Zobacz pełną wersję : D700 jaki format odbitki przy trybie DX
Witajcie.
Ciągle mam wątpliwości co do zmiany D300 na D700 i w sumie wszystko by mnie przekonywało gdyby nie to, że mam już kilka szkieł które są typowe pod DX i jestem z nich zadowolony a nie wiem czy są w miarę tanie odpowiedniki pod FX (N18-105 i S8) no i druga sprawa jest taka, że jednak używam 200mm jako 300mm i to czasami wydaje mi się za krótko a na pewno nie kupię jakiegoś 300 f2.8 :D
Tak więc pytanie jak sprawuje się tryb DX w D700 i co ważniejsze jakie macie doświadczenia z wydrukiem z takiego trybu. Wiem, że to jest jakieś 5mln pixeli tylko czy to wystarcza w zupełności na format A4, chodzi mi naprawdę o bliskie przyglądanie się wydrukom.
Czy lepiej jednak poczekać na jakiegoś następce z 18mln...tylko czy wtedy nie będzie bardziej szumiał.....
Witajcie.
Ciągle mam wątpliwości co do zmiany D300 na D700 (...)
Czy lepiej jednak poczekać na jakiegoś następce z 18mln...tylko czy wtedy nie będzie bardziej szumiał.....
Uff... Czekaj. :)
tymancjo
26-11-2009, 14:43
Jak się nie pomyliłem w szybkim liczeniu to 30x20cm będzie można w około 220dpi 21x15 w około 300dpi.
Czy to jest wystarczające to już będzie zależeć od wymagań i technologii wykonywania, jak dla mnie bardzo wystarczające wielkości.
*chyba że się gdzieś pomyliłem w liczeniu, ale wygląda to dość rozsądnie.
5mpxl na A4 w zupełności wystarczy...
Z tego co widzę po stopce to masz świetny zestaw pod FX, brakuje Ci tylko dołu. 18-105 możesz zastąpić T28-75 (nie wiele droższy, ale 2.8), a fisha Zenitarem (tańszy nawet od Samyanga). To wg mnie dobre rozwiązanie...
trochę bez sensu kupować D700 żeby robić z niego cropa będziesz miał gorzej niż z D300
Uff... Czekaj. :)
Spokojnie
Widzę co się dzieje na giełdzie.
Wszyscy sprzedają swoje D300 i chcą tanio kupić D700. Ja muszę jeszcze trochę poczekać ale z każdym dniem coraz bardziej mnie to kusi.... tylko tak mi szkoda tego poczciwego D300... i tych 300mm na 2.8 w 12mln.., które w dodatku nie winietuje
tzn. ktos juz pisal ze robienie w cropie nie ma specjalnie sensu - bo realnie do odbitek w labie i tak przycina sie troche do innego formatu.
Trzeba robic na FF i samemu wyciąć to co faktycznie jest nieużyteczne.
A 5mln pix.... ja ze swoejgo 6mln pentaxa istD robiłem 30x40 i było bardzo ok.Jedna fota jakieś wyróżnienei załapała
To naprawdę sporo informacji - inna sprawa to to że zdjęcie to nie ilość linii na mm - takie dokładne oglądanie to jakaś paranoja, albo brak pomysłu na porządne zdjęcia
Wszyscy sprzedają swoje D300 i chcą tanio kupić D700. Ja muszę jeszcze trochę poczekać ale z każdym dniem coraz bardziej mnie to kusi.... tylko tak mi szkoda tego poczciwego D300... i tych 300mm na 2.8 w 12mln.., które w dodatku nie winietuje
Jeżeli faktycznie potrzebujesz te "300/2.8" i jeszcze zdarza ci się z tego cropa wycinać na kompie, to lepiej nie myśl o sprzedaży D300.
Ja kiedyś zrobiłem taki błąd, myśląc że z D3 crop będzie dobry i sprzedałem D300, niestety pomyliłem się bardzo i szybko kupiłem następne D300 ( niestety drożej niż sprzedałem;)) - ja potrzebuję cropa do samolotów. Tak więc zastanów się do jakiego rodzaju fotografii będziesz puszkę używał, możesz poczuć się zawiedziony po przesiadce na D700.
możesz poczuć się zawiedziony po przesiadce na D700.
Możesz... Na D3 też...:) Zgadzam się.
Prosz: calc (http://fototv.pl/artykuly/sprzet-fotograficzny/ile-megapikseli.html)
A jak znajdziesz laba, który drukuje w 300 dpi, to daj mi znać.
MM Białystok, Frontier 570 bodajże.
http://www.futura.pl/wymiary.html jakieś Noritsu
...i 1000 innych labów w Polsce. Chyba że czegoś nie skumałem...
... to lepiej nie myśl o sprzedaży D300.... możesz poczuć się zawiedziony po przesiadce na D700.
I chyba o to mi najbardziej chodziło tylko jakoś tak chciałem to usłyszeć/przeczytać od kogoś innego :D
Dobra w takim razie zostawiam D300 a może któregoś dnia po prostu dokupię jakiegoś pełnoklatkowca do portretów i do zdjęć w ciemniejszych pomieszczeniach i tyle.
lodzermensch
28-11-2009, 00:02
Kup D200.
Prosz: calc (http://fototv.pl/artykuly/sprzet-fotograficzny/ile-megapikseli.html)
A jak znajdziesz laba, który drukuje w 300 dpi, to daj mi znać.Laby naświetlają w 300 lub 400 dpi.
Tam gdzie dałes linka pisano dalej o druku offsetowym. To zupełnie inna technologia.