Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm (nikon D80) i lampa Nissin Di 466
Witam !
Czy ktoś z Was może mi wyoślić mój mały problem ?
Nie działa mi lampa z obiektywem Samyang 8mm naciskam w Nissinie manual (czerwona kontrolka) ale także zonk. Miga tylko w aparacie kontrolka lampy błyskowej, lampa wbudowana oczywiście działa. Czy da się to jakoś wymusić ? Przepraszam jeżeli pytanie jest lamerskie ale po prostu nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy może lepiej oddać z powrotem lampę do sklepu i używać dalej starego Unomata B24 lub kupić lampę która faktycznie będzie miała tryb manualny, bo z tego co wnioskuję to ona chyba do końca nie ma.
adolfik9501
26-11-2009, 12:58
Chodzi o to, że Nissin Di622/466 nie da się wyzwolić z centralnego styku, a co za tym idzie szkła bez procka (wszystkie manuale) powodują taką a nie inną współpracę z lampą nawet w trybie manual. Było gdzieś zresztą było już o tym wspomniane na forum.
Generalnie te tanie lampki zawsze mają jakieś ograniczenia, jednak do codziennej pracy w iTTL robiąc zdjęcia "u cioci na imieninach" sprawdzają się bardzo dobrze, a przynajmniej dobrze. "Poważne" lampy do wszystkiego ;) niestety kosztują.
Dziękuje za odpowiedź i faktycznie potwierdziło się. Fotozakupy tam gdzie zakupiłem lampę po kontakcie z Nissinem oświadczyli, że faktycznie ich lampy nie mają pełnego trybu manualnego i potrzebują tak czy siak informacji z obiektywu. Wiec nie da się ich zmusić do pracy z obiektywem manulanym. Więc chyba zostaje faktycznie zbieranie na dedykowaną sb-800 póki co zostaję przy swoim Unomacie B24 jeśli jeszcze nie zepsuł mi aparatu to chyba trochę posłuży.
P.s.
Nie wiecie przypadkiem czy SB-26 lub SB-28 będzie współpracować z manualnymi obiektywami?
waskoporty
26-11-2009, 21:45
Sb-26 , 28 bedzie działac z manualnym szkłem w trybie M i A.Sam uzywam sb-80dx tez z fisheye'm.
Sb-26 , 28 bedzie działac z manualnym szkłem w trybie M i A.Sam uzywam sb-80dx tez z fisheye'm.
A czy te lampy będą działały w jakiejkolwiek automatyce z nikon d80 czy tylko manual ?
adolfik9501
27-11-2009, 11:50
Tylko M i tryb automatyki własnej lampy (A). Nie działa zoom, iTTL nie ma. Body w trybie M, A i bodaj P, ale nie jestem pewien. Sam sprawdź na swoim Unomacie jakie tryby działają. Generalnie można kupić ale trzeba dobrą cenę znaleźć bo na Alledrogo to czasami przeginają - np. wczoraj SB28 poszła za 590PLN !!!
Trochę szalona cena ! Unomat działa całkowicie w manualu aparat wysyła napięcie na środkowy bolec, a resztę ustawiam sobie w lampie.
moge zapytac co ustawiasz sobie na tej lampie? z tego co widze tutaj:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/5919/obracanie1yp.jpg)
to lampa ma tylko narysowana tabelke i trzy opcje M, Zielony, Czerwony
pytam sie bo rowniez mam unomata (B20C) i tam nic sie nie da ustawiac procz wspomnianych trybow
wiktor754
05-02-2010, 23:52
mam podobny problem z samyangiem 8mm i nikonem d80, na trybie manualnym( bo na takim oczywiście tylko działa) ne mogę wyzwolić wbudowanej lampy... jeżeli ktoś wie o co chodzi niechaj da znać na maila:
[email protected] albo gg: 9556900 , z góry dzięki
spawacz1
06-02-2010, 00:09
wbudowana lampa działa tylko w iTTL, manualny obiektyw nie jest obsługiwany przez i TTL
wbudowana lampa działa tylko w iTTL, manualny obiektyw nie jest obsługiwany przez i TTL
Nie wiem, jak jest w D80, ale w D90 i D40 można ustawić wbudowaną w tryb manualny.
W D70s też można ustawić wbudowaną w tryb manualny. W D80 na 100% tez tak musi byc.
wiktor754
17-02-2010, 12:06
czyli nie mam co liczyć na flash z tym szkłem, czy są jakieś lampy współpracujące z takimi obiektywami?
wszystkie lampy
tylko w manualu i nie widzę problemów
A czy ktoś ma podobne doświadczenie z puchą D60 + metz 48 af-1? Pytam bo rozważam zakup manualnej 50tki i wspomnianej 8mm. A nie ukrywam, że zależałoby mi na współpracy z Metz'em.
navigator_s9
27-03-2010, 23:53
Odświeżając trochę temat mam następujące pytanie. Jak mam D90, lampę Nissina Di466 i będą ją chciał wypalać zdalnie mając wyzwalacz to korzystając z fisha samyanga lampa nie zadziała?
navigator_s9
28-03-2010, 19:56
więc? ;)
adolfik9501
30-03-2010, 18:27
Odświeżając trochę temat mam następujące pytanie. Jak mam D90, lampę Nissina Di466 i będą ją chciał wypalać zdalnie mając wyzwalacz to korzystając z fisha samyanga lampa nie zadziała?
Di466 potrzebuje wyzwalaczy obsługujących TTL (musi myśleć, że jest na body). Ze zwykłego radia nie zadziała.
Jest opcja z fotocelą w trybie na 1 błysk, ale w terenie może być z tym problem.
navigator_s9
30-03-2010, 23:24
dzieki za odpowiedź, a czy jak podepne astera pod SB-28DX to strzeli w sytuacji jak mam podpietego manualnego fisha samyanga ?;)
adolfik9501
30-03-2010, 23:34
dzieki za odpowiedź, a czy jak podepne astera pod SB-28DX to strzeli w sytuacji jak mam podpietego manualnego fisha samyanga ?;)
Sabinki to "normalne" lampy i nie stwarzają problemów, więc takowych nie będzie.
EDIT: Widzę, że jesteś na kupnie, więc przypominam, że nie będziesz miał z SBxx iTTL, tylko tryby A i M.
navigator_s9
31-03-2010, 07:58
spoko spoko przy Nissinie głównie pracowałem na Manualu więc luz :) Dzięki za odpowiedź
Pozdr