Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Delta Di980

Susek
24-11-2009, 18:35
Przeglądałem portale aukcyjne w poszukiwaniu lampy błyskowej do D80 i w miarę dobrze współpracującej w ogniskowych od 18 do 200 mm. Wiem, że wszystkiego mieć nie można, ale chciałem też dodatkowo lampę do macro. W zasadzie byłem już przekonany, że kupię SB600, ponieważ nie dysponuję zbyt dużym funduszem.

Ale!

Znalazłem wyżej wymienioną lampę ;)

Czy według Was to ciekawa propozycja? Ta lampa kosztuje ok. 450-500 zł.

Sprzęt wygląda mniej więcej tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/NikonDi980-2.jpg
źródło (http://www.foto-tip.pl/aukcje/Di980/Nikon+Di980.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/11/Lampa_Di9802-2.jpg
źródło (http://www.foto-tip.pl/aukcje/Di980/Lampa_Di980-2.jpg)

JacekCz
24-11-2009, 19:03
Ja to sobie na swój użytek ustawiłem ranking SB & Metz pierwsza liga, Sunpak, Nissin porządna druga (w tej właśnie kolejności) a te delty jakoś już oglądałem w necie, dla mnie trzecia (co nie musi oznaczać że złom)

Temat makro naprawdę potrzebujesz ?

Nie bardzo widać sensowne zastosowanie lampa + 200mm (chyba że makro)

Susek
24-11-2009, 19:24
Tak, 200mm tylko przy makro ;)

Sądzisz, że ta lampa nie jest najlepszym wyborem nawet dla amatora?

JacekCz
24-11-2009, 19:39
Tak, 200mm tylko przy makro ;)

Sądzisz, że ta lampa nie jest najlepszym wyborem nawet dla amatora?

Nie wiem, grzebałem kiedyś za opiniami o tej marce, ale słowo "delta" się ciężko gugla i nie doszedłem do wyników.
Na pewno są jakieś gwarancje itd. jakieś akcesoria firma robi.
Co sam wybrałem, widać w stopce.

PS, jak budżet ciśnie, coś z firmowych używanych z automatyką własną (tzw tryb A lub thiristor). To potrafi naprawdę dobrze chodzić w ogólnej fotografii, niestety już nie tak wygodnie makro (trzeba dodawać przeliczane w głowie korekty) i ogólnie nie w fotografii trudnej. Nie piszesz o swoim sprzęcie, ale zasadniczo "A" dobrze się nadaje do starych obiektywów

Susek
24-11-2009, 20:21
Odnośnie sprzętu to jak do tej pory nie mam za bardzo czym się pochwalić:

Puszka - D80

Szkła:
1. kitowy Nikkor AF-S 18-55 1:3.5-5.6
2. stała Nikkorowa AF 50 f/1.8 D
3. tele Sigma APO 70-300 1:4-5.6

JacekCz
24-11-2009, 23:02
Odnośnie sprzętu to jak do tej pory nie mam za bardzo czym się pochwalić:

Puszka - D80

Szkła:
1. kitowy Nikkor AF-S 18-55 1:3.5-5.6
2. stała Nikkorowa AF 50 f/1.8 D
3. tele Sigma APO 70-300 1:4-5.6
Całkiem rzetelny zestaw.

Nie masz ręcznych obiektywów, więc iTTL by działał. Pytanie jeszcze jak zrealizujesz makro, jeśli przerwiesz łączność z CPU obiektywu (mieszek, odwrotne mocowanie, ruskie szkło itd), z tym body nie będzie działał.
Tyle usystematyzowania, lampami makro osobiście bliżej sie nie interesowałem, ale gdyby co, to nie chciałbym zawsze w manualu.

Szukaj dalej informacji

Marcin_krk
01-12-2009, 21:23
Znalazłem wyżej wymienioną lampę ;)

Kupiles juz ja? Sam sie zastanawiam czy nie kupic tego zestawu, ale chcialem wczesniej poczytac opinie o nim.
Pozdrawiam

Susek
02-12-2009, 01:18
Kupiles juz ja? Sam sie zastanawiam czy nie kupic tego zestawu, ale chcialem wczesniej poczytac opinie o nim.
Pozdrawiam

Nie, jeszcze nie. Jutro popracuję z tą lampą i z SB-600. Porównam jak ma się do wzorca ;)

spokeros
15-12-2009, 18:15
Susek - popstrykałeś może trochę fotek lampą pierścieniową?
są na nią chętni, więc ciekawi jakie fotki spod niej wychodzą...
a może ktoś inny ma jakieś doświadczenia z tą lampą?

Marcin_krk
17-12-2009, 20:18
Niedawno kupilem ten komplecik. Dzisiaj zmontowalem na szybko kadr, zaraz wrzuce zdjecia. Ktos podpowie jak sie linkuje zdjecia z picasy?

