Zobacz pełną wersję : Co zrobić aby D90 widział pliki z D5000?
Tomasz67
30-11-2009, 18:33
Witam. Mam takie pytanie, jak powinna być przygotowana karta pamięci używana w D5000 aby można było przeglądać , oraz poddawać edycji fotki w D90(mowa oczywiście jest o korpusach)?. W normalnej sytuacji zdjęcia robione tymi aparatami po zamianie w nich kart, jeden nie widzi drugiego(pokazuje się komunikat że karta jest pusta).
Jeszcze jedno pytanie, czy może już ktoś doszedł jak przenieść pliki na kartę pamięci z kompa aby były widoczne przez puszkę(pytanie tyczy się też głównie D90). Dużo ludzi ma teraz TV LCD HD oraz Ful HD, które mają fenomenalną jakość do podglądu lub edycji zdjęć z D90 lub D5000, które to mają wyjście HDMI, powiem tak, sam przeglądam i jakość w porównaniu z tym co widzę na dwóch laptopach w domu, oraz na kompie w pracy jest rewelacyjna-chodzi w szczególności o szczegółowość, ostrość, oraz rozpiętość tonalną zdjęcia. A wywoływanie RAWA na takim LCD to sama przyjemność, wewnętrzne oprogramowanie w D90 do RAWÓW jest proste skuteczne i co najważniejsze szybkie w porównaniu z robieniem tego samego softem Nikona na laptopie.
Jak coś było w tym temacie i nie znalazłem w wyszukiwarce to z góry przepraszam.
Pozdrawiam Tomek.
Tomasz67
02-12-2009, 09:36
Witam ponownie. Widzę że nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Nikt z naszych forumowych informatyków nie robił takich eksperymentów??. Chyba że dałem ten problem nie w tym dziale co trzeba, choć moim zdaniem tu najbardziej pasuje. Ciekawe czy dużo ludzi tu zagląda.
Pozdrawiam Tomek.
Witam. Mam takie pytanie, jak powinna być przygotowana karta pamięci używana w D5000 aby można było przeglądać , oraz poddawać edycji fotki w D90(mowa oczywiście jest o korpusach)?. W normalnej sytuacji zdjęcia robione tymi aparatami po zamianie w nich kart, jeden nie widzi drugiego(pokazuje się komunikat że karta jest pusta).
Zmień domyślny katalog, z/do którego aparat czyta/zapisuje zdjęcia.
Tomasz67
02-12-2009, 12:03
Zmień domyślny katalog, z/do którego aparat czyta/zapisuje zdjęcia.
Witaj.Dziękuję za odpowiedź Czyli w karcie z D5000 zmienić nazwę na nazwę z D90, tej zmiany trzeba dokonać w body D5000, czy w czytniku na kompie, czy da się w body. Jeśli w body to czy po formacie karty body utworzy folder z nazwą z D90?. Pytam bo jestem w pracy i nie mam dostępu do aparatów. A co z drugą częścią mojego zapytania?
Pozdrawiam Tomek.
Napisałeś, że chcesz w D90 przeglądać zdjęcia z D5000. Standardowo w D5000 katalog, do którego aparat zapisuje zdjęcia, nazywa się powiedzmy NCD5000. W D90 - NCD90. W D90 zmieniasz domyślny katalog (gdzieś w opcjach podglądu to jest chyba) na NCD5000. I w D90 widzisz zdjęcia z D5000. Przynajmniej powinieneś. :)
a czy w D90 nie mozna czasem wybrac sobie katalogu z ktorego "widac" zdjecia?
Nie mam aparatu przy sobie ale cos mie sie wydaje ze taka opcja jest...
A wywoływanie RAWA na takim LCD to sama przyjemność, wewnętrzne oprogramowanie w D90 do RAWÓW jest proste skuteczne i co najważniejsze szybkie w porównaniu z robieniem tego samego softem Nikona na laptopie.
Jak coś było w tym temacie i nie znalazłem w wyszukiwarce to z góry przepraszam.
Pozdrawiam Tomek.
Pominę odwzorowanie kolorów na takich LCD co całkowicie eliminuje je z takich zastosowań. Powiedz mi jedno, nie zastanawiałeś się czemu mały procesorek w D90 wywołuje rawa szybciej niż blaszak z Quadem, 4 GB RAMu i CNX2? To się odbywa kosztem jakości, niedawno ktoś na forum zrobił porównanie jakości jpga prosto z puszki z nietkniętym rawem wyeksportowanym w CNX do JPG. Różnica była znaczna.
Tomasz67
03-12-2009, 10:42
Pominę odwzorowanie kolorów na takich LCD co całkowicie eliminuje je z takich zastosowań. Powiedz mi jedno, nie zastanawiałeś się czemu mały procesorek w D90 wywołuje rawa szybciej niż blaszak z Quadem, 4 GB RAMu i CNX2? To się odbywa kosztem jakości, niedawno ktoś na forum zrobił porównanie jakości jpga prosto z puszki z nietkniętym rawem wyeksportowanym w CNX do JPG. Różnica była znaczna.
