PDA

Zobacz pełną wersję : D40 i tryb Auto-problem

kameleon30
28-11-2009, 09:33
Witam, ostatnio pojawil sie w moim D40 dziwny problem. Mianowicie w trybie Auto cos chyba zrabalo sie z czujnikiem poniewaz nie zmienia automatycznie dlugosci czasu naswietlania. Chodzi tu o fakt gdy jest podniesiopna lampa -lub gdy aparat automatycznie podniesie lampe. Czas ustawia wtedy na 60 no i niestety fotki sa cale przepalone. gdy lampa jest opuszczona wszystko jest ok. To samo na trybie P. Dodam ze sam robie zwykle na Manualu(wszystko jest tutaj ok) jednak lustrzanke uzytkuja takze domownicy pstrykajacy glownie na Auto. Mi to by tak bardzo nie przeszkadzalo - mialbymm wieksza motywacje do robienia na manualu jednak wiadomo-inni tez chca popstrykac.
Jak taki fant naprawic? Moze cos w ustawieniach zmienic ? (chociaz watpie bo sprawdzilem wszystko), nie moglem znalezc podobnego watku. Dzieki za odpowiedzi

wesu
28-11-2009, 11:19
Jest taka opcja w menu, najdluzszy czas otwarcia migawki z lampa blyskowa. Domyslnie jest ustawiony 1/60s. Krotszego juz czasu(w menu) ustawic sie nie da, tylko dluzszy niz w tym przypadku. Nie mam juz d40 wiec nie moge sprawdzic. Nie robilem zdjec w trybie Auto ale troche mnie to dziwi, ze aparat przepala. Automat sam powinien ustawic sobie czas krotszy niz 1/60 jesli potrzeba, zeby nie przeswietlic. Moze masz wylaczony ttl w lampie wbudowanej?

Antonioo
28-11-2009, 11:28
ja bym dał resa do fabrycznych

grafzero
28-11-2009, 12:07
Zrób reset, lampa w D40 powinna pracować do 1/500(dzięki migawce hybrydowej)

arturmsi
28-11-2009, 12:35
Moze masz wylaczony ttl w lampie wbudowanej?

w trybie auto ttl nie może być wyłączony.

kameleon30
28-11-2009, 15:02
Panowie dzieki za odpowiedzi, juz pisze co i jak (niestety problem nadal nie rozwiazany ale napisze troche wiecej o problemie:

- reset do fabrycznych dalem od razu jak zauwazylem ten problem - nic to nie dalo

- aparat w trybie auto w ciemnych (lub mniej) pomieszczeniach podnosi lampe i wtedy jedyny czas to 1/60, obojetnie czy jest jasno czy ciemno, nawet w sloneczny dzien gdy podniose lampe w trybie auto i tak bedzie 1/60. Bez lampy czasy ustawia juz poprawnie.

- dla porownania:
tryb P - ta sama sytuacja
tryb S - max na lampie to 1/320 s
tryb A - tak jak w Auto 1/60s

trby M jest wszystko ok gdyz wiadomo - samemu ustawiam parametry.
Wczesniej tak jak pisze grafzero lampa chodizla spokojnie do 1/500 na auto (zreszta to max jesli chodzi o tryb manualny)

Wesu, nie znalazlem w menu "najdluzszy czas otwarcia migawki z lampa blyskowa" - w instrukcji tez nie mam takiej opcji.
Aparat jest dobrze uzytkowany, ani razu nie mial twardego upadku, co jakis czas czyszcze. Pracuje prawie caly czas na jednym obiektywie.
Mam obawy ze poszlo cos w srodku ze softem :(

Bogdan W
28-11-2009, 15:24
Witam. Aparat w trybie AUTO i P ustawia chyba zawsze jeden czas (1/60 chyba że w menu ustawi sie inaczej) i jedna przysłonę. Steruje jedynie mocą lampy( jak się mylę to mnie poprawcie).

