Zobacz pełną wersję : Lampy kompatybilne do nikona SB600 I SB800
jazzydave
29-11-2009, 04:12
Witam,
stoję przed zakupem kolejnych dwóch lampek, aktualnie posiadam SB 800 I SB600 i chciałbym dokupić najchętniej SB800 ale niestety kiepsko już z dostępnoscia nowych egzemplarzy. SB 900 to droga sprawa a potrzebuje nawet do 3 lampek na jednym uchwycie. Może macie jakieś doświadczenia z innymi kompatybilnymi producentami którzy cenowo i jakościowo dali by radę we współpracy z wyżej wymienionym sprzętem.
pozdrawiam
Metz, np: 48 AF-1 badz 58 AF-1
adolfik9501
29-11-2009, 10:47
Wybierz coś sobie:
Nikon SB600/800/900
Metz 48AF1/58AF1
Sigma 530 DG SUPER
Nissin Di866Pro (czekamy na nowy firmware, który ma naprawić to i owo, póki co nie polecam).
Więcej lamp kompatybilnych z CLS/AWL nie kojarzę (nie liczę lamp do makro).
Orkaniusz
29-11-2009, 12:52
A czy ten Metz działa z CLS-em?
SORRY - miałem stronkę otwartą od rana i dopiero po moim poście zobaczyłem odpowiedź.
jazzydave
30-11-2009, 03:55
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, szukam jeszcze jakichś stronek opisujących jak podlączyc więcej lamp ze sobą przy pomocy kabli albo bezprzewodowo. Czy warto kupowac SU 800 bo czytalem, że z tą podczerwienia to czasami fiksuje.
pozdrawiam
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, szukam jeszcze jakichś stronek opisujących jak podlączyc więcej lamp ze sobą przy pomocy kabli albo bezprzewodowo. Czy warto kupowac SU 800 bo czytalem, że z tą podczerwienia to czasami fiksuje.
pozdrawiam
Osobiście bym sobie odpuścił SU i kupił używaną SB, również 800. Dlaczego ?? Bo masz obracany palnik i zoom, a możesz tak samo jak z SU sterować trzema grupami. Poza tym, w razie czego, zawsze masz dodatkową lampę - SU tak nie wykorzystasz
http://www.nikoncls.com/
http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/nikon-flash-two-separate-metering.html
Można się zapisać na płatny kurs: http://akademianikona.pl/akademia/?mod=course&id=27
Poza tym książka McNally'ego "Z pamiętnika lampy błyskowej" (niestety, fatalnie przetłumaczona) lub ta http://www.amazon.co.uk/Speedlights-Speedlites-Creative-Photography-Lightspeed/dp/0240812077/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1259591505&sr=1-1.
SU800 działa bezbłędnie (przynajmniej u mnie i McNally'ego). Jeśli komuś fiksuje, to znaczy, że nieprawidłowo go używa.
markB, mozesz porownac obie ksiazki? jesli bys wybral jedna z nich to ktora? interesuja mnie tylko wydania oryginalne (anglojezyczne)
Czy posiadając obecnie SB-600 wyzwalaną radiowo i chcąc dokupić 2 lampę, którą również wyzwalałbym radiowo muszę brać pod uwagę w/w lampy kompatybilne z CLS czy może być np SB-28 lub jakiś inny model Nikona? Najważniejszym czynnikiem jest cena, chcę to kupić jak najmniejszym kosztem.
adolfik9501
15-12-2009, 23:49
Czy posiadając obecnie SB-600 wyzwalaną radiowo i chcąc dokupić 2 lampę, którą również wyzwalałbym radiowo muszę brać pod uwagę w/w lampy kompatybilne z CLS czy może być np SB-28 lub jakiś inny model Nikona? Najważniejszym czynnikiem jest cena, chcę to kupić jak najmniejszym kosztem.
Do wyzwalania radiowego potrzebny jest odbiornik a na nim lampa z trybem M i podziałem mocy w tym trybie. Lampą taką jest np. SB28 (jak i SB25/26/28DX/80DX). Nie ma potrzeby zakupu lamp zgodnych z CLS.
Adolfik9501 - dzieki wielkie, to ulatwi sprawe bo uzywane SB-28 mozna w przystepnej cenie znalezc na allegro.
Michał Jędrak
17-12-2009, 18:41
A ja się zawiodłem na cenach lamp. Przymierzam się do bycia bardziej mobilnym i zamiast agregatu prądotwórczego czy lamp studyjnych z akumulatorami, pomyślałem sobie o kilku lampach błyskowych pod CLS. Dwa czy trzy lata temu kupiłem sobie SB-600 za 650zł (nowa, z gwarancją) i myślę sobie, że teraz pewnie kosztuje nówka jakieś 400zł. Uuuuups, się zdziwiłem, bo nówka zaczyna się od około 800zł. Jednak nie dałem się wytrącić z równowagi i pomyślałem o tzw. alternatywnych firmach (Sigma, Nissin, Sunpak itd.). Całkiem logicznie pomyślałem, że skoro obiektywy firm alternatywnych kosztują 1/3 ceny Nikkorów, to pewnie taka lampa Sigmy z CLSem będzie za 300zł. No i znowu się zdziwiłem bo są niewiele tańsze. Taka Sigma 530 DG Super za ponad tysiaka to śmiech na sali.
