PDA

Zobacz pełną wersję : Mam prośbę o pomoc ..zdjęcia żóny w ciąży...

wicher123
26-11-2009, 22:28
Witajcie,od jakiegoś czasu przymierzam się by porobić parę zdjęć żonie która jest w 4 miesiącu ciąży.Głóny problem polega na tym,że dysponuje tylko D80+T 17-50/2.8+Nissin Di622+lampa wbudowana o koniec.Nie ma szans na inne dodatkowe oświetlenie,blendy itp.Może jeszcze wchodzić w grę lampka nocna i ewentualnie główny żyrandol pokojowy na górze ;)
Co najgorsze,mam małe mieszkanko także nie mam szans na kombinowanie z dodatkowym oświetleniem itp :(
No i jeszcze muszę przekonać żonę,ona nienawidzi być w ogóle fotografowana a co dopiero w ciąży i półnago..
Myślę o WB delikatny szlafrok,tak tylko by brzuszek był widoczny....
Teraz tak,jak myślicie,jest szansa by bez dodatkowego oświetlenia coś z tego wyszło??Nie mam w ogóle doświadczenia jeśli chodzi o fotografię portretową,"studyjną" itp ale naprawdę spróbować bym chciał,okres ciąży trzeba poprostu uwiecznić.....
Oglądałem wiele sesji,zdjęć ale większość,nie oszukumy się była robiona albo w studio albo w naprawdę fajnych warunkach,specjalnie dobierane światło,tło itp ja mogę tylko i wyłącznie przeznaczyć do tego kawałek pokoiku :/ i oświetlenie jak pisałem wyżej D80+ewentualnie wbudowana lampa+NissinDi622 :/ Czy z góry jestem na straconej pozycji??
Może ktoś coś poradzi? ;Byłbym wdzięczny a tymczasem idę porozmawiać o tym z żoną,będzie ciężko..ale może sie uda na pare zdjęć....

mariuszmilkowski
26-11-2009, 22:36
a może na początek nie kombinuj zbyt mocno tylko spróbuj wykorzystać np okno :)

wicher123
26-11-2009, 22:37
Właśnie myślę też o świetle zastanym... ale niestety głównie będę chyba mógł walczyć wieczorami :/

yOyO-
27-11-2009, 01:00
Właśnie myślę też o świetle zastanym... ale niestety głównie będę chyba mógł walczyć wieczorami :/

4 miesiąc to, moim zdaniem, trochę wcześnie jak na taką sesję. Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań to poczekałbym tak do 8 miesiąca. Brzuszek będzie bardziej widoczny i będzie widać, że to jest ciąża. Widziałem kilka sesji w tak wczesnej ciąży i część z nich nie wyglądała dobrze. A czekając jeszcze dwa, trzy miesiące zyskasz więcej światła zastanego za oknem w wieczorowych porach :)

Żeby nie schodzić z tematu, światło zastane przy oknach + doświetlenie lampą to chyba najlepsza rzecz przy takich domowych sesjach. Rezultaty na prawdę potrafią być zaskakujące. Sam to ostatnio ćwiczę z moim małym synkiem ;)

wicher123
27-11-2009, 09:27
Zawsze można jeszcze troszkę poczekać ;)

KlausG
27-11-2009, 23:56
Kim Laurence Ci pomoże:

http://www.laurencekimblog.com/index.php?link=161&cat=13

wicher123
28-11-2009, 18:18
O dziękuję,wiele stron www oglądałem w tej dziedzinie ale na tą ode Ciebie nie wpadłem,dzięki zaraz poczytam.