PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw lamp do domowego studia

rafi127
26-11-2009, 20:55
Chcę pomału z kompletować zestaw do mini studia. Mam tu na mysli wizolwaną cześc pokoju tzn po rozstawieniu mebli na czas focenie będe mial do dyspozycji około 12m2 powierzchni. Na pocztk chcę podwiesic pod sufitem na roleczkach 2 gora 3 tła schowane za karniszem :-), zakupić dwie lampy i tu zastanwiam się np nad takim połączeniem:
- Quantuum R+ Dual Power 300Ws x1
- Quantuum R 300
do tego dwa softboxy 60x90
Tu mam pytanie do osób "będących w tenmacie" czy lampy takie będa ze sobą prawidłowo współpracowały mam tu na myśli fakt, że jedna ma zakres mocy błysku 1/16-1 a druga 1/32-1, oraz wg danych producenta różnią się nieznacznie szybkością ładowania. Jeśli ktoś poleca inne zestawienie to prosze napisać i ew. o ile to mozliw uzasadnic.
Czy do np takiego zestawienia lamp warto jeszcze inwestowac w jakieś mocowanie do SB-900 i np uzywać jej wraz
z parasolką?
Biorąc pod uwagę, że nie mam doświadczenia w tego typu fotografii mam na myśli studio prosze jeszcze o poradę na jaki rodzaj sterowania mam się nastawiać - czy fotocele dadzą radę czy może sterowanie przewodowe a może należy od razu inwestować w radio?

Pozdr.

Jacek_Z
26-11-2009, 23:35
..Mam tu na mysli wizolwaną cześc pokoju tzn po rozstawieniu mebli na czas focenie będe mial do dyspozycji około 12m2 powierzchni...
mało

- Quantuum R 300

czy lampy takie będa ze sobą prawidłowo współpracowały mam tu na myśli fakt, że jedna ma zakres mocy błysku 1/16-1 a druga 1/32-1, oraz wg danych producenta różnią się nieznacznie szybkością ładowania...
będzie dobrze, te detale są zupełnie nieistotne.

Czy do np takiego zestawienia lamp warto jeszcze inwestowac w jakieś mocowanie do SB-900 i np uzywać jej wraz z parasolką?..Osoba początkująca (w dodatku w tak małym pomieszczeniu) nie powinna używać zbyt wielu lamp naraz. Zacznij od jednej - dwóch i ekranu.

Biorąc pod uwagę, że nie mam doświadczenia w tego typu fotografii mam na myśli studio prosze jeszcze o poradę na jaki rodzaj sterowania mam się nastawiać - czy fotocele dadzą radę ......w tak małym pomieszczeniu będzie się odbijało dużo światła od ścian (no chyba, że masz czarne), więc fotocele wystarczą. Ale pierwsza lampę musisz jakoś wyzwolić. Nie używaj wbudowanej. Kabel to też nie jest dobry pomysł. Kup radio.

rafi127
27-11-2009, 11:52
na wstepie dziękuje za zainteresowanie Jacku.
Co do pomieszczenia to zdaję sobie sporawę że to mało - ale na chwile obecna nic innego nie wymyślę a chcę zaryzykowac i zobaczyć czy dam sobie rade z tematem
fotografii studyjnej choć pomiedzy tym co robię a fotografią studyjną zapewne jest wielka przepaść :-).
Powracając do Twojej wypowiedzi by nie używac zbyt wielu lamp należy zastosowac inne rozwiazanie, np.:
- SB-900 + parasolka
Co sądzisz nad takim połączeniem?

Pisaleś również o ekranie - jaki rodzaj jego masz na myśli?

Co do radia co byś zaproponował, może na poczatku bez szaleństw technicznych. Jak pisałem narazie chcę zobaczyć jak pójdzie mi z tym tematem a później będę zmieniał dodatki.

Jacek_Z
27-11-2009, 12:05
Ja jestem fanem lamp studyjnych :) więc używałbym 2 lamp studyjnych, a sabinke miał w torbie :)
Parasolka to nie najciekawsze światło. Poodbija ci sie pełno światła z parasolki od ścian tak małego studia.
Sabinke użyj ewentualnie dodatkowo do jakiś efektów albo tła.

Radiówka - jakakolwiek nowa. 2-3 lata temu chińszczyzna to była loteria. Teraz już słysze same głosy pochwalne. Jak raz nie odpali to nie będzie tragedii.

Ekran - biały. Jak cała postać to bardzo duży (120x180), jak portret - może być mały. Zamiast małego ekranu składanego możesz użyc styropianowej płyty, takiej od ocieplania budynków.
Jesli będziesz używał jednej lampy, to ekran stawiasz po drugiej stronie i rozjaśniasz w ten sposób cienie (o ile będziesz widział taka potrzebę).
Czarny ekran tez sie może przydawać, szczególnie w małym studiu, gdzie się odbija dużo światła od ścian. Działa odwrotnie do białego - powiększa kontrast.
Wszystko zalezy jakie światło lubisz. "Bezcieniówkę" czy ostre.

rafi127
27-11-2009, 20:05
No i widziałem dziś w akcji dwie lampy Elinchrom-a D-Lite 4. Efekt ich pracy nawet ciekawy ale z tego co czytam to problem z system mocowań i osprzętu do nich jest dość znaczny http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12245
Wątek jest dość stary - czy dalej masz takie zdanie Jacku na ten temat, może lepiej nic nie kombinowac i pozostać np przy quantuumach?

