Zobacz pełną wersję : Tani GPS Sony, okazja !!!
Moduł GPS Sony GPS-CS3KA
http://www.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/moduly_gps/893211_modul_gps-cs3ka.aspx
shaddixx
27-11-2009, 16:12
hmmm obniżka z 500 zł?:) najzzzz
Dzieki za linka, wlasnie sobie zamowilem ;-)
Cena faktycznie zachęcająca, napiszcie proszę na jakiej zasadzie działa przypisywanie pozycji GPS zdjęciom...
Czy moduł komunikuje się z aparatem, czy z obu urządzeń (GPS i aparatu) zrzuca się dane na kompa i aplikacją synchronizuje zdjęcie z pozycją GPS na podstawie czasu?? Dobrze kombinuje??
Czy ten moduł będzie gadał z D300??
Edit:
na http://www.calvinstudio.net znalazłem takie info:
One thing that caught my attention is the new Sony GPS Image tracker (GPS-CS3KA) announced by Sony. If you are a travel photographer, you will definitely find this one useful. If you are a Nikon user who are unwilling to spend nearly Ringgit Malaysia RM800 over the Nikon GP-1 SLR GPS which is limited to certain SLR model; or SLR users who is unwilling to tag along an obstructive and ugly alien parasite-like (http://www.dawntech.hk/di-GPS/usb_1.htm) GPS tagging device (also supports limited model only); or simply just unwilling to spend any amount of money to buy duplicate sets of GPS tagging device for each of your cameras; or whatever reasons that is, this GPS-CS3KA is something you will definitely look forward for.
Wychodzi na to że będzie gadał, jakby ktoś z "naszych" jeszcze potwierdził byłbym wdzięczny:)
Nie musi gadać z aparatem - to urządzenie na bieżąco zapisuje pozycję, potem możesz wpinasz do niego kartę SD, a ono wyszukuje zdjęcia i zapisuje w nich współrzędne.
wasilewk
27-11-2009, 20:25
Nie musi gadać z aparatem - to urządzenie na bieżąco zapisuje pozycję, potem możesz wpinasz do niego kartę SD, a ono wyszukuje zdjęcia i zapisuje w nich współrzędne.
A czy istnieje 'przejściówka' z CF na SD ?
adolfik9501
27-11-2009, 22:03
Na kompie też można geotagować fotki, nie trza karty wkładać karty do sprzęta. Maksymalnie 60 zdjęć w sesji (dotyczy karta w loggerze). Rawy oczywiście tylko z Sony obsługuje.
EDIT: Szkoda, że nie można tras wycieczek nim wyznaczać... tylko przypisywanie pozycji do zdjęć.
Nie tylko 60, możesz tagować ile chcesz tzn w sesji 60, klikasz na przycisk i masz następną 60tkę aż otagujesz wszystkie, trasę też pokazuje. Polecam do tagowania jak ktoś ma inną kartę niż SD i podglądu trasy,
program - locr GPS Photo - program w wersji PL
http://pl.locr.com/downloads
adolfik9501
28-11-2009, 20:33
Chodziło mi o trasę bez zdjęć. Według instrukcji i opisu nie ma takiej opcji. Dopiero wyższe modele to mają.
Zdaje się - nie wiem na pewno, bo jeszcze nie go odebrałem - że z tego gadżetu można bez problemu pobrać plik GPX ze współrzędnymi trasy. Zatem powinno się go dać zaimportować do praktycznie dowolnego programu.
adolfik9501
28-11-2009, 20:53
W manualu nic nie mówią o wyznaczaniu trasy bez zdjęć. Jak odbierzesz to podziel się informacją co i jak.
EDIT: na stronie Sony przy innych modelach wyraźnie napisane jest, że wyznaczają trasy wycieczek,
drhardware
28-11-2009, 20:57
no juz po bólu. Wykonałem krótką przebieżkę do Vobisu i MAM. Teraz testowanie :-)
Władca Pixeli
28-11-2009, 21:02
Mam wcześniejszą wersję GPS Sony GPSCS1 i bez problemu można odtwarzać całą trasę.
DarekD80
28-11-2009, 21:45
Tu jest nikonowski - http://www.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/moduly_gps/887657_modul_gps_gp-1_nikon.aspx - do D90, ale cena mało zachęcająca :(
Nie wiem czy było, ale jako ciekawostkę dodam, ze Chinole maja już GPSy do NIKON-a (firma Phottix) - http://allegro.pl/item826348771_phottix_geo_one_gps_zamiennik_nikon_ gp_1_wawa.html
DarekD80
28-11-2009, 21:47
A z jakimi modelami NIKON-a to cudo współpracuje ?
Sorry, że tak zapytam: ale jak to działa :) ? Skąd to cudo wie że akurat zrobiłem zdjęcie ? Łączy się bezprzewodowo z aparatem?
drhardware
28-11-2009, 22:24
albo aparat w momencie robienia zdjęcia pobiera dane z GPS i umieszcza je w exifie, albo w postprocessingu porównuje się czas zrobienia zdjęcia z czasem z GPS i na tej podstawie wpisuje dane do exifu. Warunek - dobrze ustawiony zegar w aparacie, albo ręczene geotagowanie.
