PDA

Zobacz pełną wersję : Panorama 360 i zdjęcia 3D

MikeS
29-11-2009, 12:02
Już dawno temu widziałem różnego typu panoramy, zdjęcia 3D itp.
Ostatnio natrafiłem na tronę:
http://www.panoramy.wyprawy.org/giewont.php
Jako że w końcu mam niezłe body, pomyślałem że fajnie by było zrobić coś tego typu. Początkowo może to być nawet wnętrze pokoju.
Z panoramą 360 nie powinno być raczej większego problemu bo tu wystarczy robić zdjęcia na statywie, obracając aparat wg własnej osi. A jak to się ma z 3D ? Jak się za to zabrać? Interesuje mnie właśnie coś w stylu przykładu z linka powyżej oraz takie 3D jak tu http://www.makropix.com/but3d.php
Szukałem na forum hasła "panorama" ale nie znalazłem :(
Poradźcie więc, z czym to się je? Jak wygląda sama technika robienia zdjęć i czym to potem skleić by móc wrzucić efekt na www ?

wacki4
29-11-2009, 12:09
MikeS - numer jeden - panorama 3d to nie tylko 'obracanie aparatu wedlug wlasnej osi' jak napisałeś, a obracanie według punktu nodalnego obiektywu ;) poczytasz na forum a będziesz wiedział. też ważny jest tu dość szeroki kąt, najlepiej fish.

to zdjęcie 3d, jak je okresliłeś, to nic innego jak but obracany o milimetry i wykonane zdjęcie - tj. szukaj pod animacja poklatkowa.

wywar
29-11-2009, 12:11
najlepiej fisz, do tego głowica do panoram (najlepiej Nodal Ninja), statyw, pilot radiowy też się przyda, oprogramowanie (najlepiej PTGui). Trzeba znaleźć punkt nodalny szkła i obracać się wkoło niego. Pozdrawiam.

Budziko
30-11-2009, 01:06
wywar dobrze napisał, ale da radę zrobić i szerokokątnym obiektywem na głowicy własnoręcznie wykonanej. Statyw musi być. No i soft który połaczy zdjęcia, np darmowy Hugin. Pierwsza panoramę 3d (sferyczną) zrobiłem kitem na 18mm. Potrzeba było ~75 zdjęć.

MikeS
30-11-2009, 16:00
Na wstępie przytoczę pewne przysłowie "Zapomniał wół jak cielęciem był". Dwaj pierwsi Panowie wiedzą o co chodzi.

Puki co to dysponuje jedynie szkłem 18-270 i zwykłym, prostym statywem firsta. Na więcej mnie jak na razie nie stać bo od ust sobie odkładam by długi spłacić.
Czyli już na wstępie mam sobie odpuścić? Czytałem wczoraj bloga na którym gość pisał, że jego przyjaciel zrobił taką panoramę... z ręki 0_o
Abstrahując już od nietaniego softu, warto się w to bawić z tym co mam?

sote
30-11-2009, 16:23
Nikt ci nie napisal ze masz odpuscic.
Chlopaki bardzo dobrze Ci napisali, no chyba ze chciales instrukjce od a do z ;)

a propos szukania na forum, to cos sie nie postarales:
1) http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=108337
2) http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88964

mozna znalezc wiecej ;)

Budziko
30-11-2009, 16:31
Jasne, że możesz pobawić się, jeżeli nie pełna sferyczna to możesz na 18mm zrobić 360 dookoła bez płaszczyzny pod i nad Tobą.
Jak napisałem wyżej - zrobiłem kitem pano 3d bez większych problemów. Ważna jest technika, a nie sprzęt.

dejot
30-11-2009, 18:45
zrobiłem kitem pano 3d bez większych problemów

na początku również robiłem kitem, na głowicy własnej produkcji. Efektem było ponad 40 zdjęć i kilka godzin przy składaniu i poprawianiu błędów sklejenia.

Czytałem wczoraj bloga na którym gość pisał, że jego przyjaciel zrobił taką panoramę... z ręki 0_o

da się, widziałem wycieczkę VR po zamku królewskim w Wa-wie robioną z ręki, i była świetnej jakości. Co prawda tego już kitem nie zrobisz.

Jendres
25-01-2010, 15:39
Jeżeli chcesz robić panoramy w pomieszczeniach i to wąskim kontem koniczynie ci bedzie potrzebna głowica i statyw, musisz ustwic punkt nodalny inaczej wyjda ci duze błędy przy sklejaniu. Jeżeli na zewnątrz, to uda ci sie zrobic z panoramę reki. Jezeli robisz to pamietaj o wiekszych zakladkach na zdjecia. To proste ;)
Ta panorama zostala zrobiona bez statywu jest www.panografik.pl/files/bazylik.swf

foto-oko
27-01-2010, 02:16
Proponuje wykonac glowice panoramiczna we wlasnym zakresie. Jeden plaskownik i jeden ceownik. Kilka otworow, kalibracja i gotowe. Koszt ok. 15 zl i 2 dni pracy, nastepne 2 dni na testy. Nie potrzebny fisz. 18 mm, JPG najwieksza kompresja. Jakosc obiektywu nie gra roli, moze byc kit.
Gorzej z programem do skaldania. Nie znalazlem nic bezplatnego co by mialo jakosc np. Autopano.
To tak na wstepie w przypadku braku funduszy.

maciej007
27-01-2010, 11:08
Na allegro bywają tanie głowice panoramiczne , ktoś z forum na nich działał i polecał. Jakieś rok temu .. :)
Trzeba poszukać

marszull
27-01-2010, 11:50
Jesli ktos za czesto nie korzysta z takiej glowicy i nie chce wydawac za duzo kasy to jak najbardziej
wystarczy na allegro wpisac glowica panoramiczna
zajrzalem sam i napisze tylko ze chodzi o glowice dobas a nie PZO :-)

superol
17-02-2010, 23:25
Foto-oko masz jakiś szkic, zdjęcie swojej samoróbki, głowicy panoramicznej?

