię;P
aha
nic dodac nic ujac
to akurat zdjecie jest takie slabe troche. Moim zdaniem ani obrobka, ani kadr...
zrobiles kontrowersyjne zdjecie - opinie sa mocno podzielone

Piotr_ek
01-12-2009, 00:53
Piotrze ja zgodzę się z Sebastianem. Kadr mi sie podoba chodź osobiście lubię bardziej luźne kompozycje. A odnośnie obróbki to na pierwszy rzut oka wygląda to jak zdjęcie po cross-processingu. Owszem nie jest to zła kompozycja. Wręcz przeciwnie bardzo odważny i rzetelny kadr lecz mz. PP jest nietrafiony.

Ediface
01-12-2009, 09:24
Ciekawy kadr ale te kolory jakoś nie pasują.

SWegnerowski
01-12-2009, 09:47
Witam

Zdaję sobie sprawę, że tym komentarzem mocna się narażam, ale ciekaw jestem jakie komentarze otrzymała by ta praca, gdyby zaprezentował ją ktoś z podpisem pod awatarem „Oszczędny w słowach Postów: 12”. Inna sprawa, że autor nie raz pokazywał bardzo dobre zdjęcia i może sobie pozwolić na takie eksperymenty. Mi się ta praca niestety bardzo nie podoba i podpisuję się pod uwagami Sebastiana.

Pozdrawiam
Sergiusz

Calme
01-12-2009, 10:14
Nie wiem jakie by otrzymała, cały czas mam nadzieje, że ocenia się tu prace a nie "urobek" punktowy ;) Przecież to, że ktoś ma mało punktów czy zaczyna na forum nie znaczy, że nie może mieć świetnych prac czyż nie ?

malasana
01-12-2009, 10:24
ale ciekaw jestem jakie komentarze otrzymała by ta praca, gdyby zaprezentował ją ktoś z podpisem pod awatarem „Oszczędny w słowach Postów: 12”.
Mysle, ze mimo wszystko komentarze bylyby takie same...

SWegnerowski
01-12-2009, 10:37
Oczywiście, że może. Ja się stosunkowo mało wypowiadam na forum, ale śledzę je systematycznie i nie raz widziałem świetne, bardzo dobrze przyjęte prace prezentowane w pierwszym poście użytkownika. Ale podejrzewam, że gdyby początkujący użytkownik forum zaprezentował taką prace jak Twoja, to nie byłaby ona dobrze przyjęta. Po pierwsze szanowne grono nie znając dorobku autora nie miało by odniesienia i nie znało jego możliwości. W związku z tym nie potrafiłoby określić czy nieostrość jest zamierzona czy to wypadek przy pracy, czy dość kontrowersyjny zafarb wynika z wizji autora czy z wątpliwej kalibracji monitora i w końcu czy ciasny kadr wynika z braku znajomości zasad czy jest zamierzony.
W powyższej uwadze nie chodziło mi o stronniczość w ocenia a jedynie o znajomość dorobku autora i wpływ tegoż na ocenę nowych prac.

Pozdrawiam
Sergiusz

krzysztofz24
01-12-2009, 12:25
Po prostu zrobiłem to po swojemu tak jak widziałem i mam pełną świadomość, że zapewne nie każdy to "kupi" -

I o to chodzi !:)! ...ja to napewno kupuje ,dla mnie zdjecie jest naprawde spoko , swietny kwadracik.

Sebastianito
01-12-2009, 15:25
I o to chodzi !:)! ...ja to napewno kupuje ,dla mnie zdjecie jest naprawde spoko , swietny kwadracik.

Wiec mija sie z celem wystawianie zdjec i oczekiwanie na komentarze innych. Jesli sa pochlebne to wszystko jest cacy, jesli ktos napisze o wadach zaczyna sie tlumaczenie... ze zamierzone, ze taka wizja autora. Szanuje to ale zastanowic sie trzeba czy wystawic zdjecie i sie uczyc czy wystawiac i nie przyjmowac do wiadomosci o bledach bo "jestem artysta i sam wiem najlepiej".

