PDA

Zobacz pełną wersję : 50/1.4D made in japan i made in china

conik
23-11-2009, 23:36
czy ktos ma dostep do egzeplazy szkiel wyprodukowanych w japonii i w chinach?
bardzo jestem ciekaw czy sa jakiekolwiek roznice w budowie i obrazie jaki daja te szkla
bylbym niezmiernie wdzieczny gdyby udalo sie zrobic porownanie
dwa takie same kadry z takimi samymi parametrami
mam 50 wyprodukowana w chinach moge pozyczyc do sprawdzenia jesli jest ktos ze sztuka zrobiona w japonii

prz3mo
23-11-2009, 23:42
Dość dawno temu było wiele pisane na forum, na temat "50-tka china vs japan". Wnioski były takie, że kraj produkcji nie miał znaczenia.

conik
23-11-2009, 23:52
no bo mam tu szczepe z lodzermenschem ktory twierdzi ze jednak jest roznica;) i chcialbym ten mit obalic;)

lodzermensch
23-11-2009, 23:58
no bo mam tu szczepe z lodzermenschem ktory twierdzi ze jednak jest roznica;) i chcialbym ten mit obalic;)

Ale ja nie chcę Cię do niczego przekonywać.
Szukam wersji japońskiej, zapytałem Cię o miejsce produkcji i tyle.
Mam taki grymas, że szukam wersji japońskiej i tyle. Moim zdaniem różnice w mechanice są, ale do niczego nikogo nie chcę przekonywać.
Ja żadnej szczepy nie zauważyłem.
P.S. Odpisałem na Twoje PW.

deep
24-11-2009, 00:25
Różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami (nie chodzi mi o kraj i rok produkcji) są tak duże że takie porównanie nie ma sensu. Miałem tak dużo 50 że już się pogubiłem w rachunkach, miałem idealnego chińczyka oraz dno chińczyka, mam japońca fajnego ale miałem też japońca mydlanego. Różnice są nie tylko w ostrości na pełnej dziurze ale też w ostrości na brzegach. Miałem np. 2 50/1.8 z szybką, pierwsze sztuki te cięższe i się dość mocno różniły, jedna była minimalnie lepsza na pełnej dziurze ale w centrum, brzegi ma średnie i aby brzegi były super to trzeba ją przymknąć do f/5.6 druga sztuka słabsza minimalnie na f/1.8 ale brzegi ma zdecydowanie lepsze i na f/2.8 idealne. Chyba nie jest możliwe rzetelne porównanie 50 (obojętnie czy 1.8 czy 1.4) właśnie ze względu na takie różnice między sztukami. Dlatego też na forum jest tylu zwolenników jak i przeciwników danego modelu.

NBA
24-11-2009, 00:28
Ja miałem z kolei 50/18 japońskie, wersja bez szybki, budowa itd. bez konkurencji z chińczykami... A optyka... uważam, że lepsza... tak przynajmniej stwierdził facet, który kupił szkło... Dodam też, że na D80 dawało inny obrazek niż na D300...

deep
24-11-2009, 00:35
no ja przemieliłem dużo 50 (wszystkie modele AF) i zostałem z najstarszą 1.8 z szybką, teraz szukam lepszej sztuki najstarszej 50/1.4 (mam sentyment do roczników 86) :)

lenio
24-11-2009, 02:01
Znam faceta który mając N50/1.4D płacze po nocach bo kiedyś sprzedał starego N50/1.8 z szybką i twierdzi że nowe 50 to już nie to samo :P

pawel
24-11-2009, 02:19
W optyce, ani jakości wykonania różnic nie ma, jednak kiedy powstanie mit, to nic ludzi nie przekona.

deep
24-11-2009, 09:23
W optyce, ani jakości wykonania różnic nie ma, jednak kiedy powstanie mit, to nic ludzi nie przekona.

W optyce to tak jak napisałem, loteria, ale w wykonaniu to stara 50/1.8 z szybką jest 100 razy lepiej wykonana jak późniejsi bracia (nawet japońscy bracia ale bez szybki, czuć to po luzach i prowadnicy która się nie wyrabia i nie "przeskakuje" obraz przy AF jak ma to miejsce w wielu nowych sztukach). Jest tak samo wykonana jak AF50/1.4.

lodzermensch
24-11-2009, 10:28

Sądzę, że miałeś okazję porównać skoro się wypowiadasz..
Ja nie opieram się na mitach, tylko na własnych porównaniach.
Optycznie są podobne, mechanicznie - nie.
Ja różnicę widzę dość wyraźnie.

pawel
24-11-2009, 11:15
Dla mnie to jest jedno i to samo. Działa tak samo bezawaryjnie, na zdjęciach różnic również nie widać, pomijając w sumie niewielki rozrzut między kiepskimi i dobrymi egzemplarzami. Stukrotna różnica to jest może jeśli podliczyć wartość sentymentalną ;)
Luzów i skakania nie miałem w 1.4 japońskim, ani w 1.4D i 1.8D chińskich. Wykonanie i działanie mechaniki to jak dla mnie dokładnie ta sama jakość. Różnice są jedynie w wyglądzie zewnętrznym, ale też bez znaczenia, bo żaden nie był ładniejszy, czy też z lepszego plastiku ;)
Oczywiście Ty miałeś inne egzemplarze, pewnie stąd inne doświadczenia, a może było więcej wersji niż nam wiadomo. ;)

EDIT:

Sądzę, że miałeś okazję porównać skoro się wypowiadasz..

