PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 czy D70... poważny dylemat.

ultimate
22-11-2009, 22:57
Fachowcy..., forumowicze...
Stoję przed wyborem jednego z następujących zestawów:

D3000+standard 18-55 (nówka sztunia nie śmigana)
D70+50/1.8 D AF (używany, 3000 zdjęć)

Przeglądam zdjęcia z D3000 i jak na moje laickie oko, to ISO 800 to jest jakiś szczyt paranoii... strasznie duże zakłócenia (kasza).

Będę chciał używać aparatu amatorsko (tylko dla własnych celów), ale jak zapewne wiecie, apetyt rośnie bardzo szybko...
Mam poważny dylemat, nie wiem co wybrać... Nie czuję specjalnej różnicy, poza tym, że D3000 ma więcej Mpix, ale ja drukować tego nie zamierzam.

Mile widziana fachowa porada..., jakie jeszcze informacje przydałyby się do sporządzenia porady dla mnie.
Powiem, że najbardziej interesują mnie portrety oraz tekstury (ściany), ewentualnie zdjęcia na imprezie (koncercie).

Pozdrawiam
Tadi

nem
22-11-2009, 23:03
Zwykle nie wypowiadam się w tematach sprzętowych (się nie znam;) ), ale oczekując na zbawienie zrobię wyjątek.
D3000 to już znacznie nowocześniejszy aparat, ma wszystko co powinno mieć proste lustro, poza śrubokrętem. Jeżeli Kolega chce robić foty koncertowe, przyda się jasny obiektyw (vide wspominana 50/1.8). Jeżeli nie stać Cię na 50/1.4 AF-S, a chcesz jasno i komfortowo na koncertach, to D70. Dużo zabawy z RAWami będzie, ale coś za coś. Każda inna sytuacja - D3000.

Edit: oczywiście 50/1.8 będzie działał w D3000, ale bez autofocusa.

mpwt
22-11-2009, 23:11
Hmmm... wybierz szkła, które cię interesują. Potem zobacz czy są w wersji z własnym silnikiem. Choć wybór D3000 a D70s (a może D80) nie jest łatwy i ja (podkreślam JA) raczej wolałbym D70s. Gdybyś pod uwagę brał D5000 to już bym się zastanawiał (inna matryca).

nem
22-11-2009, 23:16
Hmmm... wybierz szkła, które cię interesują. Potem zobacz czy są w wersji z własnym silnikiem.

No ująłeś to, co ja chciałem, a mi nie wyszło - dokładnie tak, jak przedpiszca pisze.

Mati_007
22-11-2009, 23:59
Dokładnie za mpwt! Zobacz jaką szklarnię chcesz zbierać, co ci się lepiej w łapce trzyma, czym ci się wygodniej fotki robi... i to kup! Ja wybrałem D80 ze względu na ergonomię, fajny wizjer, śrubokręt i parę innych rzeczy, które stwierdziłem, że mi się przydadzą. Kup to co twoim zdaniem da ci największe możliwości. Bo jak napisałeś apetyt rośnie...

meiss
23-11-2009, 00:46
Jako, że to mój pierwszy post na forum, to dzień dobry wszystkim.
Właśnie jestem po przesiadce z kultowego dla wielu osób Fuji s9600 (wiem nie lustro) na D3000 i naprawdę nie wiem jaki masz problem z iso 800 na fotkach.
Ostatnio z nocnego spaceru z dzieckiem oglądałem fotki robione na iso 800 przy małej ilości światła i pod względem szumu cropy wyglądają jak w pogodny dzień przy iso 100 z Fuji. A pomimo tego z fujika kilka wywołanych fotek w antyramach na ścianie wisi i nikt nie narzeka na jakość.
Wybierz co uważasz, ale bałbym się trochę tego małego ekranu na D70. Już kilka fajnych ujęć z Fuji (podobny ekran) straciłem, bo mały lcd nie pozwalał ocenić czy fotka rozmazana nie jest.
I kwestia z tym rosnącym apetytem, mz jeżeli ten apetyt ci urośnie to D70 zmienisz równie szybko, albo nawet szybciej niż D3000.

EDIT Bardziej się zastanów ile szkieł będziesz miał, jeżeli oprócz kita dokupisz sobie jedno tele i już to brak śrubowkręta w D3000 Cię nie zabije. Jeżeli planujesz większą szklarnię to skompletowanie jej pod D70 wyjdzie o wiele taniej

krzysztofz24
23-11-2009, 01:55
D3000 bedzie dobra puszka na pocztek,to taki D60 z lepszym AF,jesli nie jestes szumofobem to ci starczy,a to ze fajne szkielko N50f1.8 nie ma silniczka to nie problem...bo jest rownie fajne N35f1.8 z silniczkiem af-s , niewiele drozsze ,a bardziej uzyteczne na DX.

mpwt
23-11-2009, 02:50
a to ze fajne szkielko N50f1.8 nie ma silniczka to nie problem...bo jest rownie fajne N35f1.8 z silniczkiem af-s , niewiele drozsze ,a bardziej uzyteczne na DX.

