PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z labels w Bridge CS3

jakuza
25-11-2009, 21:53
Czesc, od momentu sformatowania komputera przestała mi działać funkcja nadawania labels'ow z poziomu Adobe Bridge - nie działają skróty, nie działają oznaczenia z poziomu menu Label. Jedynym sposobem nadania labels'ow to z poziomu Camera Raw. Jest to bardzo problematyczny i utrudnia mi prace podczas segregacji zdjęć, czy ktoś spotkał się z takim problemem i jeśli tak, to jak sobie z tym poradziliście?

Edit: właśnie zauważyłem, że problem nie występuje zawsze, co mnie jeszcze bardziej dziwi. Na niektórych dyskach, niektórych katalogach czy plikach dodawanie labeli działa, na innych nie! I gdzie tu szukać logiki? :)

jakuza
25-11-2009, 22:38
Znalazłem rozwiązanie, być może komuś się przyda - jak nie, temat do kasacji.

Przez pewien czas nie miałem dostępu do swojego komputera gdyż ten leżał w serwisie, wszystkie zdjęcia zgrywałem na dysk zewnętrzny za pośrednictwem komputera na którym był windows XP, sam używam Visty. Do zdjęć zgranych w tym okresie nie mogłem dodawać Labels'ow, do katalogów tak, ale nie do poszczególnych zdjęć. Rozwiązaniem było skopiowanie zdjęć do nowego katalogu, tego utworzonego już pod Vistą, wszystko śmiga. Zachodzę w głowę, jaki wpływ ma na to system operacyjny, ale jednak chyba ma.

pozdrawiam,

tymancjo
26-11-2009, 11:41
Zauważyłem kiedyś, że bridge nie chciał mi "gwiazdkować" zdjęć które miałem w aparacie zaznaczone jako "locked", maja one bodajże jakiś atrybut typu "tylko do odczytu" wtedy w systemie. Prawdopodobnie u Ciebie tez wystąpiło jakieś zamieszanie z atrybutami lub prawami dostępu do plików.

Pozdrawiam,
TT