PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + ob. 50mm f/1.8D

magik44
23-11-2009, 01:20
witam...
Tak wiem! powinienem poszukac na forum wsrod postow ale niestety nie mam na to zbyt czasu...( praca ) wiec przepraszam jezeli zasmiecam forum. Przechodzac do senda, chodzi mi o taki wlasnie zestaw Nikon D90 + ob. 50mm f/1.8D , czy taki zestaw na poczatek zamiast kitowego obiektywu to dobry pomysl??

P.S. przygode z fotografia dopiero zaczynam, staram sie duzo czytac, siedziec w temacie ale nie mam za duzo czasu wiec dlatego postanowilem ze napisze posta i poczekam na odpowiedzi.

Piotrek Charchuła
23-11-2009, 01:31
Jeżeli nie przeraża Cie że Twoim jedynym zoomem będą Twoje nogi to wybór jest jak najbardziej trafny :-)

magik44
23-11-2009, 01:48
tak to fakt o zoomie moge zapomniec przy takim wyborze. czytalem troche o obiektywach "kitowych"
t.j.
nikkor 16-85 vr
nikkor 18-105 vr- dosc duzo pozytywnych opini o nim znalazlem...i tez rozwazalem zakup d90 z tym obiektywem
nikkor 18-200 vr- w tej kombinacji calosc wychodzi dosc drogo okolo 5000 zl plus statyw i karta to wychodzi okolo 5500 zl...troche za duzo;/

i wciaz nie wiem co wybrac;/ moze troche marudze to fakt ale chcialbym aby pieniadze nie poszly w bloto dlatego szukam pomocy:)

Antonioo
23-11-2009, 02:09
d90+18-105 a ewentualnie za jakiś czas dopiero 50-tka......to moja rada : )

wonito
23-11-2009, 13:06
To naprawde dobra rada, sam tak zrobiłem i teraz kupuję 50, z 18-105 jestem bardzo zadowolony, to taki uniwersalny start z dobrą jakością. Czasem zbyt ostry ;), powiedziałbym bardzo szorstko obchodzi się z twarzą.
200 droga i ciężka.

totek
23-11-2009, 13:28
kup sobie d90 i 35ke 1/8. na początku będziesz przeklinał, potem podziękujesz.

JacekCz
23-11-2009, 13:44
witam...
Tak wiem! powinienem poszukac na forum wsrod postow ale niestety nie mam na to zbyt czasu...( praca ) wiec przepraszam jezeli zasmiecam forum. Przechodzac do senda, chodzi mi o taki wlasnie zestaw Nikon D90 + ob. 50mm f/1.8D , czy taki zestaw na poczatek zamiast kitowego obiektywu to dobry pomysl??

Jeśli się mocno ograniczysz do rodzajów fotografii (portret i ograniczone zdjęcia sytuacyjne).
Dość wąski jest w DX. Strasznie fajne szkło (spędziłem z nim weekend) ale nie jako jedyne. Wiele sytuacji będzie dla Ciebie straconych.

Gdybyś nadal trwał w pomyśle zaczynania od stałki, Nikon 35/1.8 (ok.850 zł) jest w zasadzie standardowym kątem (wielu zaczynało od standardu i krzywda im się nie stała), lub Sigma 30/1.4 znacznie droższa.

Najprostsze kity zoomy to na rynku wtórnym ok.300zł - gdyby myśleć na zasadzie popróbować na początek.

pawelpiotrm
23-11-2009, 13:56
Ja zaczynałem od 18-105 i trochę żałuję, że go sprzedałem. Potem została zakupiona 35. W tej cenie rewelacja ale jako jedyny to będzie bardzo brakować i szerszego i dłuższego. Dlatego mam coś szerokiego ( Tokinę 116 )i dłuższego (Sigmę 50-150). Zobaczymy co będzie dalej ;-)
Ps Tandem Tokina i 35 Nikkora jest świetna, jedynie brakuje 85 ze bd światłem.

Reasumując na początek 18-105 będzie idealna ;-)

messer
23-11-2009, 16:17
Jeżeli nie przeraża Cie że Twoim jedynym zoomem będą Twoje nogi

W życiu nie pojmę takich stwierdzeń.

Koleżanki, koledzy.
Błagam o odrobinę precyzji w formuowaniu zdań.

