PDA

Zobacz pełną wersję : Router-jaki wybrac?

ZgReDoL
27-11-2009, 02:29
Witam i prosze kolegów o pomoc.
Moja "ładniejsza połówka" w koncu zaklada internet, i stoimy przed wyborem routera, gdyz chcemy miec dostep do netu przez dwa komputery.
Internet bedzie na złaczach TPSA, prawdopodobnie Multimo, Era lub Netia, ale problem polega na tym, ze nie wiem jaki router wybrac. Miejsce działania, to dom jednorodzinny. Router z modemem bedzie na parterze, tam tez chce podłaczyc 1-szy komp, za pomoca kabelka, natomiast drugi komp, na pietrze, juz bezprzewodowo.
Nie wiem czy to ma znaczenie (laik informatyczny) ale mieszkania duze, wysokie.
Wiem ze router ma byc w aneksie A, (cokolwiek to znaczy), to podstawowe wymaganie techniczne operatora.
Poradzcie jaki konkretnie model routera, i karty sieciowej zdadzą egzamin w takich warunkach, aby nie gubic zasiegu. Ktory ma odpowiednia moc sygnału.
Moze sa osoby ktore zajmuja sie montazem takich urzadzen, lub uzytkownicy ktorzy to przetestowali realnie. Z gory dziekuje za pomoc.

ZgReDoL
27-11-2009, 12:58
Sorki, ale podbije swoj watek gdyz zalezy mi na czasie i uzyskaniu pomocy, i nie chce by temat zapadl w nicosci.

jarecky
27-11-2009, 13:03
linksys wrt54gs lub gl

fIlek
27-11-2009, 13:15
linksys wrt54gs lub gl

I Tomato do tego :)

Artur_A
27-11-2009, 13:22
A nie możesz z samej tpsy wziąć? liveboxy dają teraz za darmo, w dodatku jak się popsuje, to wymieniają za darmo. Są jeszcze jakieś promocje na darmowe TVSat, ale tego już nie ogarniam. Fakt, że trzeba dokupić abonament (min. tp60 za 35 pln na 2 lata), ale np. u mnie Netia wychodzi w sumie drożej.

shaddixx
27-11-2009, 13:29
prawie każdy oddzielnie kupiony router z modemem bedzie lepszy niż livebox.

miron19j
27-11-2009, 13:34

potwierdzam :twisted:
na szczęście za miesiąc żegnam się z Neostradą :-D :-D :-D :mrgreen:

Artur_A
27-11-2009, 13:36

Ano będzie, szczególnie jeżeli chcemy czegoś więcej niż WEP, z tym że:
- większość tańszych łatwo gubi ustawienia (czego livebox nie robi), a więc warto zapłacić nieco więcej
- są nienaprawialne. Póki jesteś na gwarancji to Ci wymienią, potem możesz jedynie kupić kolejny. Ostatnio miałem taki problem nawet z dość drogim Cisco.

panchoo77
27-11-2009, 13:41
musisz wpierw się zdecydować na konkretnego dostawcę i wtedy można coś zaproponować

linksys wrt54gs lub gl

odpada - to nie jest router ADSL

miron19j
27-11-2009, 13:48
- większość tańszych łatwo gubi ustawienia (czego livebox nie robi), a więc warto zapłacić nieco więcej

nie wiem, co masz na myśli, ale mój "gubił" mojego laptopa. Musiałem kilka razy w miesiącu logować go do Liveboxa. Fakt, że potrzeba tylko wcisnąć jeden guziczek, ale jest to wkurzające. O utracie zasięgu już nie wspomnę (livebox soi za ścianą) :twisted:. Prędkość koszmarna, nigdy nawet się nie zbliżyłem do teoretycznego 1 Mb.

musisz wpierw się zdecydować na konkretnego dostawcę i wtedy można coś zaproponować
a co byście polecili do kablówki Aster City?

