Zobacz pełną wersję : Obiektyw D60, szeroka stałka
Chciałbym się zapytać jakie są dostępne obiektywy stałoogniskowe i które z nich są godne polecenia pasujące do D60 w przedziale ogiskowych 18-35 mm. Nie musi działać AF czy pomiar światła chcę po prostu kupić obiektyw dość szeroki bo popoularna 50 mm to trochę za długie jest (tak mi się wydaję) i się trochę pobawić.
Nie piszcie że bez AF ostrzenie w D60 to masochizm ;)
Znalazłem 28 mm f 2,8 z bagnetem AIs. Może ktoś coś powie o tym szkle. No i najważniejsze musi być tanie tak do 300zł.
Nie piszcie że bez AF ostrzenie w D60 to masochizm ;)
Nie wiem, ale ci co uważali odwrotnie już nie żyją.
Znalazłem 28 mm f 2,8 z bagnetem AIs. Może ktoś coś powie o tym szkle. No i najważniejsze musi być tanie tak do 300zł.
28mm to na DX standard (lekko krótszy) a nie szeroki.
A 2.8 to (nie)całą działkę jaśniej od zooma który masz (trzeba by wejść w konkretny rozpis przysłony).
Dla mnie 2.8 to nie jest jasna stałka (chyba że ma ze 180mm)
No dla mnie też 2,8 wydaję się nie super jasna ale takie coś udało mi się znaleźć. Ale jakoś nie mogę przynajmniej na aledrogo znaleźć stałek używanych z przedziału 18-35 mm jaśniejszych. Właśnie stąd moje pytanie jakie są jeszcze inne szkła o których zapewne nie wiem.
Takie coś jeszcze jest ale to jest jakiś wynalazek:
http://www.allegro.pl/item834295488_mc_mir_2_35.html
Mariusz888
30-11-2009, 19:43
Demonizujecie ;) Zeiss 18/3.5 jest ciemniejszy niż 2.8, nie ma AF'a ale nigdy nie słyszałem żadnych skarg na to szkło ;) w przypadku szerokich ogniskowych światło nie jest tak istotne jak przy dłuższych - szczególnie jak ktoś foci krajobrazy :)
Z szerokich stałek do D60 polecam Tokinę 11-16/2.8 :-D
Z szerokich stałek do D60 polecam Tokinę 11-16/2.8 :-D
Przepraszam - lepsza może być Sigma 10-20/3.5 HSM, będziesz miał AF działające.
marciing
08-12-2009, 14:12
Przepraszam - lepsza może być Sigma 10-20/3.5 HSM, będziesz miał AF działające.
stałka - szkło stałoogniskowe a wy gościowi zoomy podajecie!! nie mam pytań.
mówisz że 28 znalazłeś a nie lepiej 35 f/1.8 A-FS ?? i bedzie wszystko działać z D60
Mariusz888
08-12-2009, 15:01
Ludzie - jak szukacie "jakiegoś" szkła do "czegoś" to precyzujcie temat fotografii ;) jak do wszystkiego i ma być szerzej niż 50 to faktycznie 35/1.8DX ale jak to ma być szerzej w plener np na pejzażyk to 28 jest nijak szerokie ;)
stałka - szkło stałoogniskowe a wy gościowi zoomy podajecie!! nie mam pytań.
Nie zajarzyłeś żartu :-) Na to nie udzielamy gwarancji.
A że w tym przedziale poza 35/1.8 nie ma fajnej stałki, za to są fajne zoomy... to sobie pozwoliłem na żart. Haha.