Aktal
29-11-2009, 10:08
Aparat moim zdaniem jest 100% sprawny, d40 tak ma, ale czy da się to zmienić w menu już pewien nie jestem. Domyślnie ustawia na 1/60, przysłonę może ustawiać zależnie od warunków i regulować moc błysku, nie mam już d40, więc nie sprawdzę a na auto pstrykałem dosłownie kilka razy, ale ten stały czas pamiętam.

mpwt
29-11-2009, 10:12
- dla porownania:
tryb P - ta sama sytuacja
tryb S - max na lampie to 1/320 s
tryb A - tak jak w Auto 1/60s

No to kolego, wygląda na to, że jest wszystko ok i instrukcja obsługi się kłania...

kameleon30
29-11-2009, 11:02
czyli jesli z czasami jest wszystko ok to rozumiem ze zrypala sie lampa? (jesli na automacie steruje jej moca).
Na pewno wszystko nie jest ok bo zdjecia na auto przy lampie wychodzi dobre 1 na 5. Reszta jest cala biala. Wyglada to tak: robie fotke w pokoju wieczorem na auto, z lampa - fota cala biala, robie nastepne to samo, dopiero za 3 lub 4 razem przy tych samych ustawieniach, nawet nie odrywajac aparatu od oka fota wyjdzie ok. Nie wiem w takim razie co sie zepsulo? Sterowanie moca lampy w trybie auto?

mpwt
29-11-2009, 11:10
Wrzuć na forum taką fotę z EXIFem. Bo dziwna sprawa...

kameleon30
29-11-2009, 13:09
Porobilem jeszcze kilka fotek na Manualu i niestety tez jest problem - aparat chyba zle steruje moca lampy-przy dobrych ustawieniach kolejne fotki roznia sie i to bardzo (czesc jest calkowicie przeswietlona, czesc tak jakby bez lampy byla robiona),

ponizej 3 fotki przykladowe o ktore prosiles mpwt, mniejsza o kadr i cala reszte - chodzi o sam fakt tego bledu

1. fotka w trybie Auto, bez grzebania w opcjach

http://www.123.studentlive.pl/foty/DSC_9200.jpg

2. fotka w trybie Auto, tak jak w 1 przypadku - nic nie zmienialem, stalem w tej samej pozycji, odleglosci itd. jest to kolejne zdjecie

http://www.123.studentlive.pl/foty/DSC_9201.jpg

Zrobilem jeszcze z kilka fot ale wiekszosc byla przepalona tak jak te powyzej, dodam ze wczesniej taka fotka wychodzila bez problemu w miare ok (oczywiscie dla laika byla bardzo dobra)

3. Fotka z trybu Manual

http://www.123.studentlive.pl/foty/DSC_9215.jpg

FilipeG
29-11-2009, 13:36
a jaki masz ustawiony pomiar??
jak punktowy to takie rzeczy mogą wychodzić

kameleon30
29-11-2009, 15:59
pomiar matrycowy, probowalem tez na punktowym ale to i tak nic nie zmienia.

niestety czarne mysli mam ze to jednak cos powaznego poszlo. Po dzisiejszych dluugich testach doszedlem do wniosku ze to jednak nie tylko wina trybu Auto. Na manualu jest tak samo - co prawda moge to troche regulowac zmniejszajac przeslone, lub czas ale i tak lampa raz daje mocniej raz mniej - a czasem wogole sie nie blysnie (oczywiscie odczekuje chwile zeby sie naladowala).
Nawet nie mam jakiejs zew. lampy zeby sprawdzic czy z nia bedzie wszystko ok.

JacekCz
29-11-2009, 17:35
Porobilem jeszcze kilka fotek na Manualu i niestety tez jest problem - aparat chyba zle steruje moca lampy-przy dobrych ustawieniach kolejne fotki roznia sie i to bardzo (czesc jest calkowicie przeswietlona, czesc tak jakby bez lampy byla robiona),

Się-mi-kiedyś samo przestawiło w bracketing (tzn nie ja tylko wpływ kosmitów ;) ) i podobnie było, normalna, za jasna, za ciemna.