Ale świat na 35/1.8 AF-s się nie kończy. A to jakie użyteczne szkło będzie dla niego to pozwól jemu odpowiedzieć. Bo to co tobie nie pasuje innym może jak najbardziej ;)

naprawdę nie wiem jaki masz problem z iso 800 na fotkach.

No ja wiem :p
Skąd wiesz jakie kolega ma oczekiwania jeśli chodzi o szumy? Ja nie wiem i znając inne puszki Nikona mogę powiedzieć, że nie jest idealne. Choć zależy znów, do czego i gdzie potrzebne.

meiss
23-11-2009, 11:52
tylko pomiędzy stwierdzeniem "jakiś szczyt paranoii" a Twoim "nie jest idealne" jest lekka różnica :P
Ale fakt nie wiem czy jest szumofobem czy nie ;) Dlatego myślę, że najważniejsze jest to czy i ile będzie kupował dodatkowych szkieł.

P.S. mpwt skoro kolega pytał o radę i inni mu doradzają według swojej wiedzy to czemu się czepiasz, że piszą mu pod siebie zamiast pozwolić mu wybrać? Gdyby miał zamiar wybrać bez wysłuchiwania opinii innych to by nie pytał o opinie.

mpwt
23-11-2009, 12:01
Się czepiam, ta... od razu. To się nazywa dyskusja ;)

krzysztofz24
23-11-2009, 12:09
NAPISAŁ MPWT : Ale świat na 35/1.8 AF-s się nie kończy. A to jakie użyteczne szkło będzie dla niego to pozwól jemu odpowiedzieć. Bo to co tobie nie pasuje innym może jak najbardziej

Hmm... wydawalo mi sie ,ze to propozycja ( i raczej tak wynika z mojej wypowiedzi) , ktora autor moze ewentualnie wziasc pod pod rozwage a nie przykaz.

mpwt
23-11-2009, 12:19
Hmm... wydawalo mi sie ,ze to propozycja ( i raczej tak wynika z mojej wypowiedzi) , ktora autor moze ewentualnie wziasc pod pod rozwage a nie przykaz.

No tak, ale z twojej wypowiedzi wynikałoby, że 35 jest lepsza od 50. A to stwierdzenie bardzo subiektywne. Oj, bardzo :D
Więcej luzu i podyskutujmy sobie ;)

krzysztofz24
23-11-2009, 12:29
Więcej luzu i podyskutujmy sobie ;)

I tu sie wpelni zgodze ( czyt. wyluzuje) :wink: , po to jest to forum zeby dyskutowac.

meiss
23-11-2009, 12:36
Mile widziana fachowa porada..., jakie jeszcze informacje przydałyby się do sporządzenia porady dla mnie.
Powiem, że najbardziej interesują mnie portrety oraz tekstury (ściany), ewentualnie zdjęcia na imprezie (koncercie).
Tadi

Jeżeli portrety to według założeń osób z większym doświadczeniem od mojego, obiektywy wyglądają tak:
35 mm portret sylwetki od pasa w górę (52,5 mm na pełną klatkę)
50 mm portret twarzy (odpowiednik 75mm z FF)

I tutaj już obiektyw możesz wybrać wedle uznania, bo do ścian i tekstur to moim zdaniem żaden z tych obiektywów tylko kit od D3000, zawsze to 14mm. Z koncertami ciężko doradzić, wszystko zależy gdzie będziesz stał, bo jeżeli daleko od sceny to jasne 50/1.4 lub 50/1.8 raczej Ci nie pomoże. Bo i tak wszystko będzie "za szeroko".

No i ważna sprawa, zależy z czego się przesiadasz, bo jeżeli wcześniej miałeś styczność tylko z kompaktowymi ultrazoomami, to wiedz, że nawet najtańsze tele Sigmy plus kit da Ci lepszą jakość niż kompaktowy obiektyw. I przy dobrym wietrze wystarczą Ci 2-3 wcale nie drogie obiektywy.

km79
23-11-2009, 12:47
Fachowcy..., forumowicze...
Stoję przed wyborem jednego z następujących zestawów:

D3000+standard 18-55 (nówka sztunia nie śmigana)
D70+50/1.8 D AF (używany, 3000 zdjęć)

Pozdrawiam
Tadi
Jeżeli przebieg D70 jest prawdziwy i stan puszki jest ok, to moim zdaniem jest to lepszy wybór od nowszego D3000.
Pozdrawiam.