DarekD80
28-11-2009, 22:57
albo aparat w momencie robienia zdjęcia pobiera dane z GPS i umieszcza je w exifie
No tak, ale jak - to musi być chyba tylko dedykowany do NIKON-a GPS ?? I jak się łączy ? (z jakimi modelami NIKON-a?)
Druga metoda (z datą i czasem) - to rozumiem.
No tak, ale jak - to musi być chyba tylko dedykowany do NIKON-a GPS ?? I jak się łączy ? (z jakimi modelami NIKON-a?)
Montuje się na gorącej stopce i łączy się kabelkiem - z co nowszymi/lepszymi modelami. Niestety firmowy GP-1 kosztuje ⅓ D90...
Co wg Was jest w takim razie lepsze. GPS Sony, jak w temacie czy pentagram http://www.pentagram.pl/produkty/nawigacja_gps/odbiorniki_gps/pentagram_pathfinder_logger_p_3106
Jestem na kupnie takiego urządzenia ale nie wiem na które się zdecydować
No i się skończyło...DOSTĘPNOŚĆ BRAK (http://www.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/moduly_gps/893211_modul_gps-cs3ka.aspx)
Chyba załapałem się na jeden z ostatnich...czekam na kuriera.
P.S - jak poszedłem do Vobisa w celu zmacania towaru, zapytałem o to cudo, to panowie za ladą boki zrywali :)
drhardware
30-11-2009, 15:06
No fakt, jak ja kupowałem, to też sprzedawcy się śmiali i zdjęli ostatni wiszący w gablotce. Teraz już wiem dlaczego. Jak już go oswoję, popełnię mały test.
jaka była cena tego cuda ? :mrgreen:
jaka była cena tego cuda ? :mrgreen:
99,-
Władca Pixeli
30-11-2009, 20:19
To musiała być pomyłka przy cenie $100 na zachodzie.
Złoty jeszcze nie jest tak mocny :mrgreen:
Co wg Was jest w takim razie lepsze. GPS Sony, jak w temacie czy pentagram http://www.pentagram.pl/produkty/nawigacja_gps/odbiorniki_gps/pentagram_pathfinder_logger_p_3106
Jestem na kupnie takiego urządzenia ale nie wiem na które się zdecydować
Nie miałem do czynienia z odbiornikiem Sony ale z Pentagramem - owszem i mogę go śmiało polecić. Jego zaletą jest niewątpliwie wytrzymała bateria (wystarcza spokojnie na 14-16 godzin ciągłego zapisu), spora pamięć (mieści spokojnie dwie trasy "całodniowe" przy zapisie pozycji co 5 sekund). Dołączone oprogramowanie (GPS Photo Tagger) pozwala nie tylko otagować zdjęcia pozycją GPS, ale również oczywiście odczytać ślad całej przebytej trasy (wraz z prędkością chwilową i wysokością n.p.m.) oraz wyeksportować go w formacie *.itm, *.gpx lub *.kmz.
Rozwiązanie z logerem GPS ma jedną zasadniczą wadę - jadąc na dłuższy urlop aby na bieżąco tagować zdjęcia musisz zabrać ze sobą laptopa. Głównie z tego powodu po ok. roku używania Pentagrama zakupiłem moduł GP-1 Nikona, co z pewnością jest rozwiązaniem wygodniejszym ale też kilkukrotnie droższym. Ponadto mam wrażenie, iż GP-1 lepiej radzi sobie z widocznością satelitów w trudniejszych warunkach (np. w gęstym lesie). We wrześniu wziąłem na dwugodzinny spacer po lesie GP-1 na sankach oraz Pentagrama w kieszeni. O ile GP-1 nie zarejestrował pozycji tylko na 2 lub 3 zdjęciach, o tyle w zapisie trasy z Pentagrama brakowało ok 50% śladu :-( Plusem Pentagrama (jak i logerów ogólnie) jest brak konieczności odczekania kilku sekund na odnalezienie pozycji przez GP-1 po włączeniu korpusu oraz spadek wydajności baterii w puszce przy użyciu GP-1 (który jest zasilany poprzez kabel z body). Nie jest to spadek duży, rzędu może ok. 5-10%, ale jednak może to komuś przeszkadzać.
Kompatybilne modele masz wymienione w opisie aukcji:
- Kompatybilność:
* D90 D5000 (za pomocą kabla N10, w komplecie)
* D3/D300/D700/D2Xs/D2Hs/D200 (za pomocą kabla N8, w komplecie).
Udało się komuś wyrwać ten szpej za 99 plnów? Bo ja zamówiłem, zapłaciłem i .... I no właśnie co, status transakcji: "Przyjęte do realizacji - weryfikacja dostępności". Tak się weryfikuje od poniedziałku rano.