Ja jestem fanem lamp studyjnych :) więc używałbym 2 lamp studyjnych, a sabinke miał w torbie :)
Radiówka - jakakolwiek nowa. 2-3 lata temu chińszczyzna to była loteria. Teraz już słysze same głosy pochwalne. Jak raz nie odpali to nie będzie tragedii.
.
Co byś polecił - jaki zestawik powiedzmy pod dwie lampy studyjne i ewentualnie 1 lub dwie sabinki?

Ekran - biały. Jak cała postać to bardzo duży (120x180), jak portret - może być mały. Zamiast małego ekranu składanego możesz użyc styropianowej płyty, takiej od ocieplania budynków.
Jesli będziesz używał jednej lampy, to ekran stawiasz po drugiej stronie i rozjaśniasz w ten sposób cienie (o ile będziesz widział taka potrzebę).
Czarny ekran tez sie może przydawać, szczególnie w małym studiu, gdzie się odbija dużo światła od ścian. Działa odwrotnie do białego - powiększa kontrast.
Wszystko zalezy jakie światło lubisz. "Bezcieniówkę" czy ostre.

Super porada - niby oczywiste a jednak ........... Mam na mysli styropian, a ja już kombinowałem z blendami :-).
Dziękuję Jacku

Jacek_Z
27-11-2009, 20:29
No i widziałem dziś w akcji dwie lampy Elinchrom-a D-Lite 4
...
może lepiej nic nie kombinowac i pozostać np przy quantuumach?
Tak, że względy na mocowania zostań przy lampach z mocowaniami bowensowskimi jak quantuum, powerlux. Duży wybór nasadek (softboxów, beauty itp) w niskich cenach. Choć mały wybór reflektorów, mam nadzieję, że to się zmieni.

Co byś polecił - jaki zestawik powiedzmy pod dwie lampy studyjne i ewentualnie 1 lub dwie sabinki? Nie mam na mysli nic konkretnego, nie mam praktyki z chińskimi radyjkami (pracuje na Pocketach), poczytaj inne wątki i opinie tam wyrażane.
Na przykład tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=113738

rafi127
28-11-2009, 13:38
Chyba przeniosę cześć tej dyskusji do Jacka w PW - ze względu na fakt, że to On jest tu bardzo aktywnym :-)

Jacek_Z
28-11-2009, 13:53
eee, zostańmy w wątku. Gdybys ty wiedział, co ja mam z PW. Masakra. Co chwilę mam przepełniona skrzynkę (a jako moderator to mam skrzynkę na 500 wiadomości). Jakies pretensje o przesunięte watki, nie mówiąc o usuniętych postach itd itd. Nie ma lekko.
wolę dawac rady na forum, niech inni też coś z tego mają. I tak ktoś niedługo zada podobne pytania.

rafi127
28-11-2009, 22:02
tak, potem wyczyszczę te posty.

Więc zgodnie z zaleceniem rozpisze się tu do szanownego Modratora Jacka :-)

Może więc zechcesz mi napisać co wg Ciebie powinno się pojawić w takim studio na początku. Nie chciałbym wydać na wstępie większej kwoty - powiedzy na chwilę obecną chcę przeznaczyć na to do 2500zł.
Więc tak, lawina pytań:
- czy sensowny jest zakup lampy z podwójnym zasilaniem chociażby wspmniany już Quantuum 300 R Dual Power, jezeli tak to czy dwie tego typu lampki czy też jedną z podwójnym zasilaniem, a jedną ze zwyklym zasilaniem sieciowym. O zasilaniu z "aku" myślę pod względem ewentualnego wyniesienia lampek w plener - od czasu do czasu zdarza się focić na ślubach. A może nie zawracac sobie tym głowy i zakupić poprostu zwykłe dwie sieciówki i ewentualnie ups-a :-)
- czy do dwóch lamp bo dwie sugerowałeś na początek zakupić dwa softboxy czy softbox i np beauty dish-a
- czy znasz moze jakąś stronkę która by prezentowała podobne ujęcia z zastosowaniem różnegorodzaju dodatków do oświetlenia /softbox, beauty dish, ..., bo wstyd się przynać ale szczerze mówiąc nie znam "autentycznych" bez retuszu efektów pracy z beauty dish-em. Może zechesz coś pokazać ze swojego zbioru ba zapewne w takowym tego typu fotki posiadasz
- jakiej wielkości - jakich wymiarów najlepiej kupować tego typu dodatki by były jak najbardziej uniwersalne przy fotografii /portret, przedmioty ew. jakiś plenerek/
- co do statywów - co wybrać sklepik, a może markę polecisz i konkretniejsze modele, a jeśli prosciej to czego unikać

mam nadziję, że nie dobiłem nawałem pytań :-)

Jacek_Z
30-11-2009, 17:30
Więc zgodnie z zaleceniem rozpisze się tu do szanownego Modratora Jacka :-)
Mogłes przeedytowac PW i pytanie stawiać wszystkim. A tak nikt nie odpowiada.

Może więc zechcesz mi napisać co wg Ciebie powinno się pojawić w takim studio na początku. Nie chciałbym wydać na wstępie większej kwoty - powiedzy na chwilę obecną chcę przeznaczyć na to do 2500zł.
Więc tak, lawina pytań:szczerze to pytań o studio za 2 tys było tu już bez liku i pomału gaśnie zapał do pisania ciagle tego samego.