Ech juz 3 raz w tym tygodniu napisali mi, ze nie dopatruje sie pieknych detali w zdjeciach. Ale ja nie potrafie tak... No sami pomyslcie Drodzy uzytkownicy. Przyklad: Macie pod maska 3,5 litra W12, 3 sek do setki, hamowanie na 40 metrach a wszystko to w obudowie Zaporozca... Jak ocenil bys ten samochod? Tak samo jest ze zdjeciami... Swiatlo i kolory OK a kadr do niczego...

oj rozpisalem sie... Przepraszam za moje mysli nieposkladane.

Calme
01-12-2009, 15:41
Sebastian wiesz w czym leży problem moim zdaniem - myślisz zbyt schematycznie i zamykasz się w swoim "mizantropijnym" spojrzeniu na wszystko co inne, odbiegające od norm i reguł. Tak przynajmniej to odbieram czytając słowa.."a kadr do niczego", potrafisz wyjaśnić dlaczego kadr jest do niczego ? Dlatego, że jest przysadzisty, ciężki, klaustrofobiczny ? A ja pytam a dlaczego nie może być taki ? Mz nie ma reguły, dlaczego muszę go pokazać szeroko, z przestrzenią ? Najlepiej na szerokim kącie, przecież mogłem tak zrobić ale nie zrobiłem. Kadr ma tu znaczenie, tym bardziej, że kadrowałem go na miejscu w 3 pionach a to co tu widzicie to właśnie złożone 3 pionowe zdjęcia. Więc jak mam to nazwać inaczej jak moją zamierzoną wizją ? Zrobiłem sobie na odwal 3 kadry i poskładałem na chybił trafił ? Kadr jest mocno odmienny od tego co zazwyczaj pokazuje się w tematyce wierzb i doskonale sobie z tego zdaję sprawę. GO jest mała, kadr przysadzisty ;) i bardzo dobrze, cieszę się, że w końcu jakiś kadr wywołał tyle skrajnych opinii i dyskusji. Piszesz, wystawiać żeby się uczyć - ok ale w tym momencie czego ja mam się nauczyć, że kadr jest zły bo dla Ciebie jest zły bo jest inny, nie taki jak w regułach, schematach - sorry ale taka nauka mnie nie interesuje - nie chcę żeby to brzmiało jak czyste zarozumialstwo ale wydaje mi się, że po kilku latach pewnych doświadczeń kadrowanie wchodzi w nawyk i jest świadome, więc jeśli jest łamane - to w jakimś określonym kierunku. Tu bardzo pasuje mi taki kadr, prowadzący po płocie ku polu, ku słońcu, ku przestrzeni, dzielący zdjęcie po ukosie na pół, prowadzący z małą GO po promieniach na płocie. Tak to widzę i tej wizji będę bronił (nie jak Zawisza :))) ale jednak będę.

Mam nadzieję, że nie zostanę zaraz okrzyknięty "artystą co wszystko wie najlepiej i co nie zrobi jest świetne" :)) bo gnioty robię jak każdy, a jakże ;))

Sebastianito
01-12-2009, 15:50
Dlatego nie lubie slowa pisanego... Napisalem, ze mi osobiscie sie nie podoba. Jesli komus innemu sie podoba to OK szanuje to. Wyrazilem swoje zdanie i nie chce linczowac ani byc linczowany. Najwazniejsze jest to aby TOBIE podobalo sie to zdjecie. Podoba sie? Podoba! OK koniec tematu. Mi sie nie podoba i podobac prawdopodobnie nie bedzie. Nie moj kierunek fotografi (i paru innych rowniez, widac to w innych postach). Wiekszosci sie podoba i chwala im za to, ze umieja cos tam dopatrzyc czego ja nie widze.

