Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Roślina z kroplami.
Madlenne
26-11-2009, 15:48
Jakiś tam krzaczor.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img410.imageshack.us/img410/1228/krzak.jpg)
Pasuje mi :D Nawet mi się podoba! ;)
A te krople to chyba dobry temat na jakieś ciekawe MAKRO :D
borregaard
26-11-2009, 17:19
Krople nie łapią się na makro,nie ta skala odwzorowania i najgorsze co może się trafić...B&W w przyrodzie i makro...trzeba,delikatnie mówiąc, nie mieć serca.....:(
(...) B&W w przyrodzie i makro (...)
Nie mialem na mysli połacznia BW i makro... Nie zrozumielismy się ;)
borregaard
26-11-2009, 18:23
Nie mialem na mysli połacznia BW i makro... Nie zrozumielismy się ;)
Kompletnie..to nie było do Ciebie...:mrgreen: :mrgreen:
Kompletnie..to nie było do Ciebie...:mrgreen: :mrgreen:
Aaaa faktycznie, zwracam honor :)
Madlenne
26-11-2009, 20:16
Krople nie łapią się na makro,nie ta skala odwzorowania i najgorsze co może się trafić...B&W w przyrodzie i makro...trzeba,delikatnie mówiąc, nie mieć serca.....:(
tylko, ze tutaj wychodzi moim zdaniem lepiej w bw niż w kolorze. jak dla mnie ciekawiej. i trzeba odejśc od szablonowości pokazania przyrody w kolorze :P bynajmniej w takim motywie jak ten.
mariush777
26-11-2009, 20:44
a mnie się podoba taki myk :)
kropelki jakby specjalnie poukładane :)
borregaard
26-11-2009, 21:20
tylko, ze tutaj wychodzi moim zdaniem lepiej w bw niż w kolorze. jak dla mnie ciekawiej. i trzeba odejśc od szablonowości pokazania przyrody w kolorze :P bynajmniej(bynajmniej=wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła + w większości przypadków "nie") w takim motywie jak ten.
co potwierdza to co napiszę...:wink:,:mrgreen:
Przyroda nie łapie się w szablon ...jest piękna,bo ma kolor i różnorodność,życie.Z tymi cechami B&W nie ma wiele wspólnego...Ofc można,ale to już inna bajka...i nie ten dział...:)
nie wydaje mi sie zeby byly jakies wytyczne czy reguly ze przyroda musi byc koniecznie kolorowa. Czasem kolor po prostu przeszkadza.
Na tym konkretnym zdjeciu bw pasuje.
borregaard
26-11-2009, 21:49
nie wydaje mi sie zeby byly jakies wytyczne czy reguly ze przyroda musi byc koniecznie kolorowa. Czasem kolor po prostu przeszkadza.
Na tym konkretnym zdjeciu bw pasuje.
Tak,zgoda...jak się fota spierniczy,a jest jeden kadr i parcie,że akurat to.....:mrgreen:
Zresztą ,dla mnie EOT...każdy ma ,powinien mieć,swoje zdanie....:-D
Madlenne
27-11-2009, 15:47
co potwierdza to co napiszę...:wink:,:mrgreen:
Przyroda nie łapie się w szablon ...jest piękna,bo ma kolor i różnorodność,życie.Z tymi cechami B&W nie ma wiele wspólnego...Ofc można,ale to już inna bajka...i nie ten dział...:)
jak nie ten dział to co?:P portret?:P bo tam bw pasuje?
jak nie ten dział to co?
Na przykład: "Inne"
Co do foty to mi się podoba. Ładny wzór, dobre BW.
krzysztofz24
27-11-2009, 17:15
Mi sia ta praca podoba , prawie geometryczny wzor jaki tworza liscie i promieniscie rozmieszczone krople. Ciekawie skadrowane ,tak symetrycznie ( jak by z lewej nie bylo troche pusto ,to byloby jeszcze lepiej ). B&W wg mnie jest tu jak najbardziej na miejscu ,kolor tylko by przeszkadzal i rozpraszal ...
borregaard
27-11-2009, 18:26
jak nie ten dział to co?:P portret?:P bo tam bw pasuje?
Nie zamierzam się spierać,jeśli lubisz szare tulipany i czarnobiałego zimorodka czy kolibra..Twój wybór...Wzór,symetria,wariacje n/t przyrody i owszem...aż takim betonem nie jestem,ale to nie przyroda.....w dosłownym tego słowa znaczeniu,a taką lubie.Ofc to moje zdanie,a tak w ogóle..."róbta co chceta"...:mrgreen:
Madlenne
27-11-2009, 21:14
Nie zamierzam się spierać,jeśli lubisz szare tulipany i czarnobiałego zimorodka czy kolibra..Twój wybór...Wzór,symetria,wariacje n/t przyrody i owszem...aż takim betonem nie jestem,ale to nie przyroda.....w dosłownym tego słowa znaczeniu,a taką lubie.Ofc to moje zdanie,a tak w ogóle..."róbta co chceta"...:mrgreen:
myślę że umieszczanie zdjęć w danych kategoriach tylko dlatego, że kwiaty są w bw to trochę dziwne
chyba liczy sie tematyka do danego działu?
z resztą mi się podoba tutaj bw bo kolor był nieciekawy. po prostu zielono i już. a teraz jest trochę "klimatycznie" mz.
borregaard
27-11-2009, 21:36
myślę że umieszczanie zdjęć w danych kategoriach tylko dlatego, że kwiaty są w bw to trochę dziwne
z resztą mi się podoba tutaj bw bo kolor był nieciekawy. po prostu zielono i już. a teraz jest trochę "klimatycznie" mz.