- czy sensowny jest zakup lampy z podwójnym zasilaniem chociażby wspmniany już Quantuum 300 R Dual Power, jezeli tak to czy dwie tego typu lampki czy też jedną z podwójnym zasilaniem, a jedną ze zwyklym zasilaniem sieciowym. O zasilaniu z "aku" myślę pod względem ewentualnego wyniesienia lampek w plener - od czasu do czasu zdarza się focić na ślubach. A może nie zawracac sobie tym głowy i zakupić poprostu zwykłe dwie sieciówki i ewentualnie ups-a :-)Jesli będziesz używał w terenie to ma sens, jeśli nie - nie ma sensu. Dual power maja regulację do 1/16, a normalne lepiej, bo do 1/32. W dodatku normalne sa tańsze.

- czy do dwóch lamp bo dwie sugerowałeś na początek zakupić dwa softboxy czy softbox i np beauty dish-a
nasadek należy mieć więcj niz lamp. Podobnie jak do 1 body nie ma sie jednego obiektywu. Kup kilka sofrboxów - duże, małe, kup beautydisha.

- czy znasz moze jakąś stronkę która by prezentowała podobne ujęcia z zastosowaniem różnegorodzaju dodatków do oświetlenia /softbox, beauty dish, ..., bo wstyd się przynać ale szczerze mówiąc nie znam "autentycznych" bez retuszu efektów pracy z beauty dish-em.
wyszukuj na forum, google tez pomogą. Więcej samodzielności.

- jakiej wielkości - jakich wymiarów najlepiej kupować tego typu dodatki by były jak najbardziej uniwersalne przy fotografii /portret, przedmioty ew. jakiś plenerek/ uniwersalne? Jak cos jest do wszystkiego, to znaczy, że jest do niczego. Tak mawiają i to racja. Średni rozmiar jest bez sensu. Najlepiej kupić 1 prostokątny duży i 1 mały softbox. Bo jak najpierw kupisz średni to potem co kupisz? Nadal będzie ci brakowało 2 softboxów. Potem kup beautydisha, zwykły reflektor, olbrzymią oktę. Potem spota z soczewkami. Potem ringflesha. Z inwestowaneim w światło jest jak z inwestowaniem w obiektywy. Chcesz cały czas pracowac na kitowym obiektywie? To kup uniwersalny softbox średniej wielkości.

rafi127
01-12-2009, 09:19
Mogłes przeedytowac PW i pytanie stawiać wszystkim. A tak nikt nie odpowiada.
Masz rację - mój błąd. Sugerowałem się tym że nikt tu nie za bardzo ma ochote zaglądać a tym bardziej pisać.

ALE TEMAT JEST DLA WSZYSTKI I ZACHĘCAM DO PISANIA

nasadek należy mieć więcj niz lamp. Podobnie jak do 1 body nie ma sie jednego obiektywu. Kup kilka sofrboxów - duże, małe, kup beautydisha.
OK - plan działania zaczyna się pomalutku "rysować". Podpowiesz mi jeszcze jaki sklep łaczy jakiś poziom jakości z przystępną ceną, czy też nie.

wyszukuj na forum, google tez pomogą. Więcej samodzielności.
Tak jak pisałem - sporo czasu poświeciłem i nic sensownego nie znalazlem ale przystępuję do dalszych poszukiwań

uniwersalne? Jak cos jest do wszystkiego, to znaczy, że jest do niczego. Tak mawiają i to racja. Średni rozmiar jest bez sensu. Najlepiej kupić 1 prostokątny duży i 1 mały softbox. Bo jak najpierw kupisz średni to potem co kupisz? Nadal będzie ci brakowało 2 softboxów. Potem kup beautydisha, zwykły reflektor, olbrzymią oktę. Potem spota z soczewkami. Potem ringflesha. Z inwestowaneim w światło jest jak z inwestowaniem w obiektywy. Chcesz cały czas pracowac na kitowym obiektywie? To kup uniwersalny softbox średniej wielkości.
Zgadza się biedny oszczędza dwa razy :-).

marszull
01-12-2009, 12:05
OK - plan działania zaczyna się pomalutku "rysować". Podpowiesz mi jeszcze jaki sklep łaczy jakiś poziom jakości z przystępną ceną, czy też nie.

Odezwij sie do Bonza, forumowicze maja znizke :-)

perek83
01-12-2009, 12:24
Ja z radiowek polecam Powerluxa! Nie zawiodl mnie ani razu. blyska za kazdym razem. Cena do jakosci wydaje mi sie bardzo niska:) a co do lamp, to polecam do sabiny softbox reporterski 40x40. Pisales ze masz Sb-900 takze fotocele ma wbudowana wiec tylko powerlux podlaczasz pod Quantumma. Powerlux osiaga dobre wyniki na czasach rzdu nawet 1/500. Podobno z krotszymi tez sobie dobrze radzi, ale nie sprawdzalem:) Takze reasumujac na 12m2 polecam Quantuum R+300, sabinka w softboxie reporterskim, ewentualnie blenda i powerlux. Do tego tlo biale i czarne i swiatla masz az za duzo:)

Aznar
01-12-2009, 13:35
Ja z radiowek polecam Powerluxa! Nie zawiodl mnie ani razu. blyska za kazdym razem. Cena do jakosci wydaje mi sie bardzo niska:)

Mi się wydaje drogo. Kosztuje prawie 3x więcej niż chińszczyzna, która u mnie działa ze 100% sprawnością.
Dodatkowo odbiornik wydaje się być nieprzystosowany do pracy z lampami wpinanymi w sanki aparatów nie posiadających gniazda PC (z tego, co widze na zdjęciach).

Powerlux osiaga dobre wyniki na czasach rzdu nawet 1/500

Przecież to zależy od budowy migawki w body, a nie od wyzwalacza :)

Jacek_Z
01-12-2009, 13:45
Przecież to zależy od budowy migawki w body, a nie od wyzwalacza :)zależy od obu tych rzeczy. No i działa tu zasada najsłabszego ogniwa. da sie osiagnąc tyle, ile pozwala najsłabsze z ogniw. Migawka szczelinowa pozwala w cyfrówkach (w zalezności od modelu) od 1/200 do 1/250 (1/320)s.
Hybrydowa pozwala w całym zakresie czasów.

