PDA

Zobacz pełną wersję : Microdrive - D2X sobie nie radzi czy taki typ karty?

Paput
27-11-2009, 17:36
Witam forumowiczów;

Przez cały czas leciałem na CF-kach (8, 4 gb). Ostatnio w starociach znalazłem kartę (a może dysk? Nie wiem jak to nazwać) microdrive 4gb Hitachi. Wszystko było ok, konferencja dla prasy, zdjęcia powolutku lecą, nie szarżuję (bo i po co :) ). Wyszedłem na zewnątrz, trafił mi się fajny motyw z kotkami. Noc już, absolutnie wsciekle żółte światło portowe, więc przełączam na RAW+JPG. zrobiłem ok. 5-6 zdjęć (co ok. 1-2s) i... bufor pełen. Rozumiem, że RAW+JPG ważą cholernie dużo, ale normalnie przy CF mogłem zrobić ok. 10-15 zdjęć w odstępach 2s i dopiero się bufor zapełniał.

Chciałem wyłączyć aparat, ale lampka dostępu CF cały czas się świeciła. Z zegarkiem w ręku zapisywało 2,5 minuty.

W związku z tym pada moje pytanie: Czy taka jest charakterystyka karty (lub konkretnego modelu) Microdrive, że ma niską prędkość zapisu, czy jest to może wina warunków atmosferycznych (mroźny, wietrzny portowy wieczór)?
Może jest jeszcze inny powód powolnego zapisu?
Pozdrawiam
Paput

markB
27-11-2009, 19:16
Jak stary microdrive to całkiem prawdopodobne. Tu masz trochę danych: http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9377

lechu92
07-12-2009, 17:29
myślę że to może zależeć też od temp. w starym ipodzie (4generacji) na mrozie musiałem o wiele wiele dłużej czekać na jakiekolwiek włączenie, szukanie piosenek, czy ich zmiana, wystrczyło że wszedłem do ciepłego, to po jakimś czasie wszytko wracało do normy :)

admin
07-12-2009, 18:15
Wyrzuc ten zabytek do smietnika albo oddaj do muzeum. Transfer jest zaden z tych dyskow. U mnie juz od dawna lezy w szufladzie jako ciekawostka ;)

Paput
07-12-2009, 18:27
Wyrzuc ten zabytek do smietnika albo oddaj do muzeum. Transfer jest zaden z tych dyskow. U mnie juz od dawna lezy w szufladzie jako ciekawostka ;)

Mówisz o aparacie, czy o karcie? :twisted:

Mikrus robi mi tylko zdjęcia typu ślub lub panorama, do reporterki latam z CF-kami. Ot, oszczędzam miejsce ;)