Temat uwazam za zamkniety.

Nie jestem zly i mam nadzieje, ze ty tez. Lubie twoje prace ale ta akurat Mi nie podeszla.

Pozdrawiam

Calme
01-12-2009, 15:53
Za co miałbym być zły ;) to nie leży w moim charakterze. Pogadaliśmy, każdy ma inna wizję i ok. Cenię sobie to, że powiedziałeś bez owijania co myślisz na temat zdjęcia i tak trzymaj.

<| MICHAŁ |>
01-12-2009, 15:56
i wlasnie dlatego uwazam, ze dyskusje pod zdjeciami sa pozbawione najmniejszego sensu - subiektywizm widza i tworcy moze, ale nie musi sie spotkac w jakims punkcie.
Kazda, nawet najgorsza prace (nie mowie o tej, a ogolnie) mozna zamknac w kryteriach zamiaru autora, lamania konwencji i szukania natchnienia. Takie dyskusje zawsze ida w zlym kierunku udowadniania wyzszosci jednych swiat nad drugimi, a chyba nie o to chodzi
Dla mnie powinno wygladac to mniej wiecej tak - podoba mi sie, bo.... | nie podoba sie, gdyz..... I tyle. Koniec kropka. Kazdy ma prawo do wlasnego zdania i takie tlumaczenie sie i przekonywanie "bo taki mialem zamiar", "bo to mialem na mysli", "bo uzylem takiego srodka" jest po prostu bez sensu. Jesli ktos uwaza jakies zdjecie za kiepskie, to tak juz zazwyczaj pozostanie....

Locter
01-12-2009, 16:23
Mi się podoba, ładny obrazek.

Piotr_ek
01-12-2009, 16:30
Dla mnie powinno wygladac to mniej wiecej tak - podoba mi sie, bo.... | nie podoba sie, gdyz..... I tyle.

Wielką sztuka jest umiejętność dyskusji w sensie krytyki. Jeszcze większą sztuka jest umiejętność zrozumienia autora. Pierwszym warunkiem dobrej kompozycji jest odnalezienie wyrazistej i nieprzeczuwalnej formy widzialności a drugim pokazanie jej w sposób estetyczny. Czyli tak naprawdę nie ma recepty na dobrą kompozycję. Zdjęcia silnie reżyserowane na których wszystko trzyma się jakiś reguł to rzecz jasna, kicz. W moim odczuciu pomijając brak szerokości (lubię szeroko ale to nie znaczy, że wąsko jest źle) w tym przypadku kolor niszczy piękno tej fotografii. Kolor wprowadza udziwnienie rzeczywistości odciągając widza od tematu a skupiając wzrok właśnie na efekcie barwnym.

<| MICHAŁ |>
01-12-2009, 17:58
Wielką sztuka jest umiejętność dyskusji w sensie krytyki. Jeszcze większą sztuka jest umiejętność zrozumienia autora.
A ja bym powiedzial, ze jednak najwieksza umiejetnoscia jest sluchanie krytyki, nie personalizowanie jej i nie traktowanie jako ataku. I aby bylo jasne - nie mowie to o tym zdjeciu i o tym Autorze. Taka jest generalnie tendencja i wielka sztuka jest umiec to rozdzielic. Sam sie na tym lapie, choc mocno nad tym pracuje, ze pewne wypowiedzi na temat moich zdjec utozsamiam z krytyka pod adresem mojej osoby.

Piotr_ek
01-12-2009, 18:24
Taka jest generalnie tendencja i wielka sztuka jest umiec to rozdzielic. Sam sie na tym lapie, choc mocno nad tym pracuje, ze pewne wypowiedzi na temat moich zdjec utozsamiam z krytyka pod adresem mojej osoby.

