Zobacz pełną wersję : D90 i dioda dostępu do karty pamieci.
stanleytli
25-11-2009, 13:49
Kupiłem nowy D90 z kitem 18-105 VR i kartą SanDisk Extreme III 8 GB wczoraj
i mam taki problem, że dioda dostępu do karty ciągle miga jak aparat jest wyłączony
i przez noc wyładowała sie bateria. Zdjecia sie zapisują na karcie OK i karta jest czytana
w kompie. Czy cos jest zle ustawione?.
Zdjecia sie zapisują na karcie OK i karta jest czytana
w kompie. Czy cos jest zle ustawione?.
Coś jest nie tak. Rozumiem, że karta wsadzona przez czytnik a nie kabelkiem USB do kompa...
stanleytli
25-11-2009, 14:06
Tak, karta jest wlozona do czytnika i jest widziana w kompie i aparacie tez,
zdjecia sie zapisuja OK, ale dlaczego ta dioda ciagle miga, gdy aparat jest wylaczony.
W aparacie przywrocilem ustawienia fabryczne i sformatowalem karte i dalej to samo.
ale dlaczego ta dioda ciagle miga, gdy aparat jest wylaczony.
Przecież pisałem. Coś jest nie tak. Konkretnie odpowie Ci serwis. Jeśli to nowy sprzęt to idź wymień.
Nie ma sie co czarowac, sprawdz z inna karta, jesli dalej bedzie tak samo to tylko serwis
Tylko postaraj się o kartę innego producenta.Te San Diski coś są podejrzane,zwłaszcza 8 gb(kilka osób miało z nimi problemy).
Te San Diski coś są podejrzane,zwłaszcza 8 gb(kilka osób miało z nimi problemy).
??? A dokładnie?
??? A dokładnie?
jest cała masa "lewych" sandisków !, na karcie są nr seryjne , zarejestruj karte na stronie producenta to się dowiesz na ile Twój sandisk, to sandisk
jest cała masa "lewych" sandisków !, na karcie są nr seryjne , zarejestruj karte na stronie producenta to się dowiesz na ile Twój sandisk, to sandisk
Z tego co się orientuję już chyba wyłączyli rejestrację. Ale może znów włączyli. Mam tylko Sandiski i wiem, że są to Sandiski. A z Sandiskami nigdy nie miałem żadnego problemu. Więc jeśli mówisz, że z Sandiskami są problemy a masz na myśli podróbki to pisz konkretnie a nie wprowadzaj ludzi w błąd... Dziękuję.
Zaraz,zaraz - skąd mamy wiedzieć czy ludzie opisujący swoje problemy mieli oryginalne SanDiski czy podróby.A opisuje je kilka czy -naście osób w wątkach o błędach CHA.
A nie lepiej kupic karte NIKONa?
Zaraz,zaraz - skąd mamy wiedzieć czy ludzie opisujący swoje problemy mieli oryginalne SanDiski czy podróby.A opisuje je kilka czy -naście osób w wątkach o błędach CHA.
I tylko w D90 ;)
stanleytli
26-11-2009, 17:07
Karta jest oryginalna, kupiona razem z czytnikiem na usb za 60 E.
Przy wylaczonym aparacie jak wloze ta karte to dioda dostepu zaczyna migac i tak caly czas az bateria sie wyczerpie (ok. 6-7 godz.)
Jutro sprubuje wymienic aparat, cos jest chyba z nim nie tak.
P.S. Innej karty nie mam jeszcze.
I tylko w D90 ;)
Może i tak,ale tu też mamy D90.Nie twierdzę,że to karty są winne(gdzież bym śmiał obrażać szanownego SanDiska) tylko,że coś nawala we współpracy z tymi kartami.
Hej a może ktoś napisać jak skończyła się sprawa z tą diodą??
Ja niestety mam sprzęt już po gwarancji i tu zonk, nie dość że brak zdjęć -> nie wziąłem ładowarki w Tatry, to jeszcze perspektywa miesiąca bez foto doprowadza mnie do szału...
hostman22
04-10-2011, 00:42
I tylko w D90 ;)
nieprawda bardzo dobra podróba extreme III też wywala CHA - na d300 :P
Hej a może ktoś napisać jak skończyła się sprawa z tą diodą??
Ja niestety mam sprzęt już po gwarancji i tu zonk, nie dość że brak zdjęć -> nie wziąłem ładowarki w Tatry, to jeszcze perspektywa miesiąca bez foto doprowadza mnie do szału...
Sądzę, że bez względu na to, jak skończy się "sprawa z tą diodą", Tobie pozostaje sprawdzić aparat z inną kartą i nie czekać na wyniki?!
Jeśli inne karty powodują rozładowywanie aku, to raczej wszystko jasne i trzeba wysłać body do serwisu.
Axis Mundi
08-10-2011, 18:45
Fakt sandiska podrabiają. Z własnego doświadczenia wiem że polskie przedstawicielstwo sandiska czepia się się na allegro nawet tych sprzedawców którzy posiadają oryginalnego sandiska a mają np. brzydką aukcję nie oryginalne zdjęcia produktu. Z tego względu, że było dużo sandisków podrabianych i SanDisk tępił oszustów co z resztą bardzo słuszne!
Z własnego doświadczenia wiem że np: zwykły Transcend SD 4gb CL4 nie sprawiał żadnych problemów (używałem 2 na zmianę) ładuje kartę w sekundzie. Tak samo kingston 4gb SDHC CL4 choć czytniki miały z nim problemy (lipa).
Po pierwsze trzeba sprawdzać samą kartę a potem myśleć o serwisie body innaczej to bez sensu!
Miałem to samo http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1958790#poststop
Karta też Sandisk, ale nie pamihttp://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1958790#poststoptam, czy 4 czy 8 GiB. Od tamtego czasu problem się nie powtórzył.