PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic Lumix DMC-FZ28

Katrina
27-11-2009, 16:39
Moja znajoma szuka apratu. Najlepiej jakis kompakt, do ceny 1000 zł. Przegladałam allegro i znalazłam Panasonica Lumix DMC-FZ28, ktorego specyfikacje dosc mi sie spodobały. Chodzi o to zeby aparacik był zblizony do mozliwosci lustrzanki, tzn. mozliwy RAW, ISO w zakresie 100-1000, migawka mniejwiecej 1/2000 do kilku sekund. To sa chyba najwazniejsze cechy. Bo w sumie ten lumix mi sie widzi, ale ja poza nikona nigdy nie wychodziłam, wiec nie wiem na co jeszcze moge patrzec. JAkie sa opinie ogolne o tym aparacie?

Fidosanok
27-11-2009, 21:23
Mam ten aparat. Byłem bardzo zaskoczony jakością zdjęć! Kupiłem go z myślą o makro - bardzo dobrze współgra z raynoxem dcr 250. A powiem Ci, że długo szukałem kompaktu z pełnym manualem w korzystnej cenie i wybór padł na niego. Bardzo dobry strzał... :)

Azazel85
28-11-2009, 02:06
Hmm... Jakieś półtora roku temu też szukałem tej klasy aparatu. W moim przypadku padło na Fuji S9600 - i bardzo mogę Ci ten aparat polecić ;) Teraz jak przesiadłem się na Nikona, Fuji u mnie zdecydowanie zostaje;)
I polecam go nie tylko "bo mam", ale... poczytaj sobie o nim na necie - zobaczysz dlaczego;)

:arrow: TUTAJ (http://www.optyczne.pl/335-Fujifilm_FinePix_S9600-specyfikacja_aparatu.html) masz jego specyfikację, a :arrow: TUTAJ (http://www.cyberfoto.pl/fuji/80701-przykladowe-amatorskie-zdjecia-fuji-s9600-s9500.htm) możesz zobaczyć mniej więcej co ten "maluch" potrafi.

Natomiast nie wiem czy to istotne - ale jest już nie do dostania jako nowy, jedynie używki. Ale tu w końcu nie ma klepania lustrem, na allegro można w bdb stanie je dostać, mieszcząc się jak najbardziej w budżecie ;)
Polecam zainteresowanie się tym modelem ;)

Zresztą - jako że obecnie uczę się "nowej zabawki", gdybyś chciała na potestowanie go mógłbym podrzucić (jako forumowicz "zza miedzy") - ale to już PM poproszę w razie zainteresowania ;)

tgollob_jamessuchar
28-11-2009, 14:45
FZ-28 nie miałem, ale miałem FZ-18 i możliwość używania jakiś czas FZ-8
generalnie na trybie M uczyłem się podstaw i chyba nieźle poszło :) dobrze go wspominam (FZ-18) megazoom bardziej marketing niż rzeczywiscie coś użytecznego, ale daje radę...
tak czy inaczej Kolega dał przykład z Fuji i "niestety" (nie wiem czemu niestety xD), ale wg mnie będzie to lepszy wybór
nówki FZ-28 bym nie brał, ale FZ-8/FZ-18 używaną... czemu by nie ? :D

Katrina
28-11-2009, 16:40
Jakos nie mam przekonaania do Fuji...
Zastanawiam sie czemu nie kupowac FZ 28 nowego? Tyle ze to ma byc prezent na gwiazdke, wiec uzywka nie wchodzi w rachube.

Azazel85
28-11-2009, 16:48
Ja też nie miałem przekonania... ;)

Ale za tą cenę, RAW'ow, manualnego pierścieniowego zoom'u i ostrzenia, gorącej stopki, pełnego PASM z blokadą ekspozycji włącznie, bardzo przyzwoitej jakości obiektywu z 2,8 na 28mm, matrycy Super CCD 1/1,6", czasu migawki od 1/4000 po 30s/Bulb'a. wizjera i uchylnego ekranu LCD, korekty ekspozycji czy bracketingu wyciągniętego na korpus, itd - za tą cenę gdziekolwiek indziej będzie bardzo ciężko znaleźć.

Ale oczywiście to Twój wybór - i udanego zakupu życzę!

tgollob_jamessuchar
28-11-2009, 22:03
Jakos nie mam przekonaania do Fuji...
Zastanawiam sie czemu nie kupowac FZ 28 nowego? Tyle ze to ma byc prezent na gwiazdke, wiec uzywka nie wchodzi w rachube.

Marketing, promocja produktu robi swoje - powoduje, że chcesz go mieć ;)
Osobiście nie widziałem w swoim życiu reklamy aparatu Fuji o_O (pomijając może gdzieś kiedyś w pracie specjalistycznej).
Jednak jeśli prezent na gwiazdkę... hmm w Media Markcie widziałem niedawno FZ-8 i FZ-18... ale skoro jest już na dobre FZ-28, zapewne wycofali poprzedników ;/
Fuji nówki nie kupisz, więc masz już odpowiedź chyba... ;)

Fidosanok
29-11-2009, 01:45
Ja musiałem na aparat mieć fakturę vat, gdyby tak nie było brałbym także F9600, oczywiście gdyby cena nówki była podobna do FZ28 (co jest oczywiście aktualnie nie możliwe ) . Co to FZ28 trzeba wiedzieć z jakimi ograniczeniami należy się liczyć, biorąc go. Ja jestem zadowolony, bo do ceny, za jaką kupiłem nówkę - czyli 1199 zł, nie znalazłem nic lepszego - oczywiście biorąc pod uwagę moje wymagania (jednym z nich był długi zoom i gwint w obiektywnie do dokręcania akcesoriów)