Nie chciałem sie odzywać,ale nie..czemu nie..?...Wydaje mi się,że piszę na Berdyczów...a zrozumienie tego jest tak odległe jak Mgławica Andromedy,za co szczerze przepraszam..
Karbulot
28-11-2009, 15:31
No ja tez nie przepadam za fotami B&W. W szczegolnie roslin i zwierzat.
Szczerze powiedziawszy, w ogole nie lubie zdjec czarno-bialych.
Liczy się głównie jakość i pokazanie piękna przyrody . Więc się tak nie denerwuj :)
Może wyjdę na mądrale, ale zdjęcie jest kiepskie. Czarno-biały jakiś tam liść z dodaną winietą, aby ukryć niedoskonałości zdjęcia. Tu nie chodzi o tematykę działu. Jeśli zdjęcie jest dobre, nie trzeba go konwertować do BW i dodawać winiety. A jeśli jest słabe to się go nie pokazuje, chyba, że jak kolega wspomniał ktoś zrobił jeden przypadkowy pstryk i ma parcie ,aby to koniecznie pokazać. Nie obraź się ,ale tak to odbieram:)
djabollo
29-11-2009, 02:33
za przedmowcami... kolor... koniecznie
Madlenne
30-11-2009, 16:32
Liczy się głównie jakość i pokazanie piękna przyrody . Więc się tak nie denerwuj :)
Może wyjdę na mądrale, ale zdjęcie jest kiepskie. Czarno-biały jakiś tam liść z dodaną winietą, aby ukryć niedoskonałości zdjęcia. Tu nie chodzi o tematykę działu. Jeśli zdjęcie jest dobre, nie trzeba go konwertować do BW i dodawać winiety. A jeśli jest słabe to się go nie pokazuje, chyba, że jak kolega wspomniał ktoś zrobił jeden przypadkowy pstryk i ma parcie ,aby to koniecznie pokazać. Nie obraź się ,ale tak to odbieram:)
Nie obrażam się, ale parcie koneicznie na kolor też nie jest dobre skoro np kolor nie jest ciekawy.
I myślę, że akurat fotografia czarno biała to nie sprawa tego, że zdjęcie jest złe bo tak z twojej wypowiedzi wynika. Już nie bronię kadru czy coś, ale czepianie się konwersji to chyba trochę odrębna sprawa. Moim zdaniem zwalanie wszystko na bw jest raczej kiepskim komentarzem :)
I nie mam parcia, żeby pokazać to zdjęcie bo nie mam innych itd. Podoba mi się tu symetria ułożenia kropel i gdy jest to czarno białe krople są ukazane wtedy w dośc jasnej formie, a kolor to zaburza. I nie miałam zamiaru pokazywać zielonego liścia, bo dopiero wtedy nie jest ciekawe. Przy bw nabiera moim zdaniem pewnej hm.. tajemniczości?
I myślę, że akurat fotografia czarno biała to nie sprawa tego, że zdjęcie jest złe bo tak z twojej wypowiedzi wynika.
To co miałem na myśli jest to, że nawet jakbyś pokazała to zdjęcie w kolorze to nie zmieni odbioru tego zdjęcia:)
Już nie bronię kadru czy coś, ale czepianie się konwersji to chyba trochę odrębna sprawa. Moim zdaniem zwalanie wszystko na bw jest raczej kiepskim komentarzem :)
Gdyby zdjęcie było wyjątkowe to nawet w BW obroniłoby się:mrgreen:
I nie mam parcia, żeby pokazać to zdjęcie bo nie mam innych itd. Podoba mi się tu symetria ułożenia kropel i gdy jest to czarno białe krople są ukazane wtedy w dośc jasnej formie, a kolor to zaburza.
Wiesz, wiele osób doszukuje się w zdjęciach, formy, symetrii, przekazu. Problem w tym, że nie zawsze ten przekaz jest.
I nie miałam zamiaru pokazywać zielonego liścia, bo dopiero wtedy nie jest ciekawe. Przy bw nabiera moim zdaniem pewnej hm.. tajemniczości?
Rozumiem,że po dodaniu winiety zdjęcie stało się tajemnicze ?:wink: Zrobienie zdjęcia jakiemuś tam krzakowi, jak go określiłaś , aby zachwyciło to nie taka łatwa sprawa . Dużo łatwiej jest oceniać zdjęcia. Ale się nie przejmuj, młodziutka osóbka z Ciebie , więc na pewno jeszcze ustrzelisz kadr swego życia :)
Madlenne
02-12-2009, 22:27
To co miałem na myśli jest to, że nawet jakbyś pokazała to zdjęcie w kolorze to nie zmieni odbioru tego zdjęcia:)
Gdyby zdjęcie było wyjątkowe to nawet w BW obroniłoby się:mrgreen:
Wiesz, wiele osób doszukuje się w zdjęciach, formy, symetrii, przekazu. Problem w tym, że nie zawsze ten przekaz jest.
Rozumiem,że po dodaniu winiety zdjęcie stało się tajemnicze ?:wink: Zrobienie zdjęcia jakiemuś tam krzakowi, jak go określiłaś , aby zachwyciło to nie taka łatwa sprawa . Dużo łatwiej jest oceniać zdjęcia. Ale się nie przejmuj, młodziutka osóbka z Ciebie , więc na pewno jeszcze ustrzelisz kadr swego życia :)
Ja tam tego zdjęcia kurczowo nie bronię no bo nie jest jakieś super. To nie chodzi już o to.
Mam raczej wątpliwości co do przekreślania jakiegokolwiek zdjęcia bo nie trzyma się w kanonie. (nie mówię tu o swoim zdjęciu już konkretnie).
Dobra, nie warto już się rozwodzić nad tym.