Zobacz pełną wersję : czerwone oczy nikon d70s
witam
Niedawno zrobiłem kilkadziesiat fotek dzieciakom w przedszkolu.
Na wiekszosci fotek dzieci maja czerwone oczy.Fakt nie uzywałem redukcji czerwonych oczu.Zdjecia były robione z wbudowaną lampą.
Co moze byc przyczyna tak fatalnych fotek?
Wszystkie zdjęcia były robione na priorytecie przysłony ok.5,6
Poprzednio robiłem fotki olympusem 8080 i chyba zadne nie wyszło z czerwonymi oczami -takze nie stosowałem redukcji
Czyzby nikon nie przywiazywał wagi do jakosci lampy wbudowanej??
brzezior
25-10-2006, 10:06
Niestety - wbudowana lampa pozostawia wiele do życzenia. Czerwone oczy nie wychodzą, jeśli w pomieszczeniu jest w miarę jasno. Jeżeli błysk jest silny, to czerwone oczy wychodzą bardzo często - redukcja pomaga, ale za to przeszkadza przy robieniu zdjęć... :)
Prawdziwą radość z robienia zdjęć z lampą, będziesz miał dopiero po zakupie zewnętrznej - to jak przeskok z kompaktu na lustrzankę, jeśli chodzi o plastykę, naświetlenie, a także czerwone oczy.
Proponuję zbierać kasę...
Osobiście wolałem ISO 1600, niż zdjęcia z wbudowaną lampą.
Czerwone oczy wyjdą zawsze, gdy aparat złapie światło odbite od dna oka.
"Redukcja" tylko błyska delikwentowi w oko, żeby zmniejszyć średnicę źrenicy i tym samym zmniejszyć otwór, przez który to odbite swiatło wpada i wypada...
Im bliżej lampa jest osi obiektywu, tym większa szansa na demoniczne oczy. Jakość nie ma z tym nic wspólnego.
Trzeba kupić osobną lampę z ruchomą głowicą.
Ja też ostatnio zrobiłem zdjęcia w szkole i też czeka mnie praca w fotoszopie...
Paweł
Niestety - wbudowana lampa pozostawia wiele do życzenia. Czerwone oczy nie wychodzą, jeśli w pomieszczeniu jest w miarę jasno. Jeżeli błysk jest silny, to czerwone oczy wychodzą bardzo często - redukcja pomaga, ale za to przeszkadza przy robieniu zdjęć... :)
Prawdziwą radość z robienia zdjęć z lampą, będziesz miał dopiero po zakupie zewnętrznej - to jak przeskok z kompaktu na lustrzankę, jeśli chodzi o plastykę, naświetlenie, a także czerwone oczy.
Proponuję zbierać kasę...
Osobiście wolałem ISO 1600, niż zdjęcia z wbudowaną lampą.
a jakie ustawienia optymalizacji obrazu ustawiasz dla fotek z lampa?
Pytanie drugie to czy sb600 jest wystarczajaca do fotek amatorskich?
w szkole najgorzej mi się nie robiło fotek - zazwyczaj biały sufit, jasne ściany do tego z jednej strony zazwyczaj okno ( i to duże) więc jak masz sb-600 to błyskasz w sufit i jest ok :)
tu masz przykład z jasełek:
http://img329.imageshack.us/my.php?image=jase322karh2.jpg
pozdrawiam paskud
brzezior
25-10-2006, 12:29
Optymalizacją się nie przejmuje - nigdy nie zmieniam pozycji "RAW". Uważam, że SB600 dla amatora w zupełności wystarczy - bo właśnie amatorem jestem. Choć przyznać muszę, że gdyby 500PLN różnicy w cenie, nie robiło dla mnie znaczenia, to kupiłbym SB800 - ale tylko dlatego, że jest mocniejsza. Zawsze znajdzie się sytuacja, kiedy lampa jest za słaba.
Podsumowując:
Używam SB600 i jestem zachwycony zdjęciami w pomieszczeniach. Po jej zakupie, doszedłem do wniosku, że zewnętzna lampa błyskowa jest dla przeciętnego amatora ważniejsza, niż dobre szkło - biorąc pod uwagę, jakie zdjęcia robi przeciętny amator. Polecam tę lampę ze spokojnym sumieniem.
Wystarczy oddalić źródło światła,jakim jest lampa błyskowa od osi obiektywu, a efekt czerwonych oczu będzie zjawiskiem sporadycznym. Zewnętrzna lampa błyskowa jest najlepszym rozwiązaniem.
Po jej zakupie, doszedłem do wniosku, że zewnętzna lampa błyskowa jest dla przeciętnego amatora ważniejsza, niż dobre szkło - biorąc pod uwagę, jakie zdjęcia robi przeciętny amator.
ja sie z tym nie zgodze:) ale na pewno lampa ułatwia życie bardzo...
brzezior
26-10-2006, 08:08
Powiedz to cioci, ktorej pokazujesz zdjęcia z jej imienin... :)
w szkole najgorzej mi się nie robiło fotek - zazwyczaj biały sufit, jasne ściany do tego z jednej strony zazwyczaj okno ( i to duże) więc jak masz sb-600 to błyskasz w sufit i jest ok :)
tu masz przykład z jasełek:
http://img329.imageshack.us/my.php?image=jase322karh2.jpg
pozdrawiam paskud
na jakich ustawieniach robiles te fotki optymalizacja przysłona itp.
spiritchaser
26-10-2006, 11:19
a jakie ustawienia optymalizacji obrazu ustawiasz dla fotek z lampa?
Pytanie drugie to czy sb600 jest wystarczajaca do fotek amatorskich?
SB-600 jest jak najbardziej wystarczająca do amatorskiego focenia. Nie posiada paru bajerów, które ma SB-800, ale nie sądzę, żeby bardzo Ci ich brakowało. Mówię tu o sterowaniu grupami lamp, czy fast recharge z wykorzystaniem 5 baterii (akumulatorka). Ma głowice ruchomą w pionie i poziomie i to wystarcza do większości zastosowań. Oczywiście liczba przewodnia jest mniejsza niż "osiemsetki". Są już dostępne produkty innych firm obsługujące i-TTL, ale nie mam z nimi żadnych doświadczeń, więc sie nie wypowiem.
na jakich ustawieniach robiles te fotki optymalizacja przysłona itp.
obiektyw nikkor 18-70 czas 1/60 f4 kompensacja +0,7 lampa w sufit
obiektyw nikkor 50/1,8 czas 1/40 -bez lampy do 1/60 - 1/100 z lampą przysłona 3,5 kompensacja +0,7
balans bieli auto
obróbka: autokontrast --> zmniejszenie--> wyostrzenie
pozdrawiam paskud