Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Saga Queen czyli architektura czasem pływająca
Chyba się to jeszcze mieści w szeroko pojętej architekturze?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/web_DSC_3868_L1000.jpg)
malasana
25-11-2009, 13:32
Dla mnie to jak najbardzij architektura, do tego solidnie pokazana. Przygasilbym troche te dajace po oczach elementy. Poza tym jest bdb.
elixmin krzywo i lekko na dziobie za jasno ... ale mi się podoba.
Dzięki za opinie. Rzeczywiście mogłem trochę przygasić na dziobie. Natomiast krzywizny ja nie widzę - a skoro nie widzę to znaczy, że jej nie ma albo jest z gatunku tych aptekarskich które mi nie przeszkadzają ;)
elix, jest.
Przyjrzyj się brzegowi a nie linii statku.
I stąd ta krzywizna.
Oczywiście kilka stopni, ale jednak jest ....
mjr - brzeg nie ma tu nic do rzeczy - jeśli chcesz oceniać "prostotę" tego kadru to jedynym punktem odniesienia są pionowe krawędzie budynków. Zarówno statek jak i linia brzegowa nie mają tu nic do rzeczy bo to jak przebiegają te poziome linie wynika z przyjętej perspektywy. Innymi słowy robiąc zdjęcie ustawiłem się tak, żeby linia obiektywu była prostopadła do pionów budynku. Tak to wygląda w przypadku architektury i tylko w ten sposób da się uniknąć przekłamań perspektywy. Ważniejsze są piony niż poziomy. :)
To Wy sobie pogadajcie o krzywiznach, a ja dorzucę, z ciekawa perspektywa, przyjemna obróbka - kadr jak dla mnie BDB! :D
Pozdrawiam
elix, jeżeli pozwolisz, że się z tobą nie zgodzę.
To perspektywę budynku możesz naciągnąć, a "horyzontu" czyli poziomu już nie bardzo.
Także ja pozostanę przy swoim.
I przepraszam za OT.
mjr - po pierwsze nie ma za co przepraszać bo nie traktuję tego jako OT. Wręcz przeciwnie - w końcu jakby nie było dyskusja dotyczy zdjęcia i rozmawiamy sobie kulturalnie, a chyba o to przede wszystkim na forum chodzi.
Co do horyzontu to się zgadzam - zawsze powinien być prosty, ale tutaj nie masz horyzontu i nie można każdej poziomej linii traktować tak jak horyzontu bo to jest po prostu zbyt daleko idące uproszczenie.
Hoobie - dzięki za opinię.
Inkognito
28-11-2009, 12:48
mjr nie ma kompletnie racji. Horyzont to nie brzeg, a brzeg to nie horyzont.
Skoro zdjęcie nie zostało wykonane prostopadle do linii brzegowej to nie można oczekiwać aby ta była równoległa do horyzontu.
Natomiast linie pionowe ("które da się naciągnąć") są pionowe i bez naciągania i na tym polega brak krzywizny.
To już drugi wątek dziś, gdzie ktoś wytyka autorowi na tej samej irracjonalnej zasadzie krzywość obrazka.
A co do mojej opinii. To ten zafarb (jakiś cyjanowy? o ile w ogóle był) mi nie pasuje, a jeśli go nie było - to zbyt dużo szarości się wdarło i stąd może takie wrażenie.
Kadrowo jak dla mnie, jak najbardziej. Chociaż sam elix przyznasz, że nie ma w tym nic odkrywczego :)
A gdyby tak z przeciwnego brzegu złapać kawał statku i fasad...? Taki tylko pomysł, bo to ideologicznie zupełnie inne zdjęcie by było.
Kadr i konwersja wielce sympatyczna.