Artur_A
27-11-2009, 13:57
miron - tego nie wiem, bo liveboxa nie mam (brak możliwości podłączenia). Ale chciałem mieć po rozpatrzeniu kosztów. Obsługa "medialna" mojego domu do w tej chwili 200 zł miesięcznie, przy nowej ofercie tpsy z liveboxem byłoby ok. 100 (oczywiście uwzględniam TV). Zasięg, jak zauważyłem, jest mocno zależny od kompa - karty pcimcia i usb mają zdecydowanie mniejszy niż wbudowane.

miron19j
27-11-2009, 14:13
miron - tego nie wiem, bo liveboxa nie mam (brak możliwości podłączenia). Ale chciałem mieć po rozpatrzeniu kosztów. Obsługa "medialna" mojego domu do w tej chwili 200 zł miesięcznie, przy nowej ofercie tpsy z liveboxem byłoby ok. 100 (oczywiście uwzględniam TV). Zasięg, jak zauważyłem, jest mocno zależny od kompa - karty pcimcia i usb mają zdecydowanie mniejszy niż wbudowane.

u mnie TPSA ~ 110.- (nie liczę rozmów, a abonament mam najtańszy, jeszcze sprzed kilkunastu lat). Do tego kablówka jakieś 70.- . Teraz w Aster będę miał 10 Mb/20 Mb (noc) + TV za sto kilkanaście. TPSA ~30.-
A kartę mam wbudowaną, livebox stoi dokładnie za ścianą.

Artur_A
27-11-2009, 15:09
u mnie TPSA ~ 110.- (nie liczę rozmów, a abonament mam najtańszy, jeszcze sprzed kilkunastu lat). Do tego kablówka jakieś 70.- . Teraz w Aster będę miał 10 Mb/20 Mb (noc) + TV za sto kilkanaście. TPSA ~30.-
A kartę mam wbudowaną, livebox stoi dokładnie za ścianą.

Masz to szczęście, ze masz Astera :) Ale co mamy zrobić my - właściciele domków poza dużymi osiedlami? W obecnej ofercie, za całość, to tpsa wychodzi najtaniej. No chyba, że chce się HD lub nagrywania na dekoderze - tych rzeczy nie mają.

durom
27-11-2009, 17:34
mowa jest że router będzie stał z modemem na parterze więc wnoszę że to nie musi być router ADSL. Wobec tego zerknij na Belkina w aktualnej promocji w Biedronce.
Zakupiłem, podłączyłem i śmiga bez problemów. Co prawda w mieszkaniu w bloku więc nie wiem jak byłoby w domku ale za 89zł myślę że warto spróbować.

panchoo77
27-11-2009, 19:36
Skoro johny72m pyta o dobór router'ka to raczej nie podejrzewam że rozwiązanie modem+osobny router wraz z ich zestawieniem i uruchomieniem będzie dla niego dobre - stąd wywnioskowałem że jedna skrzyneczka w domu będzie rozwiązaniem optymalnym.
No więc jeżeli będzie to chodziło na łączach tepsy to w grę wchodzą routerki ADSL, a z nich godne uwagi są:
- TP-LINK TD-W8901G lub nowsza wersja TD-W8910G
- Linksys WAG120N
- PENTAGRAM Cerberus P 6331-42
plus jakaś antenka z zyskiem 12 dB i masz net'a w całym domku.
To są oczywiście moje subiektywne typy z przypadkową kolejnością na liście z zastrzeżeniem że będzie to typowe/ekonomiczne rozwiązanie dla domu jednorodzinnego.

co do szczegółów odsyłam do google.