Co do modeli radia - z tego co słyszę teraz dobrze działają nawet te modele po nieco ponad 100 zł. Do amatorskiego studia zupełnie wystarczą. Lepiej odkładac kase na światłomierz do błysku.

rafi127
01-12-2009, 20:42
Mi się wydaje drogo. Kosztuje prawie 3x więcej niż chińszczyzna, która u mnie działa ze 100% sprawnością.
Dodatkowo odbiornik wydaje się być nieprzystosowany do pracy z lampami wpinanymi w sanki aparatów nie posiadających gniazda PC (z tego, co widze na zdjęciach).

Więc co np proponujesz ?

kingofspin
04-12-2009, 10:12
Chciałem przyłączyc sie do pytania kolegi, jestesmy w podobnym punkcie :-)

rafi127
04-12-2009, 15:59
Chciałem przyłączyc sie do pytania kolegi, jestesmy w podobnym punkcie :-)

Czyli jest nas dwóch :-). Tylko co najgorze mało osób chęnych do dyskusji, całe szczęście że Jacek się udziela.

Bonzo
04-12-2009, 17:23
tak na serio to do pomieszczenia 12m2 lampy o mocy 2x200Ws wystarczą ci za świat :) do tego małe softboxy 60x90 bo przy większych to już niezła gimnastyka lub jeden 60x90 i octa 95 lub octa 95 i beautydish 50cm. Sabine narazie sobie odpuść bo dodając 3 źródło światła znając życie zalejesz modelke światłem jak leci bez umiaru ;) sam robiłem kiedyś takie błędy dlatego zacznij od jednego i max 2 i opanuj to w ogóle no chyba że studio już masz na tyle opanowane że dasz rade z dużą ilościa źródeł ;) Co do radia to tu nie chodzi o to czy masz kupować tylko czy cię stać i jak sobie cenisz wygode podczas fotografowania. Fotocela w drugiej lampie jeżeli masz jasne ściany w studiu bez problemu wyłapią błysk tej wyzwalanej radiowo lub po kablu także bez obaw :)

rafi127
05-12-2009, 10:27
tak na serio to do pomieszczenia 12m2 lampy o mocy 2x200Ws wystarczą ci za świat :) do tego małe softboxy 60x90 bo przy większych to już niezła gimnastyka lub jeden 60x90 i octa 95 lub octa 95 i beautydish 50cm. Sabine narazie sobie odpuść bo dodając 3 źródło światła znając życie zalejesz modelke światłem jak leci bez umiaru ;) sam robiłem kiedyś takie błędy dlatego zacznij od jednego i max 2 i opanuj to w ogóle no chyba że studio już masz na tyle opanowane że dasz rade z dużą ilościa źródeł ;) Co do radia to tu nie chodzi o to czy masz kupować tylko czy cię stać i jak sobie cenisz wygode podczas fotografowania. Fotocela w drugiej lampie jeżeli masz jasne ściany w studiu bez problemu wyłapią błysk tej wyzwalanej radiowo lub po kablu także bez obaw :)

Dziękuję za kolejną porcję wiadomości :). Ktoż forumowiczów napisał mi, że istnieje możliwość zakupu u Ciebie gadzetów do studia -co byc poleciał więc. Początek już widzę softbox 60x90 zastanawiam się tez nad drugim większym 120x80 lub 140x70. W zasadzie nastawiłem się na zakup Quantuuma ale czytajac różne wątki da sie zaobserwować, że sporo ludzi sobie chwaili Powerlux - jaki one mają okres gwarancji i ile palniczki do nich kosztują?

rafi127
05-12-2009, 10:50
Jeszcze jeden problem którego nie poruszyłemm, a mianowicie czy w pomieszczeniu o opisywanych wymiarach i zastosowaniu dwóch lamp 300 Ws - na chwile obecną rozważam zakup lamb z pod znaku quantuuma lub Powerluxa i zastosowaniu dodatkow typu softbox 60x90 i drugi nieco wiekszy uda się mi zredukowac światło na tyle by móc przy ISO 400, 200, no i nienaturalne 100 - Nikon D300 :-) osiągnąć f 5,6 i niżej.
Dla przypomnienia dodam że jestm w stanie użytecznie wygospodarowć około 12m2 [3x4m] pokoju ale jak sie uprę to będę w stanie odsynąć lampę nawet na 4,5 metra od fotografowanego przedmiotu i osoby bo pokój ma wymiary [5x5m].
Mam nadzeiję, że na tak postawione pytanie uda się coś sensownego powiedzieć - napisać. Jeśli jest gdzieś błąd to prosze mnie poprawić :-).

rafi127
05-12-2009, 15:09
Czy ktoś używa tego typu zestaw do mocowania teł:
- http://www.allegro.pl/item840609665_rewelacyjny_system_zawieszania_3_nap edy_3_tla.html

Jesli tak to prosze o inforację jakie wymiary ma "prostokątny pierścień" koloru białego w którym przechodzi
łańcuch. Widać to na zdjeciu. Dokładniej ujmując interesuje mnie czy rolka z tłem + uchwyt z łańcuchem
zmiesci się w wolnej przestrzeni między sufitem a drzwiami balkonowymi. Nad krawędzią otwieranych drzwi
mam 8cm wolnej przestrzeni i własniem kombinuję jak w tej przestrzeni zamocować do sufitu roleczki z tłami.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img527.imageshack.us/img527/1227/sufit2x.jpg)

Przepraszam za jakość zdjęcia - wykonane w pośpiechu i komórką, najwążniejsze widać.

