PDA

Zobacz pełną wersję : Polskie agencje prasowe - opinie

ryszkut
23-11-2009, 23:34
Chciał bym poznać opinie na temat polskich agencji prasowych. Wiem że czasem może być niebezpieczne wypowiadanie się podpisując imieniem i nazwiskiem, kto będzie chciał ten zabierze głos.

Z własnych obserwacji w kotlecie liczą się najbardziej
- KAPiF
- AKPA
- EPOKA
- Studio 69
- Eest News
- Reporter
czasem dołącza się Forum, czasem agencja glinka.
Moim zdaniem zanim będziemy dostawać zlecenia na dobre tematy, trzeba przez jakiś czas pracować nad tymi "mniej fajnymi" odpowiednio mniej zarabiając. Nie pomoże ukończenie hektolitrów szkół foto i innych dziwadeł.

Dzięki serdeczne :)

deport
24-11-2009, 13:37
Dodałbym jeszcze Bew, Mediumphoto, ONS, a takze oczywiscie Gazeta i Fotorzepa, sa tez Wapress i typowo papparazzi - Mazur, Fenomen, Stoppa i do nich bym dolaczyl Glinka.. Ale ja pracuje po drugiej stonie barykady, kupuje od nich zdjecia a nie robie dla nich, wiec moge sie ewentualnie jedynie wypowiadac o wspolpracy z sama agencja jako klient, a nie jako fotograf..

ryszkut
24-11-2009, 14:11
To śmiało się wypowiedz. jakby co można też na PM :)
medium pojawia się bardzo bardzo rzadko. Mazur już częściej, a AG i fotorzepa to środowiska zbyt zamknięte żeby się tam dostać (przynajmniej bez super extra bajer folio i super extra bajer znajomości).

deport
24-11-2009, 14:50
Tak jak mowie, pisze z punktu widzenia klienta, to z medium dosc czesto korzystam, ale glownie przez to ze reprezentuja pare zagranicznych agencji. Co do wspolpracy jako klient to chyba nic ciekawego nie ma co napisac, potrzebuje jakichs zdjec to wysylam zamowienie do wszystkich i Ci co maja to co mnie interesuje, to przesylaja :)

do listy bym dorzucil jeszcze kosycarz foto press (KFP)

jasiu102
25-11-2009, 17:40
To są agencje fotograficzne, a zapomniałeś chyba o najważniejsze Polskiej Agencji Prasowej czyli PAP-ie, a wymieniłeś np Glinkę:). Zapomniałeś też o chyba drugiej co do wielkości agencji Newspix wydwnictwa Axel Springer. I nie wiem co to znaczy czasem dołącza się Forum? Forum to jedna z czolowych agencji fotograficznych w Polsce większa na pewno od Epoki Studia 69.
Jak już chcesz robić jakieś spisy to może podziel też agencję na zdjecia w jakich się specjalizują, bo np Akpa robi tylko celebrytów, a Stoppa głównie paparazzi. Może powęsz jeszcze w temacie zanim zaczniesz robić rankingi :)

ryszkut
25-11-2009, 18:28
chodziło mi głównie o kotlet, wiec mimo że PAP także je robi, nie pojawia się często w publikacjach. Poza tym szukałem agencji raczej do których są szanse dostania się (to znaczy poziom zdjęć jest niższy- poniekąd prawda, poniekąd nie). Forum czasem się dołącza w sensie że czasem fotoedytorzy kupują od Forum, ale zdarza się to raczej dużo rzadziej niż od innych takich agencji, np Studio69 czy Epoka. Może racja że trzeba podzielić na kategorie, ale i tak za mało sie osób wypowie żeby czas poświęcony się "zwrócił" ;)

marszull
25-11-2009, 20:26
Trzeba bylo konkretnie napisac w temacie ze chodzi o kotlety a nie polskie agencje prasowe, bo tak tytul jest mocno mylacy.

