Zobacz pełną wersję : d80 + phottix pt-04 a czasy synchronizacji
Witajcie
Uzywam tego w poaczeniu z sb 900 i czasem zdjecia na 1/200 sa ok, czasem na 1/200 na samym dole delikatnie widac przyciemnione zdjecie, a czasem to na 1/160 pol zdjecia jest czarne. czy to moze byc wina tego chinczyka czy raczej migawka mi pada? dodam ze aparat ma zrobione około 8000 klapniec.
pozdrawiam Remik
Witajcie
Uzywam tego w poaczeniu z sb 900 i czasem zdjecia na 1/200 sa ok, czasem na 1/200 na samym dole delikatnie widac przyciemnione zdjecie, a czasem to na 1/160 pol zdjecia jest czarne. czy to moze byc wina tego chinczyka czy raczej migawka mi pada? dodam ze aparat ma zrobione około 8000 klapniec.
pozdrawiam Remik
A jaki obiektyw?
a może po prostu snop światła nie oświetla ciemnego miejsca? (coś zasłania, ogniskowa na błyskałce)
wedlug mnie to ewidentnie migawka zaslania swiatlo. a obiektyw w tym przypadku to 50/1,8
Yo! Mam Phottixa. Niestety 1/200 1/250 to max! A czasem i nie. Dzieje się tak ponieważ jest opóźnienie na styku body, odbiorniki. I niestety migawka nie otworzy się z takimi czasami, żeby zarejestrować idealnie światło. Ja na 1/200 z D700 nie mam problemu. Przy 1/250 miałem podobne efekty. Dla eksperymentu daj 1/320 sek i zobaczysz jeszcze bardziej wzmocniony efekt... Masz więcej niż jedną lampę nie-systemową? Bo jak nie to działaj w Nikonowskim CLS. To problemu nie powinno być.
mpwt bede testowal jeszcze na studyjnych ale tu nie o to chodzi, martwie sie o migawke. ze czasem na 1/200 jest dobrze a czasem zaczerni zdjecie na 1/160s. a moze to wina baterii nie ukrywam phottix ma za soba 4 sluby wraz z plenerami.
mishieck
23-11-2009, 09:18
To nie wina migawki tylko "chińczyków". Niestety przy tych wynalazkach 1/160 to max. A im bardziej zużyte baterie, tym gorzej...
Niestety przy tych wynalazkach 1/160 to max. A im bardziej zużyte baterie, tym gorzej...
Dokładnie. Powyżej to loteria.
Mój D90 z phottixem i Sunpakami pozwala na 1/200 bez "zawinięcia" o którym pisałeś. Natomiast w studio, na jakiś innych chińczykach mogę wykorzystywać do 1/160. Twój problem z połową czarną przy 1/160 może wynikać z ustawienia np. błysku na drugą kurtynę. Jak podnosisz wbudowany flash to powinieneś mieć na wyświetlaczu wyłącznie znaczek pioruna.
Witajcie
Zwróć uwagę na to czy sb-900 nie wchodzi w stan uśpienia. Zanim odbiornik wybudzi lampkę i zdąży błysnąć pół zdjęcia będziesz miał czarne ;) Miałem bardzo podobną sytuację. Pomogło przestawienie w SB czasu, po którym przechodzi na standby.
Taki mały OT. W przypadku użycia nadajnika + 1 odbiornik czas 1/200 nie stanowi problemu, natomiast przy 2 odbiornikach trzeba zejść do 1/160. Ot, taka przypadłość produktów 'Made in China'.
dzieki panowie za rady i podpowiedzi. powalcze jeszcze na studyjniakach ze zwyklym kablem. powiem szczerze ze zawsze mialem czasy 1/125s (takie przyzwyczajenie z poprzedniej pracy w studio). teraz zaczalem szarpac sie na troszke krotsze czasy. jeszcze raz dziekuje.