PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry cokin- Kupić czy wystarczy 1 polaryzujący

Mlekołaki
27-11-2009, 21:52
Witam wszystkich.

Fotografią "zajmuję" się od mniej więcej 4 miesięcy. Także bardzoooo krótko. Aktualnie posiadam Nikona D40 i zaczyna mi w nim brakować wielu rzeczy. Postanowiłem sobie kupić filtr Polaryzujący i znalazłem na allegro takie coś

http://allegro.pl/item827271624_13_naj_filtrow_polaryzujacy_sunset_1 _orginaly.html

Jak myślicie co mi się bardziej opłaca kupić. Ten zestaw czy może zwykły filtr np. Hama za 100PL. Tak troszkę poczytałem od tych cokinach i okazuję się ,że to całkiem niezła inwestycja. Niestety mam bardzo mało pieniędzy, nie pracuję więc każdy grosz się przyda. Mogę na to poświęcić 400PLN bo zarobiłem na ulotkach i rodzice pożyczą 50 także powinienem je kupić.

Proszę o Wasze opinie.

Art Erie
27-11-2009, 21:59
Nigdy nie kupuj "zestawów", prócz tego jeśli Cokin to w rozmiarze "P".

FlashGordon
28-11-2009, 10:21
Cokiny maja swoje plusy i minusy. Z jednej strony uzyjesz ich do różnych szkiel, a z drugiej są mało poreczne. Ja kiedyś miałem ich kilka, teraz właściwie tylko polowkowy szary i polowkowy tabaczkowy. Co do polowek - tu warto kupić cokina, bo możesz przesuwać filtr. Natomiast w pozostałych przypadkach, szczególnie tam, gdzie istotne jest, by światło nie wlazilo bokiem, cokin to nietrafiony pomysł. Poza polowkami wiec szukaj normalnych nakrecanych, ale zastanów się nad czymś takim -kupuj filtry na duże srednice i kup tez redukcje filtrowe. Ja mam jeden polar na przykład, na 67mm i dwie redukcje, dzięki czemu zaloze go nie tylko do 18-70, ale i do sigmy 70-300 oraz do piecdziesiatki.

fushiro
28-11-2009, 11:04
Witam wszystkich.
Fotografią "zajmuję" się od mniej więcej 4 miesięcy. Także bardzoooo krótko. (...) Niestety mam bardzo mało pieniędzy, nie pracuję więc każdy grosz się przyda.
Proszę o Wasze opinie.
Napisz jakie masz obiektywy i jaka fotografia cię interesuje i jakie przewidujesz wydatki w przyszłości.

NIC NIE KUPUJ! W zasadzie każdy typ fotografii da się zrobić bez filtrów, większość zasymulować w programach graficznych. Na początku drogi fotograficznej wydatki na filtry to strata pieniędzy. Nawet inwestując w system Cokin, może się okazać po czasie, że system P (filtry na 85mm) ci nie wystarcza i trzeba wymieniać zestaw. Na początek zainwestuj w jasne szkło i ewentualnie lampę. To pozwoli ci kreatywnie wykorzystywać głębię ostrości i na pracę w słabym świetle.

Z filtrów na początek drogi może (wcale nie musi) przydać ci się ewentualnie filtr polaryzacyjny. Nie kupuj drogiego, bo prawdopodobnie zdążysz zmienić obiektyw "krajobrazowy" a z nim filtr (inna średnica gwintu)

Valdek_Tychy
28-11-2009, 12:57
Nie kupuj tego.Za tą kasę kupisz bdb.filtr polaryzacyjny i jeszcze sporo Ci zostanie.W przypadku tego zestawu wykorzystasz może 2-3 filtry a reszta będzie leżeć,szkoda kasy.

MYSZ
28-11-2009, 13:11
Polar się przyda, można fajnie podkreslić kolory, zgasić odblaski itp.
Nie podałeś rozmiaru szkła, cena rośnie proporcjonalnie do jego rozmiaru, niestety...
Hama za 100zł może Cię rozczarować, poszukaj w dziale "filtry", ogólnie polar do widoczków jak najbardziej polecam :)

karolt
29-11-2009, 09:49
Choć niektórzy po przejściu na cyfrę porzucili wszelkie filtry na rzecz cyfrowej ciemni. Moim zdaniem filtry to akurat najmniejszy Twój problem, jeśli fotografujesz dopiero od paru miesięcy, ja bym sobie w ogóle odpuścił. Lepiej przeznacz kasę na wybranie się w jakieś fajne miejsce, albo po prostu zaoszczędź na coś innego.
Choć owszem, działania polarka nie da się podrobić w programie graficznym, ale nie jest to moim zdaniem "must have", zwłaszcza na początku przygody z fotografią. Ja bym po prostu robił zdjęcia, a nie kombinował, że "zaczyna mi brakować wielu rzeczy". Zawsze i każdą sumę można wydać na sprzęt foto, tylko on potem leży w szafie i się kurzy zazwyczaj. Henri Cartier-Bresson miał jeden aparat i jeden obiektyw - wygooglaj sobie, jakie on foty robił... jak myślisz, czy polarek by mu w czymś "pomógł"?

microbot
29-11-2009, 15:37
Dwie rzeczy:
1. Bez polara nie wyobrażam sobie swoich fotek krajobrazów. Także polara polecam jeżeli dużo pstrykasz na powietrzu.
2. Uwielbiam system Cokin P ale akurat polara mam nakrecanego i dopiero na niego nakręcam holder - imho jest wygodniejszy w użyciu.