Po przeanalizowaniu ceny np 5 lamp błyskowych stwierdziłem, że taniej mnie wyniesie kupno paru lamp studyjnych z akumulatorami. No i dla Was może nie, ale dla mnie koniec tematu lampowego. Powariowali z cenami.
Dwa czy trzy lata temu kupiłem sobie SB-600 za 650zł (nowa, z gwarancją) i myślę sobie, że teraz pewnie kosztuje nówka jakieś 400zł. Uuuuups, się zdziwiłem, bo nówka zaczyna się od około 800zł.
A w USA SB-600 za jedyne ~220$....
Ale co fakt to fakt - ceny lamp są jakieś chore :(
Michał Jędrak
17-12-2009, 23:20
Jak ja widzę, że za około 1200zł muszę kupić Sigmę albo jakąś SB i do tego dołożyć kolejne 50zł na adapter 'lampa+parasol+statyw' to mnie to z lekka zniechęca. Mocy jest niewiele i pewnie musiałbym walić na 100%, co skutkuje szybkim padnięciem paluszków. Do tego dochodzi zabawa w kupno dobrych paluszków (kolejne 60zł czyli 120 za dwa komplety na lampę) i ładowarki lub kilku ładowarek (80zł/szt). No bo jedną mam, ale przy 3-4 lampach potrzebowałbym kilku, żeby ładować więcej jednocześnie. A wszystko to po to, abym mógł sobie na ekraniku aparatu z mozołem zmieniać moc każdej z lamp, łączyć je w grupy i takie tam. Jak dla mnie to szybciej jest podskoczyć do lampy studyjnej i obrócić pokrętło niż walczyć w menu. No i za jakieś 1300zł znajdę taką lampę z akumulatorem lub w studio na 220V.
Eeehhh, zrobiłem drobny off-topic autorowi wątku, ale musiałem gdzieś wyładować frustrację.
marszull
18-12-2009, 16:48
ale jakby nie byly male lampy studyjne i agregat/akumulator do nich to jednak nie ma tej mobilnosci co z sb
a co do cen, to lampy tak jak cala reszta sprzetu foto (body, obiektywy) poszla w gore
ja caly czas sie lamie czy cos jeszcze dokupic z malych lampek ;-)
Zapytam znow w tym watku raz jeszcze. Kilka postow wyzej polecono mi do zdalnego wyzwalania starsze modele SB - 28, 24, 28DX. Cena uzywanych na allegro ksztaltuje sie na poziomie 350-400zl. Myslalem bardziej o wydatku rzedu 200-250zl - pytanie zatem czy w 'moim' przedziale cenowym mozna dostac jakas inna lampe ktora wspolpracowalaby z D70s + SB-600 i radiowym wyzwalaniem firmy Phottix Tetra? Zalezy mi tez na zasilaniu na paluszki AA oraz regulowanej sile blysku w manualu. Czy sa jakies Metzy, Sunpaki czy inne, ktore spelnia wymagania a beda tansze nize Sb-28 za 400zl ?
Sa takie Metz'y.. Niskie...40 MZ-2 np. Ale nie wiem, jak teraz z ich cenami. Są też Vivitary 285 - po ok300 używka.
Jest też YongNuo YN-460, za 40 dolków na e-bay. Nówka sztuka. Prosta lampa o mocy zbliżonej do SB-600. Sam się zastanawiam nad zakupem jej...
A taki Sunpak 4000AF się nada. Manual ma, laduje sie wzglednie szybko wg danych - do zdalnego wyzwalania moze sie nadac ?
Teoretycznie tak, ale on z tego, co pamiętam ma kiepski podział mocy - masz do wyboru albo 1/1 albo 1/16
adolfik9501
23-12-2009, 12:19
Ten Sunpak 4000AF to jest klon Metza 40AFx, ale tak jak wyżej napisano podział mocy w manualu tylko 1/1 i 1/16. Ale na radio się nada, choć po bodaj 5 minutach przechodzi w tryb oszczędzania energii. Zwykłe Phottixy (PT04) nie potrafią wybudzać lamp.
Można jeszcze po pieniądzach wyczaić na aukcjach Sunpaka PZ 5000 AF. Lampa o potężnej mocy, dzielonej na 1/1, 1/2, 1.4.....1/64, szybkim ładowaniu i z funkcją "SLAVE" dokładny opis: http://mkropa.republika.pl/sunpak.htm
Z Sunpak'ów jest też PZ40x..ale nie wiem, jak ma się do PZ 5000