pozdrawiam

krzysztof jot
27-11-2009, 19:52
Do Neostrady czy netii - router ADSL. Masz 4 wejścia na kabel i solidne WiFI. Mam dom trzy poziomy po 200m2 - generalnie od partetu do 2p sygnał bardzo dobry w centralnej cześci budynku. ma kształt L - no i w tej odnodze L na końcu słabsze laptopy z wifi nie chodzą, ale dobre markowe tak - choć to kilka ścian i w metrach tez kawałek.
Modeli jest wiele - najprościej wręcz dla blondyny - konfiguruje sie Linksys. Obecnie polecam Linksys ADSL WAG54G2 - http://tnij.com/P8sBi - 200 zł i obecnie naprawdę jeden z lepszych. Specjalny łopatologiczny interface i soft.
Nie słuchaj że są innych firm lepsze - są takie same, ten model Linksysa wygrywa obecnie wiekszośc testów - jest naprawde ok a konfiguracja prosta.
Liveboks to katastrofa - oddałem po tygodniu, niedopracowany soft, właściwie codziennie rano wymagał resetu. Linksysa mam już czwarty modem - zero problemu. jk masz nowy sprzet i szanse na karty N - możesz kupic droższy model szybszy i posiadający dwie anteny - ja kupiłem teraz WAG325N - ale prawde powiedziawszy sprzedawca był niedoinformowany i kupiłem to bez sensu - nie mam kart w standardzie N - a tylko wtedy zasię jest większy, więc był to wydatek bez sensu. Miałem inne, miałem d-Linka miałem TP-Linka i miewałem problemy, a z Linksys'em nie - a że mam siec w domu od 5ciu lat - no to mam swoje na ten temat zdanie potwierdzone doświadczalnie.

Marcin Jakubowski
27-11-2009, 21:15
Do Neostrady czy netii - router ADSL. Masz 4 wejścia na kabel i solidne WiFI. Mam dom trzy poziomy po 200m2 - generalnie od partetu do 2p sygnał bardzo dobry w centralnej cześci budynku. ma kształt L - no i w tej odnodze L na końcu słabsze laptopy z wifi nie chodzą, ale dobre markowe tak - choć to kilka ścian i w metrach tez kawałek.
Modeli jest wiele - najprościej wręcz dla blondyny - konfiguruje sie Linksys. Obecnie polecam Linksys ADSL WAG54G2 - http://tnij.com/P8sBi - 200 zł i obecnie naprawdę jeden z lepszych. Specjalny łopatologiczny interface i soft.
Nie słuchaj że są innych firm lepsze - są takie same, ten model Linksysa wygrywa obecnie wiekszośc testów - jest naprawde ok a konfiguracja prosta.
Liveboks to katastrofa - oddałem po tygodniu, niedopracowany soft, właściwie codziennie rano wymagał resetu. Linksysa mam już czwarty modem - zero problemu. jk masz nowy sprzet i szanse na karty N - możesz kupic droższy model szybszy i posiadający dwie anteny - ja kupiłem teraz WAG325N - ale prawde powiedziawszy sprzedawca był niedoinformowany i kupiłem to bez sensu - nie mam kart w standardzie N - a tylko wtedy zasię jest większy, więc był to wydatek bez sensu. Miałem inne, miałem d-Linka miałem TP-Linka i miewałem problemy, a z Linksys'em nie - a że mam siec w domu od 5ciu lat - no to mam swoje na ten temat zdanie potwierdzone doświadczalnie.

czy dobrze zrozumiałem, że od linksysa masz już 4 modem w ciągu 5 lat a oprócz tego miałeś w tym okresie inne wymienione przez Ciebie modemy?

ZgReDoL
28-11-2009, 00:46
Dziekuje wszystkim za pomoc, i poswiecenie czasu.Szczegolne podziekowanie dla krzysztof jot. Mysle ze Twoje spostrzezenia beda dla mnie najbardziej wiarygodne, przetestowane w warunkach podobnych do moich. Dom w ktorym bedzie ta siec to parter i pietro po 100m2, wiec tym bardziej router ktory proponujesz powinien sie sprawdzic. Jeszcze tylko pomozcie w doborze karty sieciowej do tego routerka, czy tu tez jest roznica w zasiegu, odbiorze sygnału?
Pozdrawiam i serdecznie dziekuje.

wisa
28-11-2009, 01:34
Krzysztofie, pięć lat i czwarty modem Linksysa.... W międzyczasie innych firm.... Zastanawiające jest wobec Twych słów jedno: czy coś z tymi sprzętami było nie tak że aż tak często je zmieniałeś? Ja od trzech lat w domu piętrowym 450 m. kw. używam Liveboxa i nie mam żadnych problemów w żadnym punkcie domu. Nawet w garażu :)

terpsych
28-11-2009, 12:35
Kupiłem na allegro linksysa wrt300n v1.1 bo taki ma draft n oraz można wgrać dd-wrt - sprawuje się rewelacyjnie. Oprócz wielkich możliwości konfiguracyjnych (qos, wzmocnienie sygnału) można korzystać z doskonałego openvpn lub tunelowania ssh przez własny router.
Dla mnie bomba.

