PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Świt nad Karkonoszami

december
26-11-2009, 15:48
Dawno nic nie wstawiałem, wiecie, powiększyła się rodzina i w ogóle.... ale wróciłem do żywych i wybrałem się na wschód słońca na Śnieżkę (1602). Wyjazd z domu o 2:30. wejście rozpoczęliśmy spod dolnej stacji wyciągu na Kopę o 3:45 i o 5:40 byliśmy na szczycie. Ale Warto było!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/4364/36639279.jpg)

Angadil
26-11-2009, 15:55
Ale Warto było!

Patrząc na to zdjęcie to nie powiedziałbym...

december
26-11-2009, 17:04
Patrząc na to zdjęcie to nie powiedziałbym...
Widzisz, Twój post nie wnosi nic, dosłownie nic merytorycznego, a patrząc na Twoje inne wpisy twierdzę, że nawet nie warto z Tobą polemizować.
Pozdrawiam

ostrytux
26-11-2009, 17:47
Zacznę tak :-D
Nie ma to jak wybrać się z rańca lub w nocy na plener w górki, trochę się zmęczyć, miło spędzić czas, zobaczyć co Matka Natura potrafi zmalować i przy okazji wykonać kilka ciekawych fot. Moim zdaniem bezcenne.

A teraz na temat samej fotografii:
Chmurę i światło masz rewelacyjne, ale moim zdaniem - niestety to wszystko co mogę pozytywnego powiedzieć o tej fotografii. Zdecydowanie brakuje mi ciekawego pierwszego planu, lub w takiej postaci jak to pokazałeś przynajmniej go więcej. Obecnie dół został przytłoczony górą i ginie zupełnie. Oboje doskonale wiemy :) że na Śnieżce jest sporo ciekawych elementów, z którymi mógłbyś zgrać to niebo. Zastanawiam się również dlaczego użyłeś ISO400 (niby różnica w D300s między 200 a 400 żadna ale jednak przy takim świetle, dół i ciemniejsze miejsca na niebie trochę poleciały w jakości) i przysłony f5.6 - moim zdaniem to również nie pomogło tej fotografii. Jestem pewny że masz z tego wypadu takie fotografie że szczęki nie znajdę i na takie fotografie czekam :twisted:

Angadil
26-11-2009, 18:19
Widzisz, Twój post nie wnosi nic,

A co wniosło twoje zdjęcie tutaj ??
Bo oprócz nowego wtku na forum - chyba nic.

nawet nie warto z Tobą polemizować.
Pozdrawiam

Ja na polemikę nie licze.
Żeby zrobić świetne zdjęcia nie wystarczy wejść na szczyt góry o 5:30 rano z aparatem za ~5000zł i zrobić pstryka.
Całe foto kuleje i mój komentarz w swojej prostocie wytknął wszelkie mankamenty tego zdjęcia.

Zobrazuje ci to swoją fotografią .:

źródło (http://img80.imageshack.us/img80/5260/dsc2218.jpg)
Widzisz ?
Nie musiałem wydawać 5000zł na aparat i wstawać o 2 w nocy by na 5 rano być w górach i zrobić byle jakiego pstryka.
Ba nawet nie musiałem się ruszyć z domu.
I nadal uważasz, że warto było wybrać się w góry po tak mizerne zdjęcie ?

rainer
26-11-2009, 18:23
Oj warto było warto.. ;), niebo przepiękne miałeś. Faktycznie dół foty jakby trochę stracił na jakości ,ale trudno ocenić bo trochę małe to zdjęcie :-P.

EDIT:

Angadil , czy według Ciebie w góry chodzi się tylko po to by robić zdjęcia ??, bo dla mnie to jest tylko przyjemny dodatek ;)

sabs2key
26-11-2009, 19:04
Nie jest ważne czy w góry czy na łąki czy nad morze bo myślę, że oprócz udanej fotki przyniesionej z wypadu można mieć miłe wrażenia z samego wypadu i samej możliwości focenia. Przynajmniej ja tak mam:) Co do zdjęcia to niebo faktycznie pikne a o reszcie napisali koledzy wyżej. Pozdrawiam.

december
26-11-2009, 19:06
A co wniosło twoje zdjęcie tutaj ??
Bo oprócz nowego wtku na forum - chyba nic.