Bonzo
06-12-2009, 02:04
Ktoż forumowiczów napisał mi, że istnieje możliwość zakupu u Ciebie gadzetów do studia
owszem można u mnie zakupić, ale nie powiem ci która lampa lepsza czy Powerlux czy Quantuum bo tej drugiej po prostu nie miałem w rękach więc nie chce wypisywać bzdur na jej temat :) wybrac niestety musisz sam między nimi.

Gwarancja na Powerluxy 24 miesiące, a o palniki się nie martw bo zanim ci się spali to się nabłyskasz tyle że ci się odechce ;) około 100tys błysków to żywotność palnika. Można je kupić tylko teraz nie pamiętam cen w poniedziałek moge ci podać.

Jak już chcesz takie wielkie softy to albo 70x140 albo octe 120cm lub 150cm

osiągnąć f 5,6 i niżej.
chodzi ci o to żeby uzyskiwać małą głębie ? myśle że do 4,5 uda się zejść przy tego typu lampach i takiej wielkości pomieszczeniu. Softbox na standardowym statywie oświetleniowym np W806 z lampą i dużym softboxem odstaje od ściany na jakieś 1,20m.

Zapomnij o wieszaniu takiego systemu przy oknie :) no chyba że nie masz zamiaru ich otwierać ;) szyna do zawieszania teł ma jakieś 20cm wysokości w najdłuższym punkcie czyli wejdzie ci około 15cm wliczając grubość rolki tła na okno ;) Drugą sprawa jest to że masz tam parapet napewno i przy ostatnim tle najbliższym okna będzie ci wybrzuszać no chyba że zrobisz bardzo długi spad odsuwając od parapetu co za tym idzie skracasz sobie dystans modelki od ciebie i softboxów.

rafi127
06-12-2009, 11:58
Jak już chcesz takie wielkie softy to albo 70x140 albo octe 120cm lub 150cm

A sugerujesz, że nie ma sensu tak dużego rozmiaru softa kupować a lepiej np oktę? O większym myślę że się przyda przy foceniu całych sylwetek ludzi. Jaki graniczny wymiar więc zakupić lub jaki wymiar okty?

chodzi ci o to żeby uzyskiwać małą głębie ? myśle że do 4,5 uda się zejść przy tego typu lampach i takiej wielkości pomieszczeniu. Softbox na standardowym statywie oświetleniowym np W806 z lampą i dużym softboxem odstaje od ściany na jakieś 1,20m.

Tak dokładnie to mam na myśli.

Zapomnij o wieszaniu takiego systemu przy oknie :) no chyba że nie masz zamiaru ich otwierać ;) szyna do zawieszania teł ma jakieś 20cm wysokości w najdłuższym punkcie czyli wejdzie ci około 15cm wliczając grubość rolki tła na okno ;) Drugą sprawa jest to że masz tam parapet napewno i przy ostatnim tle najbliższym okna będzie ci wybrzuszać no chyba że zrobisz bardzo długi spad odsuwając od parapetu co za tym idzie skracasz sobie dystans modelki od ciebie i softboxów.

Myśląłem by te wsporniczki przyciąć do minimalnych wymiarów ta by tylko rolki się zmieściły i wszytskie były na tej samej wysokości od sufitu. Ale skoro rolka z tłem ma takie wymiary to przestaje mieć sens. Brałem pod uwagę fakt, że tła po zwinieciu będa mogły w tym miejscu wisieć cały czas w tym miejscu,

Czyżby trzeba było kupić poprzeczkę pod tła i dwa statywy do tego? Czy przy tego typu rozwiązaniu również należy kupować rurkę aluminiową do teł czy można już używac tła ma rurkach kartonowych - teoretycznie przebiega w nich wspornik w postaci tej poprzeczki i karton nie powinien się odkształcać.

Jaki system - producenta wiec zaproponujecie, mam na myśli poprzeczka + statywy.

Innervoice
06-12-2009, 12:36
Jeszcze jeden problem którego nie poruszyłemm, a mianowicie czy w pomieszczeniu o opisywanych wymiarach i zastosowaniu dwóch lamp 300 Ws - na chwile obecną rozważam zakup lamb z pod znaku quantuuma lub Powerluxa i zastosowaniu dodatkow typu softbox 60x90 i drugi nieco wiekszy uda się mi zredukowac światło na tyle by móc przy ISO 400, 200, no i nienaturalne 100 - Nikon D300 :-) osiągnąć f 5,6 i niżej.
Dla przypomnienia dodam że jestm w stanie użytecznie wygospodarowć około 12m2 [3x4m] pokoju ale jak sie uprę to będę w stanie odsynąć lampę nawet na 4,5 metra od fotografowanego przedmiotu i osoby bo pokój ma wymiary [5x5m].
Mam nadzeiję, że na tak postawione pytanie uda się coś sensownego powiedzieć - napisać. Jeśli jest gdzieś błąd to prosze mnie poprawić :-).

Oglądnij ten filmik, powinien Ci coś rozjaśnić na temat małej GO w studio; http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html Można zejść z czasem nawet do 1/8000 :-D

Jacek_Z
06-12-2009, 12:50
Taaak. Nie polecam tej metody. Na dole dopisano co nieco w aktualizacji. Ilość światła w czasie sie zmienia, klatka nie jest równo naswietlona. Autor ledwo liznął problemy związane z naświetlaniem w HSS.Nie zajął się zmianami jakie powoduje zmiana mocy lampy, nie napisał co się dzieje gdy się uzywa kilku lamp. Tu sa największe problemy. Jak zmieniac proporcje mocy między lampami? To należy traktować jako ciekawostkę, przydatną w pewnych zastosowaniach przy pracy generalnie na jednej lampie.