Albert44
29-11-2009, 18:28
1. fotka w trybie Auto, bez grzebania w opcjach ==> ISO 400

2. fotka w trybie Auto, tak jak w 1 przypadku - nic nie zmienialem, stalem w tej samej pozycji, odleglosci itd. jest to kolejne zdjecie ====> ISO 1600

3. Fotka z trybu Manual ====> ISO 200

mpwt
29-11-2009, 22:20
Wybaczcie moją niewiedzę w tym temacie, ale czy w trybach auto działa autoISO? Spróbuj sprawdzić czy to samo masz w trybie P, A... bo ciekawa sprawa...

FilipeG
29-11-2009, 22:31
Się-mi-kiedyś samo przestawiło w bracketing (tzn nie ja tylko wpływ kosmitów ;) ) i podobnie było, normalna, za jasna, za ciemna.

d40 nie ma bracketingu :(

sprawdź jak sugeruje kolega to auto ISO

kameleon30
30-11-2009, 00:13
w trybie Auto jak i P mozna ustawic dowolne ISO (jest takze tryb automatyczny ISO).
Mysle ze nie tutaj lezy problem tylko cos ze sterowaniem moca lampy jest nie tak. Daje chyba caly czas na pelna moc

mpwt
30-11-2009, 00:17
Daje chyba caly czas na pelna moc

Być może tak. Ale zwróć też uwagę, że raz masz ISO400 a raz 1600!

kameleon30
30-11-2009, 09:19
Ustawilem recznie ISO na 200 i niestety dalej to samo. Gdy fotografuje wieksza przestrzen jest w miare ok, jednak juz przy blizszej odleglosci (ok1-1,5m) niestety lampa jest zbyt mocna i foty sa cale biale.
Tak jak pisalem wyzej - to samo niestety w trybie Manual wiec problem juz zaczal mnie dotyczyc a nie tylko domownikow. Oczywiscie wszystko moge sobie poustawiac, dac iso na 200, zmniejszyc przeslone, czas na 1/500 s i jako tako foty wyjda ale to nie jest juz to samo co bylo wczesniej.
Co do fotek ktore wrzucilem wyzej to tak-iso jest diametrialnie rozne, jednak zauwazcie ze mimo iso 200 na 1 fotce i tak mocno przepalilo, tlumacze to wlasnie zbyt mocna lampa gdyz na inne parametry nie mialem tam juz wplywu. Dodam ze testowo na manualu (ale tez na P) ustawilem rozne tryby mocy lampy recznie - i rzeczywiscie przy mniejszej mocy 1/32 bylo w tym wypadku ok, pelna moc dawala taki efekt jak na focie 2. Wczesniej nigdy nie korzystalem z tej opcji zmiany - mialem tryb TTL. Teraz jednak na tym trybie fotki wychodza rozne (raz niedoswietlone , raz cale przepalone)- sa to tak duze skrajnosci ze ciezko tu o pomylke fotografa. Zreszta robie pod rzad te zdjecia, w takich samych ustawieniach. Po zmianie trybu lampy na reczny i ustaleniu konkretnej wartosci fotki wychodza takie same (nie ma takiego rozrzutu jesli chodzi o naswietlenie). Wiec tak dedukujac doszedlem do wniosku ze to moze to? Nie wiem czy w EXIF jest jakies pole o mocy lampy?
Mam taki pomysl aby isc do jakiegos sklepu i przymierzyc zewnetrzna lampe - juz i tak dawno sie na taki zakup szykowalem. Myslicie ze mogloby to cos zmienic?

ad2122
30-11-2009, 10:40
A nie masz problemów z expozycją w zdjęciach bez lampy, nie zauważyłeś tam żadnych zmian?
Przypadkiem nie zmieniałeś ostatnio obiektywu, zakup nowego, upadek itp. Możliwe, że problem nie dotyczy lampy, a ogólnie pomiarów expozycji - może coś z obiektywem. Sprawdziłbym też ten trop. Jeśli masz inne szkiełko lub możliwość podpięcia innego pożyczonego, to IMO warto. Jak nie masz takiej możliwości, to body w łapkę i do jakiegoś sklepu foto niby to kupić inne szkiełko, pukni kilka fotek i zobacz co i jak. Możesz wówczas zobaczyć jak wychodzą zdjęcia z zewnętrzną lampą - będziesz miał jasność, co i jak.

