Zobacz pełną wersję : Jaką kupić?
I znowu muszę zwrócić się o poradę - podstawowy sprzęt już mam (stopka). Stałka jest rewelacyjnie jasna i naprawdę świetnie portretuje nawet przy kiepskim świetle w pomieszczeniu ALE wydaje mi się, że przydałoby się dokupić lampę błyskową.
Mam jednak zagwozdkę jaką, bo nieco wypłukałam się z kasy i nie stać mnie nawet na sb600... Dlatego chciałam Was spytać czy czy moglibyście mi poradzić jakąś niedrogą lampę błyskową do 500zł? Potrzebuję przede wszystkim tego, żeby obracała się swobodnie, bo portretuję dzieciaki (i niemowlęta), więc świecenie im po oczach nie wchodzi w grę. Fajnie by też było, gdyby lampa szybko się ładowała.
Proszę o podanie konkretnych modeli :) Będę bardzo wdzięczna :)
adolfik9501
24-11-2009, 18:23
W tej cenie to tylko Nissin Di622 (ok.450) i Sunpak PZ42X (ok.550) ze wskazaniem na Nissina.
Albert44
24-11-2009, 18:33
Mam jednak zagwozdkę jaką, bo nieco wypłukałam się z kasy i nie stać mnie nawet na sb600... Dlatego chciałam Was spytać czy czy moglibyście mi poradzić jakąś niedrogą lampę błyskową do 500zł?
To oszczędzaj, za 3-5-8 m-cy dołożysz tyle i potrzeba i kupisz Metza48 lub SB600. Nie kupuj ersatzów w stylu nissina itp.. wydasz 500PLN i za miesiąc będziesz żałować.. :(
To oszczędzaj, za 3-5-8 m-cy dołożysz tyle i potrzeba i kupisz Metza48 lub SB600. Nie kupuj ersatzów w stylu nissina itp.. wydasz 500PLN i za miesiąc będziesz żałować.. :(
Wiesz co, niektórzy nigdy nie będą potrzebowali systemowych. 12 lat błyskałem na pojedynczym skręcanym TTL i nie było głodu na więcej.
Zupełnie subiektywnie moje sympatie na Sunpak (w stosunku do Nissina) - po prostu dłużej się osłuchałem z tą marką.
No i super, poczytałam - wezmę Nissina, którego polcał Adolfik :) Jakbym miała oszczędzać 3-5-8m-cy to bym chyba umarła z niedoświetlenia ;)
Dziękuję za pomoc!
adolfik9501
24-11-2009, 22:12
Tylko dobrze poszperaj bo duży rozrzut cenowy jest.
EDIT: jakbyś w okolicy nie znalazła, to FotoNet ma tanio tutaj (http://www.allegro.pl/item815702951_nissin_speedlite_di622_di_622_do_nik ona.html). I prawie pięć dych zostanie na "zaczepne" do jakiegoś sprzętu foto ;)
Wiesz co, niektórzy nigdy nie będą potrzebowali systemowych. 12 lat błyskałem na pojedynczym skręcanym TTL i nie było głodu na więcej.
Zupełnie subiektywnie moje sympatie na Sunpak (w stosunku do Nissina) - po prostu dłużej się osłuchałem z tą marką.
Muszę poprzeć "krajana" Mam starego Sunpaka PZ5000 i pomimo leciwego wieku nadal jest super. Porządne wykonanie. dobre materiały, czego nie mogę powiedzieć o Nissinie którego miałem chwilowo w rękach i poprostu nie wzbudził we mnie zachwytu. Ja też szukam dobrej, taniej lampy z iTTL (portwel po zakupie D90 cieniutki...) i chyba zdecyduję się na Sunpaka PZ 42X.
adolfik9501
24-11-2009, 23:17
Tylko coś nie mogę się doszukać w tym Sunpaku (PZ42X) redukcji czerwonych oczy, synchro na drugą lamelkę, czy synchro z długimi czasami... a Di622 to ma ;) Przewaga Sunpaka to możliwość odpalenia z centralnego styku, ekran LCD, i podział błysku w manualu do 1/64 (Nissin 1/32). Do codziennego używania jako flash na aparacie lepsiejszy Nissin. A i 100 w kieszeni zostanie.
Będąc zainteresowany kupnem Sunpaka PZ42X znalazłem gościa który ma tę lampę. Pojechałem do niego z aparatem i popróbowałem. Wszystko jest OK. Do czasu kupna SB... by wystarczyła, ale nie wiem czy wszystkie, czy ta jego ma wg. mnie wadę. Przy dojściu do max. zoomu w lampie (70) jeżeli dalej przekręcam obiektywem, a mam obiektyw 18-105, to z lampy daje się słyszeć dość głośne chrobotanie jakby jakieś sprzęgiełko przeciążeniowe czy przeskakiwanie kółka zębatego. Nie wiem co to może być. Właściciel lampy nie wiedział o tym bo ma obiektyw 18-70 i u niego to się nie dzieje, tylko z obiektywem o większym zoomie.
Ma ktoś może taką lampę (lub jej bliźniaka Fomei PF420D) aby sprawdził z obiektywem o ogniskowej powyżej 70 mm czy też tak chrobota.