To stąd się bierze całe marudzenie w moich wątkach :) (joke:))

<| MICHAŁ |>
01-12-2009, 18:29
:-P

jurek1906
01-12-2009, 19:22
Jestem tu już któryś raz i coraz bardziej mi się to zdjęcie podoba.Może to sposób wołania , może kadr a może dlatego , że jest tak inne niż często tu spotykane .

fotoGRAFIK
01-12-2009, 20:13
Śmiesznie się czyta takie wątki. Pewnie bym to zostawił bez komentowania ale akurat znam Calme, znam jego nazwijmy to smak w fotografii. Zdjęcie wg mnie jest udane, nie brakuje mu miejsca, zwłaszcza fajnie wygląda na tle wszechobecnych kadrów z najszerszych obiektywów jakie tylko się da...

Sięgając po coś innego narażamy się na krytykę, sam nie wiem jak to nazwać w sumie bo pokazywanie zdjęć jest bardzo uniwesralne - jedna fotografia może wywołać skrajne emocje, ale lepiej jak to robi niż gdy przechodzi milczeniem lub jest po prostu gniotem jakich wiele tu się pojawia a chwalą je koła wzajemnej adoracji...

To zdjęcie gniotem nie jest, przynajmniej wg mnie.

Tyle chciałem. Dziękuję

zazula
01-12-2009, 20:26
Ładnie, ładnie Panowie....
Teraz po takiej dyskusji wstyd będzie mi się przyznać, że
jestem zachwycona tą pracą. Kadr, obróbka, klimat.
Zatem zamknę się w sobie i słowa nie powiem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/d030-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d030.gif)

Sebastianito
01-12-2009, 20:35
Ładnie, ładnie Panowie....
Teraz po takiej dyskusji wstyd będzie mi się przyznać, że
jestem zachwycona tą pracą. Kadr, obróbka, klimat.
Zatem zamknę się w sobie i słowa nie powiem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/d030-1.gif
źródło (http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/d030.gif)

Zaden wstyd... Jednym sie podoba innym nie... proste.

Kaczy_Grzmot
01-12-2009, 21:27
Podzielam punkt widzenia Sebastiana. Mi również to zdjęcie nie podchodzi. Pewnie nie jest przypadkowe, ale to nie moja estetyka. Piszę o tym raczej dla zobrazowania różnych widzeń i nie jest moją intencją "dopiec" autorowi.:-)

Proac150
02-12-2009, 00:49
To piszcie co chcecie, mnie się bardzo podoba, całość

toomool
02-12-2009, 01:03
Mnie zdjęcie również się podoba, pomijając ten fioletowy zafarb w rogach;) Dyskusja pod zdjęciem też mi się podoba, można poczytać konkretne opinie na temat zdjęcia, a nie tylko ochy i achy jak w 99% tematów.

GUINNESSts
02-12-2009, 01:10
I dlaczego nikt do tej pory nie napisal, ze:
- fioletowy zafarb zwlaszcze w lg i pd
- ciasno i ciezko, 0 oddechu
- zgubiona ostrosc, brzydkie GO

I osobiscie uwazam ten kadr za malo interesujacy by nie rzec, ze to jedno z gorszych zdjec z wierzabmi jakie dotad widzialem.

Oczywiscie to moje subiektywne zdanie nie kazdy musi sie z tym zgodzic...

Szczerze to ja rowniez. Mysle, ze wiem dlaczego. Nie mam kompletnie pojecia o fotografii. Tym bardziej analogowej. A to tak wyglada.
Probuje sie doszukac jakiegos sensu i wymowy. Nie potrafie choc ogladam juz raz kilka jak wiekszosc fotek.
Nie chodzi mi o to co napisal Seba na poczatku.
Poprostu fota mi nie gada:(

ruffo83
02-12-2009, 02:08
Jak dla MNIE bomba. Piękne światło i niepowtarzalny klimat zdjęcia tworzą naprawdę super kompozycję. Kadr pomimo tego, że ciasny to pasuje tutaj jak najbardziej ( MZ oczywiście ).