PDA

Zobacz pełną wersję : zepsuty?

maciek.evo
26-11-2009, 22:07
Witam.

dziś robiłem zdjęcie kartki na potrzeby dydaktyczne :mrgreen: i zauważyłem że schodzi ostrość w prawą stronę. Ni to bokeh ni to BF/FF. Już wcześniej coś takiego nieraz zauważałem, ale się nie przejmowałem. Gdzieś o tym czytałem chyba, to jest wada obiektywu?

tu fotka poglądowa: kartka w miarę prostopadle do osi obiektywu.

http://i242.photobucket.com/albums/ff75/maciek_evo/DSC_26672.jpg

obiektyw nie na gwarancji, 18-70. Co robić? Nowy? czy upgrade?

pozdrawiam

aha, czaję że ostrość spada im bliżej brzegu, ale żeby aż tak?

dzej
26-11-2009, 22:36
Wina obiektywu, albo wymiana, albo musisz z tym zyc. W serwisie raczej ci tego nie naprawia, a jesli to albo krzykna tyle co za nowy, albo popieprza bardziej niz bylo.

Co do spadku osteosci na brzegu, to jest ona symetryczna, a tu lewa strona jest dobra.

wilk325
26-11-2009, 22:42
Wina obiektywu, albo wymiana, albo musisz z tym zyc. W serwisie raczej ci tego nie naprawia, a jesli to albo krzykna tyle co za nowy, albo popieprza bardziej niz bylo.

Co do spadku osteosci na brzegu, to jest ona symetryczna, a tu lewa strona jest dobra.

Naprawić to naprawią ( miałem kiedyś tak ), tylko nie wiem czy to się będzie opłacało. Mnie zrobili na gwarancji - bo taka była jeszcze ważna.

maciek.evo
27-11-2009, 21:26
ok, dzięki!

karolt
29-11-2009, 09:54
Jakieś justowanie pewnie będzie konieczne. Spytaj ile by kosztowała naprawa, ale być może, że taniej będzie kupić nowy / używany :-)