kkamil13
23-11-2009, 13:06
Też wcześniej miałem fuji s9600 a teraz przesiadam się na d70s. Większe pole w wyborze tańszych obiektywów, górny lcd, dwa pokrętła to jeśli chodzi o ergonomię, która również jest ważna dla mnie.

meiss
23-11-2009, 13:30
To jeszcze ja napiszę dlaczego D3000, a nie jakaś lepsza używka u mnie i myślę, że kolega będzie miał mniej więcej podgląd co i jak:
1. Większy LCD a co za tym idzie większa możliwość oceny zdjęcia.
2. Dobry układ AF z droższych modeli.
3. Funkcja "drugiego pokrętła" na zasadzie pokrętła z jednoczesnym przytrzymaniem innego przycisku, mi nie przeszkadza (naleciałość z S9600)
4. Gwarancja, chociaż czytając o serwisie to strach się bać :)
5. Ostatnie i najważniejsze. Już wiem, że zostanę przy 2 maksymalnie 3 obiektywach. Już wiem przy jakich i wiem że mają one wbudowany silnik więc brak śrubowkręta mi nie przeszkadza.

Od taki dobór sprzętu pod możliwości i potrzeby.

MikeS
23-11-2009, 14:37
Kolego ultimate, podziel się może informacją jakimi środkami dysponujesz. Może uda się wykombinować jakiś kompromis.

mihow
23-11-2009, 16:39
D70 daje więcej możliwości rozbudowy systemu (grip, większy akumulator, możliwość podłączenia szkieł AF bez S :))
Natomiast jakość obrazowania bez porównania (oczywiście na korzyść D3000). Jest to po prostu nowocześniejsza konstrukcja.

Jeżeli zamierzasz fotografować tylko szkłami AF-S to bierz D3000 lub D5000. To są świetne aparaty i bardzo fajne można nimi zrobić zdjęcia.
Jeżeli komuś pokażesz odbitki z D3000 albo z D300 i tak nie zauważy różnicy :) A różnica w cenie kolosalna.

Po za tym - D3000 świetnie nadaje się do nauki fotografii. Potem zawsze możesz wejść półkę wyżej...

mpwt
23-11-2009, 16:43
Jeżeli komuś pokażesz odbitki z D3000 albo z D300 i tak nie zauważy różnicy :)
A różnica w cenie kolosalna.

A między D70 a D3000 zobaczysz? :D

meiss
23-11-2009, 18:35
Przy odbiotce 10x13 czy 50x70? ;) W tym temacie bez znaczenia, bo ultimate pisał, że wydruki go nie interesują, chociaż akurat to może mu się szybko zmienić.

mpwt
23-11-2009, 22:22
Przy odbiotce 10x13 czy 50x70? ;)

Z nosem w odbitce czy "normalnie" oglądanej? ;)
Bo jak to pierwsze to i z D700 będzie słabo :p

juulita
02-12-2009, 14:51
Witam Wszystkich!.

Mam wielką prośbę do was, bo widzę, że na fotografii znacie się bardzo dobrze.
Zakupiłam aparat, /NIKON d`3000/ Wczoraj. Jestem zielona w sprawach aparatów i w ogóle. Ale zaczynam się tym powoli interesować. Na opakowaniu piszę mi ; 18-55 VR kit. Czy to oznacza, że mam i VR i KIT ?;>. Proszę o odpowiedź. Przepraszam, że w takim wątku, ale naprawdę nie wiem co , gdzie i jak. Pozdrawiam serdecznie ;*

mihow
02-12-2009, 14:56
Mam wielką prośbę do was, bo widzę, że na fotografii znacie się bardzo dobrze.
Zakupiłam aparat, /NIKON d`3000/ Wczoraj. Jestem zielona w sprawach aparatów i w ogóle. Ale zaczynam się tym powoli interesować. Na opakowaniu piszę mi ; 18-55 VR kit. Czy to oznacza, że mam i VR i KIT ?;>. Proszę o odpowiedź. Przepraszam, że w takim wątku, ale naprawdę nie wiem co , gdzie i jak. Pozdrawiam serdecznie ;*

VR oznacza, że masz redukcję drgań w obiektywie.
KIT oznacza zestaw aparatu z obiektywem - takie pudełkowe połączenie - tzn kupujesz zestaw.
KIT oznacza także określenie producenta - tzn 18-55 jest np. "standardowym" obiektywem dla tego aparatu - tak po prostu określił to producent. KIT'em jest też np. D70 + 18-70.

rooner
02-12-2009, 14:57
Kit - obiektyw kupowany w zestawie z body czyli m.in. twój 18-55
vr - stabilizacja obrazu - twój obiektyw ma ten symbol a więc ją posiada.