ryszkut
26-11-2009, 02:48
właśnie nawet nie do końca tylko o kotlet chodzi. Teraz nie ma jakiejś odgórnej specjalizacji (na ogół), nawet PAP robi kotlety ;)
chodziło mi ogólnie o zapoznanie się z rynkiem. Czasem w Forum są zdjęcia gorsze od moich co sprawia że z czasem coraz bardziej widzę siebie w tzw agencji fotograficznej. Dodatkowo to jest kierunek w jakim chciał bym żeby moje życie podążało. A stawki? jestem świadom że obecnie sytuacja fotografów jest zła/opłakana, ale ja mam taki pomysł na życie. Determinizm tak zwany ;)

marszull
26-11-2009, 02:56
oplakana to moze nie ale jest gorzej niz bylo i ludzi kilka razy wiecej
ostatnio jak bylem na jednej premierze i robilem zdjecia dla klienta
to widzialem okolo trzydziestuparu foto a gwiazd bylo moze 10
i teraz jak sie pomysli ilu sprzeda zdjecia (mimo duzej ilosci tytulow to tych zdjec miliony sie w Polsce nie sprzedaja) :-(
i pomyslalem wtedy ze jak fajnie ze tego nie musze robic :-)

myszak
03-12-2009, 21:08
chodziło mi głównie o kotlet, wiec mimo że PAP także je robi, nie pojawia się często w publikacjach.
Co to jest "kotlet"? Oczywiście pytam o "kotlet" fotograficzny, nie kulinarny :)

OloManolo
03-12-2009, 21:52
Otrzymałem propozycję współpracy od APP oraz REPORTER.

Ktoś z Was miał z nimi do czynienia? Może coś o nich słyszeliście?

Czy warto w to wchodzić ?

Nigdy wcześniej nie współpracowałem z agencją, a jedynie z prasą lokalną jako pismak.

ryszkut
04-12-2009, 22:03
a jak sam się czujesz ze swoim portfolio?
musisz sobie jeszcze do tego zdawać sprawdę że o fajnych tematach przez jakiś rok możesz zapomnieć. na początku będziesz najgorszych popychadłem ;)
reporter jest całkiem ok, może nie ma tak często publikacji jak forum i kapif czy akpa, ale źle nie jest. app nie mam takiego rozeznania

maciasbe
06-01-2010, 17:14
A czy ktos jest w stanie cokolwiek powiedziec o newspix.pl?

gregory_21
10-01-2010, 00:02
Co to jest "kotlet"? Oczywiście pytam o "kotlet" fotograficzny, nie kulinarny :)

Przyłączam się do prośby, bo również nie bardzo wiem co w tym konkretnym przypadku oznacza "kotlet".

pacyf
10-01-2010, 01:32
Chciał bym poznać opinie na temat polskich agencji prasowych. Wiem że czasem może być niebezpieczne wypowiadanie się podpisując imieniem i nazwiskiem, kto będzie chciał ten zabierze głos.

Z własnych obserwacji w kotlecie liczą się najbardziej
- KAPiF
- AKPA
- EPOKA
- Studio 69
- Eest News
- Reporter
czasem dołącza się Forum, czasem agencja glinka.
Moim zdaniem zanim będziemy dostawać zlecenia na dobre tematy, trzeba przez jakiś czas pracować nad tymi "mniej fajnymi" odpowiednio mniej zarabiając. Nie pomoże ukończenie hektolitrów szkół foto i innych dziwadeł.

Dzięki serdeczne :)

Wg mnie jeśli bierzesz pod uwagę tylko KOTLET i na tym się chcesz w życiu skupić to powyższe przemyślenia mają sens, zarówno "ranking" trzyma się kupy jak i tekst o szkołach i dziwadłach pewnie się sprawdzi. Będziesz potrzebował wysoka drabinę żeby robić znad głów kolegów ze swojej agencji, solidny boster do lampy i mnóstwo 64GB kart. Za pierwszym razem będziesz z siebie dumny że brałeś udział w tak ważnej dla świata szopce ale po tygodniu robienia 3 tematów dziennie zacznie Cię to mdlić. Największe rozczarowanie spotka Cię przy wypłacie :)
Pozdrawiam
Łukasz Szeląg

Ewwa_3
09-05-2010, 18:12
.. a możecie napisać jak przebiega współpraca z taką agencją, czy dostaje się umowę i po jakim czasie i w ogóle- jak to w realu wygląda ?
pozdrawiam,