Zobacz pełną wersję : nikon d90 jaka lampa na poczatek
witam...
mozne na poczatek zadam pytanie... czy lampa blyskowa moze byc uzywana podczas robienia zdjec na zewnatrz??
glownie interesuje sie fotografia nocna czy jak inaczej mozna by ja okreslic... chcialbym aby zdjecia lepiej wygladaly nie zalezy mi na tym aby byly bardzo jasne, zalezy mi na utrzymaniu tego czegos co posiada noc-tajemniczosci, troche leku itp. czy w uzyskaniu lepszego efektu pomoze mi lampa czy to tylko zbedny sprzet przy zdjeciach nocnych...
przepraszam jezeli napisalem troche niezrozumiale i z gory dziekuje za pomoc...
Temat wałkowany kilkakrotnie. Np. tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119567
Prorok78
23-11-2009, 23:39
witaj :) a dlaczego miala by nie moc byc uzywana ? oczywiscie ze moze :)
choc z drugiej strony jesli zalezy Ci na klimacie i nastroju to nie lampa... to statyw... :) ciut wyzsze iso, ciut dluzszy czas i masz zdjecie ...:) lampa w takich warunkach generalnie da ci jasne tlo i czarna noc poza zasiegiem lampy... no chyba ze w manualu mocno zjedziesz z blysnieciem w dol ale wtedy i tak do naswietlenia tla bedziesz potrzebowac dluzszego czasu... ja na Twoim miejscu kupilbym najpierw statyw.. no ale to Ty wiesz co ma byc na tych zdjeciach... jesli cokolwiek co sie porusza to statyw nie pomoze :)
raczej nie bedzie sie poruszalo chociaz nie wykluczam takiej opcji....
przepraszam ze znow poruszam ten sam temat....
czy lampa blyskowa moze byc uzywana podczas robienia zdjec na zewnatrz??
glownie interesuje sie fotografia nocna czy jak inaczej mozna by ja okreslic... chcialbym aby zdjecia lepiej wygladaly
Po 1. WYSZUKIWARKA.
Po 2. jeśli nie wiesz, że możesz strzelać lampa na zewnątrz, dopalać, dawać kontrę itd. to po co w ogóle kupujesz...
Po 3. ja tez bym chciał ale to nie powód do zadawania głupich pytań i nygustwa...
Mody - zamknita ten topic...
Antonioo
24-11-2009, 00:10
statyw powinien Ci wystarczyć, jak nie nie jesteś co do tego przekonany, to znajdź na forum kogoś z Sącza i umówcie się na nocny plenerek... ze statywem i niech pokaże co i jak...
hehe juz widze tlumy chetnych osob.... nie ma mnie i tak w Polsce....
Antonioo
24-11-2009, 00:19
hehe juz widze tlumy chetnych osob....
zdziwiłbyś się.....; )
chociaz moze masz racje bo tak sobie wlasnie mysle ze jakby ktos spytal czy pojde z nim popstrykac fotki to poszedlbym bez zastanowienia.... zawsze mozna sie od kogos czegos nowego nauczyc dowiedziec....jak wroce do Polski to poszukam jakiegos kontaktu z kims z "branzy" wielkie dzieki Antonioo
to moze napisz gdzie jestes, jak widzisz sa tu ludzie nie tylko mieszkajacy w kraju
Prorok78
28-11-2009, 10:39
ehhh a jak ja jeszcze mieszkalem w dublinie to pytalem kto jest... i malo kto sie zglosil.. a tu prosze.. ludzie sie zaczynaja pokazywac...:) no coz... dla mnie za pozno.... wrocilem..:(
magik44, wydaj 20 euro, wsiadz do autobusu nr 1 badz 200 i przyjezdzaj do Belfastu bedziesz mogl potestowac metza do woli, najblizszy termin jaki mi odpowiada to poniedzialek
pJarosław
02-12-2009, 22:29
Witam, jak body Twojego aparatu pozwala na zdalne wyzwalanie to czeka Cie interesująca przygoda... I tu do tematu jakiś Metz lub jakaś SB:)
Jak chcesz tylko w sankach trzymać lampę to chyba szkoda zachodu...
Pozdrawiam.
Prorok78
03-12-2009, 01:02
nie no opadly mi rece... przeciez Ty masz taka sama puszke jak kolega ktory zadal pytanie... to chyba wiesz czy pozwala na prace zdalna czy nie...??:) podpowiem - pozwala.. ale to tez nie o to kolega sie pytal - pytal o zdjecia w nocy, na zewnatrz.. dlatego wiekszosc powiedziala 'na poczatek statyw' a wogole to zalezy to od rodzaju zdjec jakie bedzie robil....
i prosze nie siej paniki ze wyzszosc metza lub sb to tylko praca zdalna.. bo nie tylko.. wiele wiele razy bylo pisane czemu te lampy sa lepsze od takich np nissinow itp wynalazkow... wystarczy poszukac :)
pJarosław
03-12-2009, 08:59
Kolego sorry za opadnięte ręce:) Nie chodzi o wyższość tylko o to, że te lampy można wyzwalać bez dodatkowych gadżetów...
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69089&page=55 Tu jest kilka przykładów zdjęć w "nocy" z lampą...
Prorok78
04-12-2009, 09:25
Wiem ze mozna :) Sam tak robie z vivi i mlotkiem (metzem) :) Ale mimo wszystko nie oplecalbym tych lampek jesli to miala by byc jedyna lampa... jesli jako kolejna do zabawy w strobbing to jak najbardziej..:)