Wrócę wieczorkiem od kieratu to skrobnę jakieś zapytanie czy już zrobili inwenturę na magazynie i mi przyślą. Czy raczej stwierdzą manko i każą się odkolegować ;-)
Ja zamówiłem w piątek i dostałem info, że właśnie wysłali.
To tak jak u mnie ;-)
To tak jak u mnie ;-)
Ja zamówiłem w sobotę koło południa i zgodnie z tym co pisze w trackingu UPS... dziś powinien być u mnie
Odebrałem gadżet - pod Linuksem jest widoczny po prostu jako dysk USB z logami sekwencji NMEA, które można odpowiednim programem (np. gpsbabel) zapisać jako GPX (lub cokolwiek innego). Z GPX można wczytać z kolei wczytać punkty lub trasę.
Geotagowania zdjęć nie wypróbowałem, ale tu trudno się spodziewać niespodzianek :)
Hej, ja swojego kupiłem w stacjonarnym sklepie Vobis i brakuje mi polskiej instrukcji obsługi. Jest kilka książeczek, oczywiście rosyjski , angielski i suahili są :-D
Czy wy też tak macie?, na stronie sony też nie ma instrukcji po polsku, dziwi mnie to bo firma nie ma jakiejś produkcji garażowej, a marka powinna zobowiązywać :)
Hej, ja swojego kupiłem w stacjonarnym sklepie Vobis i brakuje mi polskiej instrukcji obsługi.:)
Ja też instrukcji po polsku nie mam ( zamawiałem przez www).
Jednak urządzenie na tyle proste w obsłudze, że każdy z podstawami angielskiego powinien sobie poradzić z instrukcją w "uniwersalnym" języku...ci którzy angielskiego nie kumają - faktycznie mogą czuć się pokrzywdzeni...
Czy to ciekawe urządzenie może wyświetlać współrzędne geograficzne w innych układach odniesienia np. Pułkowo 1942, 1965, UTM, czy też własnych użytkownika?
Bo domyślam się że domyślnie podaje w WGS84?
Dziękuję za szybką odpowiedź. Trochę szkoda, byłby wówczas wspaniałym uzupełnieniem map papierowych. Ale i tak kto kupił za sto złotych będzie zadowolony.
Tak się zastanawiam, do czego można by ewentualnie jeszcze ten szpej wykorzystać ?
Slot kart leży odłogiem bo u mnie tylko CF. Może ktoś dysponujący SD sprawdzić, czy z taką kartą, ten gadżet może robić za pendrive.
Jakieś inne kreatywne zastosowania, inne niż geotagowanie?
Jako czytnik to nie za bardzo, ale za to jako pendrive - czemu nie :-) Całe 128 MB pojemności :-)
Jako czytnik to nie za bardzo, ale za to jako pendrive - czemu nie :-) Całe 128 MB pojemności :-)
Mało. :mrgreen:
Skłaniam się do opinii "pedro" - najwygodniejszy jest bezpośredni zapis do exif. Używam N GP1. GP1 Nie jest doskonały - ale nie trzeba się martwić o dokładne ustawianie czasu.
GP1 Nie jest doskonały - ale nie trzeba się martwić o dokładne ustawianie czasu.
Przy zakupie sony zamiast N Gp1, trzeba się martwić o jeszcze jedno...gdzie przechowywać... cały ten browar zakupiony za zaoszczędzone 7 stówek :twisted:
"fotone" - miałem dokładnie odwrotne zmartwienie - szkoda tego całego straconego browaru, no ale jak się chce fotkami zarabiać, to trza inwestować - takie jest życie.
a tak z innej beczki, czy ktoś z was podpinał do GP1 wężyk spustowy od D90 - patrząc na gniazda zdaje się to możliwe. Hmm?
chyba da się? http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_mc_dc2_zamiennik-p-1303.html - dokładnie takie gniazdo jest z prawej strony GP1
tomisiek
17-12-2009, 12:56
Ech, miałem napisany piekny watek w tym temacie. i wcięło ;(
ale do rzeczy. Takie cuda jak ten odbiornik Sony można też zrobić za pomocą iPhona i taniej (5 USD) aplikacji GeoLogTag.
Aplikacja tan generuje plik .gpx, który można powiązać w programie GeoSetter ze zdjęciami - również zapisanymi w formacie RAW. Dodatkowo proggram pozwala umieścić jako słowa kluczowe miejsce wykonywania zdjęć (a nie współrzędne geograficzne).
Efekt - w Lightroomie mamy raw-y ze słowami kluczowymi - miejscem wykonywania zdjęcia. Idealne rozwiązanie dla mnie - robię dużo zdjęć i takie prawie automatyczne dodawanie tagów i słów kluczowych jest super rozwiązaniem.
Wady - trzeba mieć iPhona.
Ale coś za coś :)
pozdrawiam
tomisiek
to już wolę mój GP1 za 0,8K