Witaj. Tak zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku że procesor EXPEED zastosowany w D90 oraz w wielu innych puszkach Nikona w tym w puszkach profi jest wysoko wyspecjalizowanym procesorem graficznym i nie można go porównywać do jednostki centralnej w kompie. Moim zdaniem trzeba go porównywać do procesorów stosowanych w kartach graficznych gdzie jak czytałem ich wydajność,szybkość, moc obliczeniowa jest niejednokrotnie wiele razy wydajniejsza niż moc procesora centralnego(robiono doświadczenia i stosowano kartę graficzną do jakiś zadań i ze zdumieniem stwierdzono że mogła by przejąć wiele zadań jednostki centralnej robiąc to wiele szybciej, problemem chyba jest tworzenie pod te układy specjalistycznego oprogramowania, czyli na razie są to eksperymenty)
JPGa nie mam jak porównać, to co pisałeś, że ktoś sprawdzał bo nie ma możliwości wgrania jpga wywołanego na kompie na kartę i obejrzenia go na wyświetlaczu mojego LCD, w kompach które mam w domu nie ma wyjścia HD, nie mówiąc o karcie grafiki która jest cienka. U mnie po wywołaniu RAWA w puszce i na kompie nie widzę żadnej różnicy przy wyświetlaniu na trzech kompach-2 laptopy i jeden stacjonarny.
Mówiłeś o kolorystyce zdjęć oglądanych na TV LCD, po oddaniu zdjęć do Labu i wydrukowaniu ich nawet w formacie A4, ich kolorystyka, ostrość, rozdzielczość zbliżona jest do tego co widziałem na TV LCD, natomiast na laptopach i kompie stacjonarnym są jakieś mdłe, kolory nie nasycone, nie ma takiej rozdzielczości. TV LCD ma rozdzielczość-1920×1080 pikseli a laptopy mają coś około 1024x768 pikseli, no i sama jakość matryc w tych moich komputerach daje wiele do myślenia.
Pozdrawiam Tomek.
Tomasz67, w takim razie masz jakiegoś wyjątkowego D5000, gratuluję. Podobnie jak TV LCD o tak dobrym odwzorowaniu kolorów. A co do laptopów. Kto Ci powiedział, że trzeba obrabiać zdjęcia na laptopie?
Ale tak sobie myślę, że skoro dla Ciebie problem nie istnieje i uzyskujesz wystarczającą jak dla Ciebie zgodność odwzorowania barw między TV LCD a odbitką to nie ma o co kruszyć kopii.
Tomasz67
03-12-2009, 13:35
[quote=ku6i;1615131]Tomasz67, w takim razie masz jakiegoś wyjątkowego D5000.
Mam dwa korpusy D90 i D5000. W D90 lepiej wywołuje mi się RAWA ponieważ ma bardziej rozbudowane oprogramowanie np. WB można dobrać precyzyjnie w stopniach Kelwina i stąd było moje pierwsze pytanie żeby RAWY z D5000 wywoływać w D90. Eksperymentując z obiema puszkami zauważyłem,że w D90 wywoływanie Rawa przy takich samych ustawieniach, wielkość pliku, profil itp. trwa krócej niż w D5000-mimo, że tu i tu siedzi ten sam procesor Expeed. Pytanie czym różnią się, softem czy prędkością pamięci podręcznej(bufora)?
Mówisz kto obrabia zdjęcia na laptopie, to mi powiedz jak mocny trzeba kupić komputer i jak porządny-czytaj drogi monitor żeby sprostać RAWom z Nikona plus mulącemu się CNX, którego Nikon sprzedaje za duże pieniądze, nie wspominając nawet o tak prostej rzeczy jak spolszczenie tego programu.
Pozdrawiam Tomek.
Tomasz67, chcesz powiedzieć, że wydajny laptop jest tańszy od wydajnego PCta?
Co do CNX to się nie wypowiadam, dla mnie to zamulaszczy program z popapranym interfejsem. Używam Lightrooma i nie narzekam na wydajność.
Tomasz67
04-12-2009, 10:07
Tomasz67, chcesz powiedzieć, że wydajny laptop jest tańszy od wydajnego PCta?
Co do CNX to się nie wypowiadam, dla mnie to zamulaszczy program z popapranym interfejsem. Używam Lightrooma i nie narzekam na wydajność.
Witaj. Gdzie tak napisałem??, wiadomo że najwydajniejszy laptop jest droższy od swojego odpowiednika PCta, dziś sama karta grafiki do PCta kosztuje do 3000 zł-mówię o najwydajniejszych kartach.
W takim razie Cię źle zrozumiałem, przepraszam. Nie rozumiem dlaczego teraz podałeś przykład karty graficznej. Ona nie ma żadnego znaczenia przy obróbce zdjęć.