Tylko dobrze poszperaj bo duży rozrzut cenowy jest.
EDIT: jakbyś w okolicy nie znalazła, to FotoNet ma tanio tutaj (http://www.allegro.pl/item815702951_nissin_speedlite_di622_di_622_do_nik ona.html). I prawie pięć dych zostanie na "zaczepne" do jakiegoś sprzętu foto ;)
To ja polecam zajrzeć do Fotojokera - w ich sklepie lampa jest po 422zł brutto.
http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-do-lustrzanek-cyfrowych/
Pozdrawiam,
Jarod
+ koszty przesyłki:
* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto;
* w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.
gorzasty
26-11-2009, 12:36
A ja polecę w takim razie coś systemowego od nikona. Sam mam SB800 i sobie chwalę. Potrzebowałem jednak drugą lampę i wybór padł na SB80dx. Doskonale wykonana w pełni profesjonalna lampa nikona. Na Alledrogo znajdziesz je po około 450 PLN. Jedyny minus, że nie obsługuje iTTL, ale moje dzisiejsze doświadczenie mówi, że w 90% przypadków nie jest to w ogóle potrzebne. Lampa ma obracaną głowicę w każdym kierunku, ładuje się błyskawicznie (4x AA), masz kilka trybów pracy do wyboru i ciekłokrystaliczny wyświetlacz. Do tego olbrzymią liczbę przewodnią, przez co, jeśli będzie taka potrzeba, doświetlisz scenę w dużych odległościach (np. kościoły czy zdalne wyzwalanie w terenie). Współpracują pięknie w 100% - w końcu to Nikon. Będziesz bardzo zadowolona.
Tylko coś nie mogę się doszukać w tym Sunpaku (PZ42X) redukcji czerwonych oczy, synchro na drugą lamelkę, czy synchro z długimi czasami... a Di622 to ma ;) (...)
od kiedy wali sie lampa prosto w oczy? odkad mam zewnetrzna lampe, wogole zapomnialem o trybie redukcji czerwonych oczu, co do synchro na druga kurtyne to juz chyba ustawia sie w body... ale moge sie mylic (nie znam tego sunpaka)
wybór padł na SB80dx
czy ta lampa ma wbudowana fotocele?
adolfik9501
29-11-2009, 10:34
od kiedy wali sie lampa prosto w oczy?(...)
Lepiej mieć więcej opcji niż nie mieć.
co do synchro na druga kurtyne to juz chyba ustawia sie w body... ale moge sie mylic (nie znam tego sunpaka)
W body się również ustawia AutoFP a bez odpowiedniej lampy się nie pobawisz.
czy ta lampa ma wbudowana fotocele?
Oj leniuszek ;) Ma.
Oj leniuszek Ma.
mam nadzieje ze pisales o SB a nie Sunpak'u?
adolfik9501
29-11-2009, 20:05
Pytałeś o SB80DX.
Ja skusiłem się na Nissina Di622 z FOTOJOKERA. Kręci si OK w każdą stronę można obrócić. Z akumulatorami enelope (SANYO) śmiga naprawdę OK. Jestem amatorem i mi taki sprzęt wystarcza.
Dziękuję bardzo za wszystkie cenne rady i sugestie! Lampy jeszcze nie kupiłam, bo ze mnie jest taka właśnie wariatka - jak zaczynam myśleć, to decyzja kupna oddala się nieubłaganie ;) A jak coś szybko kupię, to mam i przynajmniej jestem zadowolona, że kupiłam.
Na razie Nissin Di622 na pierwszym miejscu, ale może Mikołaj postanowi się nieco dorzucić, to wtedy Nikon sb600 wejdzie w grę :)
Albert44
07-12-2009, 12:27
Dziękuję bardzo za wszystkie cenne rady i sugestie! Lampy jeszcze nie kupiłam, bo ze mnie jest taka właśnie wariatka - jak zaczynam myśleć, to decyzja kupna oddala się nieubłaganie ;) A jak coś szybko kupię, to mam i przynajmniej jestem zadowolona, że kupiłam.
Na razie Nissin Di622 na pierwszym miejscu, ale może Mikołaj postanowi się nieco dorzucić, to wtedy Nikon sb600 wejdzie w grę :)
Poproś "Mikołaja" żeby kupił metza 48... to będzie najlepsze rozwiązanie :) :)
Dołączam się, bierz Metz'a, nie pozałujesz.
adolfik9501
07-12-2009, 19:01
Kup SB800. Idzie trafić fajną niezajechaną używkę w cenie M48AF1 ;)
Articool
07-12-2009, 22:35
[...]Na razie Nissin Di622 na pierwszym miejscu, ale może Mikołaj postanowi się nieco dorzucić, to wtedy Nikon sb600 wejdzie w grę :)
Również polecam Metza 48AF-1 zamiast SB 600. Jeśli przeanalizujesz parę wątku na forum to dojdziesz do wniosku, że ten ów Metz ma troszkę więcej do zaoferowania za tą samą cenę.
Ewentualnie tak jak radzi adolfik9501.