Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Mackenzie
Z ostatniego warsztatu gdzie praktykowałem różne formy oświetlenia.
Źródło - jedno światło bez ekranu wypełniającego.
http://www.cezarmart.com/gallery/McKenzie_211122_720.jpg
Podoba mi się...tak barokowo.
Światło dobre a wrażenie robi obróbka. Jeżeli się nie mylę "domalowałeś" światło na twarzy, np na linii szczęki, prawda? Pochwalisz się jak? I jeden drobiazg - źle wyszło prawe ramię modelki. Brakuje tam takiego gładkiego przejścia tonalnego jakie jest na twarzy.
Światło dobre a wrażenie robi obróbka. Jeżeli się nie mylę "domalowałeś" światło na twarzy, np na linii szczęki, prawda? Pochwalisz się jak? I jeden drobiazg - źle wyszło prawe ramię modelki. Brakuje tam takiego gładkiego przejścia tonalnego jakie jest na twarzy.
Warsztaty były na temat modelowania światła lampami a nie suwakami photoshopa. Tak więc żadnego światła nie "domalowywałem". Obróbka photoshopowa jest minimalna.
Wydaje mi się że jedna lampa z przodu nie oświetliłaby miejsca pod uchem podobnie jak nie oświetliła boku nosa, stąd było pytanie.
Wydaje mi się że jedna lampa z przodu nie oświetliłaby miejsca pod uchem podobnie jak nie oświetliła boku nosa, stąd było pytanie.
Napisałem że nie ma ekranu wypełniającego, co jest prawdą, niemniej kłamstwem jest że nie ma zupełnia żadnego wypełniacza. Tym wypełniaczem jest biała ceglana ściana jakiś metr z tyłu Mackenzie. No może z półtora, już nie pamiętam ile tam było miejsca za nią. Ta ściana odbija trochę światła i dlatego cienie z tyłu nie są kompletnie czarne. Poza tym jest to wewnątrz pokoju o białych ceglanych ścianach, więc światło jednak tam dość cyrkulowało.
Faktycznie, widzę to na uchu. Dalej mi się podoba...
Grtulacje.Znakomicie sobie poradzileś z tym światełkiem.
Jestem na tak... ma coś tajemniczego...
Jak dla mnie ekstra, piękne świałocienie Ci wyszły.
ucięty łokieć prawej ręki i dłoń lewej, brak szczegółów we włosach i na bluzce, światło fajne, szkoda że tylko na twarzy.
ucięty łokieć prawej ręki i dłoń lewej, brak szczegółów we włosach i na bluzce, światło fajne, szkoda że tylko na twarzy.
Kto ten wątek wyciągnął z archiwum i po co?
Ucięty łokieć? Moja porada - dolep sobie. Albo poczytaj o kompozycji.
Światło tylko na twarzy? Też sobie poczytaj.
Kto ten wątek wyciągnął z archiwum i po co?
Ucięty łokieć? Moja porada - dolep sobie. Albo poczytaj o kompozycji.
Światło tylko na twarzy? Też sobie poczytaj.
hmmm a ciecie reki w przegubie dloni... to tez kompozycja?
hmmm a ciecie reki w przegubie dloni... to tez kompozycja?
Kończę swój udział w tej bezsensownej rozmowie. Jak chcecie sobie gadać o cięciach bo to wasze hobby, to sobie gadajcie.
Kończę swój udział w tej bezsensownej rozmowie. Jak chcecie sobie gadać o cięciach bo to wasze hobby, to sobie gadajcie.
ale czemu sie wsciekasz....
zadalem proste pytanie... bo wszyscy k.. piszecie za ja sie tlumacze.. a tu na proste ytanie nie ma prostej odpowiedzi ??
ale czemu sie wsciekasz....
zadalem proste pytanie... bo wszyscy k.. piszecie za ja sie tlumacze.. a tu na proste ytanie nie ma prostej odpowiedzi ??
OK, moja prosta odpowiedź - nie widzę problemu cięcia na tym zdjęciu.
To zdjęcie nie jest chyba tak ciekawe żeby je po takim czasie wykopywać. Zemsta jakaś czy co?
Swoją drogą ciekawy jest stosunek niezłego moim zdaniem krytyka do bycia krytykowanym...
Poza tym czy Hannibal byś był cierpliwy i spokojny jakby jakiś gościu żeby się odegrać za Twoją krytykę nagle zaczął Ci wytykać nonsensy że na twoim (poniekąd genialnym) zdjęciu:http://www.digart.pl/zoom/938751/ach_te_oczy_w_cz_b.html
uciąłeś ją dokładnie w stawie przedramienia?
To zdjęcie nie jest chyba tak ciekawe żeby je po takim czasie wykopywać. Zemsta jakaś czy co?
Swoją drogą ciekawy jest stosunek niezłego moim zdaniem krytyka do bycia krytykowanym...
Dokładnie to chcę powiedzieć. Nie ma potrzeby odkopywać. To zwykłe zdjęcie w ramach warsztatu na temat oświetlenia. A jego odkopywanie jest po prostu zwykłą zemstą. Zresztą bezsensowną, bowiem to zdjęcie naprawdę nie łamie reguł jeśli chodzi o cięcia. Zresztą kto pisze te reguły?
[QUOTE=swiatlo;1615816]Poza tym czy Hannibal byś był cierpliwy i spokojny jakby jakiś gościu żeby się odegrać za Twoją krytykę nagle zaczął Ci wytykać nonsensy że na twoim (poniekąd genialnym) zdjęciu:http://www.digart.pl/zoom/938751/ach_te_oczy_w_cz_b.html
uciąłeś ją dokładnie w stawie przedramienia?
no i tu sie nie zgodze zdjecie jest przekadrowywane w ps i dokladnie ciecie jest zamierzone...
ale ok przyjme to jako krytyke...
a jesli ktos sie odgrywa za czyjas krytyke...
hmmm
eszty nie powiem bo bylo by niecenzuralnie
pozdrawiam.
ps i tak lubie Twoje prace.
no i tu sie nie zgodze zdjecie jest przekadrowywane w ps i dokladnie ciecie jest zamierzone...
Dokładnie! Cięcie jest po pierwsze zamierzone, po drugie jest absolutnie prawidłowe!
missbizarre
03-12-2009, 22:51
bardzo fajnie poświecone, bardzo, ręka mi przeszkadza tak pocięta, ale...bardzo fajnie poświecone ;-)
remiksson
04-12-2009, 01:46
coś w sobie ma z pewnością :)