Choć pomiar expozycji, to sprawa body, ale warto spróbować wyeliminować ewentualną usterkę szkła.

Jatin
30-11-2009, 11:06
zerkną ktoś w exif? "Internal flash, Flash fired, auto mode, return light not detected"
jednak coś jest nie tak

u mnie we wszystkich trybach oprócz M zarówno w D60 i w D300s jest "return light detected" bez względu na to czy lampa jest wbudowana czy podpinam SB 900

kameleon30
12-02-2010, 20:41
sorry ze odkopuje moj temat - minelo sporo czasu ale udalo mi sie rozwiaca problem - moze ktos bedzie mial podobny wiec warto napisac.

otoz nikon jak przeswietlal te fotki tak przeswietlal, na 10 dobre wychodzily 2 gora 3 (z lampa oczywiscie) az do 3 tygodni temu. dziwna to sprawa ale chyba sam sie "naprawil" bo wlasnie juz od 3 tyg foty robi dobre i ten problem calkowcie zniknal. Zarzynam ten aparat juz niemilosiernie i bylem nastawiony na zmiane body a tu taka mila niespodzianka :)

zgf1
19-02-2010, 12:08
Hmm ja mam podobny problem.
Na P i na Manualu z lampa bez szans jest zrobienie zdjecia, przepala. Niezaleznie czy 1/60 czy 1/200.
Na Auto dziala dobrze z lampa.

Co to moze byc?
Nikon D40X

Toma
19-02-2010, 12:44
Witam, no więc podejrzewam że doszło do rozsynchronizowania się lampy wbudowanej. Miałem ze 2 razy takie przypadki - lampa zwyczajnie przepalała, lub niedoświetlała, lub czasem nie błyskała w ogóle. Czasem pomagał pstryczek w lampę - po jakimś czasie znowu się robiło, czasem to nic nie pomagało. Nie interesowałem się w serwisie ile kosztowałaby naprawa - jak ognia unikałem używania wbudowanej lampy. Reguły wadliwej serii czy konkretnego modelu nie ma, bo miałem ten przypadek i w D50 i w D100. Sugestia - nic z tym nie robić - zaopatrzyć się w manualną lampeczkę i nabrać większej świadomości pracy z błyskiem ;)

Pozdrawiam

kosimazakiwww
21-02-2010, 23:20
z pewnością problem z lampą. ja mam d40 i nie mam takich problemów jak kolega opisuje. na automacie lampa dziala prawidlowo, a przepali tylko jak zbytnio zblize sie do fotografowanego obiektu, ale to normalne w trybie auto i z wbudowana lampa, ktorej tak naprawde nie powinno wogole sie uzywac bo to wrecz katastrofa. wbudowanej lampy mozna uzywac w przypadku robienia zdjec osobie pod slonce, wtedy mozna taka lampa doswietlic postac. pozostale przypadki oswietlania lampa wbudowana kategorycznie odradzam, najlepij pomyslec o zakupie lampy zewnetrznej

KaeF
22-02-2010, 02:31
menu-ustawienia-wbudowana lampa-> tam jest opcja TTL jak i manualne, tj. 1/1 1/2 1/4 1/8 itd.. Nikt chyba w wątku wcześniej o tym nie pisał, może ktoś sprawdzić? Jeśli masz moc błysku ustawioną na manual np 1/2, to z bliska będzie prześwietlać, a z daleka niedoświetlać. Mogę się mylić. Istnienie takiej opcji w 40tce wnioskuję z D60, który jako tako jest młodszym bratem 40x:D

zgf1
22-02-2010, 21:07
Dziekuje za sugestie, jutro sprawdze i zobacze.
Jak cos sie poprawi badz nie postaram sie przykladowe zdjecia dac z opisami :)