Już tysięczny raz na tym forum czytam, że stałoogniskowe obiektywy to takie zoomy, tylko nożne.
Przecież to kpina!
Czy naprawdę uważasz, kolego Piotrze, że mając zapięte stałoogniskowe 50mm, odchodząc parę kroków w tył, uzyskasz to samo zdjęcie, które uzyskałbyś nie odchodząc tych kroków, lecz przestawiając zoom na - powiedzmy 35mm?
I w drugą stronę - podobnie. Czy podejście kilku kroków wprzód z zapiętym 50mm da zdjęcie uzyskane zoomem bez podchodzenia, lecz dokręconym do 135mm?

Już prędzej zasadnym byłoby napisac, że zoomy to takie N w 1.
Bo jak się ma zooma, to się ma do korpusu przypięte więcej stałek "na raz". Oczywiście nie piszemy o jakości uzyskanego obrazu w kategorii ostrości/kontrastów/kolorów/itp., lecz o - i tu słowa klucze - ogniskowych i kątach widzenia.

Zatem - reasumując: decydując się na stałoogniskowe 50mm, drogi autorze wątku, rezygnujesz z posiadania innych ogniskowych.
I nie ma sensu łudzić się, że przemieszaczać się wprzód lub w tył da się to "nadrobić".

EDIT:
I chyba jescze wartoby dodać, że obiektywów nie wybramy ze względu na przybliżenia/oddalenia.
Od tego są fotografowie, by ustawić się w odpowiednim miejscu (tak; czasie również)

Takie podchodzenie do doboru obiektywów to właśnie wpływ wszechobecnych słoików typu zoom.
Używając takiego bez świadomości - łatwo wpadamy w pułapkę "bliżej/dalej". A to przecież zupełnie nie o to chodzi...

magik44
23-11-2009, 21:54
i chyba o to mi chodzilo, w sensie ze dlatego zastanawialem sie nad 50-tka bo nie chce byc w owej pulapce "blizej/dalej". moze sie myle ale mysle ze stalki sa bardziej kreatywne trzeba wiecej pokombinowac itp. , tak jak napisalem moze sie myle, ale tak wlasnie mi sie wydaje...

a co do tego kombinowania i kreatywnosci to wydaje mi sie ze majac stalke bede musial wiecej sie poruszac zastanawiac sie i przemyslac kazde zdjecie a nie jak w przypadku zooma bede tylko ( bo tak mi sie wydaje) przyblizal i oddalal i tyle...( to moja opinia)

p.s messer a ty jaki obiektyw bys polecil??

siwyozzman
23-11-2009, 22:31
Proponowałbym na początek N18-105VR w zestawie z D90. Dobrze nadaje się do fotografii sytuacyjnej (spacerowej). Na 105 mm zrobisz niezły portret, a 18mm pozwoli wykonać efektowną fotkę krajobrazową czy uchwycenie dużej grupy ludzi. Zapoznasz się z aparatem, zrobisz trochę zdjęć, które zachwycą rodzinę:), to zadecydujesz, która ogniskowa najbardziej Ci pasuje...Nic nie piszesz co chcesz fotografować czyli chyba nie jesteś zdecydowany, raczej wszystko po trochu...Ze stałek polecam N35/1.8G. Fotografując nim masz duży wpływ na podstawowy środek wyrazu w fotografii - głębie ostrości. Jest ostry od pełnego otworu przesłony - za te pieniądze... niespotykane. Super nadaje się do pomieszczeń. Nie dysponując zewnętrzna lampą błyskową, o dobrych zdjęciach w pomieszczeniach zoomem (z tych co wymieniłeś) zapomnij...

magik44
23-11-2009, 23:34
troche juz mam upatrzone co chcialbym fotografowac. nie wiem jak to dokladnie opisac mam mase pomyslow ale w glowie... moze to co napisze jednak da jakis obraz tego o co mi chodzi... chcialbym fotografowac wieczorami w nocy gdy nastaje taka tajemnicza atmosfera i jest troche strasznie... zdjecia byly zarowno wewnatrz jak i na zewnatrz. na przyklad budka telefoniczna w centrum kadru i zwisajaca z niej bezwladnie sluchawka a w oddali gdzies z boku widac odchodzaca kobiete i pare szczegolow ktore nadadza lepszej atmosfery, kolejne zdjecie to np na podlodze widac krople krwi ktore tworza jakby sciezke znajduja sie w centrum kadru ( aparat ktory wykona to zdjecie bedzie lezal na podlodze lub pare cm nad nia ) a na dalszym planie bedzie lezala kobieta( martwa)... nie myslcie ze jestem psychopata poprostu mam takie pomysly na zdjecia ... ktore moze zrobie a moze nie.... czas pokarze...... nie wiem czy mniej wiecej jakos okreslilem co chce fotografowac.....