Edit: Teraz widac?

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh4.ggpht.com/_LcHxQ_wFAUQ/Syp0u3y6LPI/AAAAAAAAGRY/r4kg94ebIiY/s800/DSC_2751.JPG)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://lh5.ggpht.com/_LcHxQ_wFAUQ/Syp0vGqW6FI/AAAAAAAAGRw/h4NdLRd6n3Q/s800/DSC_2763.JPG)

Oba zdjecia oswietlone tylko z pierscienia, bez zastanego. Drugie z kompensacja -2EV

rewddd
25-12-2009, 00:35
odswierzę troche temat bo mnie interesuje gorny palnik a nie macro;) jak sie sprawuje i mniej wiecej jak sie klasyfikuje między sabinkami ;)

nie chce zaczynac nowego tematu ale chyba bede musial bo zamierzam sobie kupic błyskotkę ale nie wiem co tak do (550zl)

szymonov
28-12-2009, 11:35
Chłopaki napiszcie pare słów o tej delcie...Też szukam błyskotki.Co prawda nie myślałem wcześniej o pierścieniu ale jeśi lampa jest znośna to dlaczego nie...za tą cene?;) Susek- miałeś okazje porównać z SB600... i jak???

falko29
22-01-2010, 09:40
odkopię trochę temat..
Widzę, że mało kto się wypowiada... Sam kombinuję nad taką lampą. W poprzednim "S"ystemie używałem Sunpaka PZ42x Imho całkiem fajna lampka. jak dla mnie WYSTARCZAJĄCO dobra.

Zastanawiam się właśnie teraz nad takim "tandemem" z Delty. Macro nie pstrykam, lecz czy taka lampa na obiektyw pozwoli mi choć trochę doświetlić twarz modelki? Myślę, że zakres działania, to max 3-4 metry. Główny palnik używałbym wiadomo, do np. odbijania światła od ściany i sufitu, lecz chodzi mi bardziej o "walenie na wprost" . Powtórzę - czy ta lampa pierścieniowa pomoże mi jakkolwiek w np. zniwelowaniu niechcianych cieni na twarzy?

Pozdrawiam
Mirek

Marcin_krk
22-01-2010, 09:53
Witam,

Napisze kilka zdan o tej Delcie, chociaz musze przyznac ze ledwie dwa razy jej uzylem od czasu zakupu. falko29 pyta o doswietlenie pierscieniem twarzy. Rozumiem ze chcesz go uzywac jako dodatek do glownej. Niestety nie da sie tak ustawic lampy aby oba palniki grzaly na raz. Albo blyskasz gorna lampa albo pierscieniem, przy czym glowna zawsze musi byc w sankach.

Odpowiadajac na pytania kolegow wyzej, jak sie sprawuje, zaczne od tego ze to moja pierwsza lampa zewnetrzna i nie mam duzej wiedzy w tym temacie. Nie moge wiec jej porownac z zadna sabina. Z tego co zauwazylem to brak chyba komunikacji w obie strony miedzy body a flashem. Do kazdego zdjecia generowane sa dwa blyski, pierwszy jak mi sie wydaje aby body poprawnie zmierzylo swiatlo. Przy robieniu zdjec z odbiciem blysku przez sufit jak i bezposrednio na obiekt, doswietlenie bylo prawidlowe. Jedna rzecz, ktora zauwazylem to brak synchronizacji z tylna kurtyna. Body sobie nie radzi z nastawami czasu (preselekcja przyslony) przy wyborze na rear curtain. Ma to zapewne zwiazek z tym, ze lampa nie wysyla informacji zwrotnych do aparatu.

Jezeli sa jeszcze dodatkowe pytania, to chetnie odpowiem, w miare mozliwosci i wiedzy. Powyzsze wnioski moga byc bledne, wiec chetnie wyslucham kogos kto porownywal prace delty z ktoryms modelelm SB.

falko29
22-01-2010, 10:08
Dzięki za odpowiedź. Nie chodzi mi w łaśnie o współpracę 2 lamp na raz. chodzi mi o to, czy w zakresie 3-4 metry lampa pozwoli mi doświetlić twarz, by nziwelować niechciane cienie. Doczytałem, że siłę lampy możemy zmieniać poprzez +/- EV.
Na aukcji sklepu FOTO-TIP piszą:
"Zestaw składa się z:
1. Bazowej lampy Delta Di980 mocowanej do stopki na aparacie. W chwili kiedy podłączona do niej jest właściwa lampa makro część bazowa może być wyłączona lub może normalnie pracować zapewniając dodatkowe źródło światła. "
Więc na dobrą sprawę powinno isę dać odpalić 2 lampy jednocześnie :)