Bonzo
06-12-2009, 14:33
A sugerujesz, że nie ma sensu tak dużego rozmiaru softa kupować a lepiej np oktę? O większym myślę że się przyda przy foceniu całych sylwetek ludzi. Jaki graniczny wymiar więc zakupić lub jaki wymiar okty?
nie twierdze że nie ma sensu :) poprostu trzeba liczyć siły na zamiary i warunki jakie mamy w studiu do swobodnego operowania lampami no i sobą biegając po studiu ;) wymiary octy masz w poprzedniej odpowiedzi :)

Czyżby trzeba było kupić poprzeczkę pod tła i dwa statywy do tego? Czy przy tego typu rozwiązaniu również należy kupować rurkę aluminiową do teł czy można już używac tła ma rurkach kartonowych - teoretycznie przebiega w nich wspornik w postaci tej poprzeczki i karton nie powinien się odkształcać.
raczej tak bo jak pisałem okna będą tylko do wyglądania przez szybe bez otwierania ;) do takiego zestawu nie trzeba kupować aluminiowej rury, ale tak czy siak na aluminiowej i poprzeczce będzie jeszcze sztywniej niż na kartonie i poprzeczce co uważam za plus :)

Jaki system - producenta wiec zaproponujecie, mam na myśli poprzeczka + statywy.
Szukaj po sklepach lub na Allegro :) albo TUTAJ (http://www.fotoellite.pl/index.php?products=product&prod_id=96)

rafi127
06-12-2009, 15:03
Szukaj po sklepach lub na Allegro :) albo TUTAJ (http://www.fotoellite.pl/index.php?products=product&prod_id=96)

Dziekuję za link :)

Jak jakościowo wykonany jest ten zestaw mam na myśli aluminium - stal, ogólna jakość wykonania, czy zaciski sa solidne a alementy zapezpieczone niemi same nie opadają jak w tanich modelaz rodem z PRC :).

rafi127
08-12-2009, 12:41
A jeszcze porusze temat wyzwalnia lamp studyjnych.

- czy coś takigo da radę http://www.allegro.pl/item840910680_bezprzewodowy_radio_wyzwalacz_lamp_b lyskowych.html + dodatkowy odbiornik 230 zł

- czy też lepiej omijać to dużym łukiem i zakupić system Powerluxa + odbiornik czyli 350zł

- a może jeszcze inne rozwiązanie?

nightelf
08-12-2009, 14:26
Używam takiego zestawu do trzymania tła, jak z linku. Wykonanie jest porządne, nic mi nie opada, trzyma solidnie.
Minusy są takie, że po pierwsze zajmuje trochę miejsca, oraz ewentualna zmiana tła, jest dość niewygodna. Co prawda, da się w pojedynkę je zmienić, ale lepiej w dwie osoby.

Bonzo
08-12-2009, 15:45
na temat tego systemu zawieszania lepiej jak się wypowiedzą osoby które to mają :) bo ja ci napisze że jest jak za te pieniądze bardzo dobre i wystarczające :) ale możesz to brać jako zachwalanie bo to sprzedaje ;) ja używam i tego raz kiedyś i mam system elektryczny i łańcuszkowy tez miałem. Wszystko działało i działa bez problemu także zdecydować musisz już sam ;)

co do radia to na forum masz tyle opinii że napewno się na coś zdecydujesz ;)

Jacek_Z
08-12-2009, 16:36
- a może jeszcze inne rozwiązanie?
ja bym pomyślał o tym:
http://www.allegro.pl/item839067535_wyzwalacz_radiowy_2_4ghz_lampy_migaw ka_nikon_slr.html
działa na 2,4 gHz, więc pewnie będzie chodzić bez gubienia błysków i na dalsze odległości
da się bez problemu używać z Sbxxx i ze studyjnymi

nathaniel
08-12-2009, 17:50
Podłącze się pod temat z krótkim pytaniem, mam dwie lampy ( jedna to CY100 z softboxem, druga to sb800 ) i dopiero zaczynam tak naprawdę pracę z błyskiem w swoimi "mini studio". Jak waszym zdaniem powinienem optymalnie ustawić te lampy do zdjęć portretowych, żeby dobrze oświetlić i twarz i mieć też światło na tło ( czarne )?

markB
08-12-2009, 18:40
Tą z softboksem na twarz (kąt ca 45) + przydałaby się jakaś blenda (może byc nawet kawał białego prześcieradła) do doświetlenia drugiej strony twarzy; a SB na tło, najlepiej przez dyfuzor. A to tło chcesz mieć czarne czy oświetlone, czyli już nie takie czarne?

nathaniel
08-12-2009, 19:14
Dzięki markB, chciałbym żeby tło było oświetlone tylko za głową modela, tak aby zarysować w ten sposób kontur głowy, czyli w tym miejscu musi być nie takie czarne.

rafi127
09-12-2009, 12:44
ja bym pomyślał o tym:
http://www.allegro.pl/item839067535_wyzwalacz_radiowy_2_4ghz_lampy_migaw ka_nikon_slr.html
działa na 2,4 gHz, więc pewnie będzie chodzić bez gubienia błysków i na dalsze odległości
da się bez problemu używać z Sbxxx i ze studyjnymi

