PDA

Zobacz pełną wersję : D90 i dioda dostępu do karty pamieci.

stanleytli
25-11-2009, 13:49
Kupiłem nowy D90 z kitem 18-105 VR i kartą SanDisk Extreme III 8 GB wczoraj
i mam taki problem, że dioda dostępu do karty ciągle miga jak aparat jest wyłączony
i przez noc wyładowała sie bateria. Zdjecia sie zapisują na karcie OK i karta jest czytana
w kompie. Czy cos jest zle ustawione?.

mpwt
25-11-2009, 13:56
Zdjecia sie zapisują na karcie OK i karta jest czytana
w kompie. Czy cos jest zle ustawione?.

Coś jest nie tak. Rozumiem, że karta wsadzona przez czytnik a nie kabelkiem USB do kompa...

stanleytli
25-11-2009, 14:06
Tak, karta jest wlozona do czytnika i jest widziana w kompie i aparacie tez,
zdjecia sie zapisuja OK, ale dlaczego ta dioda ciagle miga, gdy aparat jest wylaczony.
W aparacie przywrocilem ustawienia fabryczne i sformatowalem karte i dalej to samo.

mpwt
25-11-2009, 14:18
ale dlaczego ta dioda ciagle miga, gdy aparat jest wylaczony.

Przecież pisałem. Coś jest nie tak. Konkretnie odpowie Ci serwis. Jeśli to nowy sprzęt to idź wymień.

hugues
25-11-2009, 16:03
Nie ma sie co czarowac, sprawdz z inna karta, jesli dalej bedzie tak samo to tylko serwis

Duder
26-11-2009, 02:20
Tylko postaraj się o kartę innego producenta.Te San Diski coś są podejrzane,zwłaszcza 8 gb(kilka osób miało z nimi problemy).

mpwt
26-11-2009, 03:23
Te San Diski coś są podejrzane,zwłaszcza 8 gb(kilka osób miało z nimi problemy).

??? A dokładnie?

dko
26-11-2009, 09:47
??? A dokładnie?

jest cała masa "lewych" sandisków !, na karcie są nr seryjne , zarejestruj karte na stronie producenta to się dowiesz na ile Twój sandisk, to sandisk

mpwt
26-11-2009, 10:43
jest cała masa "lewych" sandisków !, na karcie są nr seryjne , zarejestruj karte na stronie producenta to się dowiesz na ile Twój sandisk, to sandisk

Z tego co się orientuję już chyba wyłączyli rejestrację. Ale może znów włączyli. Mam tylko Sandiski i wiem, że są to Sandiski. A z Sandiskami nigdy nie miałem żadnego problemu. Więc jeśli mówisz, że z Sandiskami są problemy a masz na myśli podróbki to pisz konkretnie a nie wprowadzaj ludzi w błąd... Dziękuję.

Duder
26-11-2009, 13:52
Zaraz,zaraz - skąd mamy wiedzieć czy ludzie opisujący swoje problemy mieli oryginalne SanDiski czy podróby.A opisuje je kilka czy -naście osób w wątkach o błędach CHA.

hugues
26-11-2009, 15:27
A nie lepiej kupic karte NIKONa?

mpwt
26-11-2009, 16:37
Zaraz,zaraz - skąd mamy wiedzieć czy ludzie opisujący swoje problemy mieli oryginalne SanDiski czy podróby.A opisuje je kilka czy -naście osób w wątkach o błędach CHA.

I tylko w D90 ;)

stanleytli
26-11-2009, 17:07
Karta jest oryginalna, kupiona razem z czytnikiem na usb za 60 E.
Przy wylaczonym aparacie jak wloze ta karte to dioda dostepu zaczyna migac i tak caly czas az bateria sie wyczerpie (ok. 6-7 godz.)
Jutro sprubuje wymienic aparat, cos jest chyba z nim nie tak.
P.S. Innej karty nie mam jeszcze.

Duder
27-11-2009, 02:12
I tylko w D90 ;)

Może i tak,ale tu też mamy D90.Nie twierdzę,że to karty są winne(gdzież bym śmiał obrażać szanownego SanDiska) tylko,że coś nawala we współpracy z tymi kartami.

Rybnik
03-10-2011, 20:55
Hej a może ktoś napisać jak skończyła się sprawa z tą diodą??
Ja niestety mam sprzęt już po gwarancji i tu zonk, nie dość że brak zdjęć -> nie wziąłem ładowarki w Tatry, to jeszcze perspektywa miesiąca bez foto doprowadza mnie do szału...

hostman22
04-10-2011, 00:42
I tylko w D90 ;)

nieprawda bardzo dobra podróba extreme III też wywala CHA - na d300 :P

lomax
04-10-2011, 11:06
Hej a może ktoś napisać jak skończyła się sprawa z tą diodą??
Ja niestety mam sprzęt już po gwarancji i tu zonk, nie dość że brak zdjęć -> nie wziąłem ładowarki w Tatry, to jeszcze perspektywa miesiąca bez foto doprowadza mnie do szału...

Sądzę, że bez względu na to, jak skończy się "sprawa z tą diodą", Tobie pozostaje sprawdzić aparat z inną kartą i nie czekać na wyniki?!
Jeśli inne karty powodują rozładowywanie aku, to raczej wszystko jasne i trzeba wysłać body do serwisu.

Axis Mundi
08-10-2011, 18:45
Fakt sandiska podrabiają. Z własnego doświadczenia wiem że polskie przedstawicielstwo sandiska czepia się się na allegro nawet tych sprzedawców którzy posiadają oryginalnego sandiska a mają np. brzydką aukcję nie oryginalne zdjęcia produktu. Z tego względu, że było dużo sandisków podrabianych i SanDisk tępił oszustów co z resztą bardzo słuszne!

Z własnego doświadczenia wiem że np: zwykły Transcend SD 4gb CL4 nie sprawiał żadnych problemów (używałem 2 na zmianę) ładuje kartę w sekundzie. Tak samo kingston 4gb SDHC CL4 choć czytniki miały z nim problemy (lipa).

Po pierwsze trzeba sprawdzać samą kartę a potem myśleć o serwisie body innaczej to bez sensu!

Jarkod
09-10-2011, 23:59
Miałem to samo http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1958790#poststop
Karta też Sandisk, ale nie pamihttp://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1958790#poststoptam, czy 4 czy 8 GiB. Od tamtego czasu problem się nie powtórzył.