Edit: choć jeśli planujesz totalne zwiększenie zasięgu to wybierz belkina n+ (zaskakująco dobre opinie w dobrej cenie) bądź linksysa wrt320n lub wrt610n (5ghz to fajna sprawa)

Yanluk
28-11-2009, 14:14
Nie napisales ile chcesz wydac na router. Od siebie polece router draytek z serii 27xx czy tez lepiej 29xx. Uzywam ich na codzien (oprocz tego wszystko od d-link do cisco) i sa to najmniej problemow sprawiajacych routery. W domu mam 2910VG dzialajacy jako AP.

andrstac
28-11-2009, 14:43
Witam.

Co do Liveboxa to przy wszystkich jego wadach, fakt że firmuje go dostawca ma jedną niezaprzeczalną zaletę: nie obchodzi cię jego gwarancja, czyli że nawet jak spali Ci go wyładowanie to i tak Ci go wymienią, czego nie mogę powiedzieć o innych producentach.

Jeśli chodzi o sam wybór routera do adsl to musisz się zastanowić do czego tak naprawdę będziesz używał łącza. Bo jeśli do samego rozdzielenia dostępu, to nie ma się co ładować w koszta i kupić coś w miarę taniego, najlepiej z dobrą gwarancją: np Edimax 7084, albo TP-Link W8901 (ten ostatni ma 24mieś D2D) za jakieś ca130zł.
Jeżeli zaś chcesz od routera coś więcej, np VPN, VLAN, izolację WiFi, no to już musisz się rozejrzeć za czymś lepszym (droższym).

Ark
28-11-2009, 14:50
3COM 3CRWDR200A-75 Używam osobiście już 2-gi rok. Na początku były z nim same problemy, restart co 2-3 dni. Po uaktualnieniu firmware praktycznie zapomniałem, że istnieje, zero problemów - polecam. Router pracuje w domku jednorodzinnym o powierzchni ok. 150m2, zasięg wyśmienity zarówno na partęrze jak i na pietrze, a i w ogrodzie całkiem dobry.

ZgReDoL
28-11-2009, 17:21
Dzieki za kolejne podpowiedzi. Oczywiscie jesli chodzi o koszty to chce zejsc jak najnizej. Router ma sluzyc tylko i wylacznie do podziału sygnału. Komp. bezprzewodowy bedzie sluzyl tylko do przegladania netu. Chce miec tylko dobry sygnał i zadnych restartow.

terpsych
28-11-2009, 20:19
Dzieki za kolejne podpowiedzi. Oczywiscie jesli chodzi o koszty to chce zejsc jak najnizej. Router ma sluzyc tylko i wylacznie do podziału sygnału. Komp. bezprzewodowy bedzie sluzyl tylko do przegladania netu. Chce miec tylko dobry sygnał i zadnych restartow.

No to belkin n+ ma bardzo duży zasięg (lepszy nawet niż linksys) i cena około 200.
Mankament: trzeba miec modem, bo ten router nie ma wbudowanego.
http://www.ceneo.pl/2175781
http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=459640

Ewentualnie linksys wrt320n ma 5ghz i calkiem fajny zasięg

krzysztof jot
29-11-2009, 00:40
czy dobrze zrozumiałem, że od linksysa masz już 4 modem w ciągu 5 lat a oprócz tego miałeś w tym okresie inne wymienione przez Ciebie modemy?

tak - bo mam biuro, kamienice, dzieci na studiach w innym mieście.... dodatkowo lubię zmieniać zabawki nawet dobre na nowsze... niekoniecznie lepsze... :) taki dziwny jestem...