Ja na polemikę nie licze.
Żeby zrobić świetne zdjęcia nie wystarczy wejść na szczyt góry o 5:30 rano z aparatem za ~5000zł i zrobić pstryka.
Całe foto kuleje i mój komentarz w swojej prostocie wytknął wszelkie mankamenty tego zdjęcia.

Zobrazuje ci to swoją fotografią .:

źródło (http://img80.imageshack.us/img80/5260/dsc2218.jpg)
Widzisz ?
Nie musiałem wydawać 5000zł na aparat i wstawać o 2 w nocy by na 5 rano być w górach i zrobić byle jakiego pstryka.
Ba nawet nie musiałem się ruszyć z domu.
I nadal uważasz, że warto było wybrać się w góry po tak mizerne zdjęcie ?
No to mamy odmienne zdanie, bo te blokowisko jest dla mnie zupełnie nieinteresujące i jak to rzekłeś "mizerne". Bo zupełnie nie wiem o co chodzi ze zdjęciem bloków, dodatkowo zachwaszczonych na dole. Jednak powinieneś się ruszyć z domu żeby zrobić dobre zdjęcie. A w ogóle po co nawiązujesz do modelu aparatu? Czy ja twierdzę że ma to jakieś znaczenie? Raczej nie, bo wszystkie moje zdjęcia do tej pory prezentowane na forum zbierały pozytywne opinie a wykonane były d 50 Wiec takie teksty są po prostu żałosne...

Angadil
26-11-2009, 19:17
Angadil , czy według Ciebie w góry chodzi się tylko po to by robić zdjęcia ??, bo dla mnie to jest tylko przyjemny dodatek ;)
Alż oczywiście, że nie.
Mało tego - taki wypad wgóry jest wiel wart zwłaszcza gdy się siedzi w osiedlowym zgiełku.
Ale jeśli zamierza sie publikować marne zdjęcia z takiego wypadu to nie widzę sensu w tym aby tylko w tym celu tam jechać. A jak widać po tym co autor na pcozątku zaznaczył - pojechał fotografować (chyba, że źle zrozumialem).

No to mamy odmienne zdanie, bo te blokowisko jest dla mnie zupełnie nieinteresujące i jak to rzekłeś "mizerne".
A widzisz.
I dokładnie takie samo jest twoje zdjęcie.
Ładne kolorki na niebie i nic poza tym. Ciesze się, że to dostrzegłeś..

Strus
26-11-2009, 19:35
Niebo - super. Dolu jednak bardzo brakuje

Karbulot
26-11-2009, 19:47
Ten wschod ze Snizezki mi sie podoba (mowa o pierwszej fotce). Ale skopana obrobka. Rozjasnienie aby wydobyc szarosci z czerni jakos powoduja, jakby za maly kontrast. Fotka jest bada, a szkoda.

urbik
26-11-2009, 19:51
To mnie ubiegłeś, planuję dokładnie identyczne podejscie na poczatku grudnia.Niebo super, dołu szkoda-pozdrawiam

december
26-11-2009, 20:22
Dzięki za konstruktywne posty i oceny. Powiem, że "dół" był totalnie czarny na rawie, mimo zastosowania 2 połówek szarych. Wyciągnięcie do takiej postaci to właśnie zasługa matrycy, która jest rewelacyjna. I nie usprawiedliwiam tu swojej skopanej obróbki, później wrzucę coś jeszcze z tego wypadu. Pozdrawiam

Guancho
26-11-2009, 20:57
Arku wielkie pozdrosy ode mnie! Piękny wschód mieliście, kurna chciałbym być tam z Wami, ale cóż zrobić. Szykuj się na święta!
A co do samej foty... myślę że sam wiesz jak jest. Potencjał nie do końca wykorzystany.
Młody