Nie tyle miałem okazję porównywać, co normalnie używałem obydwu.

wywar
24-11-2009, 11:21
Dodam też, że na D80 dawało inny obrazek niż na D300...
bo to inne matryce i dlatego

lodzermensch
24-11-2009, 21:42
Ja się nie chcę spierać.
Nie ja ten wątek założyłem, tylko kolega, którego zapytałem (po prostu: zapytałem) jakiej produkcji był sprzedawany przez niego obiektyw.
Nie chcę też nikogo przekonywać.
Nie twierdziłem też, że są różnice optyczne, co większość tutaj podkreślała.

Szukam japońskiego, nie będę tego dłużej tłumaczył i tyle z mojej strony.
Z całym szacunkiem dla wszystkich forumowiczów.
Pzdr.

P.S. I bardzo proszę mnie nie nazywać fetyszystą czy mitomanem. Dziękuję.

conik
24-11-2009, 21:45
alez nie bierz tego do siebie....po prostu chcialem miarodajnie potwierdzic lub zaprzeczyc tezie jakoby japan byl lepszy od chinczyka nic wiecej i zadnych osobistych wycieczek nie czynilem
jesli odebrales to jakos pejoratywnie przepraszam

lodzermensch
24-11-2009, 22:04
Nie ma problemu conik.
Bez obrazy.

totek
27-11-2009, 15:02
czasy w których to co chińskie z założenia było złe po mału mijają. duży koncern zawsze wymusi dobrą jakość procedurami. a to czy fizycznie procedura zostanie zrealizowana przez polaka, fina, amerykanina czy chińczyka nie ma najmniejszego znaczenia. z chinami radze się oswoić. bo jak tak dalej pójdzie to za 20 lat wszyscy będziemy chińczykami, i to chiny będą rozdawać karty na świecie... na nasze własne życzenie. a w skali świata to polak jest egzotyką, a nie chińczyk.

raider
27-11-2009, 18:30
a w skali świata to polak jest egzotyką, a nie chińczyk.

Dobrze powiedziane :)

marcin_K
14-12-2009, 12:08
Mam chińczyka 1.4D, sprowadzanego z HK i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Za conikiem - zaprzecze tezie, że wersja z japanowa była by lepsza do chińczyka.

Rycerz
14-12-2009, 16:37
miałem japończyka 1.8 z szybką i rozumiem dlaczego chcesz go kupic ;) sam bym go chętniej dzisiaj kupił od chińskiego 50/1.4

nem
14-12-2009, 16:56
Miałem 1.8 z szybką i mam teraz kitajowego 1.4. Różnice aptekarskie, o ile są, bo ja nie zauważyłem specjalnie (no, poza nieco lepszym światłem :) )

wudepe
21-12-2009, 16:49
miałem 1,4/50 bez "D" i bardziej mi się podobał w mechanice niż obecny z D, ale to było w czasach, gdy miałem F601 i F5, czyli jakieś 11 lat temu. z perspektywy czasu zawsze się wydaje, że kiedyś było lepiej. Pierścień ostrzenia pracował identycznie jak w moim ówczesnym ZUIKO 1.4/50, którego też miałem podpiętego do Olympusa. Nowa wersja tego nie ma, podobnie jak metalowej puchy. w środku może ma trochę metalu (nowa wersja) może nie tylko w postaci przewodów elektrycznych, ale to nie to samo. To samo natomiast dotyczy tego, co w mnie wk..wia we wszystkich niemal, nawet topowych konstrukcjach, które mam i tych, których nie mam, że nowy obiektyw przy potrząsaniu (każdy) jest nieco luźny. To samo dotyczy i 24-70, i 70-200 VR, i niemal każdej canonoskiej eLki, może z wyjątkiem 1,4/35L. Nie ma tego mój KL Mamiya 3,8/127:))

Myślę, że nie ma sensu szukać po aukcjach starej wersji. Gdyby blok optyczny był tak zawieszony, jak choćby w manualnej AI-S 1,8/50, to by był sens, ale lepiej wydać moim zdaniem 300 zetów i kupić manualnego AI-S, a jak przeszkadza brak AF, to po prostu cokolwiek innego.

Squier
05-03-2010, 14:35
Ja miałem japońca bez szybki. Miał ff. Teraz mam chińczyka i jestem bardzo zadowolony.