O super wskazówka - jak ja szukałem w allegro że nie znalazłem wyzwalaczy w samym Lublinie :).
A Jacku czy kojarzysz może wątek tyczący się Powerluxa VC 300 w odnisieniu do Quantuuma R+ ?
Jeśłi tak to wrzuć link - ja nie mogę nic sensowengo znaleźć :(.

rafi127
11-12-2009, 20:13
Pozostał jeszcze do końca nie wyjasniony temat systemów modelowania swiatła. Chcę jeszcze zakupić
softbox-y, oktę i parasolkę-i na początek. Maksymalna odległość na jaką uda się mi odejść z puszką od tła to 5m.
Tło 2,75m szerokie a łącznie z pokoju dało się mi uzyskać wolnej przestrzeni 3,7x5,5m czyli to już nie 12m2 a 20,3 :).
Na początek zajmę się ujęciami twarz + cała sylwetka. Lampki na chwile obecną to Powerluxy VC300, a na nie chcę zakupić wspomniane na początku dodatki.
Prosze o dane co do wymiarów tych dodatków z którym będe w stanie się normalni9e poruszać po takim pomieszczeniu i będe mógł uzyskac w miarę przyzwoite efekty przy tym rodzaju fotografi.
Czy mam kupic jednocześnie dwa softboxy czy lepiej jeden soft i jedną oktę. Tu tez poproszę o jakieś wymiary i markę tak by nie przesadzic gabarytami i też ceną - ale dodam że oszczędność co do ceny na siłę nie wchodzi w rachubę. Czy zakupić jednocześnie parasolki - jakie na początek? Srebrną, czarną, białą a może wszytskie :) ?

Co do teł to będą te z frripersa - czarne, białe i szare.

Więc mam nadzieję, żę wątek jeszcze nie umarł i ktoś zechce się jeszcze wypowiedzieć w tym temacie.

Jacek_Z
11-12-2009, 22:53
Różne nasadki dają rózne światło. Ta sama nasadka, ale stosowana w róznej odległości od modela daje inne światło. Jak widzisz stopień komplikacji jest duży, ja to o co pytasz tłumacze i pokazuje przez 2 dni kursu, kilkanaście godzin. Nawet gdybym cię spytał jakie konkretnie światło lubisz (twarde, średnie, miękkkie, bardzo miekkie, bezcieniówkę) to jeszcze mozna to uzyskac na więcej niz jeden sposób, bo np lampe mozna przystawić lub odstawić.
jednym słowem - nie da się nic napisac konkretnie. Chcesz miękko - kup jak największe. Średnio - kup duże softboxy. Ostre - mały softbox, z gridem, beautydischa (z plastrem miodu).
Okta czy softbox kwadratowy/prostokątny generalnie istotna jest powierzchnia świecenia (pole powierzchni z przodu), róznić się będa kształtem odblasku w oku. Długi wąski jest dobry do pracy z cała sylwetką.
Aż mi wstyd za tak nieścisłe rady, ale nie da się inaczej. To trzeba zobaczyć.

rafi127
12-12-2009, 01:05
Różne nasadki dają rózne światło. Ta sama nasadka, ale stosowana w róznej odległości od modela daje inne światło. Jak widzisz stopień komplikacji jest duży, ja to o co pytasz tłumacze i pokazuje przez 2 dni kursu, kilkanaście godzin. Nawet gdybym cię spytał jakie konkretnie światło lubisz (twarde, średnie, miękkkie, bardzo miekkie, bezcieniówkę) to jeszcze mozna to uzyskac na więcej niz jeden sposób, bo np lampe mozna przystawić lub odstawić.
jednym słowem - nie da się nic napisac konkretnie. Chcesz miękko - kup jak największe. Średnio - kup duże softboxy. Ostre - mały softbox, z gridem, beautydischa (z plastrem miodu).
Okta czy softbox kwadratowy/prostokątny generalnie istotna jest powierzchnia świecenia (pole powierzchni z przodu), róznić się będa kształtem odblasku w oku. Długi wąski jest dobry do pracy z cała sylwetką.
Aż mi wstyd za tak nieścisłe rady, ale nie da się inaczej. To trzeba zobaczyć.

Myślę że nie ma się czego wstydzić. Szkoda tylko, że kursu nie robisz w Lublinie lub że nie chcesz się tu przeprowadzić :). Szkoda również, tylko Ty uczestniczysz w tej dyskusji :(.
Więc tak - sklecę troszkę myśli i w razie jakiś wątpliwości odezwę się do Ciebie celem pozyskania dodatkowej wiedzy :).

A co do marki możesz coś doradzić - czy to jeden grzyb na chwilę obecną?

Jacek_Z
12-12-2009, 01:55
by wydawać opinie powinno się pracować na nich wszystkich, a ja nie pracowałem.
Sądzę, że to jeden grzyb jak piszesz.

rafi127
15-12-2009, 15:17
Do oświetlenia całej postaci lepiej zakupić softbox 40x180 czy 80x120 - lampa Powerlux VC300 ?

