Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret w czerwonym kapeluszu
streetfighter69
23-11-2009, 12:28
Pozowanie i wizaz: Kamila Majewska
Foto: Lukasz Dobrowolski
"Portret w czerwonym kapeluszu"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/5416/img9808edit.jpg)
Komentarze mile widziane, jak zwykle :)
Do paska dobre. Poniżej dziwne wrażenie: ucięte w ten sposób barki i biust sprawiają wrażenie (jak to nazwać) kontynuacji. Wydaje się że ciągną się dużo dalej niż widać na zdjęciu, co poszerza modelkę.
Mz jest to bardzo ciekawy portret / nie portret
Zamkniete oczy modelki, (raczej rzadkie w portrecie) plus pasek na szyi (tez dośc nieszablonowe), powodują ze odbieram te zdjecie nie jako portret, ale bardziej konceptualną kompozycję.
streetfighter69
23-11-2009, 23:46
Lechupe, trafiles w sedno. To jest przede wszystkim kompozycja konceptualna, a przy okazji nieszablonowy portret. Ciekawy bylem, czy ktos to zauwazy. Wrzucilem to do portretu bo w sumie nie wiem, do jakiego innego dzialu moglbym to jeszcze wrzucic... Ale ocenianie tego zdjecia poprzez "poprawnosc" klasycznego portretu (vide uciete barki i biust poszerzaja modelke) jest wg mnie nieporozumieniem. Kompozycja i poza sa dokladnie przemyslane i zrealizowane zgodnie z zalozeniami, nawet jesli cos jest niezgodne z klasyczna konwencja portretu (bo przeciez nie jest to klasyczny portret). Zalezy mi bardziej na waszych opiniach w kwestii odbioru emocjonalnego tego zdjecia, niz komentarzach dotyczacych pozy czy fizjologii modelki.
streetfighter69
24-11-2009, 10:29
Hmmm, chyba stawiam za wysokie zadania... :) Jak juz nie mozna napisac "oko nieostre, reka krzywo i swiatlo do dupy" to wychodzi na to, ze malo kto ma cos ciekawego do powiedzenia na temat zdjecia. Przyznam, ze liczylem na wiecej.
Hmmm, chyba stawiam za wysokie zadania... :) Jak juz nie mozna napisac "oko nieostre, reka krzywo i swiatlo do dupy" to wychodzi na to, ze malo kto ma cos ciekawego do powiedzenia na temat zdjecia.
Też tak uważam. Najciekawsze prace są tu często ignorowane...
Wracając do mojej uwagi - widzę że portret jest nietypowy. Nie chodziło o niekorzystne pokazanie modelki, tylko o to że dół zdjęcia sprawia, w przeciwieństwie do subtelnej góry, wrażenie ciężkiej, zbyt stabilnej podstawy (ciągnącej się daleko poza kadrem). Chodzi mi bardziej o formę graficzną niż o budowę samej modelki. Na "sztuce" się nie znam, fotografii się uczę, brakuje mi słownictwa, nie potrafię więc opisać subiektywnego odczucia ale samo odczucie jest bardzo silne. To, że kompozycja jest przemyślana widzę, nie wszystko mi jednak w niej pasuje.
Z innej strony - kolorystyka (plamy koloru: skóra - kapelusz - tło - oczy - usta) dopasowane są moim zdaniem bardzo dobrze. Niby kontrast ale jednak harmonia.
Czy to samo bez paska można prosić? :D Bo wszystko mi się podoba w tym zdjęciu tylko ten nieszczęsny pasek ni uja. I te błyszczące cusie na kapeluszu mogłyby zniknąć ^^ Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Mega spokój tchnie z tego zdjęcia.
Kraftsman
24-11-2009, 18:04
Moim zdaniem pasek i zbyt niski kadr psują efekt. Wydaje mi się, że zdjęcie byłoby świetne, gdyby było czystsze i prostsze, tj. bez paska i nieco wyżej / bliżej kadrowane. Za paskiem - jak rozumiem - stoi jakaś koncepcja. Nie wykluczam, że mój problem z tym zdjęciem polega na tym, że jej nie rozumiem.
Koncept jest koncept. Z konceptami się nie dyskutuje. Technicznie oczywiście zdjęcie jest poza krytyką, tak więc pozostaje tylko koncept. A koncept jak to koncept, albo się podoba albo nie. Nia ma żadnej w tym filozofii. Można szukać jakiegoś przesłania, można się zastanawiać co autor chciał powiedzieć, można szukać emocji, można starać się skomunikować ze zdjęciem. Wszystko jest jednak bardzo subiektywne. Tak więc dla mnie jest to po prostu jakaś tam próba bycia innym i bycia kreatywnym. I dobrze bo kreatywność to podstawa sztuki. Jednak czasami jest też tak że mamy kreatywność dla samej kreatywności. Czyli taka pusta kreatywność. Sama kreatywna forma bez żadnej treści, bez przesłania, bez emocji. Po prostu inaczej. Na zasadzie że będzie inaczej, ale poza byciem "inaczej" to autor nie ma nic więcej do powiedzenia. Po prostu pusta kreatywność bez żadnego głębszego celu.
Tak więc powiem że ja, dodam - subiektywnie, tak właśnie to zdjęcie odbieram. Zdjęcie jest inne i bym powiedział "kreatywne", ale dla mnie to sama pusta forma. Zdjęcie się ze mną nie komunikuje, nie ma mi nic do powiedzenia, nie ma dla mnie dynamiki czy energii, nie wyzwala żadnej emocji, ot po prostu zamknięte oczy, czerwony kapelusz i pasek na szyi. I co to znaczy? Czy jest jakaś w tym treść? Czy coś tym pokazujemy? Czy chcemy się czymś podzielić? Czym?
Może jest to niedocenione przeze mnie dzieło sztuki, nie wiem. Do mnie nie trafia. Ale nie znaczy że złe. Po prostu do mnie nie trafia. I tylko to chcę powiedzieć...
streetfighter69
25-11-2009, 00:41
Wreszcie jakies szczere, subiektywne wypowiedzi :) Czekam na dalsze, rownie ciekawe uwagi :)
streetfighter69
27-11-2009, 21:23
Czyzby forumowiczom tak szybko skonczyla sie wena? Szkoda, bo zaczelo byc ciekawie :)
Czyzby forumowiczom tak szybko skonczyla sie wena? Szkoda, bo zaczelo byc ciekawie :)
Nie ma jak sobie podbijać wątek :) Co do zdjęcia to średnio jak dla mnie. Ktoś chyba już napisał i zgodzę się, że zdjęcia nie wzbudza emocji. Patrzę na to i po prostu nic . No nic, tymczasem:)