Marcin Jakubowski
29-11-2009, 17:56
tak - bo mam biuro, kamienice, dzieci na studiach w innym mieście.... dodatkowo lubię zmieniać zabawki nawet dobre na nowsze... niekoniecznie lepsze... :) taki dziwny jestem...

Nie powiedziałbym, że jesteś dziwny. Myślę, że ciągłe dążenie do poszukiwania nowych ... zabawek ce****e wielu facetów. Przechodząc do Twojego "głównego w tym wątku posta to jednak dopiero umieszczenie Twoich doświadczeń z routerami w kontekście posiadanych nieruchomości, czyni go zrozumiałym :). Bo gdybyś miał stosować wszystkie wymienione przez Ciebie urządzenia w jednym, nawet 600 metrowym domu w ciągu 5 lat, to oznaczałoby dla mnie, że muszę się wystrzegać wszystkich urządzeń, które wymieniłeś.

ad rem

Ja mogę polecić routery apple, mam extreme i ekspressa, oba działają bardzo dobrze, są stabilne, mają prosty soft, w moim domu i dosyć dużej działce dają super zasięg. Nie posiadają jednak modemu adsl i są drogie. Służą już kilka lat a ostatnie przed nimi spaliły mi się po roku używania. Zatem mimo, że autor podał niższy pułap cenowy Dla mnie zatem zdecydowanie apple.

pozdrawiam

MJ

gadas
02-12-2009, 01:34
a co byście polecili do kablówki Aster City?
Popcorn i zimne piwko + szajs od linksysa który jest dobry a jest dobry jest bo jest już tani :)

miron19j
02-12-2009, 23:20
Popcorn i zimne piwko + szajs od linksysa który jest dobry a jest dobry jest bo jest już tani :)
to obowiązkowo. O linksysie już też słyszałem.
Dzięki.

Woo
20-04-2010, 21:02
Witam.
Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż sam stanąłem przed koniecznością wyboru routera. Ma on służyć do rozdzielenia Neostrady na PC i laptopa. Jestem już prawie zdecydowany na Pentagrama 6331-6, o którym wiele dobrego czytałem i słyszałem. Problem w tym, że po głowie chodzi mi jeszcze inny sprzęt, firmy US Robotics (USR9108). Jego przewagą jest print server, jednak jest to chyba model dość mało popularny, bo nie mogę znaleźć o nim żadnych opinii. Przeglądając stare wątki o routerach zauważyłem, że na forum jest dużo ludzi posiadających doświadczenie z tego typu sprzętem. Byłbym zatem wdzięczny za wszelkie opinie dotyczące wymienionych modeli.

Pozdrawiam

Michal_C
21-04-2010, 10:51
Hej miałem pentagram 6331-4 i po zmianie kompa i systemu na WIN7 pojawiły się problemy z siecią. Router stoi w jednym pokoju i korzystam z sieci przez WiFi. Przełożyłem kartę bezprzewodową ze starego na nowy.
Połącznie się sypało. Zawieszało pokazywał problem z logowaniem się na router i wyjściem na zewnątrz. Moja żona ma firmowego laptopa i ni jak nie mogłem go skonfigurować do tego routera.
Kupiłem EDIMAX'a takiego za 160 PLN. I poszło wszystko gładko i bez problemu. Edimax ma fajną stonę z krótkimi instrukcjami jak dany router podłączyć do danej sieci. Takie tips'andtricks. I dzięki temu wiedziałe jak dokonfigurować go pod neostradę. Działa już dobry miesiąc i nie mam takich problemów jak z pentagramem. Tak czasami jest że jest problem z wyjściem na świat ale wystarczy na kompie rozłączyć i połączyć z router'em i wszystko normalnieje. AAAaaaa i laptop żony też podłączyłem do nowego router'a.

Pozdr

elanek
26-04-2010, 08:24
Od 3 lat użytkuję Zyxel Prestige P-660HW. Śmiga jak ta lala.