Zobacz pełną wersję : Triale Adobe, jak to jest?
Przy każdej instalacji trial programu Adobe licencja jest bardzo podobna. Mam teraz trial lightroom 2, który niedługo się skończy. Chcę zainstalować wersję 3. Czy wygenerowane tym softem obrazy można wykorzystać komercyjnie? Bo albo nie doczytałem, albo licencja tego nie uwzględnia.
Sądzisz, że ktoś będzie aż tak dociekliwy?
Nie sądzę, ale pytam z ciekawości.
jarek_wt
23-11-2009, 00:12
Przy każdej instalacji trial programu Adobe licencja jest bardzo podobna. Mam teraz trial lightroom 2, który niedługo się skończy. Chcę zainstalować wersję 3. Czy wygenerowane tym softem obrazy można wykorzystać komercyjnie? Bo albo nie doczytałem, albo licencja tego nie uwzględnia.
Genaralnie producenci oprogramownia nie zezwalają na komercyjne wykorzystanie wersji trial/beta/RC itd, więc raczej Adobe nie będzie tu odstawało od reszty.
Zresztą inwencja producentów oprogramowanie w tworzeniu regół licenconowania nie zna granić. Np. M$ pozwla na użycie M$ Office pozyskanego w ramach MSDN w celach rozwijanie markr/programów pracujących w środowisku tego pakietu. Lecz aby w spsób zupełnie legalny uzyć M$ Word do napisania instrukcji obsługi tegoż makra, należałoby kupić do tego celu ekstra licencję.
Istna paranoja.
Licencja trial obejmuje bezpłatne korzystanie z softu przez 30 dni. Potem dalsze jego wykorzystywanie jest nieprawne. Jeśli trafi ci się format c i zainstalujesz od nowa jest to niejako złamaniem licencji na użytkowanie legalne.
Problem w tym, że konia z rzędem komuś, kto zechce ci taką nieprawność udowodnić. Nie jestem specjalistą, to moja subiektywna opinia.
Robić co miesiąc formacik, to średnia przyjemność, lepiej więc odżałować i kupić legalnie. Następną wersję bedziesz miał już wiele taniej jako upgrade do starszej wersji.
Właśnie w wątku w Caffe poprosiłem mikołaja. Nie mogę mieć piratów na lapie, więc mam nadzieję, że sobie niedługo kupię. Cholera, te triale to jak lizak dla dzieci. Raz poliżesz i chcesz mieć.
marszull
24-11-2009, 02:17
ale beta LR3 nie jest tylko na 30 dni
ale beta LR3 nie jest tylko na 30 dni
A wersja beta jest kompletna? tzn wszystko działa jak powinno? Pytam z ciekawości :)
marszull
24-11-2009, 11:32
Ja jeszcze tak dokladnie nie testowalem, ale biorac pod uwage poprzednia bete LR2 to wszystko powinno dzialac
zreszta byl gdzies tu watek i nikt nie pisal ze cos nie dziala
Cholera, te triale to jak lizak dla dzieci. Raz poliżesz i chcesz mieć.
No tak to właśnie ma działać :)
Z drugiej strony jak chcesz na tym zarabiać, to naturalne, że musisz najpierw zainwestować. W końcu ten lajtrum nie jest drogi (w sensie narzędzia do zarabiania). Po dwóch małych zleconkach się zwróci.
djabollo
24-11-2009, 12:41
a jak jest z wersjami Adobe OEM? jest cala masa ofert (mniej lub bardziej wiarygodnych) w amerykanskich sklepach z takimi wersjami wlasnie, oczywiscie w atrakcyjnych cenach... nawet pelne pakiety. kiedys pytalem support adobe zza oceanu, i dostalem dwie rozne odpowiedzi od dwoch roznych osob... jedna pisala ze mozna korzystac wylacznie w zestawie ze sprzetem do ktorego byla taka wersja zalaczona, a druga, ze nie ma takeigo obowiazku... mozna korzystac oddzielnie (bez posiadania takowego sprzetu). amerykanie nawet powoluja sie na jakies przepisy w ich prawie, ze kupiony soft to kupiony soft i kupiec jako wlasciciel nie moze byc ograniczany dodatkowymi zobowiazaniami... gdzies nawet widzialem przytoczone wyroki procesow sadowych z korzyscia dla kupcow. sama licencja adobe nie okresla zasad uzytkowania takich wersji (oem). spotkal sie ktos z czyms takim? uzywa?
pozdrawiam
Z tego co się orientuję to na rachunku ma być razem z jakimś sprzętem, dlatego dla picu dodają jakiś gadżet do tego. Natomiast bywa, że takie programy mają ograniczoną funkcjonalność. Tak było z jakimś tam psp dodawanym do skanerów.