Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 F/2.8 HSM

Krzysiek B
25-11-2009, 09:48
Witam.

Proszę o opinię posiadaczy szkła sigma 24-70 f/2.8 HSM - (najnowsza wersja).

Po tych wszystkich negatywnych opiniach na temat nikorra 24-70 f/2.8 skłaniam się do zakupu sigmy (do d700) ale tu tez mam wątpliwości ponieważ wspomnienia z użytkowania sigmy jeszcze za czasów fotografii analogowej mam nie najlepsze.
Moja stara sigma nie dość, że źle ostrzyła to zacinała sie jak diabli.
Wiem, ze minął już kawał czasu i dzisiejsze obiektywy nijak się mają do tych sprzed 8-10 lat.
Tym bardziej proszę o opinię na temat ewentualnej awaryjności i jakości wykonania tego szkiełka.
Czy jakość optyczna sigmy jest naprawdę zbliżona do nikorra ?

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Daga
25-11-2009, 09:53
Jak trafisz na dobrą sztukę Sigmy, możesz być zadowolony.
Potrafi być ostra od F2.8, tylko mnie osobiście trochę denerwowało dość widoczne winietowanie.
Ale ja nie miałam szczęścia. Wysłałam ją do serwisu dwukrotnie (do kalibracji) i za drugim razem otrzymałam prawo do zwrotu pieniędzy, z czego oczywiście skorzystałam i dołożyłam do nikkora.
Sigma jest mniejsza, sporo krótsza od nikkora, lżejsza, wygodniejsza. Ma jednak dużą średnicę filtrów, bo aż 82mm.

Bez wahania polecam Nikkora zamiast Sigmy.

Mariusz888
25-11-2009, 09:54
Było już kilka takich wątków o tej Sigmie - wystarczy użyć szukaj ;)

Po drugie awarie Nikkora nie zdarzają się wszystkim - jest baaaardzo wiele userów którym nic złego nic się z nim nie dzieje - niestety Sigma mimo że dobra to nie ta półka co Nikkor - sam na nią bardzo czekałem i aż do jej premiery wstrzymywałem się z zakupem N - po jej premierze stwierdziłem ze smutkiem że jak już mam coś kupić to będzie to N ;)

Krzysiek B
25-11-2009, 11:00
Drogi Mariusz888

Bez urazy ale wolałbym poznać opinię posiadaczy lub byłych posiadaczy w/w szkła, a nie tych co go nie kupili bo ze smutkiem stwierdzili, że kupią nikona :)
Mnie interesuje jak oceniają to szkło jego użytkownicy.
Teoretyczne dywagacje nie wyczerpują tematu.
Co do opcji szukaj to faktycznie ktoś założył juz wcześniej podobny wątek ale na skutek braku konkretnych odpowiedzi temat "zdechł".

Mariusz888
25-11-2009, 13:26
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem... napisałem SWOJĄ opinię o tym szkle BO gdyby było takie dobre to bym je kupił zachowując sporo kasy w portfelu prawda? To raz a dwa, że BYŁO WIELE razy na forum tak jak napisałem i wypowiadali tam się UŻYTKOWNICY Sigmy - wątek padł bo wszystkie wątki padają - w końcu ile można pisać o tym samym? Tak więc proszę mi tu nie wyjeżdżać o teoretycznych dywagacjach bo po pierwsze ja sam kontakt ze szkłem miałem a po drugie tym bardziej ludzie którzy wypowiadali się nie w jednym a kilku wątkach o tej Sigmie o którą pytasz... - jeśli znalazłeś 1 wątek to znaczy że słabo szukałeś ;)

Krzysiek B
25-11-2009, 13:41
Dopiero po napisaniu tego wątku znalazłem więcej opinii na forum o sigmie 24-70 HSM
Faktycznie słabo szukałem.

Mariusz888 zwracam honor :)

Mimo wszystko warto było, ponieważ Daga rozjaśniła mi w głowie, za co serdecznie jej dziękuję.