juulita
02-12-2009, 14:58
Czyli mam kit wyposażony w VR ?

wielkie dzięki!:) pozdrawiam.

nem
03-12-2009, 02:02
Witamy w świecie, gdzie ostatnie grosze wydaje się na kawałek szkła ;)

streetfighter69
03-12-2009, 02:14
Majac taki wybor w takim budzecie i takie wymagania w kwestii ISO to bralbym Canona 1000D. Zaraz mnie zjedza ci wstretni Nikoniarze (zart :)) ale co tam :) W Canonie masz duuuzo lepsza matryce i na pewno z szumami na iso800 problemu nie bedzie. A jeszcze lepiej wziac uzywane 400/450d (zalezy w jakiej cenie znajdziesz). I masz w Canonie 50/1.8 II, co prawda slabsze mechanicznie, ale optycznie podobne, no i dziala z kazdym body.
D3000 ani tym bardziej D70 nie sa mistrzami wysokich czulosci i jezeli chcesz na takowych pracowac to bedziesz przezywal katusze.

meiss
03-12-2009, 11:44
Wiesz, jakoś nie widziałem, żeby ktoś tu natrętnie Nikony ludziom wciskał, wręcz czasem odradzają :), ale 1000D ?? Miałem w łapce jak kupowałem Nikona i pomijając całą plastikowatość, to egronomia mi osobiście nie podeszła. A położenie przycisku iso obok pokrętła nastaw na górnej ściance aparatu, to już kuriozum.

streetfighter69
03-12-2009, 11:55
Wiesz, jakoś nie widziałem, żeby ktoś tu natrętnie Nikony ludziom wciskał, wręcz czasem odradzają :), ale 1000D ?? Miałem w łapce jak kupowałem Nikona i pomijając całą plastikowatość, to egronomia mi osobiście nie podeszła. A położenie przycisku iso obok pokrętła nastaw na górnej ściance aparatu, to już kuriozum.

Wcale nie twierdze, ze to ergonomiczna pucha z dobrym gripem i o swietnej jakosci wykonania i materialow :) Po prostu dalem ja jako alternatywe dla autora watku, gdyz jego zdaniem iso 800 z matryc CCD jest nieakceptowalne. Moim tez. Canon 1000d da lepsza jakosc zdjec niz Nikon D3000, a cenowo sa porownywalne. D70 da z nich wszystkich jakosc najgorsza, zwlaszcza na wyzszych iso. I z tym chyba dyskutowac nie ma sensu?

mpwt
03-12-2009, 12:54
D70 da z nich wszystkich jakosc najgorsza, zwlaszcza na wyzszych iso. I z tym chyba dyskutowac nie ma sensu?

Nie wiem jak porównanie D70 z D3000, ale porównując D70 z D60 na wyższym ISO... tu można dyskutować... Ale co do Canona to popieram! Jeśli komuś zależy na wysokim ISO i ktoś myśli o jakimś CCD Nikona to ja bym polecił Canona.

radkins
03-12-2009, 13:48
W D3000 trochę brakuje Bracketingu :/ pomijając cały HDR, z moich amatorskich doświadczeń Bracketing strasznie się przydaje na początku kiedy człowiek ma problemy z ekspozycją (a każdy bez wyjątku ma)...

radek

Aktal
03-12-2009, 14:08
1000d jakiś czas temu oglądałem, ale bardzo mi się nie podobała ta puszka jesli chodzi o wygląd i po przeanalizowaniu szkieł jakie chciałbym kupić postanowiłem, że bedzie NIKON.

Teraz myślałem nad D3000/D60/D40 lub D50/D70s, wygrał D50 ze względu na: 1. ergonomię, 2. napęd AF i 3. cenę (oczywiście uzywka), w przypadku ceny była wymieniona na samym końcu ale był to silny argument.

streetfighter69
04-12-2009, 01:56
Ktorykolwiek z D3000/D60/D40/D50/D70s wybierzesz, nie bedziesz mial uzytecznego wysokiego ISO. Mowiac wysokie mam na mysli od 640 wzwyz. Przy idealnym naswietleniu jakos sie da jeszcze patrzyc na iso800, ale w cieniach juz nie bedzie dobrze. Poza tym degradacja detalu i dynamiki na tych matrycach jest straszna, a to jest jeszcze gorsze niz sam szum.

siwyozzman
04-12-2009, 13:29
Muszę potwierdzić opinię streetfighter69. Tak naprawdę to przy prawidłowo naświetlonym kadrze przy iso 800 poziom szumu z marycy D70 jest akceptowalny. Na odbitce 15x21cm zupełnie niewidoczny, natomiast kolorystyka mocno "ucieka" i na niewiele się zdaje nawet zaawansowana obróbka.