Raulo
18-02-2010, 16:53
Pracowałem na dobasie rok czasu. Zdecydowanie nie polecam ze względu na ergonomię i brak dokładności, która jest wręcz wymagana przy robieniu panoram aby później nie męczyć się ze składaniem.

marszull
18-02-2010, 18:30
ale jesli ktos nie chce wydac kasy na glowice (a tak wynika z postu) to niestety tylko dobas mu zostaje :-(
ja korzystalem z manfrotto i NN5 i polecam zdecydoanie te drugie ale niestety to juz jest spory wydatek

Raulo
18-02-2010, 20:39
Jest alternatywa dla NN5, którą ja posiadam, ale to i tak wydatek 650 PLN także jak nie ma kasy to faktycznie DOBAS.

marszull
18-02-2010, 21:27
a tak z ciekawosci to co to za alternatywa? Rzucilbys jakims linkiem?

Raulo
19-02-2010, 16:09
Nie ma linka, to sposób wypracowany przez panoramistów ale nazwijmy to tajemnicą handlową ;)
Mogę podpowiedzieć, że im szerszy kąt tym łatwiejsza praca w PS (więcej potencjalnego materiału do pobrania-skopiowania).

marszull
19-02-2010, 18:22
Nie ma linka, to sposób wypracowany przez panoramistów ale nazwijmy to tajemnicą handlową ;)

Ok, to zrozumialem :-), myslalem ze jakas nowa glowica sie pojawila

Mogę podpowiedzieć, że im szerszy kąt tym łatwiejsza praca w PS (więcej potencjalnego materiału do pobrania-skopiowania).

A tu to jakos nie do konca zrozumialem, do skladania uzywasz PSa? A nie programow do skladania panoram?

wigi
19-02-2010, 21:23
A tu to jakos nie do konca zrozumialem, do skladania uzywasz PSa? A nie programow do skladania panoram?
A ja się domyślam, że PS mu służy nie do składania panoram, a do poprawek/retuszy łączeń na warstwach. :)

marszull
19-02-2010, 23:17
A ja się domyślam, że PS mu służy nie do składania panoram, a do poprawek/retuszy łączeń na warstwach. :)

No tak, do retuszu sam uzywam PS czesto, ale nie za bardzo wiem o co chodzi z tym szerszym katem. Bo im szerszy kat tym mniej ujec, czyli mniej materialu, a nie wiecej. Dlatego gigapanoramy robi sie teleobiektywami.
Ale praca jest latwiejsza, bo im szerszy kat tym mniejsze szanse na bledy w sklejaniu, a tym samym mniej pracy ;-)

ryglos
24-01-2011, 03:01
A czy znana jest komus ta glowica? http://allegro.pl/glowica-panoramiczna-pasuje-do-manfrotto-i1427612910.html

Budziko
01-02-2011, 00:12
A czy znana jest komus ta glowica? http://allegro.pl/glowica-panoramiczna-pasuje-do-manfrotto-i1427612910.html

Mi jest znana. Nie macałem jej ale uważam, (opinie potwierdziły się w sieci) że cienka blaszka z cięższym aparatem powoduje bujanie. Skręcana śruba puszcza z czasem. Są to opinie na które trafiłem.
Zrób samemu, przecież to max 3 godziny roboty, a będziesz miał znacznie sztywniejszą niż ta zaprezentowana.
Trochę skleiłem panoram, więc wiem o czym piszę.

poek
11-02-2011, 22:25
Podepnę się pod wątek.

Zaczynam swoją przygodę z panoramami sferycznymi. Naczytałem się sporo. Kilka prób wykonanych kitowym 18-105 (przy ogniskowej 18) na statywie bez dodatkowej głowicy - wiem że obracam aparat wokół nieodpowiedniego punktu, ale póki co musi tak być, do nauki wystarczy.
Panorame udaje mi się poskładać huginem tak że wygląda OK ale.... jak ją opublikować na www? Ideałem byłby flash, ale darmowych konwerterów nie znalazłem a sporo szukałem.
Możecie mi coś polecić? Ewentualnie płatny, ale sprawdzony i niezbyt drogi?
A może od razu coś do tworzenia wirtualnych spacerów?

marszull
11-02-2011, 23:08
Chyba tanszego niz Pano2VR i w miare solidnego to nic nie znajdziesz. Ale za 60 EURO masz 2 w jednym ;)

Fotofil
13-02-2011, 13:52
Panorame udaje mi się poskładać huginem tak że wygląda OK ale.... jak ją opublikować na www? Ideałem byłby flash, ale darmowych konwerterów nie znalazłem a sporo szukałem.
Możecie mi coś polecić? Ewentualnie płatny, ale sprawdzony i niezbyt drogi?
A może od razu coś do tworzenia wirtualnych spacerów?

SaladoPlayer, Panosalado lub CuTy są darmowe.

poek
13-02-2011, 14:36
SaladoPlayer przedstawia się bardzo zachęcająco (oceniam po demie). Zaraz zabieram się za testy. Serdeczne dzięki