Zobacz pełną wersję : Filtry cokin- Kupić czy wystarczy 1 polaryzujący
Mlekołaki
27-11-2009, 21:52
Witam wszystkich.
Fotografią "zajmuję" się od mniej więcej 4 miesięcy. Także bardzoooo krótko. Aktualnie posiadam Nikona D40 i zaczyna mi w nim brakować wielu rzeczy. Postanowiłem sobie kupić filtr Polaryzujący i znalazłem na allegro takie coś
http://allegro.pl/item827271624_13_naj_filtrow_polaryzujacy_sunset_1 _orginaly.html
Jak myślicie co mi się bardziej opłaca kupić. Ten zestaw czy może zwykły filtr np. Hama za 100PL. Tak troszkę poczytałem od tych cokinach i okazuję się ,że to całkiem niezła inwestycja. Niestety mam bardzo mało pieniędzy, nie pracuję więc każdy grosz się przyda. Mogę na to poświęcić 400PLN bo zarobiłem na ulotkach i rodzice pożyczą 50 także powinienem je kupić.
Proszę o Wasze opinie.
Art Erie
27-11-2009, 21:59
Nigdy nie kupuj "zestawów", prócz tego jeśli Cokin to w rozmiarze "P".
FlashGordon
28-11-2009, 10:21
Cokiny maja swoje plusy i minusy. Z jednej strony uzyjesz ich do różnych szkiel, a z drugiej są mało poreczne. Ja kiedyś miałem ich kilka, teraz właściwie tylko polowkowy szary i polowkowy tabaczkowy. Co do polowek - tu warto kupić cokina, bo możesz przesuwać filtr. Natomiast w pozostałych przypadkach, szczególnie tam, gdzie istotne jest, by światło nie wlazilo bokiem, cokin to nietrafiony pomysł. Poza polowkami wiec szukaj normalnych nakrecanych, ale zastanów się nad czymś takim -kupuj filtry na duże srednice i kup tez redukcje filtrowe. Ja mam jeden polar na przykład, na 67mm i dwie redukcje, dzięki czemu zaloze go nie tylko do 18-70, ale i do sigmy 70-300 oraz do piecdziesiatki.
Witam wszystkich.
Fotografią "zajmuję" się od mniej więcej 4 miesięcy. Także bardzoooo krótko. (...) Niestety mam bardzo mało pieniędzy, nie pracuję więc każdy grosz się przyda.
Proszę o Wasze opinie.
Napisz jakie masz obiektywy i jaka fotografia cię interesuje i jakie przewidujesz wydatki w przyszłości.
NIC NIE KUPUJ! W zasadzie każdy typ fotografii da się zrobić bez filtrów, większość zasymulować w programach graficznych. Na początku drogi fotograficznej wydatki na filtry to strata pieniędzy. Nawet inwestując w system Cokin, może się okazać po czasie, że system P (filtry na 85mm) ci nie wystarcza i trzeba wymieniać zestaw. Na początek zainwestuj w jasne szkło i ewentualnie lampę. To pozwoli ci kreatywnie wykorzystywać głębię ostrości i na pracę w słabym świetle.
Z filtrów na początek drogi może (wcale nie musi) przydać ci się ewentualnie filtr polaryzacyjny. Nie kupuj drogiego, bo prawdopodobnie zdążysz zmienić obiektyw "krajobrazowy" a z nim filtr (inna średnica gwintu)
Valdek_Tychy
28-11-2009, 12:57
Nie kupuj tego.Za tą kasę kupisz bdb.filtr polaryzacyjny i jeszcze sporo Ci zostanie.W przypadku tego zestawu wykorzystasz może 2-3 filtry a reszta będzie leżeć,szkoda kasy.
Polar się przyda, można fajnie podkreslić kolory, zgasić odblaski itp.
Nie podałeś rozmiaru szkła, cena rośnie proporcjonalnie do jego rozmiaru, niestety...
Hama za 100zł może Cię rozczarować, poszukaj w dziale "filtry", ogólnie polar do widoczków jak najbardziej polecam :)
Choć niektórzy po przejściu na cyfrę porzucili wszelkie filtry na rzecz cyfrowej ciemni. Moim zdaniem filtry to akurat najmniejszy Twój problem, jeśli fotografujesz dopiero od paru miesięcy, ja bym sobie w ogóle odpuścił. Lepiej przeznacz kasę na wybranie się w jakieś fajne miejsce, albo po prostu zaoszczędź na coś innego.
Choć owszem, działania polarka nie da się podrobić w programie graficznym, ale nie jest to moim zdaniem "must have", zwłaszcza na początku przygody z fotografią. Ja bym po prostu robił zdjęcia, a nie kombinował, że "zaczyna mi brakować wielu rzeczy". Zawsze i każdą sumę można wydać na sprzęt foto, tylko on potem leży w szafie i się kurzy zazwyczaj. Henri Cartier-Bresson miał jeden aparat i jeden obiektyw - wygooglaj sobie, jakie on foty robił... jak myślisz, czy polarek by mu w czymś "pomógł"?
microbot
29-11-2009, 15:37
Dwie rzeczy:
1. Bez polara nie wyobrażam sobie swoich fotek krajobrazów. Także polara polecam jeżeli dużo pstrykasz na powietrzu.
2. Uwielbiam system Cokin P ale akurat polara mam nakrecanego i dopiero na niego nakręcam holder - imho jest wygodniejszy w użyciu.