Zobacz pełną wersję : Krótkie pytanie odnośnie softboxów
Witam,
być może były już takie pytanie, ale jakoś nie znalazłem. Jakie rozmiary softboxów będą właściwe dla zdjęć:
1. Cała postać
2. Kadr amerykański
3. Portret od biustu w górę
Pozdrawiam
1. jaka odległość modelki od softboxu?
2. jakie światło chcesz dostać? Miękkie, średnie, twarde?
niestety jak się teraz domyślasz po moich pytaniach pomocniczych odpowiedź nie jest prosta. Najlepiej wejść do jakiegoś studia. Wynająć chociaż na 1 raz i popytać obsługi. To pomoże w zakupach. Być może w efekcie zaoszczędzisz kasy. Lub wręcz przeciwnie :mrgreen:
heh no tak, wyszły moje braki w wiedzy:)
ad.1 odległość od 1 do 2 metrów po obu stronach (wiem, że mało, ale tylko tyle mam)
ad.2 zależy mi na miękkim świetle
co do wejścia do studia, to niestety w tygodniu trochę czasu brakuje:(
ad.1 odległość od 1 do 2 metrów po obu stronach (wiem, że mało, ale tylko tyle mam)
im blizej tym swiatło miekksze im dalej trzeba wiekszego softa i wiekszej mocy lamp
80 X 120cm lub okta 120-150cm raczej najpopularniejsze softboxy
Dokładnie jak "mmmak" napisał. A najlepiej jeśli softbox jest dwa razy większy od fotografowanego obiektu.
powiedz dokładnie jakie masz duże to studio :) nie przesadzajmy z tą wielkością softboxów bo zaraz wyjdzie że do małego domowego studia parasol sferyczny 220cm będzie mało ;) octa 150 to jest kolos i stawiając dwa koło siebie może ci braknąć miejsca na to żeby wcisnac siebie i obiektyw między nie ;) dlatego ważne jest dla mnie to ile masz miejsca na plan zdjęciowy :)
Dokładnie jak "mmmak" napisał. A najlepiej jeśli softbox jest dwa razy większy od fotografowanego obiektu.
"lekko" przesadziłeś. Modelka ma 180 cm a softbox 3.6 m?
kh podał odległości - 1-2 m
Nie przesadzam. Dobre - tzn miękkie i równe światło softbox daje na ok 70% jego rozmiaru. Na skrajach jest już duży spadek jasności. Im bliżej oświetlanego obiektu tym lepszy "efekt północnego okna" - "starzy" wiedzą o co chodzi. Używam softboksów 3m i 1,80 - a fotografuję tylko rzeczy martwe. A moje studio to 80m2 i 5m wysokości.
Niestety małe :-(
Na skrajach jest już duży spadek jasności.
To zalezy od konstrukcji softboxu. Te stare (proste profile) potrafiły miec na brzegach ponad 1 EV straty. Te nowe (wyprofilowane) nawet bez przekładki w środku miewają 0,1 EV utraty.
a fotografuję tylko rzeczy martwe
No i właśnie dlatego tak piszesz. Modelki nie maja prostych błyszczących płaszczyzn. Kolega chce fotografowac modelki/ludzi.
Przy zdjęciach technicznych softbox dobrze jak ma z 50% wiekszy rozmiar niz to co oświetlamy. Oczywiście zależy tez od odległosci o jaką odstawimy softbox. Jeśli cos ma łuki, a chce sie mieć odblask to softbox musi byc jeszcze wiele większy (np zdjęcia samochodów), czasami sie więc konstruuje półokragłe sfery. Ale przy fotografii modelek nie ma az takiej potrzeby. Bywa specyficzne oświetlenie jak olbrzymie "parasole" para, ale nie rozmawiajmy o tym przy początkujących.