PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja zdjęć w Lightroom 2.5 a widok na ekranie plus CaptureNX a LR

kordolio
30-11-2009, 13:17
Witam!
Dwa szybkie pytania:
1. Gdy edytuję zdjęcie nef w LR, efekty edycji widzę dopiero wtedy, gdy powiększę zdjęcie od rozmiaru 1:1, co oznacza, że nie na każdym monitorze się ono mieści.
Czy jest jakiś sposób, żeby efekty obróbki widoczne były również przy pomniejszonym zdjęciu?
2. Czy jest jakiś sposób, żeby po korekcie zdjęcia nef w CaptureNX to samo zdjęcie wyświetlane w LR zawierało już korekty z NX?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

stig
30-11-2009, 14:52
2. Czy jest jakiś sposób, żeby po korekcie zdjęcia nef w CaptureNX to samo zdjęcie wyświetlane w LR zawierało już korekty z NX?Tak. Jesli zdjecie po korekcie w NXie zapiszesz do TIFFa lub JPGa, i takie otworzysz w LR.

sote
30-11-2009, 14:57
Tak. Jesli zdjecie po korekcie w NXie zapiszesz do TIFFa lub JPGa, i takie otworzysz w LR.

stig złośliwcze :twisted:

stig
30-11-2009, 15:05
stig złośliwcze :twisted:Zle napisalem? :) No przeca inaczej sie nie da...

tymancjo
01-12-2009, 09:45
AD 1

Efekty winne być widoczne na bieżąco poza ostrzeniem i odszumianiem, one wymagają powiększenia 1:1

Jakich efektów nie widać u ciebie w LR? Rozwiń to nieco proszę.

kordolio
01-12-2009, 10:07
Hej!
No właśnie głównie chodzi mi o ostrzenie. I pewnie odszumianie też, choć dotychczas po prostu unikałem robienia zdjęć w złych warunkach.
Nie jestem fanem grzebania w barwach itp i zdjęcia obrabiam na tyle mało, na ile się da. Ale podostrzyć zazwyczaj trzeba i gdy nie widzę całości efektu praca taka mija się z celem.

Tematu nie chciałbym za bardzo rozwijać, bo jak widzisz pomimo jasno sprecyzowanych pytań już zaczynają się tu osobiste i niewiele wnoszące do wątku dyskusje i boję się, że jak to rozwinę, to się zaraz zacznie. Ale co tam:

Zmieniłem ostatnio aparat oraz system operacyjny na 64-bit i próbuję znaleźć softwarowe rozwiązanie na następcę mojego dotychczasowego zestawu PictureProjecta i Capture NX. ViewNX odpada z powodu niemożności tworzenia Kolekcji, LR natomiast jest do tego wyśmienity, w dodatku robi jeszcze galerie, ale jego minusy dla mnie to właśnie problem z obróbką i wizualizacją jej efektów. Mam Capture i tam wszystko kilkoma kliknięciami załatwiam, w dodatku zmiany są od razu widoczne na ekranie, za to w LR nie.

Naprawdę proszę o niezaśmiecanie mi wątku.
Pozdrawiam

jamirq
01-12-2009, 10:18
przeciez oprogramowanie nik software smiga na 64bitach

kordolio
01-12-2009, 10:23
Hmmmm
I się zaczyna....
Śmiga, ale cały czas jako 32-bitowe. Nie pisałem, że nie śmiga :-)
Pozdrawiam

stig
01-12-2009, 10:33
Tematu nie chciałbym za bardzo rozwijać, bo jak widzisz pomimo jasno sprecyzowanych pytań już zaczynają się tu osobiste i niewiele wnoszące do wątku dyskusjeW ktorym miejscu?

tymancjo
01-12-2009, 21:58
Jeżeli podgląd ma być taki na bieżąco podostrzony to imho najlepiej wychodzi to w c1.