Antonioo
24-11-2009, 00:35
ale prawda jest taka, że no nikt na pierwsze szkło nie kupuje stałki ........no chyba, że zaraz masz zamiar dokupić jakiegoś uniwersała.....

uważaj, żeby tzw. kreatywność nie stała się uciążliwą koniecznością dopóki nie kupisz jakiegoś zooma

lepiej zachować odwrotny porządek

magik44
24-11-2009, 01:04
a nikkor 18 70?? co o nim myslicie??

JacekCz
24-11-2009, 08:03
troche juz mam upatrzone co chcialbym fotografowac. nie wiem jak to dokladnie opisac mam mase pomyslow ale w glowie... na przyklad budka telefoniczna w centrum kadru i zwisajaca z niej bezwladnie sluchawka a w oddali gdzies z boku widac odchodzaca kobiete

Wyłącznie szeroki kąt (przynajmniej ja tak sobie wyobrażam ten obraz). Nie da się ukryć mocno przysłonięta, jeśli to ma byc prawdziwa noc (nie photoshopowa), i tak statyw, z ręki bez szans.

magik44
24-11-2009, 22:05
a jaki szerokokatny polecasz JacekCz??

messer
25-11-2009, 14:00
troche juz mam upatrzone co chcialbym fotografowac.

Z tego co napisałeś, interesuje Cię fotografia kreacyjna głównie.
Do tego nie potrzebujesz uniwersalności, szybkości AF, uszczelnień itp...

Moim zdaniem do tego typu fotografii idealnie nada się stałoogniskowy obiektyw ze standardowego zakresu - tak jak sugerowali koledzy powyżej - np. Nikkor 35mm 1.8
Jednak pamiętaj o ograniczeniach. To jest _stałoogniskowe 35mm_. I nie zrobisz z tego portretowej stopiątki albo landszaftowego 10mm.

Zresztą.
W fotografii "artystycznej" - sprzęt jest naprawdę drugorzędny.

edit:
Kup jakikolwiek obiektyw jak najszybciej i zacznij fotografować. Szkoda "kisić" pomysły.
I oczywiście pochwal się efektami na forum!
Ja np. nie mogę się już doczekać zdjęcia z martwą kobietą :-)

mpwt
25-11-2009, 14:08
Jeżeli nie przeraża Cie że Twoim jedynym zoomem będą Twoje nogi to wybór jest jak najbardziej trafny :-)

Dokładnie. Z tym, że można również rozważyć ogniskową 35 w wersji f1.8 (bądź f2). Dobry to pomysł i ja większość fotek mam właśnie robione takimi zestawami.

coach_lodz
25-11-2009, 14:12
generalnie mimo wszystko jedna stałka bardzo ogranicza (zwłaszcza 50 - gdy nie możesz się odsunąć za ścianę...) ja mam i 18-105 i 50 - zamiennie stosować się nie da a oba obiektywy mają swoje zalety oraz wady... w sumie dają sporo radości, pojedyńczo wolałbym mieć 18-105 niż samą 50tkę... zamiast 50 wolałbym mieć 35...

mpwt
25-11-2009, 14:16
generalnie mimo wszystko jedna stałka bardzo ogranicza (zwłaszcza 50 - gdy nie możesz się odsunąć za ścianę...) ja mam

W drugą stronę też można powiedzieć, że 18-105 bardzo ogranicza, bo ma dużą GO czy w ciemnych pomieszczeniach VR może nie pomóc ;)
Mnie stałka bardzo nie ogranicza. Wręcz przeciwnie. To są wszystko bardzo subiektywne oceny (twoja czy moja) ;)

coach_lodz
25-11-2009, 14:29
oczywiście, że to subiektywne oceny... wydaje mi się jednak, że 50tka na sam początek nie jest najszczęśliwszym wyborem... inaczej jest gdy jest to wybór w pełni świadomy... 18-105 ma ta zaletę, że w zestawie można ją kupić za relatywnie (jak na naprawdę fajny kit) niedużą kwotę i cieszyć się uniwersalnością, można wtedy zobaczyć w którą stronę chce się iść... dlatego w przypadku gdyby to była jednak stałka zaproponowałem 35, która wydaje się jednak bardziej uniwersalna niż 50...

magik44
25-11-2009, 23:17
sprzet kupie jak tylko wroce do kraju bo sa o wiele tansze niz tu w irlandii... a co do zdjecia z martwa kobieta;] jezeli wogole uda mi sie zrobic to zdjecie napewno wrzuce...