Marcin_krk
22-01-2010, 10:31
Lampa bazowa ma przelacznik, wiec technicznie nie sa sie tego wykonac. Z drugiej strony brakuje instrukcji, producent nie dolacza kompletnie nic, a i w internecie nic nie znalazlem. Zmiana sily lampy o ktorej piszesz, to jeszcze jedna niedogodnosc na ktora sie natknalem. W ustawieniach body mam powiedzmy 1/60s na najdluzszy czas z lampa. Przy dowolnych warunkach swietlnych/dowolnej przyslonie body zawsze wybiera 1/60 a ekspozycje reguluje wlasnie sila blysku. Nie wiem czy to jest standard przy lampach, ale wolalbym aby body podalo np 1/200 a blysk byl odpowiednio mniejszy.
+/- kompensacji sily blysku dziala prawidlowo. Po weekendzie bede mial troche czasu to powalcze jeszcze z ta blyskotka. Napisze jak dojde do czegos konkretnego.

edit: Zestaw kupilem wlasnie w foto-tip, nie przez allegro ale osobiscie. Na pytanie o prace obu na raz, pan sprzedawca sam mi pokazal przelacznik o ktorym pisalem wyzej.

falko29
23-01-2010, 09:08
Hmm mnie tam 1/60 itp nie robi różnicy, bo ja zawsze, zawsze i zawsze robię zdjęcia w trybie "M", więc już ja sobie ekspozycje dopasuje do potrzeb :)
Boli mnie jedna sprawa, czy brak automatycznego zoom'owania reflektora lampy, może być powodem do dyskwalifikacji takowej lampy?? Ja w 99% zajmuję się fotografią portretową, więc chyba zmiana zoom'u w lampie nie będzie stanowiła takiego problemu, więc brak automatyki w tym miejscu nie powinno przeszkadzać...
A przyznam się, że ciekawym było by móc stosować ring flash'a na zmianę z górną lampą.

oldarcher
26-01-2010, 00:01
Mam pytanie do szanownych kolegów posiadaczy tej Delty.
Czy mogl bym was prosić o zrobienie kilku zdjęć postaci z 2 - 5m centralną lampą?
ISO jak i kompresja zdjęcia nie ma tu znaczenia bo ze względu na specyfikę pracy i tak chodzę w zakresie 1600 - 3200 a i jakość zdjęć mam bardzo różną.

Oraz mam pytanie o stabilność oświetlania glówną lampą w TTLu przy odbijaniu od sufitu.

Pozdrawiam
Edwin

PS
ew. email
[email protected]

kkokosz
05-04-2010, 19:46
Ja mam ten zestaw od tygodnia. Co do pierścienia, to uwagi mam tylko (i aż) takie, że rzeczywiście komunikacja między lampą a body (D200) jest raczej kiepska i często zdarzają się prześwietlone fotki (oczywiście zwykle da się to skompensować, ale czasem przy doświetlaniu na dworze nie dało rady - czas 1/250s, przysłona f/16, kompensacja -5 w body i -3 w lampie i tak było za jasno).
Co do górnej lampy, to nie pstrykałem jeszcze portretów, ale jeśli już będę jej używał, to jako uzupełnienie Nissina 866 (aktualnie nie mam go pod ręką, więc testów chwilowo nie było ;)) Na pewno słabością jest konieczność trzymania lampy w sankach - nie da rady w żaden sposób jej odłączyć i zasterować wbudowaną lampą (wiem, to pewnie lamerski sposób, ale z Nissinem dawał do tej pory niezłe efekty).
Mechanicznie cudów nie ma, obudowa "klekoce", tzn. nie jest zbyt dokładnie spasowana, plastik... no, taki sobie. Wtyczka ringa jest dość luźna, choć podczas pracy nie zdarzyło jej się wypaść (na szczęście). Przydałałoby się mocowanie na gwint 62 - będę miał wkrótce do testów N105 micro ;)
To na razie tyle moich uwag - zobaczymy, czy się nie rozpadnie po miesiącu :)

wrzesientomek
14-07-2011, 01:18
czas 1/250s, przysłona f/16, kompensacja -5 w body i -3 w lampie i tak było za jasno
Aż tak źle ten pierścień do makro się sprawuje?

Jestem amatorem, więc nie potrzebuje czegoś nadzwyczajnego. Ta delta zainteresowała mnie po pierwsze ceną, a po drugie pierścieniem makro. Potrzebuję lampy w zdjęciach reporterskich (jak poważnie to brzmi :), więc byłaby używana tylko na sankach, a i w makro czasami się bawię. Ciągle mi tu piszą, że na moich zdjęciach brakuje światła, to pomyślałem, że mi ten ring pomoże. Myślicie że warto ją kupić?