PDA

Zobacz pełną wersję : system error 2 w coolpix'ach

asart
25-10-2006, 05:54
używam 8800 od grudnia 2004 r. ostatnio miałem przerwę 3 miesiące w pstrykaniu zdjęc, 23 października włączyłem aparat i po 30 sekundach niespodzianka "system error 2". napisałem oczywiście do nikona wczoraj dostałem odpowiedź:
"Szanonwy Panie Arturze,
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

Prawdopodobnie jest to chwilowy błąd elektroniki aparatu (nie jest to błąd seryjny, nie jest to również problem często występujący a tym bardziej ten problem nie jest wynikiem celowego działania producenta) , który ustąpi po zresetowaniu aparatu:

Proszę zatem:
- zresetować ustawienia aparatu (opcja Reset all w 'Set up' menu)
- wyjąć baterie i pozostawić aparat bez zasilania na co najmniej 24 godziny"
ciekawe na zagranicznym forum jednym czy drugim problem ten jest już raczej możnaby powiedziec masowy
mam więc pytanie do użytkowników w kraju czy spotkali się z tym problemem, bo jest jak na razie cisza, dodam że pomoc z nikona na nic się zdała

ktx
07-11-2006, 15:51
witam!!!
Mam ten sam model aparatu i już był 2 razy w serwisie w wawie. Poprawili go dosłownie na 100 zdjęć i problem powraca. Na fakturze mam napisane że jest to naprawa obiektywu. Teraz problem powrócił po naładowaniu baterii i znów będę go wysyłał do nikona co staje się już denerwujące. Ciekawe jak długo znów "pochodzi". Wcześniej próbowałem jak wszyscy i czekałem z wyjętą baterią i pamięcią itp.
Raczej czeka Cię serwis niestety

Hogata
14-11-2006, 17:22
Witam :)
Tez jestem "szczesliwa" posiadaczka tego modelu i tez mialam problem z wyswietlaniem tego komunikatu. Ale u mnie aparat robił zdjecia bez zarzutu, zapisywal je i po zapisaniu pojawial sie wspomniany komunikat :( Tez próbowalam sztuczki z resetowaniem, ale bez rezultatu. Aparat trafil na gwarancji do serwisu i... wymienili mi obiektyw ( !!!! ). Ciekawe... Tez polecam wizyte w serwisie.

pozdr
Hogata

asart
18-11-2006, 07:16
jestem po naprawie w Fototronik w Warszawie
z opisu wynika że uszkodzony był system sabilizacji obrau + konserwacja koszt 550 zł, fakt że umówiłem się na dzień i godzinę naprawiono i tego samego dnia po kilku godzinach i mogłem go odrazu zabrać do domku
objawy miałem dokładnie takie same jak u "Hogata" dodam że mam 6 miesięcy gwarancji na usługę

ktx
08-12-2006, 14:56
No i stało się tak jak przypuszczałem. Dziś otrzymałem fakturę opiewającą na 450 pln za naprawę stabilizatora obrazu, gdzie jest napisane że uderzyłem lub upuściłem aparat. Aparat nigdy nie został ani uderzony ani upuszczony!!!!!! Przez miesiąc nie był używany i bateria się rozładowała po ponownym naładowaniu i włączeniu wyskoczył błąd(system error 2). Zaczyna mnie już szlag trafiać. Aparat jest już trzeci raz w tym roku na to samo w naprawie i już raz płaciłem 450 za ta naprawę za pierwszym razem, otrzymałem gwarancję na pół roku której nie honorują. Zaraz będę pisał list wyjaśniający jak doszło do usterki i oni mają go rozpatrzyć. Zaczyna sie prawdopodobnie pisanina jak w komunie i pzu, hrrrrrrrr

ktx
08-12-2006, 15:08
No i stało się tak jak przypuszczałem. Dziś otrzymałem fakturę opiewającą na 450 pln za naprawę stabilizatora obrazu, gdzie jest napisane że uderzyłem lub upuściłem aparat. Aparat nigdy nie został ani uderzony ani upuszczony!!!!!! Przez miesiąc nie był używany i bateria się rozładowała po ponownym naładowaniu i włączeniu wyskoczył błąd(system error 2). Zaczyna mnie już szlag trafiać. Aparat jest już trzeci raz w tym roku na to samo w naprawie i już raz płaciłem 450 za ta naprawę za pierwszym razem, otrzymałem gwarancję na pół roku której nie honorują. Zaraz będę pisał list wyjaśniający jak doszło do usterki i oni mają go rozpatrzyć. Zaczyna sie prawdopodobnie pisanina jak w komunie i pzu, hrrrrrrrr