Piotr.S
16-12-2009, 23:54
Do oświetlenia całej postaci lepiej zakupić softbox 40x180 czy 80x120 - lampa Powerlux VC300 ?
Softboxy mają z zasady dać efekt "północnego okna" To specyficzne miękkie swiatło (bardzo ładne z resztą). Moje doswiadczenia wskazują, że im są większe i im bliżej są sylwetki tym efekt lepszy. Z resztą można przeprowadzić prosty test. W pochmurny dzień ustawiasz modelkę przy oknie, im stoi bliżej okna tym równiejsze światło. Warto spróbować - test zerokosztowy :-)

ZuzaB
26-12-2009, 22:20
Witam bardzo serdecznie.
Chciałabym się podpiąć troszkę do tematu i prosić o poradę.
Sprzęt, który chcę zakupić, tylko nie mogę się zdecydować na lampy:

2x CY100MR + parasolki dwupowłokowe:biała z dodatkową czarno-srebrną powłoką 110cm + 2 statywy W803(SB-900 mam i chciałam ją używać do doświetlenia tła) lub 1x CY200K+sabina+parasolki i statywy (a w niedługim czasie kupić sobie drugą lampę CY200K

Zamiast parasolek chciałabym kupić softboxy,ale myślę, że wszystko z czasem. No i system zawieszania... Zależałoby mi bardziej na przenośnym,chociaż bardziej praktyczny jest łańcuszkowy. Zmiana tła jest nie praktyczna i nie wiem jak ten problem rozwiązać :/.
1. http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/elfo-zestaw-przenosny-do-tel-z-poprzeczka.html
2. http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/funsports-zestaw-zawieszenia-tel-w901-.html
3. http://allegro.pl/item857545032_prof_zestaw_do_mocowania_tel_901y_27 5cm_w_wa.html

Kto posiada taki zestaw i jaki polecacie??
Serdecznie pozdrawiam
Magda

mmmak
27-12-2009, 10:14
2x CY100MR

daruj sobie lampki cy100 - zupełnie nie rozwojowe - szkoda kasy
w tej cenie lepiej kupic jedna http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1415&lang=pl&curr=PLN

2 statywy W803

porazka te statywy. min to w806

1. http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...oprzeczka.html
2. http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...tel-w901-.html
3. http://allegro.pl/item857545032_prof...75cm_w_wa.html

jesli ma byc to mobilne to kazdy w/w zestawow bedzie dobry

ZuzaB
28-12-2009, 19:37
Wersja ostateczna:

1x Lampa Quantuum PT-200
http://allegro.pl/item865109919_foto_ivy_lampa_studyjna_quantuum_pt_ 200.html

2x Statyw oświetleniowy Quantuum Air 260
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...-260-16mm.html

2x parasolka 110cm dwupowłokowa
http://allegro.pl/item856180498_para...10_cm_pro.html

1x tło białe
http://fripers.pl/product_info.php/i..._dlugosci.html

1x tło czarne
http://fripers.pl/product_info.php/i..._dlugosci.html

1x uchwyt do lampy Sb-900
http://afe.pl/catalog/product_info.php?products_id=1299

1x blenda 5w1
http://allegro.pl/item852425798_blen..._warszawa.html

1x system zawieszania teł:
-łańcuszkowy system
http://fripers.pl/product_info.php/i..._na_3_tla.html lub
http://allegro.pl/item856358062_syst...x5m_10kol.html (w sumie dodają 2 tła i wychodzi tylko 10zł drożej, tuleje dają tekturowe,więc na razie odpada mi zakup poprzeczki aluminiowej. Czytałam też o rurce PCV)
-bądź mobilny zestaw:
http://allegro.pl/item857545032_prof...75cm_w_wa.html
1xwyzwalacz radiowy... Sprawdzam na forum- moja największa tragedia,bo jest ich masa i przeróżne zdania na temat chińczyków.

Mam nadzieje, że na początek starczy :).

mmmak
28-12-2009, 21:43
wyzwalacz powerlux - 1 kanałowy

ZuzaB
28-12-2009, 23:15
Powerlux spoko,cena jeszcze ok,tylko, że ja mam Nikona D90,gripa mam(jest konieczny),ale mi nie działa:/... O tym w innym temacie...
Wyzwalacz mam wtedy podłączyć pod PT-200, a co z sabiną?? Ma fotocele,ale wolałabym sobie ułatwić życie...

xxxam
29-12-2009, 01:04
z wyzwalaczy ostatnim hiciorem jest RF-602:
http://www.allegro.pl/item867157780_wyzwalacz_radiowy_2_4ghz_lampy_migaw ka_nikon_slr.html

lub beta wersja z ttl
http://www.allegro.pl/item858289622_wyzwalacz_radiowy_nikon_ittl_sb_900_ sb_800_sb_600.html

fotoceli nie ma się co bać - ale zawsze można dokupić drugi odbiornik do radia

rafi127

też jestem z lublina - kupiłeś może już sprzęt - chetnie rzuciłbym okiem i zapraszam również do swojego getto-studia

rafi127
29-12-2009, 10:34
rafi127

też jestem z lublina - kupiłeś może już sprzęt - chetnie rzuciłbym okiem i zapraszam również do swojego getto-studia

I nareszcie Ktoś z Lublina :-). Tła już zakupione co do lampek to czekam az poajwią się powerluxy VC te z literką R czyli sterowane pilotem. Mają być w FotoElitte po 3 stycznia i wtdy je dokupię wraz ze statywami. Co do blendy to prawdopodobnie ona + 1 okta lub dwie parasoli ale do 3 stycznia troszkę czasu jest więc się zastanowię jeszcze. Co do wyzwalaczy radiowych to prawdopodobnie te piersze o których pisałeś z foto ot staną się moją "ofiarą" :)

A Twoje studio gdzie się mieści ?

xxxam
29-12-2009, 21:40
moje studio :-) to ... kawałek miejsca w kącie magazynu z powieszonym tłem

do blendy to odrazu wykombinuj jakiś uchwyt sobie bo jak jesteś sam to sie nie przyda do niczego

ten wyzwalacz to jutro oddaje do sprawdzenia/reklamacji bo przestał działać :-) ale spoko - pewnie trafiłem na minę albo coś popsułem